Drie belangrijke wijngidsen

Wijngidsen (Wijn uit Bourgogne)

Drie belangrijke wijngidsen

September en de vraag diende zich aan of ik een wijngids zou kopen. En zo ja, welke? Een aantal gidsen lag in Librairie Athenaeum de la vigne et du vin te Beaune op een speciale tafel: Le Guide Hachette des Vins, Guide des vins (van de auteurs) bettane + desseauve en Le Guide des meilleurs vins de France (van La Revue du vin de France). Koop je alle drie, dan ben je tegen de 80 euro kwijt. “Maar dan bent u wel in het bezit van de belangrijkste wijngidsen in Frankrijk”, zo werd mij door een verkoopmedewerker op het hart gedrukt. Dat zal onder meer de redactie van de wijngids Gilbert & Gaillard leuk vinden om te horen.

Le Guide Hachette des Vins, waarvan de eerste editie verscheen in 1985, is de oudste wijngids in Frankrijk. Het belangrijkste kenmerk van deze gids is dat de wijnen blind worden geproefd. Uiteindelijk vonden 10.000 van de 40.000 wijnen hun weg naar de editie van 2019. Er verschenen de afgelopen jaren speciale uitgaven van Le Guide Hachette des Vins: bio, rosé en ‘Le Bon Plan’ (wijn onder de 15 euro). Voor een tientje meer is er inmiddels ook een Premium-uitgave met een speciale app.

Eind vorige eeuw kreeg Le Guide Hachette des Vins concurrentie van de wijngids uitgegeven door het wijntijdschrift La Revue du vin de France. Twee auteurs van La Revue du vin de France, de heren Betanne en Desseauve, zijn in 2004 uit de redactie van het tijdschrift gestapt en hun eigen wijngids begonnen. Inmiddels is deze wijngids de best verkochte in Frankrijk. Dient te worden aangetekend dat dit niet ten koste is gegaan van de gerespecteerde naam van La Revue du vin de France.

Wat vorm betreft verschillen de twee laatst genoemde wijngidsen niet veel van elkaar. Om te beginnen met de wijngids van La Revue du vin de France. Hierin staan de beste domeinen centraal en worden deze uitgebreid beschreven. Domeinen worden eventueel beloond met (maximaal drie) sterren. Vervolgens worden de beste wijnen voorgedragen en beloond met maximaal 20 punten. Vanaf 14.5 wordt het blijkbaar een beetje interessant. Een beetje à la Guide Hachette wordt er van elk domein een coup de coeur naar voren geschoven.

Waarom de Franse wijnliefhebbers inmiddels neigen naar de wijngids van de heren Betanne en Desseauve? De reputatie van deze twee wijnproevers is in Frankrijk ongeëvenaard. Vooral onder wijnjournalisten blijkt het werk van beide auteurs op veel bijval te kunnen rekenen. De toon blijft echter bescheiden: Nous ne sommes pas des gourous.” De handzame gids kent een mooie moderne lay-out en is wat betreft de beschrijving van de domeinen to the point (minder over hun achtergrond, meer over hun beste wijnen). Betanne en Desseauve beoordelen zowaar de beste buitenlandse wijnen. Stel je hierbij niet al te veel pagina’s voor. Het is en blijft een Franse wijngids. De beloningsstructuur is overigens gelijk aan die van de wijngids van La Revue du vin de France.

Ik heb het bij de bekende Le Guide Hachette des Vins gehouden. Dat kartonnen ringetje rondom een flessenhals, waaruit blijkt dat de wijn in ieder geval een vermelding in de gids heeft gekregen, geeft mij nog altijd voldoende vertrouwen om de fles wijn te kopen. In Beaune werd de suggestie geopperd om ieder jaar een andere wijngids te kopen. Geen slecht idee. Maar het zou zomaar kunnen dat ik volgend jaar geen wijngids koop. Tenslotte heb ik het afgelopen jaar ook fantastische Bourgognes gedronken zonder een van die drie in mijn boekenkast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.