Bourgogne 2021 in beeld

Château du Clos de Vougeot (Wijn uit Bourgogne)
Vougeot

Al 15 jaar mijn bourgognebijbel: Burgundy: How to Find Great Wines Off the Beaten Track (2005). Dank je wel, Patrick Matthews. Op de omslag van het boek staat een foto van het Statue du Porteur de Benaton dat op een kleine binnenplaats van Château du Clos de Vougeot staat. Het afgelopen voorjaar mocht ik (eindelijk) het beeld voor het eerst in levende lijve aanschouwen. Dinsdag 22 maart a.s. voor de tweede keer en dan tijdens de tweede dag van Grands Jours de Bourgogne.

Puligny-Montrachet (Wijn uit Bourgogne)
Puligny-Montrachet

De niet zo bijster interessante documentaire Burgundy: People with a Passion for Wine (2016) begint met een openingsshot van dit kunstwerk. Het is te vinden in het centrum van Puligny-Montrachet. Puligny-Montrachet is het laatste weekend van januari 2022 decor voor de jaarlijkse Saint-Vincent tournante (na de afgelaste editie 2021 een tweede poging). Wat die documentaire betreft, toch kijken voor dat moment dat Véronique Drouhin in de wijnkelder van het gelijknamige handelshuis in Beaune een Chambolle-Musigny inschenkt en er enthousiast over vertelt.

Montagne des Trois Croix in Santenay/Maranges (Wijn uit Bourgogne)
Montagne des Trois Croix ligt op de grens van Santenay en Dezize-lès-Maranges

De mooiste wandeling dit jaar begon in Santenay nabij het casino met als letterlijk en figuurlijk hoogtepunt Montagne des Trois Croix (521 m.). Beneden zie je de zuidelijke wijngaarden van de Côte de Beaune: Santenay en Maranges. Wat verder weg meer Côte de Beaune, de contouren van de Côte Chalonnaise en de Hautes-Côtes de Beaune. Op een mooie dag aanschouw je in het westen de bergen van de Morvan en in het oosten de top van de Mont Blanc. De wandeling is te vinden in de handzame app Balades en Bourgogne Côte d’Or.

Mercurey (Wijn uit Bourgogne)
Mercurey

Langs de Rue Grande in Mercurey ligt La Fontaine de Marjonzin die in 1768 werd gebouwd naar de plannen van een zekere meneer Thomas Dumorey. Zou je dus denken dat Napoléon dit klein bouwwerkje moet hebben gezien op de weg terug naar Parijs in 1815. Niet, dus. Dumorey plaatste de fontein bij zijn zomerresidentie in Étroyes, nabij Mercurey.
Verdwaald op het platteland, aan het einde van een onverharde weg, ontving de fontein nauwelijks bezoekers. Daarom besloot de gemeenteraad van Mercurey in het voorjaar van 1988 om de Marjonzin-fontein te ontmantelen en weer in elkaar te zetten tegenover het gemeentehuis. Wat verderop in de Rue Grande ligt mijn bakker: La Savoureuse (AB gecertificeerd). Vandaar dat dit bouwwerkje mij zeer vertrouwd is. Links: Clos Rodet van Maison Antonin Rodet.

Russilly/Givry (Wijn uit Bourgogne)
Russilly (Givry)

Tien jaar geleden betrok ik voor het eerst wat ik nadien mijn bourgondische residentie noem. De eerste wandeling volgde ik de wit-rood gemarkeerde GR7 richting het zuiden (één van de bourgondische pelgrimsroutes naar Santiago de Compostella die voor de deur van mijn verblijf loopt). Na een stevige klim wandel je over de hooggelegen Chaume de Russilly. Vanaf Statue du Sacré-Coeur (vlak voor Russilly de GR7 even verlaten) heb je een mooi uitzicht over de noordelijke wijngaarden van de AOC Givry. Ik maakte toen één van mijn eerste foto’s in de Côte Chalonnaise. Tien jaar later deze.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.