Bourgognes kopen langs de Route des Grands Crus

Les bons plans des vins (Wijn uit Bourgogne)
Les bons plans du vin in Fixin

Wanneer je in Bourgogne wijn wilt kopen, is de charme van een bezoek aan een individueel domein onovertroffen. Waar beter de Bourgognes kopen dan bij de mannen en vrouwen die de wijn zelf hebben gemaakt? Maar de glans van domeinbezoek in de Côte de Nuits, en voeg daar inmiddels gerust een groot deel van de Côte de Beaune bij, lijkt met de jaren doffer te worden. Reeds in 2005 schreef de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews over de Côte de Nuits: “Sideseeing may seem a more affordable option here than actually buying wine.’ Hij doelde uiteraard op de toen reeds hoge prijzen van veel Bourgognes in dit wijndistrict. Reken hierbij de schaarste van de Bourgognes, veroorzaakt door kwantitatief lage opbrengsten van de laatste drie oogstjaren (2019, 2020 en vooral 2021), waarvan woorden dan weer tekort schieten om de kwaliteiten ervan te onderstrepen (zelfs de wijnoogst uit 2021 is over het algemeen vrij goed, waarbij vooral het woord ‘klassiek’ wordt gebezigd).

Het mocht mij daarom niet meer verbazen dat een medewerker van Caveau de Chassagne onlangs tegen mij zei: “Bijna geen enkele wijnbouwer in Chassagne-Montrachet verkoopt zijn of haar wijnen nog aan individuele klanten. Wat men wil verkopen buiten de vraag van de vaste clientèle om, brengt men grotendeels samen in deze Caveau Municipal.” En ja, er zijn nog de nodige uitzonderingen, met name in het noorden van de Côte de Nuits en het zuiden van de Côte de Beaune, waar je als individuele klant terecht kunt. Maar bij een bezoek aan een domein wordt voor proeven steeds vaker een klein bedrag gevraagd en menigmaal kun je maar een select aantal flessen kopen. Met pijn in het hart leerde ik dat deze praktijk inmiddels zelfs wordt gebezigd bij een bekend domein in Givry (Côte Chalonnaise). Gooien wij het kopen van wijn in Bourgogne in deze bijdrage over een andere boeg.

Wanneer je via de D974 van het noorden van de Côte de Nuits naar het zuiden van de Côte de Beaune rijdt, passeer je de de nodige wijnwinkels, waar ik tot voor kort en wanneer ik ze überhaupt opmerkte, de schouders voor ophaalde. Inmiddels begrijp ik niet meer waarom. Je kunt meestal heerlijk ongedwongen rondlopen in een wijnwinkel. De kleine prijsmarges zijn veelal om lief te nemen, zeker wanneer je bedenkt wat een dergelijke fles zou kosten bij de wijnwinkel bij jou om de hoek. Soms word je geattendeerd op een aanbieding die onderhand lijkt op een tarif propriété. Je hoeft bij een wijnwinkel niet braaf een doosje van zes te kopen en ja, na een vriendelijk bedankje kun je de winkel zelfs zonder aankoop verlaten. De lege wijndozen, die ik doorgaans naar Bourgogne meeneem voor coöperaties, supermarkten en inmiddels ook wijnwinkels, zijn uiteindelijk gevuld met een grote variëteit aan Bourgognes.

Eén adres dat ik na een recent bezoek aan Bourgogne nooit meer links zal laten liggen, is Les bons plans du vin ter hoogte van Fixin. Deze winkel heeft de allure van een outlet en de overwegend jonge medewerkers zijn bijzonder behulpzaam. Je doet er verstandig aan om eerst de internetpagina van Les bons plans du vin te raadplegen om een wensenlijstje te maken. Sowieso ook praktisch, omdat onlangs het dak van de loods deels is ingestort en op moment van schrijven niet alle wijnen in de verkoopruimte zijn geplaatst. Ik wist een lege wijndoos te vullen met onder meer een Chablis 1er Cru van Domaine Denis Race en een Brouilly (Cru Beaujolais) van Château Chambon. En dat allemaal in de Côte de Nuits. Het waren stuk voor stuk koopjes, bijna de helft van wat je in de Lage Landen zou moeten betalen (1 Rue des Étourneaux, 21220 Fixin).

Ben je in Bourgogne en wil je graag een exclusieve fles wijn mee naar huis nemen, dan is nauwelijks een beter adres dan Grands Bourgognes te hoogte van het wat verderop gelegen Brochon (achter de supermarkt Super U). Hier vind je een rijk assortiment Bourgognes afkomstig van de betere domeinen. Ook met een interessante selectie bio-wijnen. Mocht je uiteindelijk toch een beetje aan je portemonnee willen denken zonder al te veel in te boeten op kwaliteit, denk dan eens aan een Côte de Nuits-Villages van het alom gerespecteerde Domaine BerthautGerbet uit Fixin, alwaar het inmiddels ook geen sinecure is om in grote hoeveelheden wijn te kopen (ZA Le Saule, Chem. du Saule, 21220 Brochon).

Ook Les Caves du Vieux Pressoir ligt langs de D974, maar wij bevinden ons inmiddels in Meursault (Côte de Beaune). Deze wijnwinkel was ooit gelieerd met het plaatselijke Domaine Jérôme Gerbeault, maar men opereert nu volledig zelfstandig. Het is een opvallend ruime winkel met mooie Bourgognes in het assortiment. Wat Les Caves du Vieux Pressoir bijzonder maakt, is de grote ruimte met vele stalen wijntanks die dienen voor verkoop van wijnen en vrac, van de generieke tot aansprekende appellations. Deze wijnen worden geleverd door négociants. Voordat je een doos van 5 liter of een veelvoud hiervan wil laten vullen, word je vriendelijk uitgenodigd om de wijnen te proeven. Zij worden ingeschonken door vriendelijke medewerkers die je alles willen vertellen over de specialiteit van deze wijnwinkel. Ik ging echter voor een vertrouwde fles en verliet de winkel met een witte Saint-Aubin van het gerespecteerde Domaine Patrick Miolane (Route National 74 – 21190 Meursault).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.