Een vertrouwde route in het noorden van de Mâconnais

Les Vignerons d'Igé (Wijn uit Bourgogne)
Les Vignerons d’Igé heten ons van harte welkom in hun boutique

Wat de bestemming in de Mâconnais ook mag zijn, de terugweg naar mijn residentie in de Côte Chalonnaise is altijd dezelfde. Via de D85 rijd ik door de rustige wijndorpen Verzé, Azé en Igé. In deze contreien is de Mâconnais coöperatieland in optima forma en een uitgelezen stukje Bourgogne om een prima doosje wijn te kopen. In deze bijdrage worden de drie wijndorpen nader voorgesteld. Naast de coöperaties, die hun Bourgognes aanbieden tegen aantrekkelijke prijzen, liggen er in deze plaatsen ook enkele interessante domeinen.

Verzé
In Verzé zijn de meeste wijnbouwers aangesloten bij de grote coöperatie in Prissé (Vignerons des Terres Secrètes), door het gerenommeerde tijdschrift La Revue du vin de France begin dit jaar zowaar uitgeroepen tot de beste coöperatie van Frankrijk. Ter gelegenheid van dit heuglijke feit portretteerde ik Vignerons des Terres Secrètes in een bijdrage medio januari van dit jaar. De coöperatie heette ooit Cave Coopérative de Prissé Sologny Verzé en in Verzé lag een dependance. Die heeft inmiddels haar deuren gesloten. Heden ten dage dien je de grote en ruim gesorteerde boutique in Prissé te bezoeken, acht kilometer ten zuiden van Verzé.

Nog voordat je het dorp Verzé binnenrijdt, passeer je aan je rechterhand het verdienstelijke Domaine de la Jobeline. Dit domein staat de laatste jaren garant voor wat de wijnbouwers uit deze streek het beste kunnen: uitstekende witte Mâcon-Villages (100% chardonnay) en rode Mâcon (100% gamay) maken. Omdat bij dit domein de druiven veelal afkomstig zijn van wijngaarden binnen de gemeente Verzé, mogen deze Bourgognes de naam ‘Mâcon-Verzé’ dragen. Inmiddels kan het domein zich verheugen op regelmatige vermeldingen in de gerenommeerde wijngidsen en wijntijdschriften. Binnen het domein werken vriendelijke mensen, die ook nog een keer gastvrij zijn. Wel graag van te voren benaderen, wanneer je van plan bent om het domein te bezoeken.

Igé
De coöperatie van Les Vignerons d’Igé ligt verscholen aan de rand van het dorp, maar met genoeg bordjes langs de D85 is de boutique van de coöperatie gemakkelijk te vinden. Hier worden onder meer enkele mooie witte variëteiten Mâcon-Igé aangeboden: ‘Sous la Roche’ voor de mineraliteit, ‘En Thuzot’ voor meer complexiteit en expressie van het fruit en ‘Château London’ voor de gulden middenweg. Ook vind je binnen de coöperatie mooie rode Mâcon, onder meer een uitstekende versie in de vorm van een ‘vieilles vignes’. Deels grootgebracht in een houten ton en dat geeft hem in dit geval net dat aangenaam extra’s. In Igé, net zoals in meer coöperaties binnen de Mâconnais, een voorzichtige start met bio-wijnen. Vergeet niet de puike maandaanbiedingen, zoals deze maand oktober de fruitige rosé (100% gamay). Vijf euro de fles.

Een klein aantal domeinen in en rondom Igé maakte zich in de loop der jaren los van de lokale coöperatie. Een bekend voorbeeld is Domaine Fichet, dat deze stap reeds in 1976 maakte. Inmiddels is Domaine Fichet uitgegroeid tot één van de beste domeinen in het noorden van de Mâconnais. Ook de gebroeders Fichet (Pierre-Yves en Olivier) maken een uitstekende ‘Château London’ met chardonnay druiven die hebben geprofiteerd van een bodem met een unieke mix van witte kalksteen, krijt en klei. Het domein is inmiddels van alle markten thuis, was trouwens één van de eersten die de pinot noir druif aanplantte in het door de chardonnay druif (en gamay) gedomineerde wijndistrict. De absolute topper van het domein: de witte Mâcon-Igé ‘La Cra’. Kan ieder jaar rekenen op sterren en af en toe op een zogenaamde coup de coeur in Le Guide Hachette des Vins, waarin hij inmiddels wordt vergeleken met een goede witte Bourgogne uit de Côte de Beaune. Domaine Fichet ligt langs de D85 tussen Igé en Azé en heeft vaste openingstijden.

Azé
Het wijndorp Azé is ook beroemd vanwege zijn imposante krijtgrotten, die jaarlijks vele toeristen weten te trekken. Modern wijntoerisme betekent dat binnen het imposante gangenstelsel van de grotten wijnproeverijen worden gehouden. Domaine de la Garenne is een domein van naam binnen Azé. In 2005 namen Amaury Devillard en zijn zus Aurore, met Mercurey (Côte Chalonnaise) als basis van hun activiteiten, verschillende landgoederen van hun familie over, waaronder vier (!) domeinen: Château de Chamirey nabij Mercurey, Domaine de la Ferté in Givry, Domaine des Perdrix nabij Nuits-Saint-Georges en Domaine de la Garenne in Azé. De familie Beaumont nam de dagelijkse leiding van het domein in Azé op zich en haalde de banden met de familie Devillard verder aan middels een huwelijk. Domaine de la Garenne maakt met chardonnay druiven louter witte Bourgognes. Natuurlijk, zou ik bijna zeggen, met om te beginnen een voorbeeldige Mâcon-Azé. Door recente uitbreidingen van het domein kan men inmiddels ook bogen op een mooie Mâcon-Bussières en als pièce de résistance een Pouilly-Fuissé, die in de smaak viel bij het proefpanel van het wijntijdschrift Bourgogne Aujourd’hui. De vier genoemde domeinen hebben één (!) proef- en verkooplocatie en wel in de winkel naast Château de Chamirey. Het gehucht Chamirey ligt nog geen kilometer ten zuiden van Mercurey. Wij zijn dan wel in het hart van de Côte Chalonnaise.

Ten slotte heeft ook het wijndorp Azé met zijn Cave d’Azé een charmante coöperatie die moeilijk is te weerstaan. Terwijl vele coöperaties in het zuiden van de Bourgogne in de meest recente Guide Hachettes des Vins 2022 er bleekjes bij afsteken, haalde Cave d’Azé met haar witte Mâcon-Azé ‘Sélection Prestige’ 2018 fel uit met maar liefst twee sterren en een coup de coeur. Inmiddels ongetwijfeld uitverkocht. Maar ook deze coöperatie is van vele markten thuis en scoort traditioneel reeds hoog met de generieke rode Bourgogne (100% pinot noir derhalve). Verder is hier de rosé (100% gamay) de insider tip. Wordt anders vriendelijk uitgenodigd om al die andere mooie Bourgognes van deze coöperatie te proeven. Vergeet hierbij zeker niet, net zoals in Igé, de feestelijke bourgondische bubbels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.