Fleurie: voorbeeldige Beaujolais

Het ziet ernaar uit dat wij binnenkort weer de koffers mogen pakken voor een verblijf in Bourgogne. Deo volente uiteraard. Intussen laten wij in twee bijdragen de woorden ‘lokaal’ en ‘loyaal’ wat meer op elkaar rijmen. Met om te beginnen een uitstekend alternatief voor een doorgaans dure Bourgogne: Beaujolais!

Fleurie (Wijn uit Bourgogne)

Fleurie is één van de 10 crus die in het noorden van de Beaujolais liggen. Deze 10 cruss vertegenwoordigen het beste van deze wijnregio, waar elke cru zijn specifieke eigenschappen heeft. Toch is het niet gemakkelijk om een Fleurie onder één noemer te plaatsen. Binnen de Beaujolais hebben vooral de jonge wijnbouwers meer oog voor het terroir gekregen, hetgeen zorgt voor een grotere diversiteit van wijnen binnen één cru. De wijnliteratuur wijst van de 10 crus Fleurie aan, wanneer men schrijft over wat de essentie van een goede, klassieke Beaujolais kan zijn. Wij hebben in ieder geval tien keer te maken met een gamay druif die zich helemaal thuis voelt bij de karakteristieke granietbodem van de Beaujolais.

Reeds de afgelopen zomer werd de Fleurie (2018) van Georges Duboeuf met vriendelijke woorden onthaald in Beaujolais-special van het wijntijdschrift Winelife. En dat is wat hij is: aangenaam, toegankelijk en uitermate zacht. Vergeet de namen van wijnregio’s: Bourgogne, Beaujolais, Rhône, Loire en wat niet meer. Dit is een ideale rode wijn voor de zomeravond (even koelen uiteraard). Klein blauw en vooral rood fruit (onder meer aan het einde een aardbei, altijd mooi), een florale hint en een miniem snufje kruiden.

Een trapje hoger met de Fleurie (2017) van Pierre Ponnelle. Pierre Ponnelle is de naam van een handelshuis uit Beaune dat nog steeds wijn maakt onder zijn eigen naam. Het huis werd in 1988 namelijk gekocht door Jean-Claude Boiset die op zijn beurt de beste wijngaarden van Pierre Ponnelle onderbracht binnen zijn prestigieuze Domaine de la Vougeraie. Wat de Fleurie van Pierre Ponnelle betreft: vol, sappig, ferm fruit en een vleugje vanille. Een goede Beaujolais en waar voor je geld. Pierre Ponnelle onderstreept andermaal de grote belangstelling van de bourgondische handelshuizen voor de Beaujolais.

Kloppen wij aan bij het pantheon van de Beaujolais. Om te beginnen bij Dominique Piron, onderhand een instituut in de Beaujolais. Deze man zit niet verlegen om werk. Hij is zowel wijnbouwer (Domaines Dominique Piron), négociant (Maison Dominique Piron) als woordvoerder van de wijnbouwers in de Beaujolais (Président d’Inter-Beaujolais). Het grote familiedomein, met inmiddels meer dan 60 ha wijngaarden verspreid over de meest crus in het noorden van de Beaujolais, ligt in het plaatsje Villé-Morgon, net ten zuiden van het dorp Fleurie. De Fleurie (2017) van Piron heeft een weldadige neus en kent mooi rijp fruit (kersen en bramen). Slank, chique en zeer elegant.

Bijgaande foto mist de Fleurie (2018) van Jean-Paul Brun. De fles is reeds toevertrouwd aan de glasbak. Reeds in het begin van deze eeuw was Brun een van de bekendste namen in de Beaujolais. Hij deed toen al dingen, waar sommige van zijn collega’s nu alleen maar van kunnen dromen (onder meer zijn Beaujolais wereldwijd verkopen tegen een relatief hoge prijs). Zijn Fleurie is het tegenovergestelde van die van Dominique Piron (waarbij ik besef dat ik 2017 tegenover 2018 plaats). Brun produceerde een intense, voluptueuze, zijdeachtige Fleurie met harmonieus klein blauw en rood fruit. Opvallend dat ook deze Fleurie het toegankelijke karakter draagt, net zoals bij de eerder genoemde versies. Hij is wel bijna twee keer zo duur als de Georges Duboeuf. Zet de versies van Piron en van Brun naast elkaar en sta versteld van de diversiteit binnen de appellation Fleurie en de vakkundigheid van twee grootheden uit de Beaujolais.

Mocht je vroeger of later de Beaujolais willen bezoeken, zet het dorp Fleurie hoog in je lijstje. Als kennismaking met deze cru zou je de verdienstelijke lokale coöperatie kunnen bezoeken: Cave de Fleurie. Ook in het centrum van het dorp ligt La Maison du Cru Fleurie, dat Beaujolais van maar liefst 32 domeinen aanbiedt. De bekendste bezienswaardigheid van Fleurie is La Madone, een Mariakapel die vanaf een heuvel de wijngaarden van Fleurie overziet. Er bestaat ook een Domaine de la Madone. Naast de productie van een voortreffelijk Fleurie voorziet het domein ook in een herberg en een gîte.

De (wijn-)winkels: resp. Albert Heijn, Gastrovino, (o.m.) Sauter, (o.m.) Les Genereux.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.