Rondom Mercurey

Binnen de Côte Chalonnaise verblijf ik twee maal per jaar in een wijndorp waar vele wijngaarden binnen de AOC Mercurey vallen. Een tweeluik over mijn achtertuin. Met in deze tweede bijdrage aandacht voor de omgeving van het wijndorp Mercurey.

Saint-Martin-sous-Montaigu (Wijn uit Bourgogne)
Saint-Martin-sous-Montaigu

Ten noorden van de Rue Grande
De eerste bijdrage over Mercurey eindigde bij Caveau Divin Mercurey. Tegenover dit promotie- en verkooppunt van de wijnen uit Mercurey ligt Rue Mercurey. In deze straat ligt vrijwel meteen rechts Domaine Theulot-Juillot. Dit domein blijft maar oorkondes, prijzen en sterren binnenhengelen. De Mercurey ‘Lieu-dit Château Mipont’ wordt ieder jaar met de nodige zorg gemaakt. De 1er Cru ‘Les Champs Martin’ (2016, rode versie) toont het domein op de top van zijn kunnen: “Un joli vin tout en finesse.” Twee 1ers Crus uit 2017 genoten inmiddels de aandacht van de wijnpers: ‘La Cailloute’ (monopole) en ‘Les Croichots’. Domaine Theulot-Juillot behoort inmiddels tot het lijstje wijnproducenten in Mercurey dat ik met enige regelmaat bezoek. Ben jij ook van plan het domein te bezoeken, een telefoontje vooraf wordt bijzonder op prijs gesteld.

Ga in Rue Mercurey verder tot de kerk van Mercurey en sla rechtsaf (Rue de Jamproyes). Spoedig zie je aan jouw rechterzijde Domaine Francois Raquillet. Hier wordt een Mercurey gemaakt met een meer opulent karakter. Toen ik naar aanleiding van een eerdere bijdrage de internetpagina van Hubrecht Duijker raadpleegde, leerde ik dat hij de ‘vieilles vignes’ van dit domein weet te waarderen. De versie uit 2017 werd ook opgemerkt door het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui. Gewaardeerd met een 17/20: “een exceptionele Bourgogne”. Voor mij een perfecte allround Mercurey en aldus een goede kennismaking met de wijnen uit Mercurey.

Over Mercurey is er één keer te veel geschreven dat zijn wijnen good value zijn. Wijnproducenten leken rond de eeuwwisseling enige competitieve instelling te zijn verloren, maar de laatste jaren is hier weinig tot niets meer van te bemerken. Niet alleen zijn de wijnen uit Mercurey toegankelijker geworden, ook meer uitnodigend en toegankelijk: vriendelijke florale tonen en meer uitbundige fruitimpressies treden nadrukkelijker op de voorgrond rondom de steeds zachtere tannines. Het was een Mercurey (village) van Domaine Jeannin-Naltet die mij definitief deed zwichten. Het domein is onder meer alleen-eigenaar van ‘Clos des Grands Voyens’ (1er Cru). Al die vriendelijke bewoordingen voor een moderne Mercurey in het kwadraat. Ook hier graag je bezoek van tevoren aankondigen. Je kunt rekenen op een gastvrije ontvangst.

Ten zuiden van de Rue Grande
Zowel het gehucht Chamirey als Touches maakt deel uit van de gemeente Mercurey. In het eerste plaatsje ligt het imposante Chateau de Chamirey. De wijnen die onder de naam van het kasteel worden gemaakt zijn groots. Met enige spijt moet ik bekennen dat hun kwaliteit de hoge prijzen grotendeels rechtvaardigt. Je kunt deze en andere wijnen die onder auspiciën van het domein worden gemaakt, kopen in de boutique naast het kasteel. Slechts honderd meter scheidt het kasteel met het bio-gecertificeerde Domaine de la Monette (Nederlandse eigenaren, te bezoeken na afspraak). De Bourgognes van dit gestaag uitdijende en in populariteit rap groeiende domein verdienen de kennismaking. Tip: de rode Mercurey ‘Le Saut Michiau’ uit 2017. Laat de witte en rode Bourgogne Côte Chalonnaise echter niet links liggen.

Ook in Touches zijn twee domeinen een vermelding waard. Om te beginnen met Domaine Meix Foulot. Het domein is in het bezit van het mooie ommuurde ‘Clos du Château de Montaigu’. In deze mooie 1er Cru wijngaard is zowel de pinot noir als de chardonnay druif aangeplant die beide met de hand worden geplukt. Patrick Matthews over dit domein: “Wines are more “rustic” than (Michel) Juillot’s (zie vorige bijdrage), but in a good way.” Ten westen van Touches ligt Domaine Tupinier-Bautista. Sinds vorig jaar ontvangt dit laatste domein zijn bezoekers in een gloednieuwe accommodatie mét proefruimte. Start hier met de ‘vieilles vignes’ en eindig koninklijk met de 1er Cru ‘Clos du Roy’. Het domein nestelde inmiddels zich tussen de allerbesten in en rondom Mercurey. Oh ja, een bezoek aan Touches is niet compleet zonder het pas gerestaureerde 13e-eeuwse kerkje (Saint-Symphorien) te zijn binnengelopen.

Saint-Martin-sous-Montaigu
Wanneer je voorbij Touches via de GR7/76 (pelgrimsroute naar Santiago de Compostella) naar het zuiden loopt, passeer je de restanten van Château de Montaigu. Tijdens de afdaling die volgt, onder meer langs het gelijknamige 1er Cru climat, ontvouwt zich voor jouw ogen La Vallée des Vaux. Je wandelt naar Saint-Martin-sous-Montaigu. Het kleine wijndorp is een zelfstandige gemeente, maar doet volop mee met de AOC Mercurey. Van de 28 climats zijn er zelfs zes als 1er Cru geclassificeerd. Deze wijngaarden brachten tot voor kort veelal een stevige, soms boerse Mercurey voort. De laatste jaren ontdek ik in deze Bourgognes steeds meer een intrigerende finesse aan. De overige 22 wijngaarden in Saint-Martin-sous-Montaigu dragen lieux-dits aanduidingen. Voor informatie over enkele plaatselijke domeinen verwijs ik je graag naar de eerdere inbreng over La Vallée des Vaux d.d. 17 maart 2018.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.