Côte de Nuits-Villages vs. Côte de Beaune-Villages

Domaine Arnaud Chopin in Comblanchien (Wijn uit Bourgogne)

Domaine Arnaud Chopin in Comblanchien

De langgerekte Côte d’Or, de bekendste wijnstreek in Bourgogne, bestaat uit de Côte de Nuits in het noorden (denk aan Nuits-Saint-Georges) en Côte de Beaune in het zuiden (denk aan Beaune). De wijnstreek kent wat classificaties betreft onder meer grand cru’s, 1er cru’s en appellations villages. Op village-niveau kent de Côte d’Or, behalve de namen van vermaarde wijndorpen, twee bijzondere appellations: Côte de Nuits-Villages en Côte de Beaune-Villages. Bourgogne zou Bourgogne niet zijn: zij zijn niet een-op-een met elkaar te vergelijken. Daarbij doet de eerste het uitstekend, de tweede lijkt langzamerhand te verdwijnen.

Ten zuiden van Dijon begint de Côte de Nuits met de appellation village Marsannay. Naast Marsannay kent de Côte de Nuits nog zeven beroemde, vooral heel beroemde appellations villages: Fixin, Gevrey-Chambertin, Morey-Saint-Denis, Chambolle-Musigny, Vosne-Romanée, Nuits-Saint-Georges en Vougeot. Wanneer je over de toeristische Route des Grands Crus of via de drukke D974 naar het zuiden rijdt, valt het je ongetwijfeld op dat er tussen de genoemde appellations villages meer dorpen liggen. Met onbekende namen. De wijngaarden in deze dorpen komen kwaliteit tekort om een appellation village te dragen. Wijn uit vijf dorpen (Brochon, Premeaux, Comblanchien, Corgoloin én Fixin *)) draagt wel de aparte status ‘Côte de Nuits-Villages’. Dit kan wijn zijn uit één van de genoemde dorpen, tegenwoordig meer en meer van één wijngaard (met zelfs de vermelding van een lieu-dit op het etiket). Het kan ook een blend zijn van wijn uit de vijf verschillende dorpen. In het laatste geval kan een Côte de Nuits-Villages een complexe wijn zijn, wanneer de wijngaarden van Corgoloin meer stevige wijnen en de wijngaarden van Comblanchien meer zachte wijnen voortbrengen.

Een aantal handelshuizen en domeinen is gespecialiseerd in het maken van Côte de Nuits-Villages. Exemplaren van Maison Joseph Drouhin of Jean-Claude Boisset zijn onder meer te vinden bij Gall & Gall. Ook op diverse plekken in Nederland te koop is de Côte de Nuits-Villages van Domaine Arnaud Chopin uit Comblanchien. Het is een indrukwekkende Bourgogne die zich met gemak laat vergelijken met een appellation village (houd de ‘vieilles vignes’ uit 2015 in de gaten). Oh ja, een Côte de Nuits-Villages kan zowel rood (pinot noir) als wit (chardonnay) zijn.

Een ander verhaal bij de zeldzame (alleen rode) Côte de Beaune-Villages. Wijn uit vrijwel alle appellation villages binnen de Côte de Beaune valt onder deze kwalificatie (Aloxe-Corton, Beaune, Pommard en Volnay doen dan weer niet mee). Vroeger verdween wijn uit een minder bekende appellation villages, zoals Chorey-lès-Beaune en vooral Maranges, achter het etiket met de naam ‘Côte de Beaune-Villages’. Nu is deze wijn veelal een blend samengesteld uit de oogst van de verschillende wijndorpen. Het zijn de handelshuizen die met hun grote volumes in staat zijn om nog een Côte de Beaune-Villages te maken. Toevallig dat deze maand de Côte de Beaune-Villages van Bouchard Père et Fils in de aanbieding is bij de winkel van Denis Perret in Beaune. Meestal een frisse, fruitige wijn die jong gedronken dient te worden. In dit geval een stevig exemplaar uit 2015 die ik een uur voor drinken moet openen. Schuilen er toch druiven uit Maranges achter het etiket?

Voor een Côte de Nuits-Villages kun je het beste uitkijken in Bourgogne zelf. Daar kan het nog voor tussen de 15 en 20 euro. In Nederland ben je tegenwoordig minstens 20 euro kwijt. Misschien toch maar eerst die Côte de Beaune-Villages openen. Daar betaalde ik in Beaune 11 euro voor.

*) Fixin kent momenteel wijngaarden die zijn gekwalificeerd als ‘Bourgogne’, ‘Bourgogne Côte d’Or’, ‘Côte de Nuits-Villages’, ‘Fixin’ en ‘Fixin 1er cru”. Houd je het nog uit elkaar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.