Een beste Crémant de Bourgogne

Maison Vitteaut-Alberti (Wijn uit Bourgogne)
De moderne proefruimte van Maison Vitteaut-Alberti

Sinds Grands Jours de Bourgogne (2018) weet ik één ding zeker: in het wijndorp Rully (Côte Chalonnaise) wordt de lekkerste Crémant de Bourgogne gemaakt. In de vorige inbreng over ‘Crémant de Bourgogne’ noemde ik reeds de namen van drie lokale topproducenten: André Delorme, Louis Picamol en Maison Vitteut-Alberti. Ze zijn alle drie goed. Maison Vitteut-Alberti, zo schreef Patrick Matthews reeds in 2005, “is very good.

Maison Vitteut-Alberti organiseerde onlangs zijn tweede porte ouverte en pakte ditmaal de zaken waarlijk groots aan. Iedere bezoeker werd met een lange handdruk van harte welkom geheten en vervolgens geattendeerd op de vele activiteiten die het huis had georganiseerd. Je kon met bubbels in de hand deelnemen aan een uitgebreide rondleiding. Verder werd er onder een aantal partytenten gebarbecued. In de grote tuin was er alcoholvrij kindervertier. Bij een andere partytent klonk countrymuziek. Ik was drie tellen lang in de waan dat men in staat was gebleken om Neil Young te laten overvliegen. Ze zijn professioneel tegenwoordig, coverbands. Zo ook de portes ouvertes in Bourgogne.

In de moderne proef- en verkoopruimte nam ik de kaart in de hand, waarop de Crémants de Bourgogne van het huis stonden vermeld. Het overzicht begon met de Blanc de Blanc Brut (witte bubbels van witte druiven). Dit betekent bij Maison Vitteut-Alberti: 80% chardonnay en 20% aligoté. De druiven zijn geplukt in de Côte Chalonnaise en de Côte de Beaune. Een frisse Crémant met vrolijke fruitimpressies (citrusvruchten, peer). En het wordt alleen maar mooier door de vleugjes toast en honing. Een klein zoetje sluit deze Crémant, de goedkoopste van het huis, af.

De tweede Crémant de Bourgogne die mij werd voorgezet was de Blanc Brut (witte bubbels van witte en blauwe druiven). Dit betekent bij Maison Vitteut-Alberti 40% chardonnay, 40% pinot noir en 20% aligoté. Deze Crémant de Bourgogne staat door de 40% pinot noir als een huis. “Qui, c’est bien structuré”, beaamde een medewerkster van het huis. Rond, vol, maar tegelijkertijd licht en elegant. Wij spreken nog steeds over een Crémant de Bourgogne voor onder een tientje. Dit geldt ook voor de fruitige Crémant de Bourgogne Rosé (100% pinot noir).

Wanneer Maison Vitteut-Alberti binnen het goedkoopste segment van zijn aanbod zo’n mooie Crémants de Bourgogne kan presenteren, dan ben je heer en meester. Wat aankopen betreft, heb ik het vooralsnog gelaten bij de eerste twee versies. Mocht je het huis bezoeken, dan kun je de dégustation vervolgen met de Blanc de Noirs en de twee Cuvées Spécials (de verfijnde ‘Agnès’, bewierookt in Le Guide Hachette des Vins, en de weldadige ‘Dentelle’).

Ik ben later in de week teruggegaan naar Maison Vitteaut-Alberti voor een doosje Bourgogne Mousseux Rouge: een donkerrode bubbelwijn (gamay/pinot noir). Volgens de internetpagina van het huis: fris, met de smaken van frambozen, aardbeien en cassis. Ik ben er zeker van dat het huis deze bubbels heeft geserveerd tijdens de barbecue. Volgens mij biedt de zomer van 2018 in Nederland en België daar ook alle gelegenheid voor.

N.b.: De boutique van Maison Vitteaut-Alberti heeft vaste openingstijden (zie voor verdere informatie zijn internetpagina).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.