Een bourgondisch reliek: rode Mâcon

Terres Secrètes in Prissé (Wijn uit Bourgogne)

Terres Secrètes in Prissé

De gamay kreeg door de eeuwen heen van alle kanten klappen. Verguisd en verbannen uit de Côte d’Or, zelfs uit het plaatsje Gamay nabij Saint-Aubin, vond de druif haar veilige thuishaven in de Beaujolais. Hier en daar vind je in de Côte d’Or en in de Côte Chalonnaise nog een perceeltje gamay voor een Côteaux Bourguignons of een Bourgogne Passetoutgrains, maar veel is het niet. Meestal eindigt hiermee het verhaal van de gamay in Bourgogne. Hoe onbegrijpelijk dat deze druif, buiten de Beaujolais uiteraard, niet de populariteit geniet die zij verdient. Ook binnen de Mâconnais laat de gamay zich van haar beste kant zien in de vorm van een rode Mâcon.

Ten minste twee redenen waarom de gamay het niet gemakkelijk heeft in de Mâconnais. Er weerklinken al tijden stemmen om gamay te vervangen door pinot noir, een druif die beter zou gedijen op de kalkstenen bodem van dit wijndistrict (wat gebeurt, de wijn heet dan ‘Bourgogne’). Verder wordt binnen het discours over de wijnen uit de Mâconnais, zeker in het zuiden van deze wijnstreek, de Mâcon naar de achtergrond geschoven ten faveure van bekende witte appellations villages zoals Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. Een gewaagde uitspraak daar in het diepe zuiden van de Mâconnais: “Zullen we eens overstappen op rood?”

Moderne vinificatietechnieken doen het ooit rustieke karakter van een Mâcon met zijn grove randjes al lang vergeten. Maar de wijn moet het in veel gevallen nog steeds doen met een welgemeend schouderklopje: “Een eenvoudige sappige wijn (Hugh Johnson), “sympathieke wijnen” (Hubrecht Duijker) en “eenvoudige wegdrinkende wijnen” (Ontdek Bourgogne!). Alleen Patrick Matthews wijdt in zijn onvolprezen boek Burgundy: How to Find Great Wines Off the Beaten Track (2005) deugdelijk uit over deze ondergewaardeerde wijn en laat je weten bij welke coöperaties en domeinen je een goede Mâcon kunt kopen.

Helaas zijn de bekende exemplaren in de Lage Landen geen wervende pubs voor een Mâcon. Bij Albert Heijn vind je een smaakvol, maar nerveus, onrustig exemplaar (2016) van Maison Antonin Rodet. Bij Gall & Gall is de versie van Blason de Bourgogne verkrijgbaar. Probleem: na een laffe Chablis en een vervelende Saint-Véran laat ik de wijnen van dit coöperatief samenwerkingsverband keurig in de schappen staan. Ook de Mâcon van Bouchard Père & Fils (2016), die onder meer is te vinden in de Belgische supermarkt Carrefour, zet uiteindelijk niet de puntjes op de ‘i’. Strakker in het keurslijf dan de Rodet met een hoofdrol voor de smaak van kersen. De zon breekt echter niet door in deze Mâcon.

Dan toch maar naar de Mâconnais zelf en waar beter te beginnen dan bij de Vignerons de Mancey in Tournus die al jaren een klassieke Mâcon (‘vieilles vignes’) maken in de serie ‘Les Essentielles’. Een andere coöperatie, waar ik blind naar een Mâcon grijp, is Terres Secrètes in Prissé. Van de drie aangeboden versies is de Mâcon Milly-Lamartine helemaal top. Een rijke, volle wijn, krachtig en puur met overheerlijk rood en blauw fruit. Weldadige aroma’s op de voorgrond, tannines op de achtergrond. Sowieso geen slecht adres om je auto vol te laden.

De twee Mâcons van het gastvrije Domaine Thevenet & Fils uit Pierreclos vormen ook een uitstekende keuze, zeker in de wetenschap dat ze zijn te vinden bij een aantal grotere supermarkten in Frankrijk. In het eerder vermelde Prissé maakt Domaine de la Pierre des Dames twee met prijzen overladen Mâcons (bezoek aan domein na telefonische afspraak). Patrick Matthews geeft meer adviezen voor een goede Mâcon, waarbij hij duidelijk de lans breekt voor enkele domeinen in het noorden van de Mâconnais: onder meer Domaine de la Combe (Bray) en Domaine Guillot-Broux (Cruzilles).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.