Chablis: het einde en het begin

In de laatste twee bijdragen van dit jaar wordt het bourgognejaar 2021 onder de loep genomen. Hebben wij nog één keer de mogelijkheid om ons te wenden tot een wijndorp dat wat mij betreft het begin dient te zijn van iedere bourgondische verkenning: Chablis. Een stand van zaken aan het einde van 2021.

Grand Cru Chablis Les Clos (Wijn uit Bourgogne)
Langs de D965, ten noorden van het wijndorp, liggen de zeven Grands Crus climats van Chablis

Chablis kan terugkijken op een aantal mooie oogstjaren. Na de exemplaire opbrengst in 2015 werd Chablis in 2016 helaas getrakteerd op hagel, vorst en nog meer hagel. Het is verder met spanning uitzien hoe Chablis zich in dit oogstjaar zal presenteren. Ondanks de historisch lage rendementen verwacht men in ieder geval een goede, klassieke Chablis. Chablis uit 2021 zal ons daarom weer bewust maken van het unieke terroir in en rondom Chablis: een bodem met grijze mergel die wordt afgewisseld met lagen kalksteen, soms rijk aan fossielen. De oogstjaren 2017 en 2019 gingen ook als klassiek in de boeken, terwijl de warme zomers van 2018 en 2020 dan weer zorgden voor een rijpere, vollere Chablis, uitermate geschikt om een flink aantal jaren weg te leggen.

Toch plaatste het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui een kritische kanttekening bij de oogst van 2018. Aangenaam verrast door zowel een kwantitatief als een kwalitatief uitstekende wijnoogst, waren sommige wijnbouwers te gretig om deze meevaller per omgaande te verzilveren door hun wijnkelders zo snel en zo veel mogelijk te vullen met wijn. In 2018 werd er gelukkig ook veel uitstekende Chablis gemaakt. Met de oogst uit 2019 was Chablis weer back in business: goed gerijpte wijnen die in balans zijn en verder te karakteriseren als puur en spannend. Met het jaargang 2020 kun je ook thuiskomen. Ondanks de warme zomer en lagere opbrengsten bracht Chablis wederom uitstekende wijnen voort. Twee typeringen die opduiken in de wijngidsen en wijntijdschriften over 2020: rijk (denk aan geel, soms exotisch fruit) én het behoud van de kenmerkende mineraliteit.

Chablis dien je te kopen in Chablis. Vele goede wijnproducenten hebben naast hun domein in Chablis ook een winkel, waar je kunt proeven en kopen. Goedkoper dan in het gelijknamige wijndorp vind je ze dan ook niet. Houd er wel rekening mee dat de meer prestigieuze domeinen tegenwoordig een kleine vergoeding vragen voor het proeven van hun wijnen. Domaine Long-Depaquit, in het bezit van Maison Albert Bichot, biedt bijvoorbeeld arrangementen aan van 5 tot 15 euro. Je bevindt je dan ook binnen een unieke locatie: een kasteel met omringend park nabij het centrum van Chablis. Wanneer je op zoek bent naar andere gastvrije domeinen, speciaal geoutilleerd voor ontvangst van bezoekers, kun je bij de plaatselijk VVV om het boekje Guide des Caves vragen. Ik tel in de editie van 2021 een kleine 20 namen en ze zijn stuk voor stuk een bezoek waard.

Domaine William Fèvre zal in maart gastheer zijn tijdens de eerste dag van de tweejaarlijkse mammoetproeverij Grands Jours de Bourgogne. Dat was eerder al de bedoeling in 2020, maar die editie sneuvelde aan het begin van de coronapandemie. Het vooraanstaande domein spaart kosten noch moeite om fantastische Chablis te maken. De prijzen zijn onderhand navenant, maar gelukkig biedt de generieke Chablis reeds veel waar voor zijn geld. Intussen kregen neef en nicht met hun Domaine Nathalie et Gilles Fèvre ook de nodige lof toegezwaaid. Ze zijn beiden oenoloog en leiden vanaf 2004 hun eigen domein na uit de lokale coöperatie te zijn getreden. Het domein is 50 ha groot en daar waar mogelijk is men zoveel mogelijk werkzaam met een biologische gedachtegoed. Kijk bij dit domein om te beginnen uit naar de Chablis ‘vieilles vignes’.

Wellicht niet getooid met de meest originele naam, maar met de herleving van Domaine du Chardonnay is het wijndorp Chablis vanaf 2019 een dynamisch duo rijker: Arnoud Nahan en Thomas Labille. Het domein maakt een springlevende generieke Chablis en men excelleert met 1ers Crus, zoals ‘Montmains’, ‘Vaillons’ en ‘Vosgros’. Grands Crus staan op het verlanglijstje. Van alle domeinen in Chablis ook nog een keer eentje die zijn Chablis tegen relatief redelijke prijzen weet aan te bieden. Mooi om vanaf het centrum van Chablis langs de rivier Serein richting het noorden te wandelen. Vlak voordat je tegen de D965 stuit, ligt Domaine du Chardonnay aan je linkerhand.

Ook mooi dat ik in het verleden reeds domeinen vermeldde die pas recent door Hugh Johnson in zijn Pocket Wine Book 2022 onder de noemen up-and-coming worden geplaatst. Om te beginnen met Domaine Jean Dauvissat Père et Fils. Dit domein ligt aan de Rue de Lechet en je dient zeker zijn gelijknamige Chablis 1er Cru (‘Côte de Léchet’) te proeven. Zelden kennisgemaakt met zo’n weelderig aroma van witte bloemen in een Bourgogne, een kenmerkend aspect van het climat (wijngaard). Een elegante Chablis met verder tonen wit fruit en de nodige mineraliteit. Verder in het lijstje Domaine Roland Lavantureux dat in het plaatsje Lignorelles ligt. Men is alhier van alle markten thuis. Eén van de beste adressen voor een grootste Petit Chablis, alsmede voor een betaalbare Grand Cru (neem de ‘Vaudésir’).

Geen bijdrage over Chablis zonder de vermelding van La Chablisienne. Achter de façade van deze uitstekende lokale coöperatie schuilen vele gezichten. Over Chablis die onder de naam Caves des Vignerons de Chablis naar het buitenland wordt geëxporteerd, ben ik doorgaans minder enthousiast. Daarentegen alleen maar vrolijke sentimenten bij het proeven en drinken van de wijnen die onder de naam La Chablisienne in de belendende boutique te koop worden aangeboden. Je kunt gelukkig de nodige variëteiten in Nederland kopen (bijvoorbeeld bij Gall & Gall). De cuvée Chablis ‘Pierrelee’ is één van die weinige Bourgognes die ik in Nederland koop. Laat ik het typeren als een voorbeeldige allround Chablis die mij nooit teleurstelt. De prijs doet dat gelukkig ook niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.