Feesten en festivals

Saint-Vincent tournante 2020 in Gevrey-Chambertin (Wijn uit Bourgogne)

Over een week luiden in Gevrey-Chambertin rond het middaguur de kerkklokken ter gelegenheid van La Saint-Vincent tournante. La Saint-Vincent tournante is het grootste feest rondom de naamdag van Saint-Vincent de Saragosse (22 januari), de patroonheilige van onder meer wijnbouwers en wijnhandelaren. Tournante betekent dat bij toerbeurt een AOC (meestal een village) de festiviteiten organiseert. Vanaf 1960 vindt La Saint-Vincent tournante om de 20 jaar plaats in Gevrey-Chambertin. Volgend jaar afspraak in Puligny-Montrachet.

Hoe mooi ook de dorpen en wijngaarden tot een welhaast zomerse aanblik worden omgetoverd, het proeven van de vele cuvées bij de verschillende domeinen staat tijdens La Saint-Vincent tournante centraal. Tot enkele jaren na de eeuwwisseling betekende het jaarlijkse feest voor de bezoekers ongelimiteerd wijn drinken. Van dat idee is men inmiddels afgestapt. Ik liep twee jaar geleden in en rondom Mercurey rond met een strippenkaart, waarvoor een kleine bijdrage werd gevraagd. La Saint-Vincent tournante kent een aantal lokale en regionale varianten: in Auxerre (derde zondag van januari), in de Mâconnais (één week na Saint-Vincent) en in Chablis (eerste volle weekend van februari).

Naast de feesten rondom de naamdag van Sint-Vincentius is Les Trois Glorieuses het meest bekende wijnfestival in Bourgogne. De drie glorieuze dagen worden gevierd rondom het derde weekend van november in en rondom Beaune. Vele evenementen en manifestaties zijn alleen voor professionals en genodigden toegankelijk. Op de zaterdagavond wordt het grote diner van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin gehouden in het Chateau du Clos de Vougeot. Zondag vindt de wereldberoemde wijnveiling plaats in de grote markthal tegenover Hospices de Beaune. De toegang is gratis, maar vanwege de grote toeloop van publiek zullen de meeste belangstellenden de veiling buiten op een groot beeldscherm moeten volgen. Voor de afsluiting van Les Trois Glorieuses op de maandag wijkt men traditiegetrouw uit naar Meursault, waar de beroemde Paulée (ook voor genodigden) plaatsvindt. Voor het grote publiek worden in Beaune het gehele weekend de deuren van de domeinen en handelshuizen geopend. Ook in het congrescentrum van Beaune vindt een grote degustatie plaats. Hiervoor dien je een toegangskaartje te kopen. Verder kun je in de straten van Beaune deelnemen aan nodige activiteiten. Overigens heeft Nuits-Saint-Georges ook een Hospice dat in het laatste weekend van maart zijn eigen jaarlijkse wijnveiling organiseert.

Ook op lokaal niveau kent Bourgogne de nodige feesten en festivals. Voor een overzicht van de belangrijkste festiviteiten attendeer ik je graag op Guide des Fêtes viticoles/Wine festivals guide (2020) (Frans/Engels). Deze gids is in een papieren versie verkrijgbaar bij de VVV of in PDF-formaat te downloaden via de site van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne  (‘boutique→ ‘téléchargement’). In de gids worden ook interessante jaarmarkten vermeld, zoals Marché des Vins et Marché aux Fleurs in Chablis (de eerste zaterdag van mei). Deze markt biedt een mooie gelegenheid om kennis te maken met een aantal domeinen dat buiten het wijndorp Chablis is gevestigd. Aan het begin van de Rue Auxerrois, waar de bloemisten en wijnbouwers hun marktkramen hebben opgebouwd, is een stand waar je een tegen een kleine vergoeding een proefglas kunt verkrijgen. Nooit druk, voldoende gelegenheid om met de wijnbouwers te praten en fantastische Chablis natuurlijk. Al met al warm aanbevolen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.