Chardonnay Day

Chardonnay (Wijn uit Bourgogne)
Het wijndorp Chardonnay ligt in het departement Saône-et-Loire

Zelfs de druiven hebben zo hun dagen. Was het 3 mei jl. Sauvignon Blanc Day, donderdag 23 mei a.s. is het Chardonnay Day. Het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) heeft de wijnliefhebbers middels een persbericht op deze feestelijke dag geattendeerd. Het idee is in de Verenigde Staten geboren, maar waar beter Chardonnay Day vieren dan in het bourgondische wijndorp Chardonnay zelf?

Het kleine wijndorp Chardonnay ligt in het noorden van het wijndistrict Mâconnais (ongeveer acht kilometer ten zuiden van Tournus). De chardonnay druif gedijt binnen de gemeentegrenzen zo goed dat de meeste witte wijnen uit Chardonnay niet de naam Mâcon-Villages dragen, maar vallen onder de speciale classificatie Mâcon-Chardonnay (overigens ook een appellation régionale), gelijk de naam van de gemeente.

Inmiddels heeft men zelfs langs de A6 een bord met ‘Chardonnay’ geplaatst. Ik vermoed ernstig dat ze met een knipoog doelen op het wijndorp Chardonnay, alwaar deze druif zijn oorsprong zou hebben gevonden. Op feestelijke dagen, zoals Chardonnay Day, dien je historische verificatie, en wel dat de druif inderdaad hier haar oorsprong vond, maar even terzijde te schuiven. Overigens dien je voor zo’n bord langs de snelweg een paar tienduizend euro paar jaar te schuiven.

Cave de Lugny is de hofleverancier van Mâcon-Chardonnay en een dependance van deze kwalitatief uitstekende coöperatie is gevestigd in Chardonnay. Er ligt ten minste één verdienstelijk domein in het dorp: Les Cadoles de Chardonnay. De broers Laugère werken op een bio-vriendelijke manier én hun domein staat verder als gastvrij te boek in de gids En Route Vers les Bourgognes (het charter De Vignes en Caves is ondertekend). Wel graag even van tevoren contact opnemen voor een afspraak.

Op donderdag 23 mei a.s. mag het grote publiek vanaf 17.00 uur aanschuiven bij de festiviteiten in Chardonnay. Voor vijf euro krijg je een gegraveerd proefglas en zes tickets waarmee je een keuze kunt maken tussen de Bourgognes die de wijnproducenten deze dag zullen presenteren. Helaas ben ik dan niet in Chardonnay, maar wel in Chablis. Een mooie reden om aldaar bij Domaine du Chardonnay aan te schuiven voor een feestelijk moment. Met de wetenschap dat Chardonnay Day een jaarlijks terugkerende happening is, vier ik daar mijn Chardonnay Day wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.