Beaujolais kopen in Bourgogne

Maison Joseph Drouhin - Beaujolais Nouveau

Maison Joseph Drouhin (Beaune)

Bij ieder bezoek aan Bourgogne neem ik me voor om, ook al is het maar even, de Beaujolais te bezoeken. Helaas is de veelzijdigheid van Bourgogne vaak een reden om het voornemen uiteindelijk niet waar te maken. Terwijl die bezoeken aan de Beaujolais iedere keer een klein feest waren. Zelfs tijdens een bliksembezoek aan Juliénas kun je zoiets als Château de Juliénas ontdekken, waar je onder meer een aantal interessante cuvées kunt kopen (‘Cuvée Prestige’ 2017 is eentje om in de gaten te houden). Voor die keren dat ik in gebreke bleef: er zijn buiten de Beaujolais genoeg gelegenheden om een goede fles te kopen. Om te beginnen in Bourgogne.

In het zuiden van de Mâconnais ligt een aantal coöperaties waar je ook Beaujolais kunt kopen. Hoe goed de Bourgogne en de Beaujolais door één deur kunnen, blijkt wel uit het feit dat de coöperaties van Chaintré (Mâconnais) en Juliénas (Beaujolais) zijn gefuseerd. Hier vind je een kwalitatief prima Beaujolais voor een vriendelijke prijs. Domeinen hebben wijngaarden in zowel Bourgogne als Beaujolais. Domaine de la Creuze Noir is een domein dat inmiddels in Nederland heeft naam gemaakt, niet in de laatste plaats door een aantal enthousiaste recensies in de landelijke media. Beaujolais van Domaine la Creuze Noir heeft een vriendelijk, nobel, welhaast Bourgondisch karakter. Nu zoek ik zeker geen Bourgogne in een Beaujolais, integendeel, maar zo mag het van mij! Begin deze maand proefde ik de Juliénas ‘Le Clos’ (2016) en de Saint-Amour ‘vieilles vignes’ (2015). Twee maal een karaktervolle en vooral heerlijke Beaujolais.

In Frankrijk is de keuze in de supermarkten groot tot welhaast een embarras de richesses. Het mag niet moeilijk zijn om hier een goede fles Beaujolais te vinden en zeker niet in het begin van het najaar, wanneer de supermarkten hun Foires aux Vins kennen. In de Carrefour vind je onder meer de Moulin-à-Vent van Arnaud Aucoeur. Wat de verhouding tussen prijs en kwaliteit betreft zijn de wijnen van dit domein welhaast onovertroffen *). In Nederland grijp ik in de Albert Heijn af en toe naar een aanbieding van George Duboeuf, maar ik ben geen fan van het uitgesproken karakter van zijn Beaujolais. Volgend jaar een nieuwe kans: zijn Beaujolais Village 2017 heeft zowaar een sympathieke vermelding in Le Guide Hachette des Vins.

Wil je stevig uitpakken met een grootste Beaujolais, dan is de stad Beaune the place to be. De bekende handelshuizen blijven hun belangen in de Beaujolais uitbreiden. Neem Louis Jadot die onder de naam Château des Jacques, inmiddels door de gerespecteerde wijngids Bettane & Desseauve gelauwerd met drie sterren, in de Beaujolais opereert. Voor rond de vijftien euro koop je een weelderige Beaujolais. Met de hand geplukt en weg met die steeltjes. Voor tien euro meer heb je een Beaujolais afkomstig van een afzonderlijke Clos. Een Beaujolais, zo werd mij in Beaune verteld, die in de Bourgogne een 1er Cru status zou hebben.

Een ander handelshuis in Beaune is Maison Joseph Drouhin. Het huis verrast ons keer op keer met een allerbeste Beaujolais-Villages Nouveau (vrij naar de Canadese wijnschrijfster Natalie MacLean: “One of the best nouveau wines year after year.”). Je vindt hem onder meer bij Gall & Gall. Dit jaar een ferme, stevige versie. Lekker bij hutspot. Terug bij Domaine la Creuze Noir voor een minder deftige, maar niet minder onbezorgde Beaujolais-Villages Nouveau. Voor ieder moment in het jaar en vooral dit jaar.

*) Update september 2019: het kan blijkbaar nóg beter.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.