Rosé uit de Mâconnais

Rosé van Cave d'Azé (Wijn uit Bourgogne)

Cave d’Azé smeedt het ijzer als het heet is

In Bourgogne worden drie soorten rosé gemaakt. De rosé die als ‘Bourgogne’ wordt aangeboden, is in meeste gevallen 100% pinot noir. In de Mâconnais en Beaujolais wordt rosé van (100%) gamay gemaakt (resp. ‘Mâcon- en Beaujolais Rosé’). Onder de namen ‘Bourgogne Passetoutgrain’ en ‘Coteaux-Bourguignons’ is het mogelijk om pinot noir en gamay bij elkaar te voegen.

Voor een goede rosé zocht ik de laatste jaren mijn heil in de Mâconnais. Deels omdat ‘Bourgogne’ in 2016 en 2017 niet altijd het niveau bereikt van eerdere jaren, deels omdat rosé uit de Mâconnais in de pers meer en meer wordt onthaald met vriendelijke recensies. Met gamay kan mooie, fruitige rosé worden gemaakt, zonder het zoetje dat menig goedkope rosé uit de supermarkt ontsiert. De queeste in de Mâconnais is mij tot op heden niet tegengevallen.

Een ideale manier om in Bourgogne los te gaan, is met lijstjes in de hand. Zie hier de winnaars van het Concours des vins du Mâconnais-Beaujolais Saint-Vincent in de categorie Mâcon Rosé (Gamay) 2017: Or: Domaine Fichet; Argent: Château de la Greffière; Bronze: Cave des Vignerons de Mancey. Twee domeinen en een coöperatie. Laten we er langs gaan om te eindigen bij een tweede coöperatie, waar momenteel ook een allerbeste rosé wordt aangeboden.

Het lijkt onderhand wel of de rosé van Domaine Fichet (Igé) de toon zet wat betreft de stijgende kwaliteit van rosé in de Mâconnais. De versie uit 2016 ontving in Le Guide Hachette des Vins twee sterren en een coup de coeur. Dit voorjaar de 2017 geproefd en ik bracht bij proeven uit dat de 2017 als twee druppels rosé lijkt op de 2016. “Vinden wij ook”, zeiden de gebroeders Fichet. De geur en smaak van rood fruit en perzik vormen de eerste indrukken van een rosé is, waarvoor ik een diepe buiging maak. Valeur sûre inmiddels bij Domaine Fichet.

De rosé van Château de la Greffière (La Roche-Vineuse) heeft een meer floraal karakter. De rosé is enerzijds vol en krachtig, anderzijds vriendelijk en toegankelijk. Ik kende reeds enkele witte wijnen van Château de la Greffière en met deze prijswinnende rosé in het vooruitschiet, werd het hoog tijd om het domein te bezoeken. Laat je niet afschrikken door het imposante kasteel. Men kent reguliere openingstijden en je kunt er zelfs een hapje eten. Houd anders de naam van dit domein in je achterhoofd, wanneer je in Frankrijk in een supermarkt langs de wijnen loopt.

Les Vignerons de Mancey weten ieder jaar van gamay een pretentieloze en verder heerlijke rosé te maken. Ook de rosé uit 2017 zit barstensvol fruit. De vorige inbreng ging deels over Cave des Vignerons de Mancey in Tournus. Met deze top rosé blijken de wijnbouwers uit Mancey maar weer eens van alle markten thuis te zijn. Een unieke gelegenheid om bij deze coöperatie de rest van de kofferbak te vullen met goede en betaalbare Bourgognes.

Ten slotte van lijstje naar gids. De rosé van Cave d’Azé krijgt in Le Guide Hachette des Vins (des Rosés) 2019 een speciale vermelding. De gids verschijnt pas begin september, maar op de site van Le Guide Hachette des Vins staan alle prijswinnende rosés reeds vermeld. Sla deze zomer je slag, want vanaf het moment dat de gids uitkomt, kan het te laat zijn. De rosé uit Azé is wat minder uitgesproken aromatisch vergeleken met die van Domaine Fichet en dat doet ‘m goed, maakt evenwichtig, rond en onweerstaanbaar lekker. Mijn rosé-tip voor deze zomer. Heel bijzonder en voor géén geld. Ook en vrac.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.