Over de A6 door Bourgogne

Cave des Vignerons de Mancey (WIjn uit Bourgogne)
Cave des Vignerons de Mancey in Tournus ligt langs de D906, vlak bij de A6.

Op TT 738 lezen wij dat de A6 door Bourgogne weer volstroomt met vakantieverkeer. Wijn kopen bij een service station langs de A6? Nu, deze is niet meer zo onbestemd als weleer. Maar beter even glimlachen om de prijs en vervolgens rustig doorrijden. In de buurt van de snelweg zijn goede adressen om wijn te kopen. Ook in de steden nabij de snelweg, zoals Auxerre, Beaune, Chalon-sur-Saône en Mâcon, kun je je uitstekend vermaken in die zoektocht naar een leuke Bourgogne. Ik wil in deze bijdrage stilstaan bij twee adressen die in de nabijheid van de A6 liggen, in beide gevallen zelfs vlak achter een tolpoort.

Reis je vanaf Auxerre, dan kun je ter hoogte van Pouilly-en-Auxois de A38 naar Dijon nemen en daarna daadwerkelijk naar Pouilly-en-Auxois afslaan. Een paar honderd meter achter de tolpoort ligt het Maison de Pays de l’Auxois. Wijn uit deze streek valt onder de IGP-appellation Coteaux de l’Auxois (voorheen geclassificeerd als Vin de Pays) die mag worden gemaakt van tegen de dertig soorten druiven. Wijnen uit de Coteaux de l’Auxois worden in het Maison de Pays onder meer aangeboden door het bekende handelshuis Maison Simonnet-Febvre uit Chablis. Let intussen ook op de wijnen van twee uitstekende domeinen in dit kleine wijndistrict, te weten Domaine de Flavigny-Alésia (excelleert met rood) en Domaine Aurélien Febvre (excelleert met wit).

In het Maison de Pays de l’Auxois vind je verder veel en goede Bourgognes (van Chablis tot Pouilly-Fuissé). Het huis is geen caveau collectif, men berekent een minieme marge boven de prijs van een domein of handelshuis. Wij hebben het wel over één van de grootste en interessantste locaties in Bourgogne wat betreft het aanbod van streekproducten. Een relatief onbekend, maar ideaal adres om wat laatste dingen mee naar huis te nemen (voor jezelf of als cadeau). Het is er altijd opvallend rustig en de medewerkers zijn vriendelijk en hulpvaardig. Rondom het Maison de Pays de l’Auxois liggen enkele gelegenheden om wat te drinken of te eten.

Net ten noorden van Tournus ligt nabij afslag 27 Cave des Vignerons de Mancey (neem even de D906 richting Chalon-sur-Saône). Dit adres heeft het helemaal: een uitgebreide keuze, goede en heel goede Bourgognes, vaak vriendelijk, soms ietwat minder vriendelijk voor de portemonnee, gemakkelijk bereikbaar en voldoende parkeergelegenheid. De verkoopruimte werd enkele jaren geleden onder handen genomen en ziet er nu prettig modern uit en is opvallend ruimtelijk ingericht. Want Cave des Vignerons de Mancey coördineert verder een marketinggroep onder de naam Bourgogne de Vigne en Verre. Dit betekent een extra aanbod Bourgognes van meer dan 30 wijnproducenten (van Chablis tot Pouilly-Fuissé) in het achterste gedeelte van de boetiek. De medewerkers van Cave des Vignerons de Mancey laten jou in alle rust kennismaken met de vele Bourgognes en er is uiteraard een gelegenheid tot proeven van de regionale wijnen.

Les Vignerons de Mancey zelf hebben vier series wijnen (onder meer ‘Les Classiques’, ‘Les Cadoles’ en ‘Les Essentielles’). De Bourgognes in de serie ‘Les Essentielles’ bieden jaar in, jaar uit waar voor hun geld. Drie variëteiten: een rode en witte Mâcon (resp. 100% chardonnay en 100% gamay) en een rode Bourgogne (100% pinot noir). Vorig jaar werd de basisserie van de coöperatie (zonder naam) uitgebreid met een wit exemplaar. Dit is een frisse, soepele ‘Bourgogne’ (dus géén Mâcon of Mâcon-Villages) met onder meer de smaak van rijp fruit (peer en perzik). De mooie minerale tonen mogen niet onvermeld blijven. Deze verrassend goede en relatief goedkope Bourgogne, afkomstig van wijngaarden rondom Tournus, maakt duidelijk dat de wijnbouwers uit Mancey zelfs hun basiswijnen met veel liefde en zorg grootbrengen. Al met al warm aanbevolen dit interessante adres nabij Tournus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.