Over de A6 door Bourgogne

Cave des Vignerons de Mancey in Tournus (Wijn uit Bourgogne)

Cave des Vignerons de Mancey in Tournus

Op TT 738 lezen wij dat de A6 door Bourgogne weer volstroomt met vakantieverkeer. In de buurt van de A6 zijn goede adressen om wijn te kopen. Volgen een aantal suggesties. Wijn kopen bij een service station langs de A6? Nu, deze is niet meer zo onbestemd als weleer. Maar beter even glimlachen om de prijzen en vervolgens rustig doorrijden.

Reis je vanaf Auxerre over de A6, dan kun je ter hoogte van Pouilly-en-Auxois de A38 naar Dijon nemen en spoedig daarna daadwerkelijk naar Pouilly-en-Auxois afslaan . Een paar honderd meter achter het tolpoortje ligt het Maison de Pays de l’Auxois. Wijn uit deze streek (Auxois) valt onder de appellation Coteaux-de-l’Auxois, een IGP (Indication Géographique Protégée, voorheen Vin de Pays) die mag worden gemaakt van tegen de dertig soorten druiven. Een poos geleden, maar de 100% chardonnay beviel uitstekend. Coteaux-de-l’Auxois wordt in het Maison de Pays onder meer aangeboden door het bekende Maison Simonnet-Febvre uit Chablis.

Beaune, Chalon-sur-Saône et Mâcon liggen langs de A6. Ik volsta in deze bijdrage door de tien maandelijkse aanbiedingen van Denis Perret in Beaune onder de aandacht te brengen. Voor wie deze winkel nog niet kent, Denis Perret verkoopt wijnen van vijf bekende handelshuizen uit Beaune. Omdat het zojuist genoemde Maison Simonnet-Febvre in 2003 is gekocht door Maison Louis Latour uit Beaune, vind je ook wijnen van Simonnet-Febvre in de winkel van Denis Perret. Deze maand tussen de tien aanbiedingen: een Saint-Bris 2017 (100% sauvignon blanc) van Simonnet-Febvre. De andere negen aanbiedingen mogen er, zoals altijd, ook wezen. Wellicht met het oog op de vakantie deze maand veelal goedkopere wijnen.

Vijftig kilometer zuidelijker, net ten noorden van Tournus, ligt nabij afslag 27 de Cave des Vignerons de Mancey (neem even de N6 richting Chalon-sur-Saône). Deze Cave heeft het helemaal: een uitgebreide keuze, goede en heel goede wijnen, vaak vriendelijk, soms minder vriendelijk voor de portemonnee en gemakkelijk bereikbaar. Als je toch afslag 27 neemt, bezoek in Tournus een van de oudste en mooiste Romaanse kerken in Frankrijk. Genoeg terras rondom deze abdijkerk om even een pauze te nemen.

Les Vignerons de Mancey hebben drie series wijnen (‘Les Classiques’, ‘Les Cadoles’ en ‘Les Essentielles’). ‘Les Essentielles’ bieden jaar in jaar uit waar voor hun geld. Waren het voorheen drie wijnen (een rode en witte Mâcon en een rode Bourgogne), vorig jaar werd deze serie uitgebreid met een tweede witte wijn. Het is een frisse Bourgogne met een mooie mineraliteit. Vergezeld met de smaak van rijpe peer en perzik, is deze heerlijke wijn een waardevolle aanvulling.

Cave des Vignerons de Mancey is tevens de winkel voor maar liefst 35 domeinen die zich hebben verenigd onder de naam Bourgogne de Vigne en Verre. De domeinen van Chablis tot in de Beaujolais koesteren samen de gedachte zich te specialiseren in het maken van wijn en zo veel mogelijk tijd in de wijngaarden door te brengen. Tegelijkertijd worden de commerciële zaken van de deelnemende domeinen geoutsourcet. Onder de 35 domeinen behoren ook Les Vignerons de Mancey. Zou ik maar één locatie mogen aanwijzen in de buurt van de A6 om goede Bourgognes te proeven en kopen: Cave des Vignerons de Mancey. Omdat het zomer is, vergeet niet de fruitige Mâcon Rosé uit Mancey mee te nemen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.