Over de A6 door Bourgogne

Cave des Vignerons de Mancey in Tournus (Wijn uit Bourgogne)

Cave des Vignerons de Mancey in Tournus

Op TT 738 lezen wij dat de A6 door Bourgogne weer volstroomt met vakantieverkeer. In de buurt van de snelweg zijn veel goede adressen om wijn te kopen. Een klein aantal suggesties volgt in deze bijdrage. Wijn kopen bij een service station langs de A6? Nu, deze is niet meer zo onbestemd als weleer. Maar beter even glimlachen om de prijs en vervolgens rustig doorrijden.

Reis je vanaf Auxerre, dan kun je ter hoogte van Pouilly-en-Auxois de A38 naar Dijon nemen en daarna daadwerkelijk naar Pouilly-en-Auxois afslaan. Een paar honderd meter achter het tolpoortje ligt het Maison de Pays de l’Auxois. Wijn uit deze streek valt onder de appellation Coteaux de l’Auxois, een IGP (voorheen Vin de Pays) die mag worden gemaakt van tegen de dertig soorten druiven. Een poos geleden, maar een 100% chardonnay beviel uitstekend. Coteaux-de-l’Auxois wordt in het Maison de Pays onder meer aangeboden door het bekende Maison Simonnet-Febvre uit Chablis. In het Maison de Pays de l’Auxois vind je sowieso goede Bourgognes (van Chablis tot Beaujolais).

Beaune, Chalon-sur-Saône et Mâcon liggen langs de A6. Eerst een bruggetjes naar de tien maandelijkse aanbiedingen van Denis Perret in Beaune. Denis verkoopt wijnen van vijf handelshuizen uit Beaune. Omdat het zojuist genoemde Maison Simonnet-Febvre in 2003 is gekocht door Maison Louis Latour uit Beaune, vind je ook wijnen van Simonnet-Febvre in deze winkel. Deze maand tussen de aanbiedingen: een Saint-Bris uit 2017 (100% sauvignon blanc) van Simonnet-Febvre. De andere negen aanbiedingen mogen er, zoals altijd, ook wezen. Wellicht met het oog op de vakantie rond deze tijd veelal de goedkopere wijnen. Veel wijn onder één dak: La Maison des Vins in Chalon-sur-Saône en Maison Mâconnaise des Vin in Mâcon.

Net ten noorden van Tournus ligt nabij afslag 27 Cave des Vignerons de Mancey (neem even de N6 richting Chalon-sur-Saône). Dit adres heeft het helemaal: een uitgebreide keuze, goede en heel goede wijnen, vaak vriendelijk, soms minder vriendelijk voor de portemonnee, gemakkelijk bereikbaar en voldoende parkeergelegenheid. Als je toch die afslag 27 neemt, bezoek in Tournus een van de oudste en mooiste Romaanse kerken in Frankrijk. Genoeg terras rondom deze abdijkerk om even een pauze te nemen.

Les Vignerons de Mancey hebben drie series wijnen (‘Les Classiques’, ‘Les Cadoles’ en ‘Les Essentielles’). ‘Les Essentielles’ bieden jaar in jaar uit waar voor hun geld. De serie bestaat ut drie wijnen: een rode en witte Mâcon en een rode Bourgogne. Vorig jaar werd de basisserie (zonder verdere naam) uitgebreid met een witte Bourgogne. Het is een frisse wijn met een mooie mineraliteit, vergezeld met de smaak van rijpe peer en perzik. Deze meer dan prima wijn, die zijn oorsprong vindt in wijngaarden rondom Tournus, maakt duidelijk dat de wijnbouwers uit Mancey zelfs hun basiswijnen danig vertroetelen.

Cave des Vignerons de Mancey is tevens de winkel voor maar liefst 35 domeinen van Chablis tot de Beaujolais die zich hebben verenigd onder de naam Bourgogne de Vigne en Verre. De domeinen besteden commerciële zaken, zoals de marketing van de wijn, gezamenlijk uit. Op deze wijze heeft men meer tijd om heel goede wijn te maken. Onder de deelnemende domeinen behoren ook Les Vignerons de Mancey. In hun cave hebben ze de ruimte om een groot aantal wijnen van hun vakbroeders te koop aan te bieden. Inmiddels tezamen 85 appellations onder één dak en dat zo vlak bij die A6.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.