Fleurie: voorbeeldige Beaujolais

Het ziet ernaar uit dat wij binnenkort weer de koffers mogen pakken voor een verblijf in Bourgogne. Deo volente uiteraard. Intussen laten wij in twee bijdragen de woorden ‘lokaal’ en ‘loyaal’ wat meer op elkaar rijmen. Met om te beginnen een uitstekend alternatief voor een doorgaans dure Bourgogne: Beaujolais!

Fleurie (Wijn uit Bourgogne)

Fleurie is een wijndorp dat in het noorden van de Beaujolais ligt. Fleurie is één van de tien zogenaamde Crus, die het beste van deze wijnregio vertegenwoordigen. Elke Cru heeft zijn unieke eigenschappen. Hoe de karakteristieken van Fleurie onder één noemer te plaatsen? Dat is niet gemakkelijk, omdat een aantal facetten zorgt voor een grote diversiteit van wijnen binnen één Cru. Ik hoef alleen maar die bewierookte term terroir te vermelden als complicerende factor. De wijnliteratuur wijst Fleurie aan wanneer men de essentie van een goede, klassieke Beaujolais voor ogen heeft. Wij hebben in ieder geval te maken met de gamay druif die zich helemaal thuis voelt bij de karakteristieke granietbodem in het noorden van de Beaujolais.

De afgelopen zomer werd de Fleurie (2018) van Georges Duboeuf met vriendelijke woorden onthaald in Beaujolais-special van het wijntijdschrift Winelife. En dat is wat hij is: aangenaam, toegankelijk en uitermate vriendelijke en zacht. Vergeet de namen van wijnregio’s: Bourgogne, Beaujolais, Rhône, Loire en wat niet meer. Dit is een simpelweg een heerlijke rode wijn. Klein blauw en vooral rood fruit (onder meer aan het einde een bosaardbei, altijd mooi), een florale hint en een aangenaam snufje kruiden. Een ideale en prijsvriendelijke kennismaking met de wijnen uit de Beaujolais, mocht de naam van deze wijnregio niet in jouw lijstje favorieten staan. Even van tevoren koelen uiteraard.

Een trapje hoger met de Fleurie (2017) van Pierre Ponnelle. Pierre Ponnelle is de naam van een handelshuis uit Beaune dat nog steeds wijn maakt onder zijn eigen naam. Het huis werd in 1988 namelijk gekocht door Jean-Claude Boisset, die op zijn beurt de beste wijngaarden van Pierre Ponnelle onderbracht binnen zijn prestigieuze Domaine de la Vougeraie. Wat de Fleurie van Pierre Ponnelle betreft: vol, sappig, ferm fruit en een onmiskenbaar vleugje vanille dat de structuur van deze Beaujolais ondersteunt. Een goede Beaujolais die waar voor je geld biedt. Pierre Ponnelle onderstreept andermaal de grote belangstelling van de bourgondische handelshuizen voor de Beaujolais.

Kloppen wij aan bij het pantheon van de Beaujolais. Om te beginnen bij Dominique Piron, onderhand een instituut in de Beaujolais. Deze man zit niet verlegen om werk. Hij is zowel wijnbouwer (Domaines Dominique Piron), négociant (Maison Dominique Piron) als woordvoerder van de wijnbouwers in de Beaujolais (Président d’Inter-Beaujolais). Het grote familiedomein, met inmiddels meer dan 60 ha wijngaard verspreid over de meeste Crus in het noorden van de Beaujolais, ligt in het plaatsje Villié-Morgon, net ten zuiden van het dorp Fleurie. De Fleurie (2017) van Piron heeft een weldadige neus met een waaier aan aroma’s. In de mond ontwaar je mooi rijp fruit (kersen en bramen). Slank, chique en elegant.

Bijgaande foto mist de Fleurie (2018) van Jean-Paul Brun. De fles was op het moment van foto reeds toevertrouwd aan de glasbak. Reeds in het begin van deze eeuw was Brun één van de bekendste namen in de Beaujolais. Hij deed toen al dingen, waar sommige van zijn collega’s alleen maar van kunnen dromen, onder meer Beaujolais wereldwijd verkopen tegen een relatief hoge prijs. Zijn Fleurie is het tegenovergestelde van die van Dominique Piron, waarbij ik besef dat ik 2017 tegenover 2018 plaats. Brun produceerde een intense, voluptueuze, zijdeachtige Fleurie met harmonieus klein blauw en rood fruit. Zet de versies van Piron en van Brun naast elkaar en sta versteld van de diversiteit binnen de AOC Fleurie en de vakkundigheid van deze twee grootheden in de Beaujolais. De Fleurie van Brun is wel bijna twee keer zo duur als die van Georges Duboeuf.

Mocht je vroeger of later de Beaujolais willen bezoeken, dan kan een tussenstop in Fleurie warm worden aanbevolen. Als kennismaking met deze interessante Cru zou je de verdienstelijke lokale coöperatie kunnen bezoeken: Cave de Fleurie. Ook in het centrum van dit wijndorp ligt La Maison du Cru Fleurie, dat Beaujolais van maar liefst 32 domeinen aanbiedt tegen een tarief dat bij de domeinen zelf wordt gehanteerd. De bekendste bezienswaardigheid van Fleurie is La Madone, een Mariakapel die vanaf een heuvel de wijngaarden van Fleurie overziet. Er bestaat ook een Domaine de la Madone. Naast de productie van voortreffelijk Fleurie voorziet het domein in een herberg en een gîte.

De (wijn-)winkels: resp. Albert Heijn, Gastrovino, (o.m.) Sauter, (o.m.) Les Genereux.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.