Langs de coöperaties van de Côte Chalonnaise (editie 2021)

Deze blog houdt één traditie hoog in het vaandel: het jaarlijkse rondje langs de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise. Zelfs in dit tweede coronajaar …

De dependance van Vignerons de Buxy in Saint-Gengoux-le-National (Wijn uit Bourgogne)
De dependance van Vignerons de Buxy in Saint-Gengoux-le-National

Inleiding
Het ziet er dit jaar bij de drie coöperaties In de Côte Chalonnaise (in Bissey-sous-Cruchaud, Buxy en in Grenouilly) anders uit dan anders. Er werden veel verschillende jaartallen aangeboden. Van enkele flessen was ik in de veronderstelling dat ze allang de deur uit waren, zeker wat betreft enkele prijswinnaars (bijvoorbeeld de Montagny 1er Cru ‘Clos de Corbeau’ uit 2018 in Buxy). De coronapandemie heeft blijkbaar gezorgd voor nog voldoende voorraad in de kelders. Verder was er reeds de nodige ‘2020’ in de fles verkrijgbaar. Laten wij de balans opmaken.

Vignerons de Genouilly
Er wordt behoorlijk wat uitgedokterd in Genouilly en de verhouding tussen stalen en houten ton, neigt de laatste tijd meer richting eikenhout. Men tracht op deze wijze de kwaliteit van de wijnen (en het bewaarpotentieel) te verbeteren. Zelfs de witte Bourgogne Côte Chalonnaise draagt de naam ‘Cuvée Fûts’. Gelukkig geen dominante houttonen, hooguit enige rokerige, toastachtige impressies. De opvoeding in een houten ton geeft aan deze Bourgogne wel een ferme structuur. Je hebt hout en hout en in de rode Mercurey is het reeds mooi versmolten en zorgt het aan het einde voor een licht zoete toets. Sowieso heeft klein rood en donkerblauw fruit het voor het zeggen in deze jeugdige Bourgogne. Misschien wel nog een jaartje of drie wegleggen om hem dan beter in balans aan te treffen.

De Verenigde Wijnbouwers uit Genouilly zijn inmiddels ook in het bezit van enkele percelen wijngaard in Givry, waar men de chardonnay druif verbouwd. De witte Givry uit 2020 is bijzonder geslaagd. Dat geldt ieder jaar voor de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’ (fris, fruitig en mooie minerale tonen) en wat betreft het jaartal 2020 geldt dit ook voor de selectie druiven die achter het etiket Montagny 1er Cru ‘Vieilles Vignes’ plaatsneemt.

Of men mij in Genouilly nog één Bourgogne wilde aanbevelen? Jawel, de Crémant de Bourgogne ‘Prestige’. Of zoals men hem in Genouilly omschrijft: “Mooi fruit, fijne bubbel en immens veel plezier.”

Vignerons de Buxy/Millebuis
Er is nogal wat te doen rondom de certificering Haute Valeur Environnementale. Het wordt onder meer als het alternatief gezien voor een biologische certificering. Omdat de voorwaarden tot erkenning minder veeleisend zouden zijn dan die voor verschillende vormen van biologische landbouw, wordt het ook wel eens geduid als ‘bio-light’. Kort, maar krachtig: met een HVE-certificering garandeert de wijnbouwer een milieuvriendelijke aanpak. De Verenigde Wijnbouwers in Buxy staan hiervoor inmiddels garant. Zij zijn namelijk onlangs gecertificeerd en er, mede gelet op haar grote volume wijnen, maar wat trots op.

Trots is men reeds enkele jaren op haar serie ‘Millebuis’, het beste dat de Côte Chalonnaise heeft te bieden. De twee variëteiten Aligoté zijn uitstekend en zweven wat kwaliteit betreft ergens tussen een Bourgogne Aligoté en een Bouzeron. De ‘Silex’ belandde in de meest recente Guide Hachette. Het mag inmiddels als bekend worden verondersteld: Buxy + Guide Hachette = per omgaande uitverkocht. De smaakvolle en elegante ‘Sable’ is echter een waardevol alternatief. Voor een dikke zeven euro werkelijk geen geld voor deze mooie Bourgogne. Een andere prijswinnaar is de Montagny ‘Clos de Corbeau’ uit 2018. Mooie fruit (perzik), witte bloemen en de mooie minerale tonen zetten de toon in deze opmerkelijk zachtaardige Montagny. Zoals ik eerder opmerkte: gelukkig nog volop verkrijgbaar. Ten slotte een onverwachte promotie van de zowel de witte als rode Mâcon Saint-Gengoux-Le-National van ‘Buissonnier’ (de basisserie in Buxy) tot ‘Millebuis’ (de prestigieuze serie in Buxy). Hieraan ligt een strenge selectie van de druiven ten grondslag, kreeg ik te horen.

Twee weetjes. De Mâconnais begint in de plaats Saint-Gengoux-le-National, dus de genoemde rode variant is 100% gamay. Verder ligt in Saint-Gengoux-le-National een dependance van de Vigerons de Buxy, een doorgaans rustig alternatief, nu het in Buxy een beetje drukker begint te worden.

Cave de Bissey
In Bissey-sous-Cruchaud spant men zich inmiddels ook in om het HVE-certificaat te verwerven. Een ambitieus plan van een geheel andere orde werd recent onthuld: een nieuw gebouw met beneden de ruimte om de wijnen groot te brengen. De eerste verdieping zal gereserveerd zijn voor de ontvangstruimte en kantoren. Wat zal ik die oude en vertrouwde Cave de Bissey (mijn bourgondische thuishaven) gaan missen. Mooie bijkomstigheid voor een relatief kleine coöperatie zoals in Bissey-sous-Cruchaud (in Genouilly eenzelfde tendens): veel jonge wijnbouwers sluiten zich bij dit samenwerkingsverband aan.

Mocht je een aantal aanbevelingen verwachten, al dan niet met smaakimpressies. Niet precies, want ik grijp bij Cave de Bissey inmiddels blind naar de Bourgogne Aligoté, Bouzeron en Montagny 1er Cru ‘Les Pidances’. Ook de witte Rully is bij Cave de Bissey immer de moeite waard, maar de 2020 is pas in september te koop. Bij deze coöperatie is het ook altijd uitkijken naar Crémant de Bourgogne. Denk hierbij vooral aan de ‘Blanc de Blancs’ en de ‘Blanc de Noirs’ uit Genouilly. Wat rood betreft maakt men een voorbeeldige en heerlijke fruitige Bourgogne Côte Chalonnaise. Ik sluit meestal af met de opmerking dat zijn grotere broer, de ‘Cuvéé Prestige’ (inmiddels de 2017), ook de moeite waar is. En dat doe ik in deze bijdrage ook. Mooi rijp fruit (frambozen, kers) en enige kruiden (pepertje). Een piepklein zoetje aan het einde verraad de gedeeltelijke opvoeding van deze Bourgogne in een houten ton.

En fin
De drie coöperaties in de Côte Chalonnaise bieden een goede introductie tot wijnen uit de Bourgogne. Elk van de drie coöperaties zal jou gastvrij ontvangen. Wat de verhouding tussen prijs en kwaliteit betreft, zijn ze nog steeds onovertroffen. Er is alle gelegenheid om de wijnen te proeven en vragen te stellen om uiteindelijk, op grond van jouw uniek smaakpalet, een eigen overzicht van favorieten samen te stellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.