Viré + Clessé = Viré-Clessé

Quintaine Viré-Clessé (Wijn uit Bourgogne)
Wijngaarden omringen het dorp Quintaine (gemeente Clessé)

Viré en Clessé zijn twee wijndorpen in het noorden van Mâconnais waarvan de wijnen tot de eeuwwisseling Mâcon-Viré en Mâcon-Clessé heetten. Producenten in en rondom Viré en Clessé vonden dat hun wijnen enkele punten voorsprong hadden op die van hun buren. In 1999 kreeg men uiteindelijk erkenning voor deze overtuiging. De wijngaarden in Viré en Clessé werden gepromoveerd tot een appellation village: AOC Viré-Clessé. Deze classificatie geldt alleen voor witte wijn (100% chardonnay). Viré-Clesse voegde zich aldus bij de vier andere appellations villages in de Mâconnais: de drie Pouillys (Fuissé, Loché, Vinzelles) en Saint-Véran.

De witte wijnen uit zowel Viré als Clessé onderscheiden zich derhalve op een positieve wijze van een Mâcon-Villages. Een goede Viré-Clessé is fris, vol en rond, is verder harmonieus met zijn rijp fruit (perzik, kweepeer), de geur van witte bloemen en acacia én hij biedt een voorbeeldige mineraliteit. Toch is een Viré-Clessé zelden losbandig of uitbundig, behalve bij een aantal domeinen dat bewust kiest voor een late oogst. Wat betreft de verhouding tussen prijs en kwaliteit is de keuze voor een Viré-Clessé één van de beste in de Mâconnais.

Omdat begin september de wijnoogst in volle gang was, waren de pijlen vooral gericht op de twee coöperaties, respectievelijk in Viré en in Clessé. Desondanks kon er een kleine aankoop worden gedaan bij het gastvrije Domaine des Gandines in Clessé. Domaine des Gandines doet het 100% bio en dat betekent, naast de eerder toegedichte kwaliteiten, een eerlijke, zuivere Viré-Clessé. ‘Terroir de Clessé’ en ‘Les Gandines’ (de 2015 kreeg twee sterren in Le Guide Hachette des Vins) zijn goede keuzes, ondanks dat ik bij de laatste werd verrast door een vrij dominant Mentos snoepje. Meer domeinen binnen de AOC Viré-Clessé zijn op de bio-tour gegaan. In Viré is onder meer Domaine de la Verpaille gevestigd, waarvan ik dit voorjaar een onberispelijke Mâcon-Villages (‘vieilles vignes’) dronk. Op weg naar bio (conversion en course), maar zeker vermeldenswaardig is Domaine André Bonhomme in Viré. Let binnen dit domein op een aantal bijzondere cuvées (onder meer de ‘vieilles vignes’).

Het grootste volume Viré-Clessé wordt geproduceerd door de twee coöperaties. Het recente bezoek aan de coöperatie in Clessé, La Vigne Blanche genaamd en dat schuin tegenover Domaine des Gandines ligt, betekende de eerste kennismaking. Het proeven begon met een Viré-Clessé (‘vieilles vignes’) uit 2016: een voorbeeldige witte Bourgogne met hoofdrollen voor fruit (perzik) en witte bloemen. In tegenstelling tot de coöperatie in Viré maakt men in Clessé wel een rode Mâcon (100% gamay), eentje met een volstrekt onbezorgd en zonnig karakter. In de boutique van La Vigne Blanche uiteraard meer versies Viré-Clessé die een kennismaking meer dan waard zijn. Dit geldt ook voor de verrassend elegante Mâcon-Villages ‘Le Mont’ (2016).

Ik kan het goed vinden met de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson sinds hij de coöperaties in Lugny, Prissé en Viré als de beste in de Mâconnais beschouwt. In Cave de Viré *) ging de aandacht vooral uit naar de Viré-Clessé ‘Aux Donzarts’ en ‘En Long Champs (allebei uit 2015). Beide versies kennen een voorbeeldige verhouding tussen fruit en minerale tonen. Voor de eerste keer trof ik binnen deze coöperatie een rosé aan in het assortiment met de toepasselijke naam ‘Gamay’. Vol fruit en sappig. Keuzestress? Ook deze coöperatie heeft vriendelijke en vakkundige medewerkers die je ongetwijfeld uitnodigen om enkele wijnen te proeven.

Le Guide Hachette des Vins (editie 2019) vermeldt in totaal veertien exemplaren Viré-Clessé. Eenzaam aan de top (met twee sterren en een coup de coeur) staat de ‘Viré d’Or’ 2016 van Cavé de Viré. Weet wel dat wij hier spreken over de duurste fles van de coöperatie (maar bij lange na geen 20 euro). Het mag inmiddels duidelijk zijn dat ik een fan ben van Cave de Viré, maar laat intussen de coöperatie in Clessé niet links liggen, zeker wanneer de inhoud van de portemonnee een rol speelt. Beide coöperaties bieden een fascinerende kennismaking aan met de AOC Viré-Clessé en vormen aldus een mooi aanvullend duo.

*) Cave de Viré heet inmiddels Vérizet, link aangepast (update 12/2021).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.