Morey-Saint-Denis voor beginners

Clos des Lambrays in Morey-Saint-Denis (Wijn uit Bourgogne)
‘Clos des Lambrays’ in Morey-Saint-Denis

“Weet u meneer, wij mensen wij vergeten, maar een computer onthoudt alles. Deze computer weet dat u hier in augustus 2010 een Morey-Saint-Denis 1er Cru kocht. En een Charmes-Chambertin.” Ik werd recht in de ogen aangekeken. “Dat is een Grand Cru, meneer.” Tot mij sprak de mevrouw werkzaam bij Caveau des Vignerons in Morey-Saint-Denis. Augustus? Dat is een maand waarin ik doorgaans Bourgogne niet bezoek. Ach ja, ik kon niet anders. Ik had ervoor gekozen om te gaan studeren en was derhalve gebonden aan schooltijden. En een Charmes-Chambertin? Nu weet ik in ieder geval dat ik er ten minste drie heb gedronken.

Binnen de Côte de Nuits vormen achtereenvolgens de AOC’s Marsannay en Fixin de opmaat voor de wereldberoemde AOC Gevrey-Chambertin. Daarna volgt een AOC waarvan de naam weer minder bekend is. Toch is volgens de Britse wijnschrijver Hugh Johnson Morey-Saint-Denis een “terrific source of quality red burgundies, to rival neighbours Gevrey-Chambertin and Chambolle-Musigny.” Meer mooie woorden over deze bourgondische grootmacht in het standaardwerk Les Vins de Bourgogne van Sylvain Pitiot en Jean-Claude Servant: “Een goede Morey-Saint-Denis combineert het delicate van een Chambolle-Musigny (de zuidelijke buur van Morey-Saint-Denis) en de kracht en structuur van een Gevrey-Chambertin.” Weten wij waar het boek Ontdek Bourgogne! de mosterd haalt, want daarin lezen wij: “Over het algemeen zijn de wijnen van Morey-Saint-Denis genereus en eerder zacht, met enerzijds de kracht van een Gevrey-Chambertin en anderzijds de fijne structuur van een Chambolle-Musigny.”

De bekende Grands Crus van Morey-Saint-Denis liggen ten westen van de Route des Grands Crus: ‘Clos de Tart’ (deze monopole wisselde in het najaar van 2017 voor 250 miljoen euro van eigenaar), ‘Clos Saint Denis’, ‘Clos Lambrays’ en ‘Clos de la Roche’. Domaine des Lambrays, vernoemd naar de gelijknamige Grand Cru wijngaard (ook een monopole), is het favoriete adres van de Britse wijnschrijver Patrick Matthews. Hij bekende in 2005 meer dan tevreden te zijn met de generieke Bourgogne van dit domein, want in Morey-Saint-Denis waren ook in het begin van deze eeuw nauwelijks meer koopjes te vinden. Hij verontschuldigde zich welhaast met de opmerking dat een village Morey-Saint-Denis bij dit domein 26 euro kostte. Domaines des Lambrays behoort inmiddels tot Le Group LVMH (deze onderneming staat ook aan het hoofd van onder meer Château d’Yquem en Moët & Chandon).

Dertien domeinen uit Morey-Saint-Denis leveren hun wijnen aan Caveau des Vignerons, dat tegenover de kerk van het dorp (Place d’Église) ligt. Welbeschouwd is het een caveau collectif, de flessen worden kant-en-klaar aangeleverd. Verder zijn er met de wijnproducenten prijsafspraken (tarifs propriétés) gemaakt. Als introductie met de AOC Morey-Saint-Denis is het derhalve een goed adres om enkele flessen te kopen. En ja, Domaine des Lambrays doet ook mee. De domeinen leveren aan Caveau des Vignerons ook wijnen uit de omringende AOC’s. Het zijn vooral de plaatselijke wijnen, waarvan enkele geopend op de proeftafel staan en die je op verzoek mag proeven. De vriendelijke mevrouw van de winkel zal je de nodige uitleg geven over de karakteristieken van deze pracht Bourgognes.

Ik koos uiteindelijk voor de Morey-Saint-Denis (2013) van Domaine Pierre Amiot en Fils, overigens één van de twee domeinen met een vermelding in Ontdek Bourgogne! (het domein zelf ontvangt graag bezoekers, maar alleen middels een RDV). Afkomstig van zeven verschillende percelen is deze Morey-Saint-Denis een voorbeeldige kennismaking met deze AOC. Vol, krachtig en gelaagd. Plezier op iedere verdieping. Fruitschaal op de voorgrond, kruidenrek op de achtergrond. Na een kleine vijftien jaar betaalde ik maar enkele euro’s meer dan Matthews voor zijn Morey-Saint-Denis. Nog mooier, ik mag hem met Kerstmis reeds openen.

Toen ik nog een keer naar het etiket van de fles keek, herinnerde me plotseling dat ik in 2010 ook een Amiot had gekocht. De mevrouw van Caveau des Vignerons raadpleegde andermaal haar computer. Het bleek te kloppen.

Een gedachte over “Morey-Saint-Denis voor beginners

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.