Beaujolais kopen in Bourgogne

Maison Joseph Drouhin - Beaujolais Nouveau

Maison Joseph Drouhin (Beaune)

Bij ieder bezoek aan Bourgogne neem ik me voor om, ook al is het maar even, de Beaujolais te bezoeken. Helaas is de veelzijdigheid van de Bourgogne vaak de reden om de Beaujolais te laten voor wat hij is. Terwijl een bezoek aan de Beaujolais iedere keer een klein feest was. Zelfs tijdens een bliksembezoek aan Juliénas kun je zoiets als Château de Juliénas bezoeken, waar je onder meer een aantal interessante cuvées kunt kopen (‘Cuvée Prestige’ 2017 is er eentje om in de gaten te houden). Voor de keren dat ik in gebreke bleef: er zijn buiten de Beaujolais genoeg gelegenheden om een goede Beaujolais te kopen. Om te beginnen in Bourgogne.

In het zuiden van de Mâconnais ligt een aantal coöperaties waar je naast Bourgognes ook Beaujolais kunt kopen. Hoe goed de Bourgogne en de Beaujolais door één deur kunnen, blijkt wel uit het feit dat de coöperaties van Chaintré (Mâconnais) en Juliénas (Beaujolais) zijn gefuseerd. Hier vind je een kwalitatief uitstekende Beaujolais voor een vriendelijke prijs. Domeinen in het zuiden van de Mâconnais hebben vaak wijngaarden in zowel Bourgogne als de Beaujolais. Domaine de la Creuze Noir is een domein dat in Nederland inmiddels naam heeft gemaakt, niet in de laatste plaats door een aantal enthousiaste beschouwingen in onze landelijke media. Beaujolais van Domaine la Creuze Noir heeft een nobel, welhaast Bourgondisch karakter. Nu zoek ik zeker geen Bourgogne in een Beaujolais, integendeel, maar zo mag het van mij. Begin deze maand proefde ik de Juliénas ‘Le Clos’ (2016) en de Saint-Amour ‘vieilles vignes’ (2015). Tweemaal een karaktervolle en vooral heerlijke Beaujolais.

In Frankrijk is de keuze in de supermarkten groot tot welhaast een embarras de richesses. Het mag niet moeilijk zijn om hier een goede fles Beaujolais te vinden en zeker niet in het begin van het najaar, wanneer de supermarkten hun Foires aux Vins kennen. In de Carrefour vind je onder meer Beaujolais van Arnaud Aucoeur. Wat de verhouding tussen prijs en kwaliteit betreft zijn de wijnen van dit domein welhaast onovertroffen. In Nederland grijp ik in de Albert Heijn af en toe naar een aanbieding van George Duboeuf, maar ik ben vooralsnog geen fan van het uitgesproken karakter van zijn Beaujolais. Volgend jaar een nieuwe kans: de Beaujolais Village 2017 kreeg zowaar een sympathieke vermelding in Le Guide Hachette des Vins (2019).

Wil je stevig uitpakken met een grootste Beaujolais, dan is de stad Beaune the place to be. De bekende handelshuizen breiden hun belangen buiten Bourgogne uit, om te beginnen in de Beaujolais. Neem Maison Louis Jadot die onder de naam Château des Jacques, inmiddels door de gerespecteerde wijngids Bettane & Desseauve gelauwerd met drie sterren, in de Beaujolais opereert. Voor rond de vijftien euro koop je een weelderige Beaujolais. Met de hand geplukt en weg met die steeltjes. Voor tien euro meer heb je een Beaujolais afkomstig van een afzonderlijke Clos. Een Beaujolais, zo werd mij in Beaune toegefluisterd, die in Bourgogne ongetwijfeld een 1er Cru status zou dragen.

Een ander handelshuis in Beaune is Maison Joseph Drouhin. Dit huis verrast ons reeds jaren met een allerbeste Beaujolais-Villages Nouveau. Dit jaar (2018) een verrassende ferme versie. Lekker bij hutspot. Terug bij Domaine la Creuze Noir voor een minder deftige, maar niet minder onbezorgde Beaujolais-Villages Nouveau. Voor ieder moment in het jaar en vooral dit jaar. Onlangs ook de versie van Domaine des Marrans uit Fleurie mogen proeven: een klassieke Beaujolais Nouveau (fruit in overvloed) die een onbezorgd en vrolijk karakter heeft. En zo hoort het.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.