Chardonnay Day

Zelfs druiven hebben hun dagen. Was het 3 mei jl. Sauvignon Blanc Day, donderdag 23 mei a.s. is het Chardonnay Day. Het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) heeft wijnliefhebbers middels een persbericht op deze feestelijke dag geattendeerd. In de Verenigde Staten is het idee geboren, maar waar beter Chardonnay Day vieren dan in het Bourgondische plaatsje Chardonnay?

Chardonnay (Wijn uit Bourgogne)

Chardonnay (Saône-et-Loire)

Ingewijden kunnen er wel om lachen: “Ik houd niet van Chardonnay, maar wel van Chablis.” Men heeft deze zin zelfs omgetoverd tot een reclameslogan: “Je houdt misschien niet van Chardonnay, maar je zult wel dol zijn op Chablis.” Voor de niet-ingewijden: wijn uit het dorp Chablis, die valt onder de gelijknamige appellation village, is 100% chardonnay. De uitspraak kan echter worden gekwalificeerd als ‘zo gek nog niet’, wanneer een persoon niet houdt van een ‘flabby‘, ‘fruit-driven‘ Chardonnay, maar van een Chardonnay die gedijdt met een kalkstenen bodem. Een bodem die op zijn beurt zorgt voor een gezonde dosis mineraliteit en een prettige zuurgraad. Zie hier: de wijnen uit Chablis.

Men zal in Bourgogne nooit zomaar ‘een Chardonnay’ inschenken. ‘Chardonnay’ is een woord dat, net zoals ‘pinot noir’, lijkt te worden gemeden. En vermijd het verder maar, is mijn ervaring. De druif chardonnay drukt zich namelijk steeds op een andere manier uit en is een interpretatie van het terroir. Zo heeft Chablis ten noorden van de rivier de Serein een meer fruitig karakter, terwijl Chablis ten zuiden van de rivier de Serein de geur en smaak van witte bloemen prijsgeeft. In het zuiden van de Bourgogne, in de Mâconnais, treffen wij een soortgelijke kalkstenen bodem aan die ten grondslag ligt aan wat door wijnliefhebbers vaak wordt omgeschreven als een Chardonnay pur sang.

De druif chardonnay manifesteert zich in talloze versies Chardonnay door de menselijke interventie in de wijngaard en in de wijnkelder. Een wereld van verschil of je de druif chardonnay handmatig of machinaal plukt. Bij de laatste optie worden druiven en takjes meteen gescheiden. Hoe individueel is ook de regie over de eerste (alcoholische) en tweede (malolactische) gisting. Voed de wijn op in een eiken ton en je benadrukt het karakter van chardonnay door het toevoegen van tonen vanille, toast en amandelen. Voed de wijn op in een stalen ton en je creëert een “eerlijke wijn” (zullen de voorstanders zeggen) die het meeste recht doet aan de druif. Overigens genoeg wijnbouwers gesproken die het fiftyfifty doen.

Terug naar het plaatsje Chardonnay. Het ligt in de Mâconnais, acht kilometer ten zuiden van Tournus. Chardonnay is hier net wat beter en daarom heet de meeste wijn niet Mâcon-Villages, maar Mâcon-Chardonnay. Cave de Lugny is de hofleverancier van Mâcon-Chardonnay en een dependance van de coöperatie is gevestigd in Chardonnay. Op donderdag 23 mei a.s. mag het grote publiek vanaf 17.00 uur aanschuiven bij de festiviteiten in Chardonnay. Voor 5 euro krijg je een gegraveerd proefglas en 6 tickets waarmee je een keuze kunt maken tussen de vele wijnproducenten die deze dag aanwezig zullen zijn. Helaas ben ik dan niet in Chardonnay, maar wel in Chablis. Vier ik daar wel mijn Chardonnay Day.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.