Chardonnay Day

Chardonnay (Wijn uit Bourgogne)

Chardonnay (Saône-et-Loire)

Zelfs de druiven hebben zo hun dagen. Was het 3 mei jl. Sauvignon Blanc Day, donderdag 23 mei a.s. is het Chardonnay Day. Het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) heeft wijnliefhebbers middels een persbericht op deze feestelijke dag geattendeerd. In de Verenigde Staten is het idee geboren, maar waar beter Chardonnay Day vieren dan in het Bourgondische plaatsje Chardonnay?

Ingewijden kunnen er wel om lachen: “Ik houd niet van Chardonnay, maar wel van Chablis.” Men heeft deze zin zelfs omgetoverd tot een reclameslogan: “Je houdt misschien niet van Chardonnay, maar je zult wel dol zijn op Chablis.” Voor de niet-ingewijden: wijn uit het dorp Chablis, die valt onder de gelijknamige appellation village, is 100% chardonnay. De uitspraak kan echter worden gekwalificeerd als ‘zo gek nog niet’, wanneer een persoon niet houdt van een ‘flabby‘, ‘fruit-driven‘ Chardonnay, maar van een Chardonnay die gedijt op een kalkstenen bodem. Een bodem die op zijn beurt zorgt voor een gezonde dosis mineraliteit en een prettige zuurgraad. Zie hier: de wijnen uit Chablis.

In het zuiden van de Bourgogne ligt in het wijndistrict Mâconnais het plaatsje Chardonnay (ongeveer acht kilometer ten zuiden van Tournus). Chardonnay is hier net wat beter en daarom heet de meeste wijn niet Mâcon-Villages, maar Mâcon-Chardonnay. Cave de Lugny is de hofleverancier van Mâcon-Chardonnay en een dependance van de coöperatie is gevestigd in Chardonnay. Men vindt het in de Bourgogne allemaal zo bijzonder dat men zelfs langs de A6 een bord met ‘Chardonnay’ heeft geplaatst. Ik denk dat ze doelen op de Mâconnais: het rijk van de chardonnay druif.

Op donderdag 23 mei a.s. mag het grote publiek vanaf 17.00 uur aanschuiven bij de festiviteiten in Chardonnay. Voor 5 euro krijg je een gegraveerd proefglas en 6 tickets waarmee je een keuze kunt maken tussen de vele wijnproducenten die deze dag aanwezig zullen zijn. Helaas ben ik dan niet in Chardonnay, maar wel in Chablis. Vier ik daar wel mijn Chardonnay Day.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.