Viré + Clessé = Viré-Clessé

Quintaine Viré-Clessé (Wijn uit Bourgogne)
Wijngaarden omringen het dorp Quintaine (gemeente Clessé)

Viré en Clessé zijn twee wijndorpen in het noorden van Mâconnais waarvan de wijnen tot de eeuwwisseling Mâcon-Viré en Mâcon-Clessé heetten. Producenten in en rondom Viré en Clessé vonden dat hun wijnen enkele punten voorsprong hadden op die van hun buren. In 1999 kreeg men uiteindelijk erkenning voor deze gedachte. De wijngaarden in Viré en Clessé werden gepromoveerd tot een appellation village: Viré-Clessé. Deze classificatie geldt alleen voor witte wijn (100% chardonnay). Viré-Clesse voegde zich aldus bij de vier andere appellations villages in de Mâconnais: de drie Pouillys (Fuissé, Loché, Vinzelles) en Saint-Véran.

De witte wijnen uit zowel Viré als Clessé zijn dus bijzonder en onderscheiden zich van een Mâcon-Villages. De kwalificaties van een goede Viré-Clessé: ze staan met twee benen ferm in de aarde en zijn met onder meer voldoende rijp fruit en een mooie mineraliteit aromatisch en in balans. Toch is een Viré-Clessé zelden losbandig of uitbundig, behalve bij een aantal domeinen dat bewust kiest voor een late oogst. Wat betreft de verhouding tussen prijs en kwaliteit is de keuze voor een Viré-Clessé één van de beste in de Mâconnais.

Omdat begin september de wijnoogst in volle gang was, waren de pijlen vooral gericht op de twee coöperaties, respectievelijk in Viré en in Clessé. Desondanks kon er een aankoop worden gedaan bij het gastvrije Domaine des Gandines in Clessé. Domaine des Gandines doet het 100% bio en dat betekent, naast de eerder toegedichte kwaliteiten, een eerlijke, zuivere Viré-Clessé. ‘Terroir de Clessé’ en ‘Les Gandines’ (de 2015 kreeg twee sterren in Le Guide Hachette des Vins) zijn goede keuzes, ondanks dat ik bij de laatste werd verrast door een Mentos snoepje. Meer domeinen binnen de AOC Viré-Clessé zijn op de bio-tour gegaan. In Viré ligt onder meer Domaine de la Verpaille, waarvan ik dit voorjaar een onberispelijke Mâcon-Villages (‘vieilles vignes’) dronk. Op weg naar bio (conversion en course), maar reeds jaren vermeldenswaardig is Domaine André Bonhomme in Viré. Let binnen dit domein op een aantal bijzondere cuvées (onder meer de ‘vieilles vignes’).

Het grootste volume Viré-Clessé wordt geproduceerd door de twee coöperaties. Het bezoek aan de coöperatie in Clessé, La Vigne Blanche genaamd en gelegen schuin tegenover Domaine des Gandines, betekende de eerste kennismaking. Het proeven begon met een Viré-Clessé (‘vieilles vignes’) uit 2016: een voorbeeldige witte Bourgogne met hoofdrollen voor fruit (perzik) en witte bloemen. In tegenstelling tot de coöperatie in Viré maakt men in Clessé wel een rode Mâcon (100% gamay), eentje met een volstrekt onbezorgd karakter. In de boutique van La Vigne Blanche uiteraard meer versies Viré-Clessé die het stuk voor stuk waard zijn om mee kennis te maken. Dit geldt trouwens ook voor de verrassend elegante Mâcon-Villages ‘Le Mont’ (2016).

Ik kan het goed vinden met de Britse wijnschrijver Hugh Johnson sinds hij de coöperaties in Lugny, Prissé en Viré de beste in de Mâconnais vindt. In Cave de Viré ging de aandacht vooral uit naar de Viré-Clessé ‘Aux Donzarts’ en ‘En Long Champs (allebei uit 2015). Beide versies kennen een voorbeeldige verhouding tussen fruit en mineraliteit. Voor het eerst trof ik binnen deze coöperatie een rosé aan met de toepasselijke naam ‘Gamay’ in het assortiment. Vol en sappig. Keuzestress? Ook deze coöperatie heeft vriendelijke en vakkundige medewerkers die je ongetwijfeld uitnodigen om enkele versies te proeven.

Le Guide Hachette des Vins (editie 2019) vermeldt in totaal veertien exemplaren Viré-Clessé. Eenzaam aan de top (met twee sterren en een coup de coeur) staat de ‘Viré d’Or’ 2016 van Cavé de Viré. Weet wel dat wij hier spreken over de duurste fles van de coöperatie (maar bij lange na geen 20 euro). Het mag inmiddels duidelijk zijn dat ik een fan ben van Cave de Viré, maar laat intussen de coöperatie in Clessé niet links liggen, zeker wanneer de inhoud van de portemonnee een rol speelt. Beide coöperaties bieden een fascinerende kennismaking met Viré-Clessé en vormen aldus een mooi aanvullend duo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.