Over de A6 door Bourgogne

Cave des Vignerons de Mancey in Tournus (Wijn uit Bourgogne)

Cave des Vignerons de Mancey in Tournus

Op TT 738 lezen wij dat de A6 door Bourgogne weer volstroomt met vakantieverkeer. Wijn kopen bij een service station langs de A6? Nu, deze is niet meer zo onbestemd als weleer. Maar beter even glimlachen om de prijs en vervolgens rustig doorrijden. In de nabijheid van de snelweg zijn goede adressen om wijn te kopen. Ook in de steden vlak bij de snelweg, zoals Auxerre, Beaune, Chalon-sur-Saôn en Mâcon, kun je je uitstekend vermaken in die zoektocht naar een leuke Bourgogne. Ik wil in deze bijdrage echter stilstaan bij twee adressen die in de buurt van de A6 liggen, in beide gevallen vlak achter de tolpoort.

Reis je vanaf Auxerre, dan kun je ter hoogte van Pouilly-en-Auxois de A38 naar Dijon nemen en daarna daadwerkelijk naar Pouilly-en-Auxois afslaan. Een paar honderd meter achter het tolpoortje ligt het Maison de Pays de l’Auxois. Wijn uit deze streek valt onder de appellation Coteaux de l’Auxois (een IGP, voorheen Vin de Pays) die mag worden gemaakt van tegen de dertig soorten druiven. Coteaux-de-l’Auxois wordt in het Maison de Pays onder meer aangeboden door het bekende Maison Simonnet-Febvre uit Chablis. In het Maison de Pays de l’Auxois vind je verder veel en goede Bourgognes (van Chablis tot Beaujolais). Sowieso een van de grootste en interessantste locaties in Bourgogne wat betreft het aanbod van streekproducten.

Net ten noorden van Tournus ligt nabij afslag 27 Cave des Vignerons de Mancey (neem heel even de N6 richting Chalon-sur-Saône). Dit adres heeft het helemaal: een uitgebreide keuze, goede en heel goede Bourgognes, vaak vriendelijk, soms ietwat minder vriendelijk voor de portemonnee, gemakkelijk bereikbaar en voldoende parkeergelegenheid. De verkoopruimte is groot. Ik loop er graag rond en door de inrichting voel me er immer op mijn gemak. Als je toch die afslag 27 neemt, bezoek in Tournus een van de oudste en mooiste romaanse kerken in Frankrijk. Genoeg terras rondom deze abdijkerk om even een pauze te nemen.

Les Vignerons de Mancey hebben vier series wijnen (onder meer ‘Les Classiques’, ‘Les Cadoles’ en ‘Les Essentielles’). ‘Les Essentielles’ bieden jaar in jaar uit waar voor hun geld. De serie bestaat uit drie wijnen: een rode en witte Mâcon en een rode Bourgogne. Vorig jaar werd de basisserie (zonder verdere naam) uitgebreid met een witte Bourgogne. Het is een frisse wijn met een mooie mineraliteit, vergezeld met de smaak van rijpe peer en perzik. Deze meer dan prima wijn, die zijn oorsprong vindt in wijngaarden rondom Tournus, maakt duidelijk dat de wijnbouwers uit Mancey zelfs hun basiswijnen danig vertroetelen.

Cave des Vignerons de Mancey is tevens de winkel voor maar liefst 35 domeinen van Chablis tot de Beaujolais die zich hebben verenigd onder de naam Bourgogne de Vigne en Verre. De domeinen (incl. Vignerons de Mancey) besteden commerciële zaken, zoals de marketing van de wijn, gezamenlijk uit. Op deze wijze heeft men meer tijd om heel goede wijn te maken. In Tournus heeft men de ruimte om een groot aantal wijnen van hun vakbroeders te koop aan te bieden. Inmiddels tezamen 85 appellations onder één dak. Wat wil je meer, zo vlak bij die A6?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.