Terug in Rosey bij Maison Géraldine Louise

Maison Géraldine Louise in Rosey (Wijn uit Bourgogne)

Maison Géraldine Louise (geheel links) gezien vanaf het dorpje Rosey

Samen met Géraldine Lochet loop ik langs een aantal houten vaten waarin de oogst uit 2017 rijpt. Ik houd een wijnglas in mijn hand. Naast een wijnglas houdt Géraldine een pipette à vin in haar hand. Hiermee schenkt ze haar eigen glas half vol om vervolgens de helft over te hevelen in mijn glas. De uitnodiging om Bourgognes uit 2017 te proeven dateert alweer van maart, toen ik in Mercurey haar stand bezocht tijdens de Grands Jours de Bourgogne. Maanden later loop ik voor de tweede keer rond in Maison Géraldine Louise (‘Louise’ is een eerbetoon aan haar moeder), precies één jaar na de opening van haar domein in Rosey (Côte Chalonnaise). Nu niet langs flessen, maar wijntonnen. En dat is voor mij een primeur.

Géraldine drukte mij op het hart niet terughoudend te zijn in mijn opmerkingen en in het stellen van vragen. Dat aan haar vragen worden gesteld, is zij gewend. Géraldine geeft, naast het werk binnen haar Maison, in Beaune les aan toekomstige wijnproducenten. De wijnen uit de vaten zijn allemaal wit en op één na afkomstig uit de Côte Chalonnaise. In de grote ruimte binnen het Maison zijn twee zaken uit Saint-Romain (Côte de Beaune) aanwezig: een ton vol wijn én een nieuwe houten wijnton, gemaakt door de beroemde Tonnellerie François Frères.

Wij beginnen met een witte Givry, niet het eerste waaraan je denkt bij de Côte Chalonnaise. Witte bloemen in de neus, rijpe perzik in de mond. Smaakvol en reeds mooi in balans. “Ik vind dat hij een vettige toets heeft”, vulde Géraldine aan. “Staat op het punt om te worden gebotteld.” Wij proeven vervolgens de witte Mercurey en besluiten om deze Bourgogne tot onze favoriet van de dag te bombarderen. Verrassende fruitimpressies, een vleugje vanille, een toefje kruiden en bovenal fris en zuiver. Ook onder de witte Saint-Romain weet Géraldine haar persoonlijke handtekening te zetten. Ten slotte is een generieke witte Bourgogne (‘Élégance’) uit de nieuwe ton aan de beurt. De vanillesmaak zorgt nog voor een kenmerkend kantje. Het is een karaktervolle wijn, die over een jaar ongetwijfeld zijn weg zal vinden naar liefhebbers van een mooie generieke Bourgogne *). Géraldine maakt ook een witte Bourgogne in een stalen ton. Zij weet dat die versie mijn voorkeur heeft.

Vanachter een soort bar schenkt Géraldine restanten 2016 in. Allemaal wit en om te beginnen wederom de Bourgogne ‘Élégance’. Nu de houttonen keurig op de achtergrond en in dienst van het fruit en de mineraliteit. Ik breng spontaan een “ook best wel lekker” uit. Wij proeven de Mercurey en ten slotte de Montagny 1er cru (‘Les Chaniots’). De laatste wijn tekende onder meer voor goud bij het Concours Mondial des Féminalise Paris, een prijs waar Géraldine trots op is. Met een “c’est mon bébé!” sluit zij een aantal zinnen over die Montagny af. Ik vraag aan Géraldine wat volgens haar de doorslaggevende reden was voor het verstrekken van de prijs. “De wijn is erg goed in balans”, luidt het onverwacht snelle antwoord.

Wat rode wijnen betreft koopt Géraldine de druiven nog in. Van de pinot noir druif maakt zij een generieke Bourgogne. “Ik wacht nog even met het zelf verbouwen en grootbrengen van de rode druiven. Ik heb daar speciale apparatuur voor nodig, want ik weet precies hoe ik de wijn wil maken.” Daarmee spreekt Géraldine haar karakter uit en dat van haar wijnen. Ze weet precies wat ze wil en zij draagt de grootste zorg om deze gedachte te bewerkstelligen in haar persoonlijke wijnen. Dit zijn je gewenste Bourgognes, zoals je die alleen aantreft binnen een heel goed domein.

*) Update 09/2019: deze Bourgogne werd de eerste entree van Maison Géraldine Louise in Le Guide Hachette des Vins (editie 2020).

Een gedachte over “Terug in Rosey bij Maison Géraldine Louise

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.