Een bourgondisch reliek: rode Mâcon

Terres Secrètes in Prissé (Wijn uit Bourgogne)

Terres Secrètes in Prissé. een uitstekend adres voor rode Mâcon

De gamay kreeg door de eeuwen heen van alle kanten klappen. Verguisd en verbannen uit de Côte d’Or, zelfs uit het plaatsje Gamay nabij Saint-Aubin, vond de druif haar veilige thuishaven in de Beaujolais. Hier en daar vind je in de Côte d’Or (en in de Côte Chalonnaise) nog een perceeltje gamay voor een Côteaux Bourguignons of een Bourgogne Passetoutgrains, maar veel is het niet. Meestal eindigt hiermee het verhaal van de gamay in Bourgogne. Hoe onbegrijpelijk dat deze Bourgogne-variant, buiten de Beaujolais uiteraard, niet de populariteit geniet die hij verdient. Ook binnen de Mâconnais laat de gamay zich van haar beste kant zien in de vorm van een rode Mâcon (voortaan: Mâcon).

Er zullen altijd stemmen weerklinken om de gamay te vervangen door de pinot noir, een druif die veel beter zou gedijen op de kalkstenen bodem van de Mâconnais. Er wordt overigens in deze wijnstreek pinot noir verbouwd (de wijn heet dan ‘Bourgogne’). Verder wordt binnen het discours over de wijnen uit de Mâconnais, naarmate je richting het zuiden van deze wijnstreek reist, de Mâcon meer en meer naar de achtergrond geschoven ten voordele van bekende witte appellations villages zoals Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. Een gewaagde uitspraak daar in het diepe zuiden: “Zullen we nu eens overstappen op rood?”

Moderne vinificatietechnieken doen het ooit rustieke karakter van een Mâcon met zijn grove randjes al lang vergeten. Maar de wijn moet het in veel gevallen nog steeds doen met een welgemeend schouderklopje. Wat wij lezen: “Een eenvoudige sappige wijn (Hugh Johnson), sympathieke wijnen (Hubrecht Duijker), eenvoudig wegdrinkende wijnen (Ontdek Bourgogne!).” Alleen Patrick Matthews wijdt in zijn onvolprezen boek Burgundy: How to Find Great Wines Off the Beaten Track (2005) uit over deze ondergewaardeerde wijn en laat je weten bij welke coöperaties en domeinen je een goede Mâcon kunt kopen.

Helaas zijn de bekende exemplaren in de Lage Landen geen wervende pubs voor de Mâcon. Bij Albert Heijn vind je een smaakvol, maar nerveus, onrustig exemplaar van Maison Antonin Rodet (2016). Bij Gall & Gall is de versie van Blason de Bourgogne verkrijgbaar. Probleem: na een laffe Chablis en een vervelende Saint-Véran laat ik de wijnen van dit mega-samenwerkingsverband keurig in de schappen staan. Ook de Mâcon van Bouchard Père & Fils (2016), die onder meer is te vinden in de Belgische supermarkt Carrefour, zet uiteindelijk de puntjes niet op de ‘i’. Strakker in een keurslijf dan de Rodet met kersen, aangevuld met wat blauw fruit. De zon breekt niet door in deze Mâcon.

Dan toch maar naar de Mâconnais zelf en waar beter te beginnen dan bij de Vignerons de Mancey die al jaren een klassieke Mâcon (‘vieilles vignes’) maken. Het is hier, net ten noorden van de stad Tournus, dat ik af en toe ook een rode Bourgogne (100% pinot noir) meeneem. Een andere coöperatie, waar ik blind naar een Mâcon grijp, is Terres Secrètes in Prissé. Van de drie aangeboden versies is de Mâcon Milly-Lamartine *) helemaal top. Een rijke, volle wijn, krachtig en puur met overheerlijk rood en blauw fruit. Tannines op de achtergrond, weldadige aroma’s op de voorgrond.

De twee Mâcons van het gastvrije Domaine Thevenet & Fils uit Pierreclos vormen een uitstekende kennismaking, zeker in de wetenschap dat ze zijn te vinden bij een aantal grotere supermarkten in Frankrijk. In het eerder vermelde Prissé maakt Domaine de la Pierre des Dames twee voorbeeldige Mâcons. Sowieso een voortreffelijk domein met ook een heerlijke witte Mâcon-Prissé. Patrick Matthews geeft nog meer adviezen voor een goede Mâcon, waarbij hij duidelijk de lans breekt voor enkele domeinen in het noorden van de Mâconnais: Domaine de la Combe (Bray) en Domaine Guillot-Broux (Cruzilles).

*) Net zoals bij de betere witte Mâcon-Villages kent de rode Mâcon, in dit geval twintig maal, de toevoeging van een gemeentenaam.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.