Bourgognes kopen langs de Route des Grands Crus

Les bons plans des vins (Wijn uit Bourgogne)
Les bons plans du vin in Fixin

Wanneer je in Bourgogne wijn wilt kopen, is de charme van een bezoek aan een individueel domein onovertroffen. Waar beter de Bourgognes kopen dan bij de mannen en vrouwen die de wijn zelf hebben gemaakt? Maar de glans van domeinbezoek in de Côte de Nuits, en voeg daar inmiddels gerust een groot deel van de Côte de Beaune bij, lijkt met de jaren doffer te worden. Reeds in 2005 schreef de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews over de Côte de Nuits: “Sideseeing may seem a more affordable option here than actually buying wine.’ Hij doelde uiteraard op de toen reeds hoge prijzen van veel Bourgognes in dit wijndistrict. Reken hierbij de schaarste van de Bourgognes, veroorzaakt door kwantitatief lage opbrengsten van de laatste drie oogstjaren (2019, 2020 en vooral 2021), waarvan woorden dan weer tekort schieten om de kwaliteiten ervan te onderstrepen (ook de oogst uit 2021 schijnt best aardig te zijn).

Het mocht mij daarom niet meer verbazen dat een medewerker van Caveau de Chassagne onlangs tegen mij zei: “Bijna geen enkele wijnbouwer in Chassagne-Montrachet verkoopt zijn of haar wijnen nog aan individuele klanten. Wat men wil verkopen buiten de vraag van de vaste clientèle om, brengt men grotendeels samen in deze Caveau Municipal.” En ja, er zijn nog de nodige uitzonderingen, met name in het noorden van de Côte de Nuits en het zuiden van de Côte de Beaune. Maar bij een bezoek aan een domein wordt voor proeven steeds vaker een klein bedrag gevraagd en menigmaal kun je maar een select aantal flessen kopen. Met pijn in het hart leerde ik dat deze praktijk inmiddels ook wordt gebezigd bij een bekend domein in Givry (Côte Chalonnaise). Gooien wij het kopen van wijn in deze bijdrage een keer over een andere boeg.

Wanneer je via de D974 van het noorden van de Côte de Nuits naar het zuiden van de Côte de Beaune rijdt, passeer je de de nodige wijnwinkels, waar ik tot voor kort en wanneer ik ze überhaupt opmerkte, de schouders voor ophaalde. Deze houding dient te worden herzien. Je kunt af en toe heerlijk ongedwongen rondlopen in een wijnwinkel, waartoe meestal alle gelegenheid wordt geboden. De kleine prijsmarges zijn veelal om lief te nemen, zeker wanneer je bedenkt wat een dergelijke fles zou kosten bij de slijter in jouw stad of dorp. Soms word je geattendeerd op een aanbieding die onderhand lijkt op een tarif propriété. Je hoeft bij een wijnwinkel niet braaf een doosje van zes te kopen en ja, na een vriendelijk bedankje de winkel zelfs zonder aankoop verlaten. Uiteindelijk zijn de lege wijndozen, die ik doorgaans naar Bourgogne meeneem voor coöperaties en supermarkten, gevuld met een grote variëteit aan Bourgognes.

Een adres in Bourgogne dat ik na een recent bezoek nooit meer links zal laten liggen is Les bons plans du vin ter hoogte van Fixin. De winkel heeft de allure van een outlet. De jonge medewerkers van deze zijn bijzonder behulpzaam. Je doet er verstandig aan om eerst de internetpagina van Les bons plans du vin te raadplegen om een wensenlijstje te maken. Sowieso ook praktisch, omdat het dak van de loods deels is ingestort en op moment van schrijven niet alle wijnen in de verkoopruimte zijn geplaatst. Ik wist een lege wijndoos te vullen met onder meer een Chablis 1er Cru van Domaine Denis Race en een Brouilly van Château Chambon. En dat allemaal in de Côte de Nuits. Het waren stuk voor stuk koopjes, bijna de helft van wat je in de Lage Landen zou moeten betalen (1 Rue des Étourneaux, 21220 Fixin).

Ben je in Bourgogne en vind je dat je een exclusieve fles wijn mee naar huis mag nemen, dan is nauwelijks een beter adres dan Grands Bourgognes te hoogte van het wat verderop gelegen Brochon (achter de supermarkt Super U). Een rijk assortiment Bourgognes afkomstig van de betere domeinen. Ook met een interessante selectie biowijnen. Mocht je uiteindelijk toch een beetje aan je portemonnee willen denken zonder al te veel in te boeten op kwaliteit, denk dan eens aan een Côte de Nuits-Village van het alom gerespecteerde Domaine BerthautGerbet uit Fixin, alwaar het inmiddels ook geen sinecure is om in grote hoeveelheden wijn te kopen (ZA Le Saule, Chem. du Saule, 21220 Brochon).

Ook Les Caves du Vieux Pressoir ligt langs de D974, maar wij bevinden ons inmiddels in Meursault (Côte de Beaune). Deze wijnwinkel was ooit gelieerd met het plaatselijke Domaine Jérôme Gerbeault, maar men opereert nu volledig zelfstandig. Het is een opvallend ruime winkel met mooie Bourgognes in het assortiment. Wat Les Caves du Vieux Pressoir extra bijzonder maakt, is de ruimte met vele stalen wijntanks die dienen voor verkoop van wijnen en vrac, van eenvoudige tot gerespecteerde appellations. Deze wijnen worden geleverd door négociants en voordat je een doos van 5 liter of een veelvoud hiervan laat vullen, word je vriendelijk uitgenodigd om deze wijnen te proeven. Zij worden ingeschonken door vriendelijke medewerkers die je alles willen vertellen over de specialiteit van deze wijnwinkel. Ik ging voor een vertrouwde fles en verliet de winkel met een witte Saint-Aubin van het gerespecteerde Domaine Patrick Miolane. Reeds in 2005 getipt door Patrick Matthews (Route National 74, 21190 Meursault).

Een moraal van dit verhaal? Nu, misschien wel twee. Sluit de ogen niet voor welke aanbieder van Bourgognes dan ook in Bourgogne, zelfs al ziet een winkel op het eerste oog eruit als een toeristenval. Met deze open houding word je ongetwijfeld een aantal keren aangenaam verrast. Sowieso vind ik het waardevol om met een grote diversiteit aan Bourgognes huiswaarts te keren, waarbij ik natuurlijk ook denk aan onderhavige blog.

Wat het bezoek aan domeinen betreft de volgende suggestie. Wellicht niet onverstandig om met een paar domeinen in de Côte de Nuits en de Côte de Beaune, waar je met je auto nog het erf mag oprijden, een goede band op te bouwen. Abonneer je bijvoorbeeld op een nieuwsbrief van een domein en wie weet behoor je dan tot de vaste clientèle van een domein die bijvoorbeeld wordt uitgenodigd om een nieuw jaargang te mogen komen proeven. Ik ben in ieder geval reeds zeer content met een dergelijk netwerk in de Côte Chalonnaise. Een wijnproducente in dit wijndistrict introduceerde mij onlangs trouwens bij een domein in … Chassagne-Montrachet. Ook in de Bourgogne zijn Gods wegen ondoorgrondelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.