Rosé uit de Mâconnais

Rosé van Cave d'Azé (Wijn uit Bourgogne)
Cave d’Azé smeedt het ijzer als het heet is

In de Bourgogne worden grofweg drie soorten rosé gemaakt. De rosé die als ‘Bourgogne’ wordt aangeboden, is veelal gemaakt van 100% pinot noir. In de Mâconnais en Beaujolais wordt de rosé van de gamay druif gemaakt (resp. ‘Mâcon- en Beaujolais Rosé’). Onder de twee namen, zo je wil classificaties ‘Bourgogne Passetoutgrain’ en ‘Coteaux-Bourguignons’, is het mogelijk om de pinot noir en de gamay druiven bij elkaar te voegen.

Voor een goede rosé zocht ik de laatste jaren mijn heil in de Mâconnais. Deels omdat ‘Bourgogne Rosé’ in 2016 en 2017 niet altijd het kwalitatief uitstekende niveau bereikte van eerdere jaren. Mogelijk dat het slechtere weer die twee jaren in de Côte d’Or zorgde voor een wat minder volle, soms verdunde rosé. Een aantal domeinen, ook in het ‘rosé-dorp’ Marsannay-la-Côte, koos er zelfs voor om géén rosé te maken. Intussen leerde ik de rosé uit de Mâconnais kennen als een eerlijke en heerlijke wijn. Met de gamay druif kan namelijk mooie, fruitige rosé worden gemaakt, zonder dat zoetje dat menige goedkope rosé ontsiert, maar wel met die kenmerkende bourgondische frisse, minerale tonen.

Een ideale manier om in de Bourgogne los te gaan, is met een lijstje in de hand. Zie hier de winnaars van het Concours des vins du Mâconnais-Beaujolais Saint-Vincent in de categorie Mâcon Rosé (Gamay) 2017: Or: Domaine Fichet; Argent: Château de la Greffière; Bronze: Cave des Vignerons de Mancey. Twee domeinen en een coöperatie. Laten wij deze producenten bezoeken om te eindigen bij een tweede coöperatie, waar momenteel ook een allerbeste rosé wordt aangeboden.

Het lijkt onderhand wel of de rosé van Domaine Fichet (Igé) de toon zet wat betreft de stijgende kwaliteit van rosé in de Mâconnais. De Mâcon-Rosé uit 2016 ontving in Le Guide Hachette des Vins twee sterren en een coup de coeur. Dit voorjaar de 2017 geproefd, waarbij ik uitbracht dat het karakter van de 2017 de 2016 niet veel ontloopt. “Vinden wij ook”, zeiden de gebroeders Fichet. Weldadig in de neus. Vervolgens de intense smaak van rood fruit en een rijpe perzik. Valeur sûre bij Domaine Fichet.

De Mâcon-Rosé van Château de la Greffière (La Roche-Vineuse) heeft een meer floraal karakter. Deze rosé is enerzijds vol en krachtig, anderzijds vriendelijk en toegankelijk. Ik kende reeds enkele witte Bourgognes van Château de la Greffière en met deze prijswinnende rosé in het achterhoofd, werd het hoog tijd om het domein te bezoeken. Laat je niet afschrikken door het imposante kasteel. Men kent reguliere openingstijden en je kunt er zelfs een hapje eten. Houd anders de naam van dit domein in je achterhoofd, wanneer je in Bourgogne door een grotere supermarkt langs de wijnen loopt.

Les Vignerons de Mancey weten ieder jaar van de gamay druif een pretentieloze en simpelweg heerlijke rosé te maken. Ook de rosé uit 2017 zit barstensvol fruit, maar ook met een juiste zuurgraad en een gezonde dosis mineraliteit. De vorige inbreng bevatte reeds een inleiding over Cave des Vignerons de Mancey die ten noorden van Tournus ligt. Met deze top rosé blijken de wijnbouwers uit Mancey maar weer eens van alle markten thuis te zijn. Een unieke gelegenheid bij deze coöperatie om de kofferbak van je auto te vullen met goede en betaalbare Bourgognes.

Ten slotte van lijstje naar gids. De rosé van Cave d’Azé krijgt in Le Guide Hachette des Vins (des Rosés) 2019 een speciale vermelding. De gids verschijnt pas begin september, maar op de site van Le Guide Hachette des Vins staan alle prijswinnende rosés reeds vermeld. Sla deze zomer je slag, want vanaf het moment dat de gids in de winkel ligt, kan het te laat zijn. De rosé uit Azé is wat minder uitgesproken aromatisch vergeleken met die van Domaine Fichet en dat doet ‘m goed, maakt evenwichtig, rond en uiteindelijk strak in het glas en glorieus in de mond. Mijn tip voor deze zomer. Heel bijzonder en voor werkelijk geen geld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.