De Hautes-Côtes: goed dat het een beetje warmer wordt

Nolay in de Hautes-Côtes de Beaune (Wijn uit Bourgogne)
Het centrum van Nolay met zijn middeleeuwse houten marktoverkapping

De afgelopen week vernamen wij opnieuw dat de aarde geleidelijk opwarmt. Dat is goed nieuws, althans voor de Hautes-Côtes de Nuits en de Hautes-Côtes de Beaune. Beide wijndistricten produceren inmiddels rijpere en vollere wijnen die wij steeds mooier in balans aantreffen. De zogenaamde ‘koudere wijngaarden’ tegen en op de bourgondische hoogtes trekken inmiddels de serieuze aandacht van wijnproducenten die er nieuwe wijnranken aanplanten. Liefhebbers van een goede Bourgogne, mede aangetrokken door de aantrekkelijke prijzen, weten de Bourgognes uit beide Hautes-Côtes ook steeds vaker te vinden en te waarderen.

Wanneer zelfs de gerenommeerde Engelse wijnschrijver Hugh Johnson in zijn meest recente Pocket Wine Book (2022) de Hautes-Côtes de Nuits en de Hautes-Côtes de Beaune voor het eerst splitst in twee segmenten, dan weet je dat er echt iets aan de hand is. In de Hautes-Côtes de Beaune evolueren zowel de witte als rode Bourgognes in positieve zin (“both putting on weight in warmer times”). Hetzelfde verheugende nieuws over de Hautes-Côtes de Nuits (“doing well in these warmer times”). Het lijstje met door Hugh Johnson aanbevolen wijnproducenten wordt alleen maar langer met namen van interessante wijnproducenten.

Daar waar de Bourgognes in de lager gelegen Côte de Nuits en de Côte de Beaune (tezamen de Cote d’Or) de laatste jaren een vol, rijk en geconcentreerd karakter hebben ontwikkeld en wat alcoholpercentages pieken, hebben de Bourgognes in beide Hautes-Côtes hun typische fraîcheur behouden. Inmiddels hebben de Hautes-Côtes ongeveer hetzelfde klimaat als dertig jaar geleden de lager gelegen wijngaarden in de Côte d’Or en produceren zij hoofdzakelijk fruitige en relatief lichte wijnen. Om ook de komende jaren voor een gelijke stijl en perceptie van de Bourgognes garant te staan, is er wel werk aan de winkel. Men dient te kritisch te oogsten met maximale rendementen per hectare. Wijnbouw dient plaats te vinden op een natuurlijke, soms bio-vriendelijk wijze. Voor die koudere periodes, ook tijdens nachtvorst aan de grond, wordt rekening gehouden door speciale beplanting en snoeitechnieken. Het zijn niet de minste namen die met hun know-how de bourgondische hoogtes intrekken, neem het bekende Domaine Laflaive uit Puligny-Montrachet en Maison Albert Bichot uit Beaune.

Yves Dufouleur, een vooraanstaande wijnbouwer in Nuits-Saint-Georges, plaatste bij voornoemde ontwikkelingen wel een kritische kanttekening: ‘Le terroir n’est pas au même niveau.’ Het zijn juist de climats van de lager gelegen Côte des Nuits en Côte de Beaune die inmiddels behoren tot het culturele erfgoed van de UNESCO. Dit zal niet gebeuren met de wijngaarden in de Hautes-Cotes. De ultieme elegantie en finesse, die de beste Bourgognes uit de Cote d’Or kenmerken, ontbreken in de Bourgognes uit de Hautes-Cotes. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat ze in de nabije toekomst aan een eerlijke vergelijking kunnen worden onderworpen. Maar wanneer het om de factor prijs/kwaliteit gaat, worden de Bourgognes uit de Hautes-Côtes wel ieder jaar interessanter. En dat is een meevaller voor de wijnproducenten die investeren in de Hautes-Côtes. Zij kunnen meer belangstellenden verleiden met een kwalitatief uitstekend aanbod Bourgognes.

Interesse adressen/producenten
Nuiton-Beaunoy, voorheen bekend als Les Caves des Hautes Côtes (de Beaune), biedt een aantrekkelijke en laagdrempelige introductie tot beide Hautes-Côtes. Ook de nieuwe naam staat garant voor een uitstekend gamma Bourgognes uit beide Hautes-Côtes, waar vele wijnbouwers zijn aangesloten bij deze coöperatie. Gevestigd aan de zuidrand van Beaune.

Natuurlijk zijn er meer aanbieders van mooie Bourgognes uit de Hautes-Côtes door producenten in en rondom de beroemde wijndorpen in de lager gelegen Côte d’Or. Ik laat het in deze bijdrage verder bij producenten in de Hautes-Côtes zelf.

Tot voor kort kende Nolay (de hoofdstad van de Hautes-Cotes de Beaune) een zogenaamd caveau collectif: Cave du Val d’Or. Dit adres onderging recent een transformatie tot caviste. Men koopt de wijnen nog rechtstreeks in bij de lokale en regionale domeinen, maar berekent wel een kleine marge. De vriendelijke verkoopmedewerkers weten van wanten en geven je de nodige informatie over de Hautes-Côtes en zijn wijnbouwers. Deze winkel kan nog steeds worden aanbevolen, zeker voor een kleinere aankoop.

Neem de Guide des Caves 2022 in de hand voor zowel zes gastvrije adressen in de Hautes-Côtes de Nuits als in de Hautes-Cotes de Beaune. Deze twaalf wijnproducenten ondertekenden het charter Vignobles & Découvertes en staan garant voor een professionele ontvangst van de bezoekers. Guide des Caves is gratis verkrijgbaar bij de meeste bourgondische VVV’s en te downloaden op de site van Bureau Interprofessionel des Vins Bourgognes. In de Hautes-Côtes de Nuits werd ik gecharmeerd van Domaine Patrick Hudelot in Villars-Fontaine. Doet het ook nog een keer 100% bio. Kijk uit naar de rode Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits ‘Les Genevrières’, een climat dat grenst aan de AOC Nuits-Saint-Georges.

Domaine Thevenot le Brun in Marey-lès-Fussey (Hautes-Côtes de Nuits) wordt zowat door elke wijngids (o.m. Hugh Johnson, Le Guide Hachette des Vins) en wijntijdschriften (Bourgogne Aujourd’hui, La Revue du vin de France) doodgeknuffeld. Nog interessanter: vermeld in genoemde Guide des Caves. Verder mogen proeven en kopen bij Stéphane Ponsard. Hij staat aan het hoofd van Domaine Claude Nouveau in Change (Hautes-Côtes de Beaune). Een tip van de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews. Hij schreef meer dan vijftien jaar gelden reeds over de “hedonistic wines” van het domein. Probeer maar eens de rode Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune. Onlangs in Bourgogne Aujourd’hui gebombardeerd tot … découverte. Hoe het kan verkeren. Ook dit domein ondertekende het charter Vignobles & Découvertes.

Salon des vins de Bourgogne
De Belgische plaats Jalhay (provincie Luik, nabij Verviers) onderhoudt een stedenband met het bourgondische Nolay. Eén van de activiteiten die men in Jalhay organiseert in het kader van deze stedenband is een Salon des Vins de Bourgogne rondom het tweede weekend van november. De Salon kan trouw rekenen op onder meer de aanwezigheid van Domaine Nicolas uit Nolay. Kijk bij dit domein onder meer uit naar de rode Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune ‘En Château’ (2019). Men maakt trouwens ook een mooie rode Santanay (‘Les Charmes Dessous’). Want vele wijnbouwers uit de Hautes-Côtes hebben ook wijngaarden in de lager gelegen Côte d’Or, hetgeen dit en andere domeinen in de Hautes-Côtes extra interessant maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.