Viré + Clessé = Viré-Clessé

Quintaine, Viré-Clessé (Wijn uit Bourgogne)

Wijngaarden omringen het dorp Quintaine (gemeente Clessé)

Viré en Clessé zijn twee wijndorpen in het noorden van Mâconnais waarvan de wijnen tot de eeuwwisseling Mâcon-Viré en Mâcon-Clessé heetten. Wijnbouwers in en rondom Viré en Clessé vonden dat hun wijnen enkele punten voorsprong hadden op die van hun buren. In 1999 kreeg men uiteindelijk steun en erkenning voor deze gedachte. De wijngaarden werden gepromoveerd tot een appellation village: Viré-Clessé. De kwalificatie geldt alleen voor witte wijn (100% chardonnay). Viré-Clesse voegde zich aldus bij de vier andere appellations villages in de Mâconnais: de drie Pouilly’s (Fuissé, Loché, Vinzelles) en Saint-Véran.

De wijnen uit Viré-Clessé onderscheiden zich doorgaans in (uiteraard) positieve zin van een gemiddelde Mâcon-Villages. Op hun best luiden de kwalificaties van een Viré-Clessé: vol en rijk (voldoende fruit), aromatisch en elegant. De nodige mineraliteit ontbreekt niet. Toch is een Viré-Clessé zelden uitbundig, behalve bij een aantal domeinen dat bewust kiest voor een late oogst. Wat betreft de verhouding tussen prijs en kwaliteit is de keuze voor een Viré-Clessé een van de beste in de Mâconnais.

Omdat begin september de wijnoogst in volle gang was, waren de pijlen vooral gericht op de twee coöperaties, respectievelijk in Viré en in Clessé. Desondanks kon er een aankoop worden gedaan bij het gastvrije Domaine des Gandines in Clessé. Domaine des Gandines doet het 100% bio en dat betekent, naast de eerder toegedichte kwaliteiten, een eerlijke, zuivere Viré-Clessé. ‘Terroir de Clessé’ en ‘Les Gandines’ (de 2015 kreeg twee sterren in Le Guide Hachette des Vins) zijn goede keuzes, ondanks dat ik bij de laatste werd verrast door een Mentos snoepje. Meer domeinen binnen deze appellation village zijn op de bio-tour gegaan. In Viré ligt onder meer Domaine de la Verpaille, waarvan ik dit voorjaar een onberispelijke Mâcon-Villages (‘vieilles vignes’) dronk. Op weg naar bio (conversion en course), maar reeds jaren vermeldenswaardig is Domaine André Bonhomme in Viré. Let hier op een aantal bijzondere cuvées (onder meer de ‘vieilles vignes’).

Het grootste volume Viré-Clessé wordt geproduceerd door de twee coöperaties. Het bezoek aan de coöperatie in Clessé, ‘La Vigne Blanche’ genaamd en gelegen schuin tegenover Domaine des Gandines, betekende een eerste kennismaking. Het proeven begon met een Viré-Clessé (‘vieilles vignes’) uit 2016: een voorbeeldige witte Bourgogne met hoofdrollen voor fruit (perzik) en witte bloemen. In tegenstelling tot de coöperatie in Viré maakt men in Clessé wel een rode Mâcon (100% gamay), eentje met een vrolijk en volstrekt onbezorgd karakter. In de boutique van La Vigne Blanche uiteraard meer versies Viré-Clessé die stuk voor stuk een kennismaking waard zijn. Mijn keuze ging uiteindelijk (en verrassend) uit naar de verfijnde Mâcon-Villages ‘Le Mont’ (2016).

Ik kan het goed vinden met de Britse wijnschrijver Hugh Johnson sinds hij de coöperaties in Lugny, Prissé en Viré de beste van de Mâconnais noemt. In Cave de Viré ging de aandacht vooral uit naar de Viré-Clessé ‘Aux Donzarts’ en ‘En Long Champs (allebei uit 2015). Voor het eerst trof ik binnen deze coöperatie een rosé aan met de toepasselijke naam ‘Gamay’ in het assortiment. Vol en sappig. Keuzestress? Ook deze coöperatie heeft vriendelijke en vakkundige medewerkers die je ongetwijfeld uitnodigen om enkele wijnen te proeven.

Le Guide Hachette des Vins (editie 2019) vermeldt in totaal veertien exemplaren Viré-Clessé. Eenzaam aan de top (met twee sterren en een coup de coeur) staat de ‘Viré d’Or’ 2016 van Cavé de Viré. Weet wel dat wij hier spreken over de duurste fles van de coöperatie (maar bij lange na geen 20 euro). Het mag inmiddels duidelijk zijn dat ik een fan ben van Cave de Viré, maar laat intussen de coöperatie in Clessé niet links liggen, zeker wanneer de inhoud van jouw portemonnee een rol speelt. Beide coöperaties bieden een fascinerende kennismaking met Viré-Clessé en zij vormen een mooi aanvullend duo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.