Côte de Nuits-Villages vs. Côte de Beaune-Villages

Domaine Arnaud Chopin in Comblanchien (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Arnaud Chopin in Comblanchien

De langgerekte Côte d’Or bestaat uit de Côte de Nuits in het noorden (denk aan Nuits-Saint-Georges) en Côte de Beaune in het zuiden (denk aan Beaune). Het wijndistrict kent wat classificaties betreft onder meer Grand Cru’s, 1er Cru’s en appellations villages. Op village-niveau kent de Côte d’Or, behalve de namen van vermaarde wijndorpen, twee bijzondere appellations: Côte de Nuits-Villages en Côte de Beaune-Villages. Bourgogne zou Bourgogne niet zijn: zij zijn niet een-op-een met elkaar te vergelijken. Daarbij doet de eerste het uitstekend, de tweede lijkt langzamerhand te verdwijnen.

Ten zuiden van Dijon begint de Côte de Nuits met de appellation village Marsannay. Naast Marsannay kent de Côte de Nuits nog zeven beroemde, vooral heel beroemde appellations villages: Fixin, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges en Vougeot. Wanneer je over de toeristische Route des Grands Crus of via de drukke D974 naar het zuiden rijdt, valt het je ongetwijfeld op dat er tussen de genoemde appellations villages meer dorpen liggen. Met meer onbekende namen. De (meeste) wijngaarden in deze dorpen voldoen niet aan de criteria om een appellation village te dragen.

Aan wijn uit vijf dorpen (Brochon, Premeaux, Comblanchien, Corgoloin én Fixin) wordt wel de aparte status ‘Côte de Nuits-Villages’ meegegeven. Dit kan wijn zijn uit één van de genoemde dorpen, tegenwoordig meer en meer van één wijngaard (met zelfs de vermelding van een lieu-dit op het etiket). Het kan ook een blend zijn van wijn uit de vijf verschillende dorpen. In het laatste geval kan een Côte de Nuits-Villages een complexe wijn zijn, wanneer de wijngaarden van Corgoloin meer stevige wijnen en de wijngaarden van Comblanchien meer zachte wijnen voortbrengen. Een Côte de Nuits-Villages kan zowel rood (pinot noir) als wit (chardonnay) zijn.

Vooral handelshuizen zijn gespecialiseerd in het maken van Côte de Nuits-Villages. Exemplaren van Maison Joseph Drouhin of Jean-Claude Boisset zijn onder meer te vinden bij Gall & Gall. Ook op diverse plekken in Nederland vind je de Côte de Nuits-Villages van Domaine Arnaud Chopin uit Comblanchien. Het is een indrukwekkende Bourgogne die zich met gemak laat vergelijken met een appellation village (houd de ‘vieilles vignes’ uit 2015 in de gaten).

Een ander verhaal bij de meer zeldzame en alleen rode ‘Côte de Beaune-Villages’. Wijn uit vrijwel alle appellations villages binnen de Côte de Beaune valt onder deze kwalificatie (Aloxe-Corton, Beaune, Pommard en Volnay doen dan weer niet mee). Vroeger verdween wijn uit minder bekende appellations villages, zoals Chorey-lès-Beaune en Maranges, achter het etiket met de naam ‘Côte de Beaune-Villages’. Nu is deze wijn veelal een blend samengesteld uit de oogst van de verschillende wijndorpen. Het zijn vooral de handelshuizen die met hun grote volumes in staat zijn om nog een Côte de Beaune-Villages te maken. Toevallig dat deze maand de Côte de Beaune-Villages van Bouchard Père et Fils in de aanbieding is bij de winkel van Denis Perret in Beaune. Meestal een frisse, fruitige wijn die jong dient te worden gedronken. In dit geval een stevig exemplaar uit 2015 die ik een uur voor drinken moet openen. Schuilen er druiven uit het zuiden van de Côte de Beaune achter het etiket?

Voor een Côte de Nuits-Villages kun je het beste uitkijken in Bourgogne zelf. Daar kan het nog voor tussen de 15 en 20 euro. Misschien toch maar eerst die Côte de Beaune-Villages openen. Daar betaalde ik in Beaune een dikke 10 euro voor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.