Drie belangrijke wijngidsen

Drie belangrijke wijngidsen (Wijn uit Bourgogne)
De drie gezaghebbende wijngidsen in Frankrijk

In september overweeg ik doorgaans om een wijngids te kopen. Bij het maken van een keuze tref je mij meestal aan bij een speciale tafel in Librairie Athenaeum de la vigne et du vin te Beaune. Daar lagen dit jaar: Le Guide Hachette des Vins, Guide des vins (van de auteurs) bettane + desseauve en Le Guide des meilleurs vins de France (van het wijntijdschrift La Revue du vin de France). Koop je ze alle drie, dan ben je tegen de 80 euro kwijt. “Dan bent u wel in het bezit van de meest gezaghebbende wijngidsen in Frankrijk”, werd mij door een vriendelijke verkoopmedewerker op het hart gedrukt. Dat zal onder meer de redactie van de wijngids Gilbert & Gaillard leuk vinden om te horen.

Le Guide Hachette des Vins, waarvan de eerste editie verscheen in 1985, is de oudste wijngids in Frankrijk. Het belangrijkste kenmerk van deze gids is dat de wijnen voor iedere editie blind worden geproefd. Uiteindelijk vonden 10.000 van de 40.000 wijnen hun weg naar de editie van 2019. Er verschenen de afgelopen jaren speciale uitgaven van Le Guide Hachette des Vins: bio, rosé en ‘Le Bon Plan’ (wijn voor onder de 15 euro). Voor een tientje meer is er inmiddels ook een Premium-uitgave (mét speciale app).

Eind vorige eeuw kreeg Le Guide Hachette des Vins concurrentie van een wijngids uitgegeven door het wijntijdschrift La Revue du vin de France. Twee auteurs van La Revue du vin de France, de heren Betanne en Desseauve, stapten in 2004 uit de redactie van dit tijdschrift om hun eigen wijngids te beginnen. Inmiddels is deze wijngids de best verkochte in Frankrijk. Dient te worden aangetekend dat dit niet ten koste is gegaan van de reputatie van La Revue du vin de France.

Wat vorm betreft verschillen de twee laatst genoemde wijngidsen niet veel van elkaar. Om te beginnen met de wijngids van La Revue du vin de France. Hierin staan de beste domeinen centraal en deze worden uitgebreid beschreven. Domeinen worden beloond met maximaal drie sterren. Vervolgens worden de beste wijnen benoemd, beschreven en beloond met maximaal 20 punten. Vanaf 14.5 wordt het blijkbaar een beetje interessant. Overigens kent het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui hetzelfde beloningssysteem. Een beetje à la Guide Hachette wordt er van elk domein een zogenaamde coup de coeur naar voren geschoven.

Waarom de Franse wijnliefhebbers zich inmiddels hebben gewend tot de wijngids van de heren Betanne en Desseauve? De reputatie van deze twee wijnexperts is in Frankrijk ongeëvenaard. Vooral onder wijnjournalisten blijkt het werk van beide auteurs op veel bijval te kunnen rekenen. De toon blijft bescheiden: Nous ne sommes pas des gourous.” De handzame gids kent een mooie moderne lay-out en is wat betreft de beschrijving van de domeinen to the point (minder over hun achtergrond, meer over hun beste wijnen). Betanne en Desseauve beoordelen zowaar de beste buitenlandse wijnen. Stel je hierbij niet al te veel pagina’s voor, want het is en blijft een Franse wijngids. De beloningsstructuur bleef gelijk aan die van de wijngids van La Revue du vin de France.

Ik heb dit jaar weer voor de bekende Le Guide Hachette des Vins gekozen. Dat kartonnen ringetje rondom een flessenhals, waaruit blijkt dat de wijn in ieder geval een vermelding in de gids heeft gekregen, geeft mij nog altijd voldoende vertrouwen om een fles wijn te kopen, zelfs in een Franse supermarkt. In Librairie Athenaeum de la vigne et du vin werd de suggestie geopperd om ieder jaar een andere wijngids te kopen. Geen slecht idee. Het zou zomaar kunnen dat ik volgend jaar géén wijngids koop. Tenslotte heb ik het afgelopen jaar fantastische Bourgognes gedronken zonder één van die drie wijngidsen in mijn boekenkast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.