Feesten en festivals

Saint-Vincent tournante 2020

Over een week luiden in Gevrey-Chambertin rond het middaguur de kerkklokken ter gelegenheid van La Saint-Vincent tournante. La Saint-Vincent tournante is het grootste feest rondom de naamdag van Saint-Vincent de Saragosse (22 januari), de patroonheilige van onder meer wijnbouwers en wijnhandelaren. ‘Tournante’ betekent dat bij toerbeurt een appellation village de festiviteiten organiseert. Vanaf 1960 vindt de La Saint-Vincent tournante om de 20 jaar plaats in Gevrey-Chambertin. Volgend jaar afspraak in Puligny-Montrachet.

Hoe mooi de dorpen en wijngaarden ook tot een welhaast zomerse aanblik worden omgetoverd, het proeven van de vele cuvées bij de verschillende domeinen staat tijdens La Saint-Vincent tournante centraal. Tot enkele jaren na de eeuwwisseling betekende het jaarlijkse feest voor de bezoekers ongelimiteerd Bourgognes drinken. Van dat idee is men inmiddels afgestapt. Ik liep twee jaar geleden in en rondom Mercurey rond met een strippenkaart, waarvoor een kleine bijdrage werd gevraagd. La Saint-Vincent tournante kent een aantal lokale en regionale varianten: in Auxerre (derde zondag van januari), in de Mâconnais (één week na Saint-Vincent) en in Chablis (eerste volle weekend van februari).

Naast de feesten rondom de naamdag van Sint-Vincentius is Les Trois Glorieuses het grootste en beroemdste wijnfestival in Bourgogne. De drie glorieuze dagen worden gevierd tijdens het derde weekend van november in (voornamelijk) Beaune. Vele manifestaties zijn alleen voor professionals en genodigden toegankelijk. Op de zaterdagavond wordt het grote diner van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin gehouden in het Chateau de Clos du Vougeot. Zondag vindt de wereldberoemde wijnveiling plaats in de grote markthal tegenover Hospices de Beaune. De toegang is gratis, maar vanwege de grote toeloop zullen de meeste belangstellenden de veiling buiten op een groot beeldscherm moeten volgen. Voor de afsluiting van Les Trois Glorieuses op maandag wijkt men traditiegetrouw uit naar Meursault, waar de beroemde Paulée (ook voor genodigden) plaatsvindt. Voor het grote publiek worden in Beaune het gehele weekend de deuren van de domeinen en handelshuizen geopend. Ook in het congrescentrum van Beaune vindt een grote degustatie plaats. Hiervoor dien je een toegangskaartje te kopen. Verder kun je in de straten van Beaune deelnemen aan nodige activiteiten. (Overigens heeft Nuits-Saint-Georges ook een Hospice dat zijn eigen jaarlijkse wijnveiling organiseert en wel in het laatste weekend van maart.)

Ook op district en lokaal niveau kent Bourgogne de nodige feesten en festivals. Voor een overzicht van de belangrijkste festiviteiten verwijs ik graag naar ‘Guides des Fêtes viticoles/Wine festivals guide 2020‘ (Frans/Engels). De gids is in fysieke vorm verkrijgbaar bij de VVV of te downloaden via de site van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne  (‘boutique→ ‘téléchargement’). In de gids worden ook interessante jaarmarkten vermeld, zoals Marché des Vins et Marché aux Fleurs in Chablis (de eerste zaterdag van mei). Deze markt biedt een mooie gelegenheid om kennis te maken met een domeinen die buiten het dorp Chablis zijn gevestigd. Aan het begin van de Rue Auxerrois, waar de bloemisten en wijnbouwers hun marktkramen hebben opgebouwd, is een stand waar je een tegen een kleine vergoeding een proefglas kunt verkrijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.