La Côte Chalonnaise

La Côte Chalonnaise (wijn uit Bourgogne)In de meest recente Bourgogne Aujourd’hui (no. 145) wordt met behulp van vijf argumenten andermaal de lans gebroken voor de Côte Chalonnaise: terroirs met een hoge kwaliteit, een nieuwe generatie wijnbouwers die een boost geven aan de wijnbouw, men brengt meer tijd door in de wijngaarden en werkt in de wijnkelders met de nieuwste inzichten en apparatuur, de wijnen waren nog nooit zo goed en als vijfde reden worden de redelijke prijzen aangehaald. Wellicht met de nadruk op ‘nog’.

Met mijn bourgondische gastheer liep ik eind mei rond in het gangenstelsel onder zijn huis, dat vroeger deel uitmaakte van een wijndomein. Het is een ideale plek om wijn op te slaan. Dat doet hij onder meer met wijnen van het naastgelegen Domaine Narjoux-Normand. Wij haalden van dit domein onder meer de Bourgogne Aligoté uit 2018 naar boven. De kwaliteit van deze wijn was volgens hem gelijk aan een goede witte Mercurey. Niet alleen dat, ik vond hem ook lijken op een voluptueuze, opulente Bouzeron. Er lagen nog enkele exemplaren uit 2017 die ik nog niet had geproefd. Een zuivere, gedisciplineerde versie vergeleken met de 2018, maar met wat een aangename lengte. Hebben wij het over eenvoudige Bourgognes die wij om de hoek halen, maar wij hebben het ook over een fascinerende Côte Chalonnaise.

Vorig jaar schreef ik reeds menigmaal over deze Côte Chalonnaise on the move. Dit gegeven werd aan het einde van dat jaar bekroond met het prachtige boekwerk La Côte Chalonnaise (Atlas et Histoire des Noms de Climats en de Lieux) geschreven door Marie-Helène Landrieu-Lussigny en Sylvain Pitiot. De laatste auteur is bekend van de bestseller Les vins de Bourgogne, die hij weer samen schreef met Jean-Charles Servant. Een eerder boekwerk van Landrieu-Lussigny en Pitiot bracht de Côte de Nuits en de Côte de Beaune in beeld en in kaart.

Het grootste deel van La Côte Chalonnaise behandelt de herkomstbenamingen van de wijngaarden binnen de vijf appellations villages van de Côte Chalonnaise: Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry en Montagny. De wijngaarden (villages en 1er cru’s) worden climats genoemd, grofweg een al dan niet omheinde wijngaard met samenhangende kenmerken. Een climat kan weer zijn onderverdeeld in kadastrale eenheden (lieux-dits). Het boek brengt alles haarscherp in woord en in beeld. Men zal in de beschrijving van de climats zijdelings de karaktereigenschappen van de wijnen beschrijven die worden voortgebracht, maar vaak laat een naam weinig aan de verbeelding over. Neem het climat ‘Les Vignes Rondes’ in Givry.

De Côte Chalonnaise ontvouwt zich in dit boek. In de inleiding van het boek en van de afzonderlijke appellations villages komen de karakteristieken van de wijnen trouwens uitgebreid aan de orde. Ook de geologische aspecten van dit wijndistrict worden duidelijk uitgelegd. Anders is de uitgebreide verklarende woordenlijst behulpzaam. Mooi hoe al die minder bekende omringende dorpen, waar men met net zoveel liefde en passie generieke Bourgogne Côte Chalonnaise, Aligoté en Crémant de Bourgogne maakt, ook worden belicht. Wellicht voor de meesten niet onbelangrijk: het boek is zowel in het Frans als in het Engels geschreven.

Mijn wandeling door de wijngaarden van de Côte Chalonnaise zal met dit boek nooit meer hetzelfde zijn, nu door het boek de geschiedenis van iedere wijngaard tot leven is gebracht. Een geschiedenis die reikt tot het vroege Bourgogne, zelfs tot de tijd dat de Romeinen er rondliepen. Daarbij blijft het landschap van de Côte Chalonnaise uniek: wat hoger gelegen, meestal heuvelachtig en vooral meer versnipperd dan de Côte de Nuits en de Côte de Beaune. En inderdaad, de wijnen worden de laatste jaren alleen maar beter en beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.