Beaujolais kopen in Bourgogne

Cave de Chaintré: het beste van twee werelden

Tijdens elk bezoek aan de Bourgogne neem ik me voor om de Beaujolais te bezoeken. Helaas is de veelzijdigheid van en het immense aanbod binnen de Bourgogne vaak een reden om de Beaujolais links te laten liggen. Terwijl een bezoek aan de Beaujolais iedere keer een klein feest was. Zelfs tijdens een bliksembezoek aan het uiterste noorden van de Beaujolais kun je bijvoorbeeld Château de Juliénas bezoeken, waar je onder meer een aantal interessante cuvées kunt kopen. Voor al die keren dat ik in gebreke bleef: er zijn buiten de Beaujolais genoeg gelegenheden om een goede Beaujolais te kopen. Om te beginnen in, jawel Bourgogne.

In het zuiden van de Mâconnais liggen enkele coöperaties waar je naast een weelde aan Bourgognes ook Beaujolais kunt kopen. Hoe goed Bourgogne en de Beaujolais door één deur kunnen, blijkt wel uit de fusie tussen de coöperaties van Chaintré (Mâconnais) en Juliénas (Beaujolais). Hier vind je een kwalitatief uitstekende Beaujolais, tot mooie Crus aan toe, voor een vriendelijke prijs. Ook domeinen in het zuiden van de Mâconnais hebben vaak wijngaarden in zowel de Bourgogne als in de Beaujolais. Neem Domaine de la Creuze Noir dat ook in Nederland naam heeft gemaakt, niet in de laatste plaats door een aantal enthousiaste beschouwingen in onze landelijke media. Beaujolais van Domaine de la Creuze Noir heeft een nobel, welhaast bourgondisch karakter. Nu zoek ik zeker geen Bourgogne in een Beaujolais, integendeel, maar zo mag het van mij. Begin deze maand proefde ik de Juliénas ‘Le Clos’ (2016) en de Saint-Amour ‘vieilles vignes’ (2015). Tweemaal een karaktervolle en vooral heerlijke Beaujolais.

In de bourgondische hypermarchés is de keuze tussen de flessen Beaujolais groot tot welhaast een embarras de richesses. Het mag niet moeilijk zijn om hier een goede Beaujolais te vinden en zeker niet in het najaar, wanneer de supermarkten hun Foires aux Vins organiseren. Zelfs wanneer ik een domein of handelshuis niet kent, durf ik in een bourgondische supermarkt een fles te kiezen die is getooid met een stickertje of een kartonnen kroontje (i.e. een vermelding in Le Guide Hachette des Vins). Minstens het proberen waard en het heeft mij nog nooit windeieren gelegd. In een grotere Carrefour vind je variëteiten Beaujolais van Arnaud Aucoeur. Wat de verhouding tussen prijs en kwaliteit betreft zijn de wijnen van dit domein welhaast onovertroffen. Inmiddels met een jaarlijks abonnement op vermeldingen in wijngidsen en wijntijdschriften. Zijn Crus Beaujolais mag je gerust enkele jaren wegleggen.

Wil je stevig uitpakken met een grootste Beaujolais, dan is de stad Beaune the place to be. De bekende handelshuizen breiden hun belangen uit, om te beginnen in de Beaujolais. Neem Maison Louis Jadot dat onder de naam Château des Jacques, door de gerespecteerde wijngids Bettane & Desseauve gelauwerd met drie sterren, in de Beaujolais opereert. Voor rond de vijftien euro koop je een elegante en weelderige Beaujolais (probeer eens de Moulin-à-Vent). De druiven zijn met de hand geplukt en weg met die steeltjes. Voor tien euro meer heb je een Beaujolais afkomstig van een afzonderlijke clos. Een Beaujolais, zo werd mij in Beaune toegefluisterd, die in Bourgogne ongetwijfeld een 1er Cru classificatie zou dragen.

Een ander handelshuis in Beaune is Maison Joseph Drouhin. Dit huis verrast ons reeds jaren met een allerbeste Beaujolais-Villages Nouveau. Dit jaar (2018) met een verrassende ferme versie. Terug bij Domaine la Creuze Noir voor een minder deftige en onbezorgde Beaujolais-Villages Nouveau. Voor ieder moment in het jaar en vooral dit jaar. Onlangs ook kennisgemaakt met de Beaujolais Nouveau van Domaine des Marrans uit Fleurie (valeur sûre volgens het wijntijdschrift Bourgogne Aujourd’hui): een klassieke Nouveau (hedonistisch fruit) die een zonnig, vrolijk, welhaast uitbundig karakter heeft. Dit was overigens tijdens een proeverij bij onze zuiderbuur. Maar ach, begint Bourgogne niet een beetje in België?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.