Viré + Clessé = Viré-Clessé

Quintaine, Viré-Clessé (Wijn uit Bourgogne)

Wijngaarden omringen het dorpje Quintaine (gemeente Clessé)

Viré en Clessé zijn twee wijndorpen in het noorden van Mâconnais, waarvan de wijnen tot de eeuwwisseling Mâcon-Viré en Mâcon-Clessé heetten. Wijnbouwers in en rondom Viré en Clessé vonden dat hun wijnen enkele punten voorsprong hadden op die van hun buren. In 1999 kreeg men uiteindelijk steun voor deze gedachte. De wijngaarden werden gepromoveerd tot een appellation village: Viré-Clessé. De kwalificatie geldt voor witte wijn (100% chardonnay). Viré-Clesse voegde zich aldus bij de vier andere appellations villages in de Mâconnais: de drie Pouilly’s (Fuissé, Loché, Vinzelles) en Saint-Véran.

De wijnen uit Viré-Clessé onderscheiden zich doorgaans in positieve zin van een gemiddelde Mâcon-Villages. Op zijn best luiden de kwalificaties van een Viré-Clessé: rijk (voldoende fruit), aromatisch en elegant. De nodige mineraliteit ontbreekt niet. Toch is een Viré-Clessé zelden overdadig, behalve bij een aantal domeinen dat bewust kiest voor een late oogst. In termen van prijs/kwaliteit is de keuze voor een Viré-Clessé een van de beste, misschien wel de beste, in de Mâconnais. Nergens wordt dit meer duidelijk dan in de coöperatie van Clessé.

Omdat begin september de wijnoogst in volle gang was, waren de pijlen vooral gericht op de twee coöperaties, eentje in Viré en eentje in Clessé. Desondanks kon er een kleine aankoop worden gedaan bij het vriendelijke Domaine des Gandines in Clessé. Domaine Gandines doet het 100% bio en dat betekent, naast de eerder toegedichte kwaliteiten, een mooie, zuivere Viré-Clessé. ‘Terroir de Clessé’ en ‘Les Gandines’ (de 2015 kreeg twee sterren in Le Guide Hachette des Vins) zijn goede keuzes, ondanks dat ik bij de laatste steeds wordt verrast door het mentos-snoepje. Meer domeinen binnen deze appellation zijn op de bio-tour gegaan. In Viré ligt onder meer Domaine de la Verpaille, waarvan ik dit voorjaar een onberispelijke Mâcon-Villages (‘vieilles vignes’) dronk. Niet bio, maar zeker vermeldenswaardig is Domaine André Bonhomme in Viré. Let hier op een aantal exclusieve cuvées. Niet alleen lekkere wijnen, ook een vriendelijke ontvangst.

Het grootste volume Viré-Clessé wordt geproduceerd door de twee lokale coöperaties. Het bezoek aan de coöperatie in Clessé, ‘La Vigne Blanche’ genaamd, betekende een eerste kennismaking. Ik was meteen verkocht. Het proeven begon met een Viré-Clessé (‘vieilles vignes’) 2016, een voorbeeldige witte Bourgogne waarin onder meer fruit (perzik) en witte bloemen mooi in balans waren. In tegenstelling tot de coöperatie in Viré maakt men in Clessé wel een rode Mâcon (100% gamay), eentje met een zonnig karakter. Keuze uit meer Viré-Clessé met een complexer karakter, maar voor de variatie koos ik voor de verfijnde Mâcon-Villages ‘Le Mont’ 2016.

Ik kan het goed vinden met de Britse wijnschrijver Hugh Johnson sinds hij de coöperaties van Lugny, Prissé en Viré de beste van de Mâconnais noemt om voor een vriendelijke prijs een goede Bourgogne te kopen. In Cave de Viré ging de aandacht vooral uit naar de Viré-Clessé ‘Aux Donzarts’ en ‘En Long Champs (beide uit 2015). Voor het eerst zag ik er een rosé met de toepasselijke naam ‘Gamay’. Natuurlijk kon ik deze niet laten staan.

Le Guide Hachette des Vins vermeldt in editie 2019 in totaal veertien exemplaren Viré-Clessé. Eenzaam aan de top (met twee sterren en een coup de coeur) staat de ‘Viré d’Or’ 2016 van Cavé de Viré. Om een bezoek aan deze uitstekende coöperatie andermaal aan te bevelen. Laat de coöperatie in Clessé echter niet links liggen, zeker wanneer de inhoud van jouw portemonnee een rol speelt. Beide coöperaties vormen aldus een mooi aanvullend duo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.