Viré + Clessé = Viré-Clessé

Quintaine Viré-Clessé (Wijn uit Bourgogne)

Wijngaarden omringen het dorpje Quintaine (gemeente Clessé)

Viré en Clessé zijn twee wijndorpen in het noorden van Mâconnais, waarvan de wijnen tot de eeuwwisseling Mâcon-Viré en Mâcon-Clessé heetten. De wijnbouwers in en rondom Viré en Clessé vonden dat hun wijnen enkele punten voorsprong hadden op die van de omringende wijndorpen. In 1999 kregen zij uiteindelijk steun voor deze gedachte. De wijngaarden werden gepromoveerd tot een appellation village: Viré-Clessé. De kwalificatie geldt voor witte wijn (100% chardonnay). Viré-Clesse voegde zich aldus bij de vier andere appellations villages in de Mâconnais: de drie Pouilly’s (Fuissé, Loché, Vinzelles) en Saint-Véran. Lugny lonkt.

De wijnen uit Viré-Clessé onderscheiden zich van een gemiddelde Mâcon-Villages. Op zijn best luiden de kwalificaties van een Viré-Clessé: rijk (voldoende fruit), aromatisch en elegant. De nodige mineraliteit ontbreekt niet. Toch is een Viré-Clessé zelden overdadig, behalve bij een aantal domeinen dat bewust kiest voor een late oogst. In termen van prijs/kwaliteit is de keuze voor een Viré-Clessé een van de beste in Bourgogne.

Omdat begin september de wijnoogst in volle gang was, waren de pijlen vooral gericht op de twee coöperaties, eentje in Viré en eentje in Clessé. Desondanks konden er twee doosjes wijn worden gekocht bij het vriendelijke Domaine des Gandines dat schuin tegenover de lokale coöperatie in Clessé ligt. Domaine Gandines doet het helemaal op de bio-toer en dat betekent, naast de eerder toegedichte kwaliteiten, een mooie, zuivere Viré-Clessé. ‘Terroir de Clessé’ en ‘Les Gandines’ (de 2015 kreeg twee sterren in Le Guide Hachette des Vins) zijn uitstekende keuzes, ondanks dat ik bij de laatste steeds wordt verrast door het mentos-snoepje dat in de wijn zit verstopt. Meer domeinen in deze regio zijn op de bio-tour gegaan. In Viré ligt onder meer Domaine de la Verpaille, waarvan ik dit voorjaar een onberispelijke Mâcon-Villages (vieilles vignes) dronk. Als laatste is Domaine André Bonhomme vermeldenswaardig, een uitstekend adres voor een aantal exclusieve cuvées. De ontvangst was allervriendelijkst.

Het grootste volume Viré-Clessé wordt geproduceerd door de twee lokale coöperaties. Het bezoek aan de coöperatie in Clessé, ‘La Vigne Blanche’ genaamd, betekende een eerste kennismaking. Ik was meteen verkocht. Het proeven begon met een Viré-Clessé (vieilles vignes) 2016, een voorbeeldige witte Bourgogne met een mooie balans tussen fruit (perzik), witte bloemen en mineraliteit. In tegenstelling tot de coöperatie in Viré maakt men in Clessé wel een rode Mâcon (100% gamay), eentje met een zonnig karakter. Keuze uit meer Viré-Clessé met een complexer karakter, maar voor de variatie koos ik voor de verfijnde Mâcon-Villages ‘Le Mont’ 2016.

Ik kan het goed vinden met de Britse wijnschrijver Hugh Johnson sinds hij de coöperaties van Lugny, Prissé en Viré de beste van de Mâconnais noemt om voor een vriendelijke prijs een goede Bourgogne te kopen. In Cave de Viré ging de aandacht vooral uit naar de Viré-Clessé ‘Aux Donzarts’ en ‘En Long Champs (beide uit 2015). Voor het eerst zag ik er een rosé met de toepasselijke naam ‘Gamay’. Die kon ik natuurlijk niet laten staan.

Le Guide Hachette des Vins vermeldt in de editie 2019 in totaal veertien exemplaren Viré-Clessé. Eenzaam aan de top (met twee sterren en een coup de coeur) staat de ‘Viré d’Or’ 2016 van Cavé de Viré. Inmiddels een bezoek meer dan waard vanwege die prijs-/kwaliteitsverhouding. Laat de coöperatie in Clessé niet links liggen, zeker wanneer de inhoud van jouw portemonnee een belangrijke rol speelt. Beide coöperaties vormen aldus een mooi aanvullend duo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.