Montagny proeven en kopen (langs de domeinen)

Domaine Berthenet in Montagny-lès-Buxy (Wijn uit Bourgogne)
Het gastvrije Domaine Berthenet

Inleiding
Deze bijdrage, een selectief overzicht van domeinen die voorbeeldige Montagny aanbieden, is een drietrapsraket. In het wijndorp Montagny-lès-Buxy liggen mijn drie favoriete domeinen. Zij krijgen dan ook de meeste aandacht. Vervolgens maken wij een kleine reis naar het nabijgelegen Buxy, waar ook enkele gewaardeerde domeinen zijn gevestigd. Als derde een mengelmoes van domeinen die ook een heel goede Montagny maken. De met een (*) aangehaalde domeinen worden vermeld in Guide des Caves 2021 en hebben het charter van ontvangst bezoekers (Vignobles & Découvertes) ondertekend. Zij verdienen in ieder geval een vermelding vanwege hun gastvrije ontvangst.

Montagny-lès-Buxy
In 1993 maakte de 19-jarige Stéphane Aladame naam als ‘jongste wijnbouwer van Bourgogne’. Na een studie aan het Lycée Viticole in Beaune startte Aladame met 3 ha wijngaard die hij had overgenomen van een gepensioneerde dorpsgenoot. In korte tijd werd Aladame de leidende naam binnen de AOC Montagny. In 2005 schreef de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews: “The excellence of the best grower, Aladame, overshadows the rest.” En niemand kwam in de buurt. Hugh Johnson in zijn meest recente Pocket Wine Book 2021 over Aladame: “Reference local grower.” Wat een Montagny van Aladame zo bijzonder maakt? Noem het maar op: ferme body, harmonieus, perfect in balans, een zekere mate van scherpte en dat weldadige aromatische palet. Een Montagny die op alle verdiepingen alles in huis heeft. Toch ga ik een beetje zeuren. De wijnen van Aladame zijn, in de ruim tien jaar dat ik ze ken, fors in prijs gestegen. Inmiddels te koop voor soms nog tegen, maar inmiddels veelal meer dan 20 euro. Toch heb je niet met Montagny kennisgemaakt zonder één van zijn wijnen te hebben gedronken. Recent startte Aladame met de productie van een generieke witte Bourgogne en een Crémant de Bourgogne. Met deze twee variëteiten bleef hij twee jaar geleden, toen ik tijdens Les Agapes du Montagny weer enkele van zijn wijnen proefde, nog onder het tientje. Soms is een Montagny echter zo goed, neem de 1er Cru ‘Sélection Vieilles Vignes’, dat je het bedrag op het prijskaartje voor lief neemt.

Twee andere namen uit Montagny-lès-Buxy die mogen worden geschaard onder de noemer topdomeinen: Domaine Berthenet en Domaine Feuillat-Juillot. Zou je me vragen om je maar op één adres te attenderen, verwijs ik je na enige twijfel naar Domaine Berthenet (*). Dit domein produceert een allerbeste allround Montagny die nog redelijk is geprijsd. Jean-Pierre Berthenet startte in zijn domein 1974 met enkele wijnranken, verliet in 2002 de coöperatie van Buxy en droeg in 2009 de leiding van het domein over aan zijn zoon, die inmiddels 18 ha wijngaard overziet. Domaine Berthenet wordt door Le Guide Hachette des Vins omschreven als ‘valeur sûre’. ‘Kwaliteit verzekerd’ heet dat in het Nederlands. Onderstreep ik ten slotte het gastvrije karakter van het domein met zijn vaste openingstijden en met zowel in het voorjaar als najaar een porte ouverte. Eén van de vele dierbare herinneringen: de Montagny 1er Cru ‘Mont Cuchot’ uit 2017 (rijk, vol en rond). Het wijntijdschrift Decanter tipt inmiddels de ‘Tête de Cuvée’ uit 2018.

Wanneer je de internetpagina van Domaine Feuillat-Juillot opent, ben je gearriveerd bij de vrouwelijke kant van Montagny. Laat ik het vooralsnog maar letterlijk nemen, want aan de oorsprong van het domein (1989) stond Françoise Feuillat-Juillot, de dochter van een illustere wijnbouwersfamilie uit Mercurey. Vandaag omvat het domein een kleine 15 ha wijngaard, inclusief dertien 1ers Crus. Tijdens het laatste bezoek aan dit domein werd mijn glas gevuld door een enthousiaste nieuwe vrouwelijke generatie. Ik herinner me vooral de Montagny 1er Cru ‘Les Crêts’ uit 2017. Om te beginnen met een aromatische neus (verse hazelnoten en witte bloemen). De smaak: romig, vol en met die gezonde dosis mineraliteit. Maar ook subtiel, pikant en puntig. Met die stijl, ik druk mij generaliserend uit, onderscheidt Domaine Feuillat-Juillot zich van Domaine Berthenet.

Wat perceptie van de appellation Montagny betreft, ontlopen de domeinen echter elkaar nauwelijks. Beiden onderstrepen enerzijds in hun Bourgognes de typicité van de diverse climats, anderzijds maakt men met druiven uit verschillende wijngaarden indrukwekkende cuvées. Stéphane Aladame ging hen voor.

Buxy
Domaine Laurent Cognard verhuisde in 2018 zijn domein naar het imposante Château de Buxy midden in het centrum van de stad, waardoor er onder meer een proefkelder kon worden gebouwd. Hoewel er in Buxy meer verdienstelijke domeinen zijn gevestigd, wordt de naam Laurent Cognard in de wijnliteratuur het meest gelauwerd (in het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui opgenomen in de Top 100 beste wijnproducenten in Bourgogne). En dat terwijl hij nog relatief jong is. Cognard maakt een individuele, immer puntgave Montagny van hoge kwaliteit. In zijn aanbod onder meer een Montagny 1er Cru ‘Le Vieux Château’ en een Montagny 1er Cru ‘Les Bassets’.

De jonge twintiger Maxime Cottenceau leverde met zijn wijnen uit 2019 “een veelbelovend debuut”. Hij ging onder meer in de leer bij niemand minder dan Vincent Dureuil-Janthial in Rully. Zijn ouders, die hun druiven naar de grote coöperatie in Buxy brengen, gaven aan Maxime om te zelfstandig te starten ruim 2 ha wijngaard met twee maal een Montagny 1er Cru. Hij besloot vervolgens om meteen de afslag te nemen richting een bio-certificaat. Wellicht mede daarom zijn de Bourgognes van hem wat prijziger. Maar dit is een naam die wij in de gaten dienen te houden. Alle lof in het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui voor zijn Montagny ‘Les Vignes Longues’.

Meer vermeldenswaardige domeinen (van noord naar zuid):

  • Met de wijngaarden van Mercurey om de hoek, Château de Chamilly (*) blinkt ook uit met zijn Montagny. Reden: aankoop van Château de Carry-Potet in Buxy. Aandacht voor de ‘Les Reculerons’ (2018);
  • De sympathieke Géraldine Lochet opende in 2017 haar Maison Géraldine Louise in Rosey. De Montagny 1er Cru ‘Les Chaniots’ is meteen een prijswinnaar met onder meer een welverdiende vermelding in Le Guide Hachette des Vins 2021 voor de versie uit 2018;
  • Domaine des Moirots (Christophe Denizot) in Bissey-sous-Cruchaud (*). Maakt maar één Montagny (de 1er Cru ‘Le Vieux Château’), maar wat voor eentje! Eén van mijn favoriete domeinen in de Côte Chalonnaise;
  • Toch nog twee vermeldingen van domeinen in Montagny-lès-Buxy. Om te beginnen met de nestor binnen deze AOC: de gemoedelijke Alain Roy en zijn Château de la Saule. Zijn ‘Cuvée Fut’, waarmee ik onderhand ben opgegroeid, droeg bij aan mijn voorliefde voor Montagny;
  • Yann Flandres is de enthousiaste eigenaar van Domaine de Montorge uit Montagny-lès-Buxy. De Montagny 1er Cru ‘Montorge’ (monopole) is de meest complexe wijn van het domein: rijp fruit (een sensatie van aangename citrusvruchten), tegen het zoete aan versmolten houttonen en een indrukwekkende gelaagde lengte;
  • Ook Domaine La Renarde in Jully-lès-Buxy maakte zich stapsgewijs los van maar liefst twee coöperaties. Een nieuwe generatie produceert een uitgebreid gamma wijnen uit de Côte Chalonnaise, met onder meer een verdienstelijke Montagny 1er Cru ‘Les Chaniots’;
  • Een herinnering die niet onvermeld mag blijven: de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes Soleil’ (2015) van Domaine Le Grégoire. Rijp fruit (perzik) en de nodige minerale tonen karakteriseren deze Montagny. Ooit een van de betere domeinen binnen deze AOC. In de handen van Pascal Degueuce op succesvolle wijze nieuw leven ingeblazen. Het domein ligt in Culles-les-Roches, één van de meest zuidelijke dorpen binnen de Côte Chalonnaise.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.