La Côte Chalonnaise

La Côte Chalonnaise (wijn uit Bourgogne)

In de meest recente Bourgogne Aujourd’hui (№ 145) wordt met behulp van vijf argumenten andermaal de lans gebroken voor de Côte Chalonnaise: climats met een hoge kwaliteit, een nieuwe generatie wijnbouwers die een boost geeft aan de wijnbouw, men brengt meer tijd door in de wijngaarden en men werkt in de wijnkelders met de nieuwste inzichten en apparatuur, de wijnen waren nog nooit zo goed en als vijfde reden worden de redelijke prijzen aangehaald. Met mijn nadruk op ‘nog’.

Vorig jaar schreef ik reeds over de Côte Chalonnaise on the move. Vrij naar de Engelse wijnschrijver Hugh Johson is het inderdaad een wijndistrict dat ieder jaar opnieuw dreigt te worden ontdekt. De groeiende waardering voor het wijndistrict werd aan het einde van vorig jaar bekroond met het prachtige boekwerk: La Côte Chalonnaise (Atlas et Histoire des Noms de Climats en de Lieux), geschreven door Marie-Helène Landrieu-Lussigny en Sylvain Pitiot. Een eerder boekwerk van beide auteurs bracht de Côte d’Or (de Côte de Nuits en de Côte de Beaune) op gelijke wijze in beeld en in kaart. Sylvain Pitiot is ook bekend van het standaardwerk Les Vins de Bourgogne (2019), dat hij samen schreef met Jean-Charles Servant.

Het grootste deel van La Côte Chalonnaise behandelt de herkomstbenamingen van de wijngaarden binnen de vijf appellations villages van de Côte Chalonnaise: Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry en Montagny. Wijngaarden in de Côte Chalonnaise (net zoals in geheel de Bourgogne) worden doorgaans climats genoemd. Een climat is een al dan niet omheinde wijngaard met samenhangende kenmerken betreffende geologische en klimatologische omstandigheden. Op zijn beurt kan een climat worden onderverdeeld in kadastrale eenheden (lieux-dits), meestal met een historische achtergrond. Het boek brengt alles haarscherp in woord en in beeld. In sommige gevallen onthult de naam van een climat iets over de karakteristieken van de druiven die er woorden verbouwd. Neem het climat ‘Les Vignes Rondes’ in Givry.

In de inleiding van het boek én van de afzonderlijke appellations villages komen de algemene karakteristieken van de wijnen uit het wijndistrict aan de orde. Ook de algemene geologische aspecten van de Côte Chalonnaise, die mede ten de grondslag liggen aan het terroir in dit wijndistrict, worden ontleed. De verklarende woordenlijst aan het einde van het boek is hierbij zeker behulpzaam. Mooi ten slotte dat ook al die minder bekende dorpen in de Côte Chalonnaise, waar men met net zoveel liefde en passie louter appellations régionales produceert, zoals Bourgogne Côte Chalonnaise, Bourgogne Aligoté en Crémant de Bourgogne, onder de aandacht worden gebracht. Wellicht voor de meeste lezers niet onbelangrijk: het boek is zowel in het Frans als in het Engels geschreven. Maak aldus op een unieke wijze kennis met dit fascinerende wijndistrict in de Bourgogne.

N.b.: meer over terroir, climat en lieu-dit in de bijdrage ‘De Bourgogne in kaart gebracht’ d.d. 16 mei 2020.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.