Rondom Mercurey

Binnen de Côte Chalonnaise verblijf ik twee maal per jaar in een dorpje waar vele wijngaarden de appellation Mercurey dragen. Een tweeluik over mijn achtertuin met in deze tweede bijdrage aandacht voor de omgeving van het dorp Mercurey.

Saint-Martin-sous-Montaigu (Mercurey, Côte Chalonnaise) (Wijn uit Bourgogne)

Saint-Martin-sous-Montaigu

Ten noorden van de Rue Grande
De eerste inbreng over Mercurey eindigde bij Caveau Divin Mercurey. Tegenover dit promotie- en verkooppunt van de wijnen uit Mercurey ligt Rue Mercurey. Het eerste domein (rechts) in deze straat is Domaine Theulot-Juillot. Hier alleen maar zaken om vrolijk van te worden: behoort in Mercurey tot de top, blijft maar prijzen binnen-hengelen, vorig jaar zelfs een prijs voor de meeste prijzen. De Mercurey ‘Lieu-dit Château Mipont’ wordt ieder jaar met zorg grootgebracht. De 1er Cru ‘Les Champs Martin’ (2016, rode versie) toont het domein op de top van zijn kunnen: “Un joli vin tout en finesse.” Twee recentere 1er Cru’s uit 2017 verdienen nog de aandacht: ‘La Cailloute’ (monopole) en ‘Les Croichots’. Ben je van plan het domein te bezoeken, een telefoontje vooraf wordt op prijs gesteld.

Ga in Rue Mercurey verder tot de kerk van Mercurey en sla rechtsaf (Rue de Jamproyes). Spoedig zie je aan de rechterkant Domaine Francois Raquillet. Hier wordt een Mercurey gemaakt met over het algemeen een meer opulent karakter. Toen ik naar aanleiding van de inbreng over Hubrecht Duijker zijn internetpagina raadpleegde, leerde ik dat hij de ‘vieilles vignes’ van dit domein wist te waarderen. (Op moment van schrijven ook te koop in Maison des Vins in Chalon-sur-Saône.)

Over Mercurey is er één keer te veel geschreven dat de wijnen ‘good value’ zijn. Wijnmakers leken rond de eeuwwisseling enige competitieve instelling te zijn verloren, maar de laatste jaren is hier weinig tot niets meer van te bemerken. Niet alleen zijn de wijnen uit Mercurey toegankelijker geworden, ook uitnodigend: florale, minerale en fruitimpressies op de voorgrond rondom steeds zachtere tannines. Het was een generieke Mercurey van Domaine Jeannin-Naltet die mij bekeerde. Het domein bezit onder meer ‘Clos des Grands Voyens’ (monopole). Al die vriendelijke bewoordingen voor een moderne Mercurey in het kwadraat. Men vindt het ook hier prettig wanneer je je bezoek van tevoren aankondigt.

Ten zuiden van de Rue Grande
Zowel het gehucht Chamirey als Touches maakt deel uit van de gemeente Mercurey. In het eerste plaatsje ligt het imposante Chateau de Chamirey. Ook de wijnen die onder de naam van het kasteel worden gemaakt zijn groots. Met enige spijt moet ik bekennen dat de kwaliteit van de wijnen de hoge prijzen grotendeels rechtvaardigt. Je kunt deze en andere wijnen die onder auspiciën van het domein worden gemaakt, kopen in de winkel naast het kasteel. Een paar meter verderop ligt het bio-vriendelijke Domaine de la Monette (Nederlandse eigenaren, alleen te bezoeken na afspraak). De wijnen van dit gestaag uitdijende domein verdienen de kennismaking (sla de witte en rode Côte Chalonnaise niet over). Een van de grootste Nederlandse successen in Bourgogne en dat wordt mij ook bij lokale domeinen ingefluisterd.

Ook in Touches zijn twee domeinen het vermelden waard. Om te beginnen Domaine Meix Foulot. Men is in het bezit van het ommuurde ‘Clos du Château de Montaigu’. In deze 1er Cru wijngaard wordt zowel pinot noir als chardonnay verbouwd. Patrick Matthews over dit domein: “Wines are more “rustic” than (Michel) Juillot’s (zie vorige bijdrage), but in a good way.” Ten westen van de bebouwde kom van Touches ligt Domaine Tupinier-Bautista. Sinds vorig jaar ontvangt dit laatste domein je in een gloednieuwe bebouwing mét proefruimte. Probeer ook hier de ‘vieilles vignes’. Een bezoek aan Touches is niet compleet zonder even het pas gerestaureerde 13e-eeuwse kerkje (Saint-Symphorien) te zijn binnengelopen.

Saint-Martin-sous-Montaigu
Wanneer je voorbij Touches over de GR7/76 (route naar Santiago de Compostella) naar het zuiden loopt, passeer je de resten van Château de Montaigu. Tijdens de afdaling die volgt, ontvouwt zich voor jouw ogen La Vallée des Vaux. Je wandelt naar Saint-Martin-sous-Montaigu. Het dorpje is een zelfstandige gemeente, maar doet mee met de appellation village Mercurey. Van de 28 wijngaarden dragen er zelfs zes de 1er Cru status. Deze brengen veelal een stevige, gespierde Mercurey voort. De overige 22 wijngaarden dragen lieux-dits aanduidingen. Voor informatie over plaatselijke domeinen verwijs ik je graag naar de eerdere inbreng over La Vallée des Vaux.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.