Mercurey: het hart van de Côte Chalonnaise

Binnen de Côte Chalonnaise verblijf ik tweemaal per jaar in een dorp waar vele wijngaarden (‘climats’) vallen onder de AOC Mercurey. Een tweeluik over mijn achtertuin. Met in deze eerste bijdrage aandacht voor karakteristieken van een Mercurey en voor de alles overheersende straat die door het wijndorp Mercurey leidt.

Mercurey (Wijn uit Bourgogne)
Mercurey

Mercurey is de grootste AOC binnen de Côte Chalonnaise, tegelijkertijd het hart van het wijndistrict. Er is in de wijngaarden rondom het dorp Mercurey de nodige variatie terug te vinden wat betreft bodemgesteldheid, ligging, hoogte en blootstelling aan het zonlicht. Het belang van terroir weegt zwaar en de wijnen uit Mercurey zijn daarom nauwelijks onder één noemer te plaatsen. De beste variëteiten Mercurey staan in ieder geval met beide benen op de grond, zijn genereus en bezitten immer de nodige finesse. Vooral de 1ers Crus kunnen uitstekende bewaarwijnen zijn. Het grootste aanbod wijnen betreft rood (100% pinot noir). De beste witte wijnen (100% chardonnay) kunnen zich volgens de wijnliteratuur inmiddels meten met die uit de Côte de Beaune.

Het drukke verkeer over de Grande Rue maakt het voor de domeinen die langs deze straat liggen mogelijk om te werken met vaste openingstijden. Gelukkig is het eerlijk verdeeld in Mercurey. Samen met domeinen die niet langs de Rue Grande liggen of zich niet de luxe kunnen permitteren om met vaste openingstijden te werken, hebben de Verenigde Wijnbouwers van Mercurey een kleine tien jaar geleden Caveau Divin Mercurey opgericht: een promotie- en verkooppunt voor de wijnen uit Mercurey. Je kunt deze wijnen proeven tegen een kleine vergoeding (vijf euro of een veelvoud hiervan) en kopen tegen domeinprijs (tarif propriété). Inmiddels doen tientallen domeinen mee met daartussen bijna alle bekende namen. Ook Caveau Divin Mercurey ligt aan de Rue Grande.

Langs dezelfde straat kan een aantal producenten zonder reserve worden aanbevolen. Om te beginnen met twee zelfstandige domeinen: Domaine Michel Juillot en Domaine Brintet. Domaine Michel Juillot is meteen één van de beste in Mercurey. Zijn village Mercurey uit 2015 was vol en rond met reeds de gewaarwording van rijp klein rood en blauw fruit. De tegelijkertijd betoverende lichtheid en elegantie zorgden voor oprechte verbazing. De ‘Clos Tonnerre’, een 1er Cru en eveneens uit 2015, gaf een half jaar geleden zijn eerste geheimen prijs met smaakimpressies van pioenrozen tot kersensap. Een in alle opzichten indrukwekkende Bourgogne. Luc Brintet op zijn beurt scoort regelmatig hoge ogen met zijn 1er Cru ‘La Levrière’ (monopole), een wijngaard die pal achter Caveau Divin Mercurey ligt, in de buurt van zijn eigen domein.

Twee domeinen langs de Grande Rue zijn verder een vermelding waard: Domaine Lorenzon en Domaine de Suremain. Het eerste domein is de grote favoriet van het proefpanel van het wijntijdschrift Bourgogne Aujourd’hui. Van de laatste mag je de 1er Cru: ‘Le Clos l’Evêque’ (2017) in de gaten houden. Maar begin ook hier gerust met de generieke Mercurey. Verder ligt aan de Grande Rue, naast het gemeentehuis, het grote en bekende Maison Antonin Rodet dat opereert onder vele namen, onder meer zijn eigen. Zijn verder oninteressante, geëxporteerde basiswijnen zijn terug te vinden in onze Albert Heijn. De beste Bourgognes van het huis worden in Mercurey achtergehouden. Bezoek hiervoor de boutique binnen Clos Rodet. Zie onder meer uit naar de Mercurey die onder auspiciën van Rodet wordt gemaakt door Domaine de la Bressande.

Deze laatste Bourgogne is ook te koop bij Caveau Divin Mercurey, dat een perfect uitgangspunt blijft om je wijnavontuur in Mercurey te beginnen. Hier kun je binnenlopen voor een kleinere of grotere aankoop. Je treft er vriendelijke en kundige medewerkers aan die betrokken zijn bij hun appellation. Vrij uniek in Mercurey, men biedt ook een Crémant de Bourgogne aan die speciaal voor dit promotiepunt wordt gemaakt. Een uitstekende Crémant. Ik had niet anders verwacht.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.