Morey-Saint-Denis voor beginners

Clos des Lambray in Morey-Saint-Denis (Wijn uit Bourgogne)

Clos des Lambrays: zowel de naam van een domein als van een Grand Cru wijngaard

“Weet u meneer, wij mensen wij vergeten, maar een computer onthoudt alles. Zo weet deze computer dat u hier in augustus 2010 een Morey-Saint-Denis 1er Cru kocht. En een Charmes-Chambertin.” Ik werd recht in de ogen aangekeken. “Dat is een Grand Cru, meneer.” Tot mij sprak de mevrouw van Caveau des Vignerons in Morey-Saint-Denis. Augustus? Dat is een maand waarin ik doorgaans niet in Bourgogne wil zijn. Ach ja, ik kon niet anders. Ik had ervoor gekozen om te gaan studeren en was derhalve gebonden aan schooltijden. En een Charmes-Chambertin? Nu weet ik in ieder geval dat ik er ten minste drie versies van heb gedronken.

Binnen de Côte de Nuits mogen wij eerst genieten van een prachtige ouverture, een veelbelovende prelude en een aantal andere mooie klanken in Marsannay en Fixin. Vervolgens wordt in Gevrey-Chambertin de eerste grote orkestrale climax ingeluid. Daarna volgt een appellation village waarvan de naam minder bekend is. Toch is volgens de Britse wijnschrijver Hugh Johnson de appellation village Morey-Saint-Denis een “terrific source of quality red burgundy’s, to rival neighbours Gevrey-Chambertin and Chambolle-Musigny”. Meer mooie woorden over deze Bourgogne lees ik in het standaardwerk Les Vins de Bourgogne van Sylvain Pitiot en Jean-Claude Servant: “Een goede Morey-Saint-Denis combineert het delicate van een Chambolle-Musigny (de andere buur van Morey-Saint-Denis) en de kracht en structuur van een Gevrey-Chambertin.” Weten we waar het boek Ontdek Bourgogne! de mosterd haalt, want daarin lezen wij: “Over het algemeen zijn de wijnen van Morey-Saint-Denis genereus en eerder zacht, met enerzijds de kracht van een Gevrey-Chambertin en anderzijds de fijne structuur van een Chambolle-Musigny.

De bekende Grand Cru’s van Morey-Saint-Denis liggen ten westen van de Route des Grands Crus: ‘Clos de Tart’, ‘Clos Saint Denis’, ‘Clos Lambrays’ en ‘Clos de la Roche’. Domaine des Lambrays, vernoemd naar de gelijknamige Grand Cru wijngaard (een monopole), is het favoriete adres van mijn favoriete wijnschrijver Patrick Matthews. Hij bekende meer dan tevreden te zijn met de generieke Bourgogne van dit domein, want in Morey-Saint-Denis waren ook in het begin van deze eeuw geen of nauwelijks koopjes te vinden. Hij verontschuldigde zich welhaast met de opmerking dat een ‘gewone’ Morey-Saint-Denis bij dit domein in die tijd 26 euro kostte. Domaines des Lambrays behoort inmiddels tot Le Group LVMH (deze onderneming staat ook aan het hoofd van onder meer Château d’Yquem en Moët & Chandon).

Dertien wijndomeinen uit Morey-Saint-Denis leveren hun wijnen aan Caveau des Vignerons, welbeschouwd een caveau collectif, dat tegenover de kerk van het dorp ligt (Place d’Église). Het is een ideaal adres om met deze appellation village kennis te maken, niet alleen omdat er met de wijnproducenten prijsafspraken zijn gemaakt. En ja, Domaine des Lambrays doet ook mee. De domeinen leveren aan het Caveau ook wijnen uit de omringende appellations, maar het zijn vooral de plaatselijke wijnen die reeds geopend op de proeftafel staan en die je naar hartenlust mag proeven. De vriendelijke mevrouw van de winkel zal je kundig bijstaan en je verder uitleg geven over de karakteristieken van deze grote Bourgognes.

Ik koos uiteindelijk voor de Morey-Saint-Denis (2013) van Domaine Pierre Amiot en Fils, overigens één van de twee domeinen vermeld in Ontdek Bourgogne! (het domein zelf ontvangt graag bezoekers, maar alleen middels een RDV). Afkomstig van zeven verschillende percelen geeft deze Bourgogne een goede indruk van de appellation village. Gelaagd, vol en krachtig. Fruitschaal op de voorgrond, kruidenrek op de achtergrond. Na een kleine vijftien jaar betaalde ik maar enkele euro’s meer dan Matthews voor zijn Morey-Saint-Denis. Nog mooier, ik mag hem met Kerstmis reeds openen.

Toen ik nog een keer naar het etiket van fles keek, herinnerde me plotseling dat ik in 2010 ook een ‘Amiot‘ had gekocht. De mevrouw van Caveau des Vignerons raadpleegde andermaal haar computer. Het bleek te kloppen.

Een gedachte over “Morey-Saint-Denis voor beginners

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.