Montagny proeven en kopen (een goede start)

Sentier Viticole Montagny (Wijn uit Bourgogne)
Wandelend over Le Sentier Viticole Montagny

Inleiding
Montagny is mijn Bourgogne. Bleek maar weer eens. Op de internetpagina van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) kun je een quiz doen welke Bourgogne het beste bij jou past. Ik heb de vragenlijst voor alle zekerheid op twee verschillende momenten ingevuld en twee keer kwam Montagny uit de bus. Na bijdragen over Bouzeron, Rully, Mercurey en Givry hoog tijd om deze Bourgogne (inderdaad mijn standaardwijn) uit de Côte Chalonnaise de verdiende aandacht te geven. Dat deed ik reeds drie jaar geleden, wat volgt is een ordelijke update. In deze bijdrage de laagdrempelige, maar niet minder leuke manier om Montagny te proeven en kopen. Gaan wij in de volgende bijdrage langs de domeinen.

Montagny in vijf punten:
– Montagny is de meest zuidelijke appellation communale binnen het wijndistrict Côte Chalonnaise, vernoemd naar het wijndorp Montagny-lès-Buxy;
– Een Montagny betekent altijd 100% chardonnay;
– Maar liefst 49 climats binnen de AOC Montagny dragen een 1er Cru classificatie (deels gerelateerd aan het alcoholpercentage van een Montagny);
– Montagny wordt door vele wijnschrijvers beschouwd als één van de beste aankopen in Bourgogne wat betreft de verhouding tussen prijs en kwaliteit;
– Het grootste volume (ongeveer twee derde deel) Montagny wordt geproduceerd door de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise.

De drie coöperaties in de Côte Chalonnaise
Cave de Bissey
(in Bissey-sous-Cruchaud) biedt twee versies Montagny aan: een 1er Cru zonder verdere duiding en de 1er Cru ‘Les Pidances’. ‘Les Pidances’ is een climat dat dicht in de buurt van het wijndorp Bissey-sous-Cruchaud ligt. Doorgaans biedt deze Montagny impressies van witte bloemen en fruit (rijpe peer en vriendelijke citrusvruchten). Het is een frisse, bovenal elegante Montagny. Is Montagny mijn standaardwijn, de ‘Pidances’ is mijn standaard Montagny.
Cave de Genouilly (inmiddels: Vignerons de Genouilly) biedt drie versies aan binnen haar assortiment: ‘Les Coères’, ‘Les Vignes du Soleil’ en de cuvée ‘vieilles vignes’. De eerst twee proeven, want een wereld van verschil (ferm geel, welhaast gekonfijt fruit vs. zomers fruit en minerale tonen). De ‘vieilles vignes’ bewandelt de middenweg. De coöperatie produceert trouwens meer Montagny, zoals een 1er Cru (zonder verdere duiding), die onder meer voor supermarkten is bestemd.
En dan die kolos in Buxy in handen van de Vignerons de Buxy. Alleen al binnen het prestigieuze merk Millebuis presenteert de coöperatie inmiddels zes variëteiten Montagny. De menigmaal bekroonde Montagny 1er Cru is een uitstekend begin. De 1er Cru ‘Les Vignes du Soleil’ is de absolute topper, maar dat geldt helaas ook voor de prijs. Intussen is de zachtaardige Montagny ‘Clos de Corbeau’ de publiekslieveling geworden. Het kan allemaal goedkoper binnen de basisserie van de coöperatie: Buissonnier (drie variëteiten). Kijk ik intussen uit naar de Montagny 1er Cru van Domaine des Vignes Bleues (in bezit van en gebotteld door de Verenigde Wijnbouwers uit Buxy). Heeft die mooie elegante ingetogenheid, maar ook die knisper-knapperige karaktereigenschap die ik immer zoek en weet te waarderen in een Montagny.

Cave aux Montagny
Rijd vanaf de coöperatie in Buxy terug naar de rotonde die naar het centrum leidt. Meteen na de afslag richting het centrum ligt rechts Cave aux Montagny. Hier kun je kiezen uit een selectie Bourgognes (vooral Montagny) van gerenommeerde domeinen, die zich onder dit dak hebben verenigd. Ideaal voor een wat kleinere, maar kwalitatief uitstekende aankoop. En wanneer je de lokale wijnbouwers een steuntje in de rug wil geven en de coöperaties even laat voor wat ze zijn. Alles wordt aangeboden tegen domeinprijzen en de verkoopmedewerkers hebben hart voor hun zaak. Cave aux Montagny biedt met zijn wijnen, streekproducten en restaurant een ambitieus totaalconcept aan. Men zette zelfs een wandeling uit die je leidt langs enkele climats (met acht themaborden) binnen de AOC Montagny. De route van 4,5 kilometer, Le Sentier Viticole du Montagny genaamd, begint in Montagny-lès-Buxy. De papieren routebeschrijving is verkrijgbaar bij de VVV in Buxy (aan de andere zijde van de rotonde, in het voormalige stationsgebouw).

Chalon-sur-Saône
Wanneer je niet naar de binnenlanden van de Côte Chalonnaise kunt of wilt rijden, is daar nog altijd La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône. Voldoende keuze (ook wat betreft Montagny uiteraard) en eerst blind geproefd voordat de wijnen te koop worden aangeboden. Kwaliteit verzekerd en de prijzen zijn wederom gelijk aan die bij een domein of coöperatie. Ik zal ten slotte nooit nalaten om de drie grote supermarkten in Chalon-sur-Saône te vermelden. In de grote Carrefour-vestiging in het Centre commercial Chalon Sud (de beste en meest ruim gesorteerde van de drie) zijn de regionale wijnbouwers goed vertegenwoordigd. Hier vind je altijd wel een goede fles en wie weet ook nog een keer in de aanbieding.

Foto ‘Le Sentier Viticole du Montagny’: © Xavier Maglott

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.