Monthélie: in de schaduw van Volnay

Monthélie (Wijn uit Bouirgogne)
Monthélie ligt aan de Route des Grands Crus

Monthélie is een minder bekende AOC in de Côte de Beaune en de meningen over haar Bourgognes liepen tot voor kort sterk uiteen. Sprak één wijnschrijver over een ‘Poor men’s Volnay’, schreef de andere: “Monthélie’s wines, especially the premiers crus, are probably the most underrated in Burgundy.” Patrick Matthews drukte zich diplomatieker uit door te stellen: “Monthélie is a name that creates pleasurable anticipation on the label, though often followed by some slight disappointment at the price.” Er is zelfs geen eenduidigheid over de uitspraak van de naam ‘Monthélie’, die volgens sommige ingewijden “Mont’lie” is.

Het wijndorp Monthélie ligt ten zuidwesten van Volnay aan de D973, ook bekend als Route des Grand Crus. Reis je verder over de D973, arriveer je spoedig bij de tweede buur: Auxey-Duresses. Ten zuiden van Monthélie ligt Meursault. Het wijngebied van Monthélie is relatief klein en heeft een grote aantal 1er Cru wijngaarden. Er worden in het wijndorp vooral rode Bourgognes gemaakt. De zeldzame witte wijnen uit Monthélie treden de laatste jaren echter meer nadrukkelijk op de voorgrond. Zij lijken wat kleur, smaak en structuur betreft op die uit Meursault. Afgelopen november dronk ik mijn eerste witte Monthélie (van Domaine Dujardin) en dat was een aangename kennismaking.

Rode wijn uit Monthélie wordt vaak vergeleken met die van zijn beroemde buurman Volnay. Daar waar aan de laatste een fluwelig, zijdeachtig karakter wordt toegedicht, wordt wijn uit Monthélie als meer stevig, rustiek en tanninerijk omschreven. De Monthélie 2014 van Domaine Doreau, een verder meer dan prima Bourgogne, bevestigde voornoemde kwalificaties. Wanneer een Monthélie, zeker een 1er Cru, wordt geschonken in een ruim glas, zul je echter snel zijn charmante, elegante karakter ontdekken. Een voorbeeldige kennismaking met Monthélie waren twee 1er Crus van Bouchard Père et Fils: ‘Les Champs Fulliot’ en ‘Les Duresses’. Het eerste climat grenst aan Volnay, het tweede aan Auxey-Duresses (die zijn eigen ‘Les Duresses’ heeft). Twee prachtige Bourgognes: de eerste wat delicater, de tweede wat zachter. Je betaalt voor een dergelijke 1er Cru enkele euro’s meer dan een 1er Cru uit Auxey-Duresses. Een Volnay is een stuk duurder. Maar dat veronderstel ik als bekend.

Er kan een reeks producenten als ‘aanbevolen’ worden aangemerkt. Patrick Matthews benoemt drie namen die ook door andere auteurs worden aangehaald: Domaine Paul Garaudet (Hugh Johnson houdt het bij Florent Garaudet), Domaine Monthelie-Douhairet-Porcheret en Château de Monthélie (Domaine Eric de Suremain). Vergeet niet de versies van de klassieke handelshuizen in Beaune.

Château de Monthélie verdient om een aantal redenen een nadere toelichting. Allereerst dat het zich een paar jaar geleden mocht verheugen op een bezoek van Ilja Gort. Verder omdat het domein werkt op basis van een biodynamisch gedachtegoed. Ten slotte omdat ik het afgelopen voorjaar het genoegen had om enkele wijnen van het domein te mogen proeven tijdens Grands Jours de Bourgogne. In het notitieboekje zie ik achter de rode Monthélie uit 2015 alleen maar een kruisje en uitroepteken staan. Ik herinner me het betoverende aroma en het mooie, rijpe fruit. Een genereuze, weelderige Bourgogne. Ik kan alleen maar concluderen dat verdere woorden mij tekort schoten. Ilja trouwens ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.