Over de A6 door Bourgogne

Cave des Vignerons de Mancey in Tournus (Wijn uit Bourgogne)

Cave des Vignerons de Mancey in Tournus

Op TT 738 lezen wij dat de A6 door Bourgogne weer volstroomt met vakantieverkeer. Wijn kopen bij een service station langs de A6? Nu, deze is niet meer zo onbestemd als weleer. Maar beter even glimlachen om de prijs en vervolgens rustig doorrijden. In de nabijheid van de snelweg zijn goede adressen om wijn te kopen. Ook in de steden nabij de snelweg, zoals Auxerre, Beaune, Chalon-sur-Saôn en Mâcon, kun je je uitstekend vermaken in die zoektocht naar een leuke Bourgogne. Ik wil in deze bijdrage echter stilstaan bij twee adressen die in de buurt van de A6 liggen, in beide gevallen vlak achter de tolpoort.

Reis je vanaf Auxerre, dan kun je ter hoogte van Pouilly-en-Auxois de A38 naar Dijon nemen en daarna daadwerkelijk naar Pouilly-en-Auxois afslaan. Een paar honderd meter achter het tolpoortje ligt het Maison de Pays de l’Auxois. Wijn uit deze streek valt onder de appellation Coteaux de l’Auxois (een IGP, voorheen Vin de Pays) die mag worden gemaakt van tegen de dertig soorten druiven. Coteaux-de-l’Auxois wordt in het Maison de Pays onder meer aangeboden door het bekende Maison Simonnet-Febvre uit Chablis. In het Maison de Pays de l’Auxois vind je verder veel en goede Bourgognes (van Chablis tot Beaujolais). Sowieso een van de grootste en interessantste locaties in Bourgogne wat betreft het aanbod van streekproducten. Een onbekend, maar ideaal adres om wat laatste dingen mee naar huis te nemen (voor jezelf of als cadeau).

Net ten noorden van Tournus ligt nabij afslag 27 Cave des Vignerons de Mancey (neem heel even de N6 richting Chalon-sur-Saône). Dit adres heeft het helemaal: een uitgebreide keuze, goede en heel goede Bourgognes, vaak vriendelijk, soms ietwat minder vriendelijk voor de portemonnee, gemakkelijk bereikbaar en voldoende parkeergelegenheid. De verkoopruimte is onverwacht groot, enkele jaren geleden modern en ruimtelijk ingericht. Want Cave des Vignerons de Mancey coördineert verder een marketinggroep onder de naam ‘Bourgogne de Vigne en Verre‘. Dit betekent een extra aanbod Bourgognes van meer dan 30 (!) wijnproducenten in het achterste gedeelte van de boetiek.

Les Vignerons de Mancey zelf hebben vier series wijnen (onder meer ‘Les Classiques’, ‘Les Cadoles’ en ‘Les Essentielles’). ‘Les Essentielles’ bieden jaar in jaar uit waar voor hun geld. De serie bestaat uit drie wijnen: een rode en witte Mâcon (100% gamay) en een rode Bourgogne (100% pinot noir). Vorig jaar werd de basisserie (zonder verdere naam) uitgebreid met een wit exemplaar. Het is een frisse, mineralige Bourgogne met onder meer de smaak van rijp fruit (peer en perzik). Deze meer dan prima Bourgogne, afkomstig van wijngaarden rondom Tournus, maakt duidelijk dat de wijnbouwers uit Mancey zelfs hun basiswijnen danig vertroetelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.