Pouilly-Fuissé verheft zich andermaal

Vergisson (Wijn uit Bourgogne)
Vergisson: dorp, rots en wijngaarden

De AOC Pouilly-Fuissé krijgt binnen afzienbare tijd haar fel gewenste 1ers Crus wijngaarden. Mocht het parcours hiertoe verder zonder hindernissen zijn, zou dit wapenfeit vanaf de oogst van dit jaar kunnen worden gerealiseerd. Het jaartal 2020 wordt door de wijnpers als meer realistisch beschouwd. Van de 217 climats binnen de AOC Pouilly-Fuissé zijn er 24 aangewezen met het verzoek om deze te promoveren tot de 1er Cru classificatie.

Een Pouilly-Fuissé kan door voornoemde promotie in één adem worden genoemd met een Chablis of een Meursault. Wijnbouwers in het zuiden van de Mâconnais vinden dat Pouilly-Fuissé aldus zijn plaats heeft verdiend in de familie van de grote witte wijnen. Laten we vooral hopen dat een Pouilly-Fuissé een Pouilly-Fuissé blijft. En een beetje betaalbaar. De onderzoekscommissie van het I.N.A.O. (Institut National des Appellations d’Origine) heeft geadviseerd om een minimum prijsverschil te hanteren van 25% tussen een generieke Pouilly-Fuissé en een 1er Cru. Voor een goede Pouilly-Fuissé betaal je inmiddels, ook in Bourgogne, meer dan 20 euro.

AOC Pouilly-Fuissé, alom gelauwerd als de beste in de Mâconnais, produceert uitsluitend witte wijnen (100% chardonnay). Van alle appellations in de Bourgogne is Pouilly-Fuissé één van de meest gevarieerde wat betreft haar terroir. De meest eenvoudige samenvatting luidt dat rond het dorp Fuissé meer krachtige wijnen worden gemaakt, de meer mineralige versies rond Vergisson. Naast Fuissé en Vergisson zijn er nog twee productiedorpen voor Pouilly-Fuissé: Solutré-Pouilly en Chaintré.

Cave Les Grands Crus Blancs in Vinzelles is een vertrouwd adres in het zuiden van de Bourgogne. Haar Pouilly-Fuissé is wat de factor prijs/kwaliteit betreft nog steeds onovertroffen. De Pouilly-Fuissé ‘Clos Reynier’ die men in Vinzelles maakt, is complexer, tegelijkertijd enkele euro’s duurder. Als je dit jaar nog een exemplaar uit 2016 aantreft, zou ik niet twijfelen om deze te kopen. Het assortiment van de coöperatie is in de loop van jaren uitgebreid met de delicate Pouilly-Fuissé ‘Fût d’acacia’ als paradepaardje. Andere coöperaties in het zuiden van de Mâconnais doen overigens niet of nauwelijks voor die in Vinzelles onder. Chaintré, één van de vier productiedorpen van Pouilly-Fuissé, heeft ook een mooie coöperatie (Cave de Chaintré, inmiddels gefuseerd met die uit Juliénas). Haar Pouilly-Fuissé uit 2018 viel reeds in de prijzen.

Naast de coöperaties verrichten ook de handelshuizen uitstekend werk in het zuiden van de Mâconnais. De Pouilly-Fuissé ‘Vignes Romanes’ van Bouchard Père et Fils is al jaren een favoriet van mij. Een meest veelzijdige, complexe, maar ook aimabele Pouilly-Fuissé: impressie van wit en geel fruit vergezeld met florale tonen, prachtige minerale tonen. Een witte Bourgogne om verslingerd aan te raken. Het handelshuis Louis Jadot kocht in 2008 Domaine J.A. Ferret. Directeur/wijnmaker Audrey Braccini bestendigt momenteel met verve de knowhow die binnen het domein in de loop van decennia is opgebouwd. Voor deze twee namen kun je (ook) terecht in Beaune, in de winkel van Denis Perret.

Resten de domeinen. Dat zijn er veel, dus wat volgt is een kleine selectie. Domaine Saumaize-Michelin in Vergisson is één van de eerste die mij spontaan binnenvalt. Natuurlijk het sympathieke Domaine Corsin in Davayé. In hetzelfde dorp één van de meest bekende namen in Zuid-Bourgogne: Domaine des Deux Roches. Sommige domeinen kopen ook druiven in en opereren als dusdanig tevens als handelshuis. Van de Bret Brothers uit Vinzelles (inderdaad, vrij naar de Blues Brothers) dronk ik een werkelijk memorabele Pouilly-Fuissé ‘Terres de Vergisson’ (2013). Net zoals de bekende Belg Jean-Marie Guffens-Heynes een handelshuis runt vanuit Sologny onder de naam Maison Verget (zijn Bourgognes vind je onder meer in de betere Franse supermarkten), doen de Bret Brothers dit onder hun eigen naam, terwijl hun eigen wijngaarden worden geschaard onder de naam (Domaine) La Soufrandière.

Is het je allemaal te veel en ben je tevreden met één adres dat een groot en uniek aanbod Pouilly-Fuisse herbergt? Ga dan naar L’Atrium du Pouilly-Fuissé in Solutré-Pouilly. Speciaal ingericht voor een eerste kennismaking met deze bijzondere Bourgogne. Het is geen caveau collectif met prijzen gelijk aan een domein. Er is wel gelegenheid om op verzoek een klein deel van het assortiment te proeven. Mét de nodige deskundige uitleg. Kies een bezoektijd zorgvuldig uit, want vooral tijdens het toeristische seizoen wil het er wel eens druk zijn.

Foto Vergisson: © Xavier Maglott

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.