Een bourgondisch reliek: rode Mâcon

Saint-Gengoux-le-National (Wijn uit Bourgogne)
De Mâconnais begint bij Saint-Gengoux-le-National

De gamay druif kreeg door de eeuwen heen van alle kanten klappen. Verguisd en verbannen uit de Côte d’Or, zelfs uit het plaatsje Gamay nabij Saint-Aubin, vond de druif haar veilige thuishaven in de Beaujolais. Hier en daar vind je in de Côte d’Or en in de Côte Chalonnaise nog een perceeltje gamay voor bijvoorbeeld een Côteaux Bourguignons of een Bourgogne Passetoutgrains, maar veel is het niet. Meestal eindigt hiermee het verhaal van de gamay druif in Bourgogne. Hoe onbegrijpelijk dat deze druif, buiten de Beaujolais, niet de populariteit geniet die zij dubbel en dwars verdient. Ook binnen de Mâconnais laat de gamay druif zich van haar beste kant zien in de vorm van een rode Mâcon.

Ten minste twee redenen waarom de gamay druif het niet gemakkelijk heeft in de Mâconnais. Er weerklinken al tijden stemmen om de gamay druif te vervangen door de pinot noir, de druif die beter zou gedijen op de kalkstenen bodem van dit wijndistrict (wat reeds gebeurt, de wijn heet dan ‘Bourgogne’). Verder wordt binnen het discours over de wijnen uit de Mâconnais, zeker in het zuiden van deze wijnstreek, de Mâcon naar de achtergrond geschoven ten faveure van bekende witte appellations villages zoals Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. Onderhand een gewaagde suggestie daar in het zuiden van de Mâconnais: “Zullen we na al dat wit eens overstappen op rood?”

Moderne vinificatietechnieken doen het ooit rustieke karakter van een Mâcon met zijn grove randen al lang vergeten. Maar deze Bourgogne moet het in veel gevallen nog steeds doen met een welgemeend schouderklopje: “Een eenvoudige sappige wijn (Hugh Johnson), “sympathieke wijnen” (Hubrecht Duijker) en “eenvoudige wegdrinkende wijnen” (Ontdek Bourgogne!). Alleen Patrick Matthews wijdt in zijn onvolprezen boek Burgundy: How to Find Great Wines Off the Beaten Track (2005) deugdelijk uit over deze ondergewaardeerde Bourgogne en laat je weten bij welke coöperaties en domeinen je een goede rode Mâcon kunt kopen.

Helaas zijn de bekende exemplaren in de Lage Landen geen wervende pubs voor een Mâcon. Bij Albert Heijn vind je een redelijk smaakvol, maar meestal nerveus en onrustig exemplaar van Maison Antonin Rodet *). Bij Gall & Gall is de versie van Blason de Bourgogne verkrijgbaar. Probleem: na een laffe Chablis en een vervelende Saint-Véran laat ik de wijnen van dit mammoet samenwerkingsverband in de schappen staan. Ook de Mâcon van Bouchard Père & Fils (2016), die onder meer is te vinden in de Belgische supermarkt Carrefour, zet uiteindelijk niet het puntje op de ‘i’. Strakker in het keurslijf dan de Rodet met een hoofdrol voor de smaak van kersen. De zon breekt echter niet door in deze Mâcon.

Dan toch maar naar de Mâconnais zelf en waar beter te beginnen dan bij de Vignerons de Mancey in Tournus die al jaren een veel bekroonde klassieke Mâcon (‘vieilles vignes’) maken in de serie ‘Les Essentielles’. Een andere coöperatie, waar ik blind naar een Mâcon grijp, is Terres Secrètes in Prissé. Van de drie aangeboden versies is de Mâcon Milly-Lamartine de top. Een rijke en volle wijn, krachtig met overheerlijk klein rood en blauw fruit. Weldadige aroma’s op de voorgrond, tannines op de achtergrond. Menigmaal een prijswinnaar.

De twee Mâcons van het gastvrije Domaine Thevenet & Fils uit Pierreclos zijn ook uitstekende keuzes, zeker in de wetenschap dat ze zijn te vinden bij een aantal grotere supermarkten in Frankrijk. In het eerder vermelde Prissé maakt Domaine de la Pierre des Dames twee met prijzen overladen Mâcons (bezoek aan domein alleen na telefonische afspraak). Patrick Matthews geeft meer adviezen voor een goede rode Mâcon, waarbij hij duidelijk de lans breekt voor enkele domeinen in het noorden van de Mâconnais: onder meer Domaine de la Combe (Bray) en Domaine Guillot-Broux (Cruzilles). Allebei ook nog een keer bio.

*) update 2020: inmiddels met de stille trom vertrokken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.