Een beste Crémant de Bourgogne

Maison Vitteaut-Alberti (Wijn uit Bourgogne)

Maison Vitteaut-Alberti in Rully

Sinds Grands Jours de Bourgogne (2018) weet ik één ding zeker: in het plaatsje Rully (Côte Chalonnaise) wordt de lekkerste Crémant de Bourgogne gemaakt. In de vorige inbreng over ‘Crémant de Bourgogne’ noemde ik reeds de namen van drie lokale producenten: André Delorme, Louis Picamol en Maison Vitteut-Alberti. Ze zijn alle drie goed. Maison Vitteut-Alberti, zo schreef Patrick Matthews, “is very good.

Maison Vitteut-Alberti organiseerde onlangs zijn tweede porte ouverte en pakte ditmaal de zaken waarlijk groots aan. Iedere bezoeker werd met een lange handdruk van harte welkom geheten en vervolgens geattendeerd op de vele activiteiten die het huis had georganiseerd. Je kon onder meer, met bubbels in de hand, deelnemen aan een uitgebreide rondleiding . Verder werd er onder een aantal partytenten gebarbecued. In de grote tuin was er alcoholvrij kindervertier. Onder weer een andere partytent klonk countrymuziek. Ik was drie tellen lang in de waan dat men in staat was gebleken om Neil Young te laten overvliegen. Ze zijn professioneel tegenwoordig, coverbands. Zo ook de portes ouvertes in Bourgogne.

In de moderne proef- en verkoopruimte nam ik de kaart in de hand, waarop de Crémants de Bourgogne van het huis stonden vermeld. Het overzicht begon met de Blanc de Blanc Brut (witte bubbels van witte druiven). Dit betekent bij Maison Vitteut-Alberti: 80% chardonnay en 20% aligoté. De druiven zijn geplukt in de Côte Chalonnaise en de Côte de Beaune. Je proef een frisse Crémant met vrolijke fruitimpressies (citrusvruchten, peer). En het wordt alleen maar mooier door de vleugjes toast en honing. Een vriendelijk zoetje sluit deze Crémant, de goedkoopste van het huis, af.

De tweede stap is de Blanc Brut (witte bubbels van witte en blauwe druiven). Dit betekent bij Maison Vitteut-Alberti: 40% chardonnay, 40% pinot noir en 20% aligoté. Deze Crémant de Bourgogne staat door de 40% pinot noir als een huis. “Qui, c’est bien structuré”, beaamde een medewerkster van het huis. Rond, vol, maar tegelijkertijd licht en subtiel. Wij spreken nog steeds over een Crémant de Bourgogne voor onder een tientje. Dit geldt ook voor de fruitige Crémant de Bourgogne Rosé (100% pinot noir).

Wanneer Maison Vitteut-Alberti aan de basis van zijn aanbod zo’n mooie Crémants de Bourgogne kan presenteren, dan ben je heer en meester. Wat aankoop betreft, heb ik het gelaten bij de eerste twee versies. Mocht je ook het huis bezoeken, dan kun je de dégustation vervolgen met de Blanc de Noirs en de twee Cuvées Spécials (de verfijnde ‘Agnès’, bewierookt in Le Guide Hachette des Vins, en de weldadige ‘Dentelle’).

Ik ben later in de week teruggegaan naar Maison Vitteaut-Alberti voor een doosje Bourgogne Mousseux Rouge: een donkerrode bubbelwijn (gamay/pinot noir). Volgens de internetpagina van het huis: fris, met de smaken van frambozen, aardbeien en cassis. Ik ben zeker van dat het huis deze bubbels heeft geserveerd tijdens hun barbecue. Volgens mij biedt de zomer van 2018 in Nederland en België daarvoor alle gelegenheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.