Handelshuizen in Bourgogne

Bouchard Père et Fils in Beaune (Wijn uit Bourgogne)
Bouchard Père et Fils in Beaune

Een kenmerk van de wijnregio Bourgogne is de versnippering van het grondbezit. Momenteel bezit een domein gemiddeld 7 à 8 ha aan wijngaarden. De oogsthoeveelheid is voor menig domein te gering om zelf wijn te maken, te bottelen en te distribueren. Een selectie van de druiven, een hoeveelheid most of wijn reeds in het vat, wordt in daarom verkocht aan een négociant (wijnhandelaar). In sommige wijnboeken vind je de term ‘négociant-éleveur’ terug. Naast de commerciële activiteiten wordt binnen de muren van een handelshuis zorg gedragen voor het grootbrengen van de wijnen.

Tegen de eeuwwisseling werd het, mede vanwege de hogere prijzen van de Bourgognes, voor een groot aantal individuele domeinen lonend om hun eigen zaken te regelen. Als gevolg van deze winstgevende praktijken wilden die domeinen uitbreiden door nieuwe wijngaarden kopen. Dit was en is in Bourgogne niet gemakkelijk. Een alternatief voor het kopen van wijngaarden is het kopen van druiven. De Franse staat vereist voor deze activiteit een licentie als handelaar. Zie hier de opkomst van kleinschalige handelshuizen geleid door wijnhandelaren die tevens wijnbouwer bleven met hun eigen wijngaarden.

Intussen waren de handelshuizen op hun beurt gealarmeerd door de toenemende activiteiten binnen de domeinen. Zij gebruikten hun kennis, kunde en kapitaal om ook wijngaarden, in sommige gevallen zelfs complete domeinen, te kopen. Een van de bekendste voorbeelden is het verwerven van enkele grote domeinen in de Beaujolais door grote handelshuizen uit Beaune. Daarbij is het de laatste jaren een trend dat grotere handelshuizen kleinere opkopen. De succesvolle wijnbouwer Vincent Girandin uit Santenay vestigde zich met zijn handelshuis in Meursault. Inmiddels is het handelshuis van Girandin in handen van de firma Boisset. Nog een trend in Bourgogne: wijnhandelaren zijn meer en meer te vinden in hun pas verworven wijngaarden om van A tot Z zorg te dragen voor hun druiven. Welhaast laat moderne condities in de Bourgogne *).

Het adagium dat Bourgognes van individuele wijnbouwers interessant zijn en Bourgognes van wijnhandelaren saai, gaat voorbij aan het gecompliceerde onderwerp dat ‘wijn’ is en zeker in Bourgogne. De betere handelshuizen verrichten voorbeeldig werk en het is de verdienste dat zij op hun beurt de concurrentie met de domeinen aangingen. Een bezoek aan een domein is in ieder geval memorabel. Van menig domein kun je zelfs de individuele stijl van de wijnen voor de geest halen. Maar een goed handelshuis weet ook hoe je een goede, met zorg gemaakte Bourgogne van een consistente kwaliteit maakt.

Bij de beste handelshuizen in Bourgogne denk ik in eerste instantie aan vijf bekende namen in Beaune: Bouchard Père et Fils en de huizen Chanson, Louis Jadot, Louis Latour en Joseph Drouhin (biologisch-dynamisch). Bekend betekent zeker niet altijd duur. Van Bouchard Père et Fils mag je bijvoorbeeld de generieke Bourgogne uit 2016 in de gaten houden. “Très ouvert et fort gourmand” zijn de eerste en verder ook uiterst vriendelijk woorden over deze witte Bourgogne in de meest recente Guide Hachette des Vins.

Een grote speler in Bourgogne is Jean-Claude Boisset en hij vestigde zich, net zoals meer handelshuizen, in Nuits-Saint-Georges. Vooral de zelf grootgebrachte Bourgognes binnen Domaine Vougeraie uit het nabij gelegen Premeaux-Prissey kunnen regelmatig rekenen op lovende recensies in de binnenlandse en buitenlandse wijnpers. Een selectief overzicht van noemenswaardige handelshuizen in Nuits-Saint-Georges én Beaune vind je beneden.

*) Lees hierover meer in Le Monde d.d. 14 september 2018: ‘En Bourgogne, les négociants deviennent aussi viticulteurs‘.

Handelshuizen in Nuits-Saint-Georges:
Maison Ambroise, Jean-Claude Boisset, Maison Joseph Faivelay, Maison Nicolas Potel.

Handelshuizen in Beaune:
Maison Albert Bichot, Bouchard Père et Fils, Maison Champy, Domaine Chanson Pere & Fils, Maison Joseph Drouhin, Maison Alex Gambal (inmiddels ook gekocht door Boisset), Maison Louis Jadot, Maison Louis Latour, Maison Benjamin Leroux (een van de meer recentere succesverhalen), Maison Roche de Bellène (Nicolas Potel), Maison Camille Giroud (klassiek in menig opzicht), Seguin-Manuel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.