Twee minder bekende Pouillys

Cave Les Grands Crus Blancs in Vinzelles (Wijn uit Bourgogne)
Cave Les Grands Crus Blancs in Vinzelles

Binnen de regionale grenzen van Bourgogne zijn er maar liefst vier wijnen waarvan de naam begint met ‘Pouilly’. De Pouilly-Fumé valt in deze bijdrage meteen af. Dit is namelijk een wijn die behoort tot de wijnregio Vignobles du Centre-Loire. Verder gunnen wij de bekende Pouilly-Fuissé zijn welverdiende rust na een druk jaar waarin de nodige climats zijn gepromoveerd tot 1er Cru. Blijven er twee appellations communales over die ten oosten van Pouilly-Fuissé liggen: Pouilly-Vinzelles en Pouilly-Loché. Lange tijd beschouwd als twee mindere varianten van hun beroemde buur, kwamen zij de laatste jaren helemaal tot hun recht.

Een kleine honderd jaar geleden werd door wijnbouwers in het zuiden van de Bourgogne de naam ‘Pouilly’ (gelijk aan de naam van het gehucht dat later onderdeel zou worden van de gemeente Solutré-Pouilly) gedeponeerd bij de Franse gerechtelijke instanties. Het wijndorp Fuissé voelde zich bij nader inzien niet gelukkig met deze naam. Om iedere verwarring met Pouilly-sur-Loire (dorp) en Pouilly-Fumé (wijn) te voorkomen, koos men voor de naam ‘Pouilly-Fuissé’. Deze AOC geldt nog steeds voor de gemeenten Fuissé, Solutré-Pouilly, Vergisson en Chaintré, maar niet voor Vinzelles en Loché. Blijkbaar stuitte deze keuze tegen de borst van wijnbouwers in Vinzelles, die een kleine tien jaar later met de naam ‘Pouilly-Vinzelles’ op de proppen kwamen. Het wijndorp Loché bleef niet achter. Wellicht vonden beide dorpen ook legitimatie tot de naamswijziging door de aanwezigheid van de grote coöperatie Vinzelles-Loché (nu: Cave Les Grands Crus Blancs) in Vinzelles.

Pouilly-Vinzelles (61 ha) en Pouilly-Loché (34 ha) zijn relatief kleine appellations communales in het zuiden van de Mâconnais. De namen mogen alleen worden gebruikt voor wijnen die voor de volle 100% zijn gemaakt van de chardonnay druif. Bourgogne zou Bourgogne niet zijn zonder een complicerende factor: sommige wijngaarden in Loché mogen hun opbrengst labelen als ‘Pouilly-Vinzelles’. Tot voor kort was de literatuur eensgezind over de kwaliteit van de drie bourgondische Pouillys: de bekende Pouilly-Fuissé stak er met kop en schouders bovenuit, de Pouilly-Vinzelles zou van mindere kwaliteit zijn en de Pouilly-Loché sloot de rij. Tegenwoordig is men een stuk vriendelijker over de twee onbekendere Pouillys. Zij delen ten minste een aantal kwalificaties met hun buur. Lees wat het standaardwerk Les Vins de Bourgogne (2019) inmiddels schrijft over de Pouilly-Vinzelles en Pouilly-Loché: “Rijk, complex en toch subtiel […], een boeket met impressies van honing, perzik, acaciabloemen en citrusvruchten.” Inderdaad, alsof wij een glas Pouilly-Fuissé in onze hand houden.

Het meest aansprekende verhaal in Vinzelles speelde zich af rond de millenniumwisseling. De broers Jean-Philippe en Jean-Guillaume Bret (inderdaad: de Bret Brothers) onttrokken hun familiedomein (4 ha) van de plaatselijke coöperatie, begonnen met wijnbouw op een biologische grondslag en startten spoedig daarna met een eigen handelsonderneming (met de de naam La Soufrandière voor hun eigen domein). Zij kregen hierbij de steun van Dominique Lafon, de vermaarde wijnbouwer uit Meursault, die op zijn beurt eind jaren ’90 onder de naam Les Héritiers du Comte Lafon zijn avontuur in de Mâconnais begon. De Poully-Vinzelles ‘Les Quarts’ (een cuvée van een aantal climats) van de Bret Brothers is er eentje to die for.

Het wijndorp Vinzelles kent nog een domein dat een vermelding waard is: Château de Vinzelles. Dit domein produceert twee cuvées en een Bourgogne waarvan de druiven van één climat afkomstig zijn. Eind vorig jaar werd de Pouilly-Vinzelles ‘Les Pétaux’ (het climat) uit 2019 door Bourgogne Aujourd’hui omschreven als een “exceptionele” Bourgogne. In Loché is Clos des Rocs een domein dat als referentie wordt beschouwd. Kijk hier onder meer uit naar de Pouilly-Loché ‘Les Mûres’ en natuurlijk naar zijn ‘Clos des Rocs’ (monopole). Sowieso kies je voor kwaliteit wanneer je een Pouilly-Vinzelles of Pouilly-Loché koopt met op het etiket een duiding van een climat of lieu-dit (afzonderlijke wijngaard).

Dichter bij huis zou je in Nederland ook kunnen gaan voor de verdienstelijke Pouilly-Vinzelles van Maison Joseph Drouhin (Gall & Gall). Op moment van schrijven publiceerde het wijntijdschrift Decanter een enthousiaste recensie over de versie uit 2019. Zowel Château de Vinzelles, Clos des Rocs als Maison Joseph Drouhin werkt met een biologisch (deels biodynamisch) gedachtegoed en mede om deze reden zijn de wijnen van deze gerespecteerde producenten, zeker in Nederland, helaas geen koopjes meer.

Daarom is en blijft Cave Les Grands Crus Blancs in Vinzelles hét beste adres om met zowel Pouilly-Vinzelles als Pouilly-Loché kennis te maken. De coöperatie biedt inmiddels de nodige variëteiten (met vermeldingen van climats en cuvées) aan. Met prijzen tegen en rondom het tientje is de prijs-/kwaliteitsfactor onovertroffen. Is de coöperatie ook nog een keer gemakkelijk bereikbaar (dicht bij de A6). Haar menigmaal gelauwerde Pouilly-Vinzelles (zonder verdere duiding van climat of cuvée) is ook terug te vinden in de grotere bourgondische supermarkten. Bedenk dat je voor een Pouilly-Vinzelles bij Gall & Gall ruim 24 euro neertelt en je rijdt op de terugweg fluitend Nederland binnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.