Meer over goedkope Bourgognes

Bourgogne Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
De regionale appellation ‘Bourgogne Côte Chalonnaise’ werd erkend in 1990

Met hooguit een tientje in je portemonnee als criterium voor het kopen van een Bourgogne is het de laatste jaren een hard gelag in Côte de Nuits en de Côte de Beaune (tezamen de Côte d’Or), maar inmiddels ook in beide Hautes-Côtes. Dat betekent niet dat het onmogelijk is om in deze wijndistricten goede, tegelijkertijd goedkope Bourgognes te vinden. Allereerst bij Nuiton-Beaunoy aan de zuidrand van Beaune (voorheen Cave des Hautes-Côtes). Bij deze enige coöperatie in de Côte d’Or zijn zowel de generieke Bourgognes als ook de appellations villages scherp geprijsd.

Wat betreft de bekende handelshuizen in Beaune: Maison Joseph Drouhin en Bouchard Père et Fils zijn van de beste over het algemeen de goedkoopste. Van enkele Bourgognes kunnen ze de prijzen nog net onder het tientje drukken. Stap in Beaune de winkel van Denis Perret binnen voor de laatste aanbiedingen van de beste lokale handelshuizen. Je krijgt hier een goed beeld wat er op dit moment voor een bepaalde Bourgogne wordt gevraagd. Meestal duurder dan het voorgenomen tientje, maar let in deze winkel zeker op de ’10 aanbiedingen van de maand’.

Voor de rest is het uitpluizen geblazen. In een recente Bourgogne Aujourd’hui waren de exemplaren voor onder de tien euro op één hand te tellen. De naam ‘Vaudoisey’ staat in en rondom Volnay en Pommard garant voor goede Bourgognes voor prettige prijzen. In een bijdrage over Volnay werd reeds Domaine Christophe Vaudoisey onder de aandacht gebracht. Domaine Jean Vaudoisey uit hetzelfde Volnay zette zijn rode Bourgogne uit 2017 voor precies 10 euro in de etalage. Domaine Vaudoisey-Creusefond uit Pommard zijn rode Bourgogne Côte-d’Or uit 2017 voor nog geen 9 euro. Domaine Bouthenet-Clerc uit Cheilly-lès-Maranges kwam als goedkoopste uit de bus met een rode Hautes-Côtes de Beaune (‘vieilles vignes’) uit 2017 voor 8 euro.

De Côte Chalonnaise, het wijndistrict bekend om haar nog betaalbare Bourgognes, staat onder hoogspanning. Twee redenen: vanwege de dure Bourgognes bij de noorderburen en vanwege de kwaliteit van haar eigen Bourgognes, die de laatste jaren steeds beter is geworden. Voor een goede Bouzeron (100% aligoté) betaal je inmiddels tussen de 10 en 15 euro, maar het kan hier en daar nog voor onder het tientje, zoals bij Cave de Bissey (de 2017 is erg goed). Ook de prijs van een Montagny (100% chardonnay), de AOC die bekend staat als één van de beste wat de verhouding tussen prijs en kwaliteit betreft, kroop de laatste jaren voorzichtig over de 10 euro. Misschien voor zoveel kwaliteit toch die paar extra centen ophoesten. Met het tientje in ons achterhoofd, blijft het vooralsnog uitkijken naar een Bourgogne Côte Chalonnaise, een Bourgogne Aligoté en, zeker in deze contreien, een Crémant de Bourgogne.

Voor een eerste kennismaking met de Côte Chalonnaise verwijs ik immer naar La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône. Het promotie- en verkooppunt voor dit wijndistrict voorziet in een goede kennismaking met de betere domeinen én de drie coöperaties binnen dit wijndistrict. Nog een redelijk aantal Bourgognes (domeinprijzen) is verkrijgbaar voor minder dan 10 euro. Verder bieden de drie coöperaties in de Côte Chalonnaise veel waar voor hun geld. In een eerdere bijdrage noemde ik reeds de rode Bourgogne Côte Chalonnaise van Cave de Bissey, mijn bourgondische thuishaven: een heerlijke, fruitige Bourgogne. Zelfs met zijn chiquere broertje (‘Cuvée Prestige’) blijf je ruim onder de tien euro. Dien ik uiteraard ook de uitstekende coöperaties in Buxy en Genouilly te vermelden.

Goede en goedkope Bourgognes: de Mâconnais is the place to be. Wel enkele kanttekeningen. Het grootste volume betreft wit, meestal in de vorm van een Mâcon-Villages (100% chardonnay). Vooral kleinere en bio-vriendelijke domeinen vragen voor hun Mâcon en Mâcon-Villages inmiddels rond de 10 euro of meer. Een (rode) Mâcon betekent 100% gamay, maar laat het je in hemelsnaam niet afschrikken. Hier is een wereld te ontdekken. Voor de verstokte pinot noir-fans: iedere coöperatie biedt één of meer generieke Bourgognes aan. Inmiddels heb ik de coöperaties in Igé en Clessé leren kennen als de goedkoopste. De uitstekende Mâcon-Igé ‘En Thuzot’ 2017 wordt momenteel in Igé aangeboden voor nog geen 6 euro. Sowieso iedere maand een messcherpe aanbieding in Igé (houd haar internetsite onder de aandacht).

De appellations villages bieden menigmaal dat streepje meer. Denk aan Viré-Clessé en Saint-Véran. En is een Pouilly-Fuissé voor jou te duur, dan zijn daar nog altijd de Pouilly-Vinzelles en de meer zeldzame Pouilly-Loché. Ik keek voor de laatste vier AOC’s op de prijslijst van Cave Les Grands Crus Blancs in Vinzelles. Meer dan genoeg exemplaren worden in deze mooie coöperatie aangeboden voor onder het tientje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.