Nicolas: een Franse wijnwinkel

Nicolas in Beaune (Wijn uit Bourgogne)
Nicolas in Beaune

Niet voor iedereen betekent een bezoek aan Bourgogne de auto volladen met dozen wijn. Voor sommigen volstaat het om één of een paar flessen wijn mee naar huis te nemen. Je zou hiervoor een wijnwinkel kunnen bezoeken en die zijn er zeker in de grotere steden van Bourgogne in groten getale. Een bekende naam in Frankrijk is Nicolas. Deze wijnwinkel heeft ook een paar vestigingen in België (Brussel en Luik). Ik vergeleek in een eerdere bijdrage Nicolas met Gall & Gall. Dat durf ik nog steeds te doen, hoewel het aandeel wijn, zeker in de Franse vestigingen, groter is.

Nicolas (Louis) was een Franse wijnhandelaar die in 1822 te Parijs zijn eerste winkel opende. Dat is bijna 200 jaar geleden en een groot feest valt binnenkort te voorzien. Inmiddels zijn er rond de 500 vestigingen van de wijnwinkelketen in Frankrijk te vinden. In 1988 werd Nicolas overgenomen door Group Castel. Group Castel is wat bourgondische zaken betreft in bezit van Patriarche, één van de grotere handelshuizen in Beaune, zij het met een stoffig karakter. Volgens de kenners vormen binnen Patriache de wijnen van Château de Meursault de top. Patriarche zelf ontwikkelde zijn eigen vin mousseux onder de naam Kriter. De wijnen die worden geproduceerd onder de auspiciën van Patriarch zijn uiteraard terug te vinden in de winkels van Nicolas.

Hoewel ik ooit bij de Brusselse Nicolas wist te slagen met de aankoop van een Maranges van Maison Louis Latour, zijn het vooral de vestigingen in Bourgogne die binnenloop. De Nicolas in Beaune is vanwege het ruime assortiment de beste keuze. Natuurlijk zijn de Bourgognes bij Nicolas duurder dan bij de oorspronkelijke producenten, maar beter een aankoop in Bourgogne dan in een willekeurige wijnwinkel in Nederland. Er is een goede reden om een Nicolas te bezoeken. Men is namelijk zo slim om binnen ieder prijssegment een kwalitatief uitstekende aanbieding te plaatsen. Niet in de laatste plaats, de medewerkers van Nicolas bezitten de nodige productkennis en in Bourgogne neemt men de tijd om jou met alle plezier meer te vertellen over deze wijnregio.

Om te beginnen tref je in vrijwel iedere Nicolas Bourgognes aan van drie grote en gerenommeerde coöperaties: NuitonBeaunoy uit Beaune, Vignerons de Buxy en Terres Secrètes uit Prissé (Mâconnais). Verder Bourgognes van de beste handelshuizen uit Beaune: Maison Joseph Drouhin, Bouchard Père et Fils en het eerder genoemde Maison Louis Latour (ik blijf zijn rode Maranges aanbevelen). Dit laatste handelshuis kocht in 2003 Maison Simonnet-Febvre, een traditioneel handelshuis uit Chablis. Deze aanwinst zorgt voor een deel van de Chablis binnen de winkels van Nicolas. Maison Joseph Faiveley, een handelshuis dat in Nuits-Saint-Georges is gevestigd, behoort ook tot de top in Bourgogne. Het huis koopt nog altijd druiven in, maar bezit de nodige eigen wijngaarden die waardevolle Bourgognes voortbrengen. Ten slotte vind je binnen de winkels van Nicolas Bourgognes van bekende en (voor mij) minder bekende domeinen. Tijdens mijn laatste bezoek aan de Nicolas in Beaune trokken onder meer een rode Bourgogne Coulanges-la-Vineuse van het lokale Domaine Maltoff en een uitstekende witte Rully van Chateau d’Etroyes uit Mercurey mijn aandacht.

Het beste om Nicolas als een springplank te gebruiken, gelijk de functie van iedere goede wijnwinkel, voor een verdere verkenning van coöperaties en individuele domeinen. Ga intussen in Bourgogne toch af en toe een keer een Nicolas binnen om kennis te nemen van die verleidelijke aanbiedingen en wie weet om er eentje te kopen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.