Rondom Mercurey

Binnen de Côte Chalonnaise verblijf ik twee maal per jaar in een dorp waar vele wijngaarden de appellation village Mercurey dragen. Een tweeluik over mijn achtertuin. Met in deze tweede bijdrage aandacht voor de omgeving van het dorp Mercurey.

Saint-Martin-sous-Montaigu (Mercurey, Côte Chalonnaise) (Wijn uit Bourgogne)

Saint-Martin-sous-Montaigu

Ten noorden van de Rue Grande
De eerste inbreng over Mercurey eindigde bij Caveau Divin Mercurey. Tegenover dit promotie- en verkooppunt van de wijnen uit Mercurey ligt Rue Mercurey. Het eerste domein (rechts) in deze straat is Domaine Theulot-Juillot. Dit domein blijft maar prijzen binnenhengelen. Vorig jaar kreeg het zelfs een prijs voor de meeste prijzen. De Mercurey ‘Lieu-dit Château Mipont’ wordt ieder jaar met zorg gemaakt. De 1er Cru ‘Les Champs Martin’ (2016, rode versie) toont het domein op de top van zijn kunnen: “Un joli vin tout en finesse.” Twee 1er Cru’s uit 2017 verdienen inmiddels de aandacht: ‘La Cailloute’ (monopole) en ‘Les Croichots’. Behoort inmiddels tot het lijstje domeinen in Mercurey dat ik met enige regelmaat bezoek. Ben jij van plan het domein te bezoeken, een telefoontje vooraf wordt bijzonder op prijs gesteld.

Ga in Rue Mercurey verder tot de kerk van Mercurey en sla rechtsaf (Rue de Jamproyes). Spoedig zie je aan de rechterkant Domaine Francois Raquillet. Hier wordt een Mercurey gemaakt met een meer opulent karakter. Toen ik naar aanleiding van de inbreng over Hubrecht Duijker zijn internetpagina raadpleegde, leerde ik dat hij de ‘vieilles vignes’ van dit domein weet te waarderen. De versie uit 2017 werd ook opgemerkt door het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui. Gewaardeerd met een 17/20: een exceptionele Bourgogne derhalve. Voor mij de ideale ‘doorsnee’ Mercurey, derhalve vormt deze wijn een goede kennismaking met de appellation village Mercurey.

Over Mercurey is er één keer te veel geschreven dat de wijnen ‘good value’ zijn. Wijnmakers leken rond de eeuwwisseling enige competitieve instelling te zijn verloren, maar de laatste jaren is hier weinig tot niets meer van te bemerken. Niet alleen zijn de wijnen uit Mercurey toegankelijker geworden, ook uitnodigend: florale, minerale en fruitimpressies op de voorgrond rondom steeds zachtere tannines. Het was een ‘village’ Mercurey van Domaine Jeannin-Naltet die mij definitief deed zwichten voor Mercurey. Het domein is onder meer in het bezit van ‘Clos des Grands Voyens’ (een 1er Cru climat/monopole). Al die vriendelijke bewoordingen voor een moderne Mercurey in het kwadraat. Een van de weinige domeinen in Mercurey die ook een Crémant de Bourgogne maakt (pinot noir/chardonnay) en wel een heel goede. Ook hier graag je bezoek van tevoren aankondigen.

Ten zuiden van de Rue Grande
Zowel het gehucht Chamirey als Touches maakt deel uit van de gemeente Mercurey. In het eerste plaatsje ligt het imposante Chateau de Chamirey. Ook de wijnen die onder de naam van het kasteel worden gemaakt zijn groots. Met enige spijt moet ik bekennen dat de kwaliteit van de wijnen de hoge prijzen grotendeels rechtvaardigt. Je kunt deze en andere wijnen die onder auspiciën van het domein worden gemaakt, kopen in de winkel naast het kasteel. Slechts honderd meter scheidt het kasteel met het bio-vriendelijke Domaine de la Monette (Nederlandse eigenaren, alleen te bezoeken na afspraak). De Bourgognes van dit gestaag uitdijende en in populariteit rap groeiende domein verdienen de kennismaking. Tip: de rode Mercurey ‘Le Saut Michiau’ uit 2017. Laat de witte en rode Bourgogne Côte Chalonnaise zeker niet onberoerd.

Ook in Touches zijn twee domeinen een vermelding waard. Om te beginnen met Domaine Meix Foulot. Het domein is in het bezit van het ommuurde ‘Clos du Château de Montaigu’. In deze 1er Cru wijngaard is zowel de pinot noir als de chardonnay druif aangeplant. Patrick Matthews over dit domein: “Wines are more “rustic” than (Michel) Juillot’s (zie vorige bijdrage), but in a good way.” Ten westen van de bebouwde kom van Touches ligt Domaine Tupinier-Bautista. Sinds vorig jaar ontvangt dit laatste domein zijn bezoekers in een gloednieuwe bebouwing mét proefruimte. Start ook hier met de ‘vieilles vignes’ en eindig koninklijk met de 1er Cru ‘Clos du Roy’. Een bezoek aan Touches is niet compleet zonder het pas gerestaureerde 13e-eeuwse kerkje (Saint-Symphorien) te zijn binnengelopen.

Saint-Martin-sous-Montaigu
Wanneer je voorbij Touches via de GR7/76 (pelgrimsroute naar Santiago de Compostella) naar het zuiden loopt, passeer je de restanten van Château de Montaigu. Tijdens de afdaling die volgt, onder meer langs het gelijknamige climat, ontvouwt zich voor jouw ogen La Vallée des Vaux. Je wandelt naar Saint-Martin-sous-Montaigu. Het dorpje is een zelfstandige gemeente, maar doet mee met de appellation village Mercurey. Van de 28 wijngaarden dragen er zelfs zes de 1er Cru status. Deze brengen veelal een stevige, gespierde Mercurey voort. De overige 22 wijngaarden kennen lieux-dits aanduidingen. Voor informatie over plaatselijke domeinen verwijs ik je graag naar de eerdere inbreng over La Vallée des Vaux.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.