Van Vlaanderen naar de Châtillonnais

Domaine Roland Van Hecke (Wijn uit Bourgogne)
De proef- en verkoopbehuizing van Domaine Roland Van Hecke in Grancey-sur-Ource

Alsof Champagne vloeit over een noordelijk stukje Bourgogne: de Châtillonnais. Op weg vanaf Châtillon-sur-Seine naar Grancey-sur-Ource rijd je daadwerkelijk even de Champagne binnen om vervolgens rechtsaf te slaan. Ergens langs deze tien kilometer lange en slingerende weg zie je een bord dat je laat weten weer Pays Châtillonnais te zijn binnengereden. In the middle of nowhere ziet elk dorp eruit als een kleine stad. Zo ook het in een dal gelegen Grancey-sur-Ource, terwijl het dorp maar 200 inwoners telt. In de wijde omgeving zag ik geen enkele wijngaard.

De reisbestemming was Domaine Roland Van Hecke. Misschien dat de Nederlands/ Vlaams klinkende achternaam van de eigenaar een trekker was. In ieder geval wel de vele vermeldingen van zijn prijswinnende Crémants de Bourgogne in diverse wijngidsen. Bovendien is het één van de tien domeinen in de Châtillonnais dat is vermeld in de Guide des Caves 2020. Dit betekent dat het domein het charter van ontvangst Vignobles & Découvertes heeft ondertekend. Ik werd inderdaad van harte welkom geheten en mocht na die vriendelijke begroeting het speciale proef- en verkoophuisje, gebouwd in de stijl van de streek, betreden. De grootvader van Roland Van Hecke bleek inderdaad te zijn geboren in Vlaanderen. De familie bezocht nog zeer recent de Vlaamse kuststrook.

Roland Van Hecke heeft een relatief klein domein, waarbinnen louter de pinot en de chardonnay druif zijn aangeplant. Zijn wijngaarden liggen kilometers zuidelijker in contreien waarbinnen de Crémants de Bourgogne de gelijknamige appellation régionale mogen dragen. Of er een groot verschil is tussen het zuidelijk deel van de Champagne (Côte de Bar) en de Châtillonnais? Nu nee, ook de Châtillonnais kent een bodem met kalksteen, mergel en klei, waarmee zowel de chardonnay als de pinot noir druif uitstekend wordt bediend.

Van Hecke werkt in de wijngaarden met zoveel mogelijk respect voor het terroir. Over iedere handeling in de wijngaarden en in de wijnkelder wordt goed nagedacht. Hij is van mening dat de hand van de wijnbouwer letterlijk en figuurlijk het meest belangrijke werktuig is. Verder staat traditie hoog in het vaandel van het domein. Dit geldt onder meer voor zijn drie ‘stille’ Bourgognes (rood, wit en rosé). Maar wij zijn in de Châtillonnais en dus draait het om Crémant de Bourgogne. Van Hecke biedt maar liefst zes cuvées aan. Met trots vermeldt hij in zijn brochure de 50 medailles die hij in de laatste vijf jaar kreeg voor zijn Crémants. De muren van de proef- en verkoopruimte zijn bezaaid met oorkondes. Dit is simpelweg een wijnbouwer die trots is op het resultaat van zijn werk.

De goedkoopste Crémant draagt de naam ‘Virtuose’, een feestelijke Crémant met mooi rijp fruit. Stevig, vol en rond. Aan de klassieke ‘Grande Vigne’ is een minimum aan suiker toegevoegd, vandaar geduid als ‘extra brut’. Net zoals in de ‘Grande Vigne’ vormt de pinot noir druif ook het hoofdbestanddeel van de ‘Rosé’. Voor een extra smaaknuance wordt deze Crémant aangevuld met een scheutje chardonnay. Louter de chardonnay druif in de gelijknamige ‘Chardonnay’. Dit is deels een bloemige, deels een fruitige Crémant met een opvallend expressief aroma. Le Guide Hachette des Vins bespeurde zelfs een ‘lenteachtige elegantie’ in deze Crémant de Bourgogne.

De ‘Beauregard’ is de trots van het domein (de Maagd van Beauregard is beschermvrouw van het dorp Grancey-sur-Ource). Deze Crémant kent een fijne bubbel en de geur en smaak van een rijpe perzik, witte bloemen en verder gekonfijt fruit en amandelen. De ‘Beauregard’ wordt met de nodige zorg samengesteld en dat betekent per oogstjaar een unieke verhouding tussen de chardonnay en pinot noir druif. Uiteraard geschikt als feestelijk aperitief, maar deze grootse Crémant kan met gemak een goede maaltijd begeleiden.

Bij het afscheid werd mij op het hart gedrukt in mijn bijdrage te vermelden dat het domein de wijnen graag aan iedereen wil presenteren. Ik meen mijn steentje te hebben bijgedragen. De onbekende, maar in alle opzichten verrassende Châtillonnais verdient alle aandacht van liefhebbers van Crémant de Bourgogne en een bezoek aan Domaine Roland Van Hecke is een perfect begin. Neem ook de prijs van zijn duurste Crémant de Bourgogne in ogenschouw: nog geen 13 euro. Ga voor dat bedrag maar eens shoppen in de nabije Champagne. Het domein ademt, net zoals een groot deel van Vlaanderen, een gastvrije, bourgondische geest. Weet dat je binnen vijf uur van Brugge naar Grancey-sur-Ource rijdt.

N.b.: Domaine Roland Van Hecke is geopend op maandag, woensdag en zaterdag (9.00 – 12.00 uur / 14.00 – 19.00 uur). Andere dagen: graag, maar alleen na afspraak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.