Beaujolais kopen in Bourgogne

Maison Joseph Drouhin - Beaujolais Nouveau

Maison Joseph Drouhin      in Beaune

Jaren geleden doolde ik met de auto rond in het zuiden van de Mâconnais en zag op een verkeers-bord dat het maar enkele kilometers was naar Juliénas. In Juliénas bezocht ik Château de Juliénas waar je onder meer een aantal cuvées kunt kopen (‘Cuvée Prestige’ 2017 is eentje om in de gaten te houden). Een groot kasteel, het winkeltje naast het kasteel is echter niet te missen. Het was een van de weinige bezoeken aan de Beaujolais. Toch is mijn bescheiden wijnkelder niet compleet zonder een aantal flessen uit het meest zuidelijke en grootste wijndistrict van de Bourgogne. Gelukkig zijn er buiten de Beaujolais genoeg gelegenheden om een goede fles te kopen. Om te beginnen in Bourgogne. Wat volgt is slechts een handvol.

In het zuiden van de Mâconnais ligt een aantal coöperaties waar je ook Beaujolais kunt kopen. Hoe goed de Bourgogne en de Beaujolais door één deur kunnen, blijkt wel uit het feit dat de coöperaties van Chaintré (Mâconnais) en Juliénas (Beaujolais) zijn gefuseerd. Hier vind je een kwalitatief prima Beaujolais voor een vriendelijke prijs. Domeinen hebben wijngaarden in zowel Bourgogne als Beaujolais. Domaine de la Creuze Noir is een goed voorbeeld. Het domein heeft inmiddels in Nederland naam gemaakt, niet in de laatste plaats door een aantal enthousiaste recensies in de landelijke media. Beaujolais van Domaine la Creuze Noir heeft een vriendelijk, nobel, welhaast Bourgondisch karakter. Nu zoek ik zeker geen Bourgogne in een Beaujolais, integendeel, maar zo mag het van mij! Begin deze maand proefde ik de Juliénas ‘Le Clos’ (2016) en de Saint-Amour ‘vieilles vignes’ (2015). Twee maal een karaktervolle en vooral heerlijke Beaujolais.

In Frankrijk is de keuze in de supermarkten groot tot welhaast een embarras de richesses. Het mag niet moeilijk zijn om hier een goede fles Beaujolais te vinden. In de Carrefour vind je onder meer de Moulin-à-Vent van Arnaud Aucoeur. Wat de verhouding tussen prijs en kwaliteit betreft zijn de wijnen van dit domein welhaast onovertroffen (ook bij Carrefour in België). In Nederland grijp ik in de Albert Heijn af en toe naar een aanbieding van George Duboeuf, maar ik ben geen fan van het uitgesproken karakter van zijn Beaujolais. Volgend jaar een nieuwe kans: zijn Beaujolais Village 2017 heeft een mooie vermelding in Le Guide Hachette des Vins!

Wil je stevig uitpakken met een grootste Beaujolais, dan is de stad Beaune the place to be. De bekende handelshuizen blijven hun belangen in de Beaujolais uitbreiden. Neem Louis Jadot die onder de naam Château des Jacques, inmiddels door de gerespecteerde wijngids Bettane & Desseauve gelauwerd met drie sterren, in de Beaujolais opereert. Voor rond de vijftien euro koop je een weelderige Beaujolais. Met de hand geplukt en weg met die steeltjes. Voor tien euro meer heb je een Beaujolais afkomstig van een afzonderlijke Clos. Een Beaujolais, zo werd mij in Beaune verteld, die in de Bourgogne een 1er Cru status zou hebben.

Een ander handelshuis in Beaune is Maison Joseph Drouhin. Het huis verrast ons keer op keer met een allerbeste Beaujolais-Villages Nouveau (vrij naar de Canadese wijnschrijfster Natalie MacLean: “One of the best nouveau wines year after year.”). Je vindt hem onder meer bij Gall & Gall. Dit jaar een meer stevige, zware versie. Lekker bij hutspot. Terug bij Domaine la Creuze Noir voor een minder deftige, maar niet minder onbezorgde Beaujolais-Villages Nouveau. Voor ieder moment in het jaar en vooral dit jaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.