Rosé uit de Mâconnais

Rosé van Cave d'Azé (Wijn uit Bourgogne)

La Cave d’Azé smeedt het ijzer als het heet is

Er worden in Bourgogne drie soorten rosé gemaakt. De rosé die als ‘Bourgogne’ wordt aangeboden, is in meeste gevallen van 100% pinot noir. In de Mâconnais en Beaujolais wordt vooral rosé van 100% gamay gemaakt (resp. ‘Mâcon- en Beaujolais Rosé’). Onder de naam ‘Coteaux-Bourguignons’ (soms nog ‘Passetoutgrain’) is het mogelijk om pinot noir en gamay bij elkaar te voegen.

Voor een goede rosé zocht ik de laatste jaren mijn heil in de Mâconnais. Deels omdat ‘Bourgogne’ in 2016 en 2017 niet altijd het niveau bereikt van eerdere jaren, deels omdat rosé uit de Mâconnais in de pers steeds meer wordt onthaald met vriendelijke recensies. Vooral omdat ik vind dat met gamay mooie, fruitige rosé kan worden gemaakt. En zonder het zoetje dat menig goedkope rosé uit de supermarkt ontsiert. De queeste is mij tot op heden niet tegengevallen.

Een ideale manier om in Bourgogne los te gaan, is met lijstjes in de hand. Zie hier bijvoorbeeld de winnaars van het Concours des vins du Mâconnais-Beaujolais Saint-Vincent in de categorie Mâcon Rosé (Gamay) 2017: Or: Domaine Fichet; Argent: Château de la Greffière; Bronze: Cave des Vignerons de Mancey. Twee domeinen en een coöperatie. Laten we er langs gaan om te eindigen bij een tweede coöperatie, waar ook een allerbeste rosé wordt aangeboden.

Het lijkt onderhand wel of de rosé van Domaine Fichet (Igé) de toon zet wat betreft de stijgende kwaliteit van rosé in de Mâconnais. De versie uit 2016 ontving in Le Guide Hachette des Vins twee sterren en een coup de coeur. Dit voorjaar de 2017 geproefd en ik kon alleen maar uitbrengen dat de nieuwste versie als twee druppels rosé lijkt op de 2016. “Vinden wij ook”, zeiden de makers. De geur en smaak van rood fruit en perzik vormen de eerste indrukken die je niet wil missen.

De rosé van Château de la Greffière (La Roche-Vineuse) heeft een meer bloemig karakter. De rosé is enerzijds vol en krachtig, anderzijds vriendelijk en toegankelijk. Ik kende reeds enkele witte wijnen van Château de la Greffière en met deze mooie rosé erbij, werd het hoog tijd om het domein te bezoeken. Laat je niet afschrikken door het imposante kasteel. Men kent reguliere openingstijden en je kunt er zelfs een hapje eten. Houd anders de naam van dit domein in je achterhoofd, wanneer je in Frankrijk in een supermarkt langs de wijnen loopt.

Les Vignerons de Mancey weten ieder jaar van gamay een pretentieloze, maar heerlijke rosé te maken. Ook de rosé uit 2017 zit barstensvol fruit. De vorige inbreng ging deels over Cave des Vignerons de Mancey in Tournus. De wijnbouwers uit Mancey blijken maar weer eens van alle markten thuis te zijn. Gemakkelijk bereikbaar (langs de N6), voldoende parkeergelegenheid. Een unieke gelegenheid om de rest van de kofferbak te vullen met goede en betaalbare Bourgognes.

Ten slotte van lijstje naar gids. De rosé van Cave d’Azé krijgt in Le Guide Hachette des Vins (des Rosés) 2019 een speciale vermelding. De gids verschijnt pas begin september, maar op de site van Le Guide Hachette des Vins staan alle rosés reeds vermeld. Sla deze zomer je slag, want vanaf het moment dat de gids uitkomt, kan het te laat zijn. De rosé uit Azé is wat minder uitgesproken vergeleken met die van Domaine Fichet en dat doet ‘m goed, maakt ‘m wat evenwichtiger, ronder. Mijn rosé-tip voor deze zomer. Heel bijzonder en voor geen geld. Ook en vrac.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.