Chardonnay Day

Chardonnay (Wijn uit Bourgogne)

Chardonnay (Saône-et-Loire)

Zelfs de druiven hebben zo hun dagen. Was het 3 mei jl. Sauvignon Blanc Day, donderdag 23 mei a.s. is het Chardonnay Day. Het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) heeft de wijnliefhebbers middels een persbericht op deze feestelijke dag geattendeerd. In de Verenigde Staten is het idee geboren, maar waar beter Chardonnay Day vieren dan in het Bourgondische plaatsje Chardonnay?

In het zuiden van de Bourgogne ligt in het wijndistrict Mâconnais het plaatsje Chardonnay (ongeveer acht kilometer ten zuiden van Tournus). De chardonnay druif gedijt hier net wat beter en daarom valt de meeste wijn in Chardonnay niet onder de appellation régionale Mâcon-Villages, maar Mâcon-Chardonnay, gelijk de naam van het dorp. Cave de Lugny is de hofleverancier van Mâcon-Chardonnay en een dependance van deze kwalitatief uitstekende coöperatie is gevestigd in Chardonnay. Inmiddels heeft men zelfs langs de A6 een bord met ‘Chardonnay’ geplaatst. Ik vermoed ernstig dat ze doelen op de Mâconnais, het rijk van de chardonnay druif, en niet op het plaatsje Chardonnay. Maar wie weet, misschien is het bord mede geplaatst met een knipoog naar het gelijknamige dorp.

Op donderdag 23 mei a.s. mag het grote publiek vanaf 17.00 uur aanschuiven bij de festiviteiten in Chardonnay. Voor 5 euro krijg je een gegraveerd proefglas en 6 tickets waarmee je een keuze kunt maken tussen de vele wijnproducenten die deze dag aanwezig zullen zijn. Helaas ben ik dan niet in Chardonnay, maar wel in Chablis. Een mooie reden om aldaar naar Domaine du Chardonnay te gaan. Vier ik daar wel mijn Chardonnay Day.

N.b.: voor de bezoekers van deze bijdrage in 2020: inderdaad, Chardonnay Day 2020 in Chardonnay vindt dit jaar in verband met de Covid-19 epidemie geen doorgang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.