Feesten en festivals

Saint-Vincent tournante 2020

Over een week luiden in Gevrey-Chambertin rond het middaguur de kerkklokken ter gelegenheid van Saint-Vincent tournante. Saint-Vincent tournante is het grootste feest rondom de naamdag van Saint-Vincent de Saragosse (22 januari), de patroonheilige van onder meer wijnbouwers en wijnhandelaren. ‘Tournante’ betekent dat bij toerbeurt een appellation village de festiviteiten organiseert. Vanaf 1960 vindt de Saint-Vincent tournante om de 20 jaar plaats in Gevrey-Chambertin. Volgend jaar afspraak in Puligny-Montrachet.

Hoe mooi de dorpen en wijngaarden ook worden omgetoverd tot een welhaast zomerse aanblik, het proeven van de vele cuvées bij de verschillende domeinen staat tijdens Saint-Vincent tournante centraal. Tot enkele jaren na de eeuwwisseling betekende Saint-Vincent tournante voor de bezoekers ongelimiteerd Bourgognes drinken. Van dat idee is men inmiddels afgestapt. Ik was twee jaar geleden in en rondom Mercurey getuige van het gebruik van een strippenkaart, waarvoor een kleine bijdrage werd gevraagd. Saint-Vincent tournante kent een aantal lokale en regionale varianten: in Auxerre (derde zondag van januari), in de Mâconnais (één week na Saint-Vincent) en in Chablis (eerste volle weekend van februari).

Naast de feesten rondom de naamdag van Sint-Vincentius is Les Trois Glorieuses het grootste en beroemdste wijnfestival in Bourgogne. De drie glorieuze dagen (zaterdag, zondag en maandag) vinden plaats tijdens het derde weekend van november in Beaune. Vele manifestaties zijn alleen voor professionals en genodigden toegankelijk. Op de zaterdagavond wordt het grote diner van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin gehouden in het Chateau de Clos du Vougeot. Zondag vindt de wereldberoemde wijnveiling plaats in de grote markthal tegenover Hospices de Beaune. De toegang is gratis, maar vanwege de grote belangstelling zullen de meeste belangstellenden de veiling buiten op een groot beeldscherm moeten volgen. Voor de afsluiting van Les Trois Glorieuses op maandag wijkt men traditiegetrouw uit naar Meursault waar de beroemde Paulée (ook voor genodigden) plaatsvindt. Voor het grote publiek worden in Beaune het gehele weekend de deuren van de domeinen en handelshuizen geopend om hun Bourgognes te proeven. Ook in het congrescentrum van Beaune vindt een grote degustatie plaats. Hiervoor dien je een toegangskaartje te kopen. Verder kun je in de straten van Beaune deelnemen aan nodige activiteiten. (Overigens kent Nuits-Saint-Georges ook een Hospice dat een eigen jaarlijkse wijnveiling organiseert en wel in het laatste weekend van maart.)

Het meest bekende wijnfeest in de Beaujolais valt samen met de release van de Beaujolais Nouveau, de derde donderdag van november. Tot in 2017 kenden de 10 bekende Cru’s in het noorden van de Beaujolais een meer gedistingeerd feestje: het zogenaamde Fête des Crus. De editie 2017 in Juliénas was de laatste. Voor dit jaar wordt een nieuw festival georganiseerd. Recentelijk werd in de Beaujolais een organisatie opgericht om de Beaujolais op grotere schaal te promoten: Bienvenue en Beaujonomie. Een van de eerste wapenfeiten was de erkenning van de Beaujolais door de UNESCO als GeoparkOp zaterdag 13 juni en zondag 14 juni (2020) zullen de domeinen van de 10 Cru’s in de Beaujolais hun deuren openen voor het publiek. Verder zal iedere Cru zijn eigen evenementen organiseren. Houd de internetpagina van Bienvenue en Beaujonomie onder de aandacht of als in de buurt bent, kun je je ook wenden tot de VVV in Villefranche-sur-Saône.

Ook op district en lokaal niveau zijn er de nodige feesten en festivals. Voor een overzicht van de belangrijkste festiviteiten in Bourgogne verwijs ik graag naar ‘Guides des Fêtes viticoles/Wine festivals guide‘ (Frans/Engels). Het boekje wordt jaarlijks ververst en is verkrijgbaar bij de VVV of te downloaden via de site van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (via ‘boutique’ naar ‘téléchargement’). In deze gids wordt ook een aantal interessante jaarmarkten vermeld, zoals Marché des Vins et Marché aux Fleurs in Chablis, die de eerste zaterdag van mei plaatsvindt. Deze markt biedt een mooie gelegenheid om kennis te maken met een aantal domeinen die buiten Chablis zijn gevestigd. Aan het begin van de Rue Auxerrois, waar de bloemisten en wijnbouwers hun marktkramen hebben opgebouwd, is een stand waar je een proefglas kunt verkrijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.