Handelshuizen in Bourgogne

Bouchard Père et Fils in Beaune (Wijn uit Bourgogne)

Bouchard Père et Fils in Beaune

Een kenmerk van de wijnregio Bourgogne is de versnippering van het grondbezit. Momenteel bezit een gemiddeld domein rond de 7 à 8 hectare aan wijngaarden. De oogsthoeveelheid is voor menig domein te gering om zelf wijn te maken, te bottelen en te distribueren. Een selectie van de druiven, een hoeveelheid most of wijn reeds in het vat wordt in veel gevallen verkocht aan een négociant (wijnhandelaar). In sommige wijnboeken vind je de term ‘négociant-éleveur’ terug. Naast de commerciële activiteiten wordt binnen de muren van een handelshuis zorg gedragen voor het grootbrengen van de wijnen.

Tegen de eeuwwisseling werd het, mede door de hogere prijzen van de Bourgognes, voor een aantal individuele domeinen lonend om hun eigen zaken te regelen. Als gevolg van deze winstgevende praktijken wilden die domeinen uitbreiden door nieuwe wijngaarden kopen. Dit was en is in Bourgogne niet gemakkelijk. Een alternatief voor het kopen van wijngaarden is het kopen van druiven. De Franse staat vereist dat voor deze activiteit een licentie als handelaar nodig is. Zie hier de opkomst van kleinschalige handelshuizen geleid door wijnhandelaren die tevens wijnbouwer bleven.

Intussen waren de handelshuizen gealarmeerd door de toenemende activiteiten binnen de domeinen. Zij gebruikten hun kennis, kunde en kapitaal om ook wijngaarden, in sommige gevallen zelfs complete domeinen, te kopen. Een van de bekendste voorbeelden is het verwerven van enkele grote domeinen in de Beaujolais door grote handelshuizen uit Beaune. Daarbij is het de laatste jaren een trend dat grotere handelshuizen kleinere opkopen. De succesvolle wijnbouwer Vincent Girandin uit Santenay vestigde zich met zijn handelshuis in Meursault. Inmiddels zijn deze zaken in het bezit van de firma Boisset. Nog een trend in Bourgogne: wijnhandelaren zijn meer en meer te vinden in hun pas verworven wijngaarden. Welhaast postmoderne condities in het moderne Bourgogne.

Het adagium dat wijn van wijnbouwers goed zou zijn en wijn van wijnhandelaren saai, gaat voorbij aan het gecompliceerde onderwerp dat ‘wijn’ is en zeker in Bourgogne. De betere handelshuizen verrichten voorbeeldig werk en het is de verdienste dat zij op hun beurt de concurrentie met de domeinen aangingen. Een bezoek aan een domein is in ieder geval memorabel. Van menig domein kun je meteen de individuele stijl van wijn maken voor de geest halen. Maar een goed handelshuis weet ook hoe je een goede, met zorg gemaakte Bourgogne van een consistente kwaliteit maakt. Een wandeling door een grote wijnkelder van een handelshuis kan ook memorabel zijn.

Bij de beste handelshuizen in Bourgogne denk ik in eerste instantie aan een aantal bekende namen in Beaune: Bouchard Père et Fils, Domaine Chanson en de huizen Louis Jadot, Louis Latour en Joseph Drouhin (biologisch-dynamisch!). Bekend betekent zeker niet altijd duur. Van Bouchard Père et Fils mag je bijvoorbeeld de generieke witte Bourgogne uit 2016 in de gaten houden. “Très ouvert et fort gourmand” zijn de eerste en verder ook uiterst vriendelijk woorden over deze Bourgogne in de meest recente Guide Hachette.

Een grote speler in Bourgogne is Jean-Claude Boisset en hij vestigde zich, net zoals veel andere handelshuizen, in Nuits-Saint-Georges. Vooral zijn Bourgognes van het Domaine Vougeraie uit het nabij gelegen Premeaux-Prissey kunnen regelmatig rekenen op lovende recensies in de binnenlandse en buitenlandse wijnpers. Wellicht moet je net zoals ik even slikken wanneer je de prijzen van J.C. Boisset opmerkt bij Gall & Gall (ruim tien euro voor een generieke Bourgogne, rond de vijftien euro voor een Mâcon-Igé). Bedenk dat je beter één goede Bourgogne kunt kopen, dan twee uiterst middelmatige versies bij onze supermarkten. Doe anders je voordeel tijdens je volgende verblijf in Bourgogne. Je vindt aldaar, ook in de supermarkten, vast een mooie offre du mois van een goed handelshuis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.