Het zuiden van de Côte de Beaune

Een nadere kennismaking met onbekendere AOC’s in het zuidelijke deel van de Côte de Beaune bracht ons eerder in Monthélie, Auxey-Duresses en Saint-Romain, Salon de Vin in Huy fietste even door mijn reis heen. Om met deze bijdrage te eindigen in het zuiden van de Côte de Beaune met de AOC’s Santenay en Maranges.

AOC Santenay in Côte de Beaune (Wijn uit Bourgogne)
AOC Santenay met zicht op Santenay en Santenay-le-Haut

Ik zette een Maranges op de toonbank en stond oog in oog met de eigenaar van de wijnwinkel: Philippe Strauel. Behalve eigenaar van Robe Grenat in Givry, proeft Stauel ook wijnen voor het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui. “Een uitstekende keuze”, sprak hij. Ik op mijn beurt: “Maranges is een relatief onbekende AOC Bourgogne in Nederland. Hoog tijd om er een blog aan te wijden.” Die opmerking werkte blijkbaar op de lachspieren van Strauel: “Denkt u werkelijk dat Maranges een bekende AOC in Frankrijk is, in Bourgogne?”

Wij rijden eerst de AOC Santenay binnen om vervolgens te eindigen in de AOC Maranges, het uiterste zuiden van de Côte de Beaune. Gelet op de geografische kenmerken van Maranges behoort deze AOC helemaal bij de Côte de Beaune. Maar je bevindt je reeds op dezelfde hoogte als de Côte Chalonnaise en wanneer je op de kaart kijkt, merk je op dat de meeste wijngaarden niet in het departement Côte d’Or, maar in Saône-et-Loire liggen. In het zuiden van de Côte de Beaune maakt de pinot noir druif de dienst uit in de wijngaarden.

Binnen de AOC Santenay is de bodem gezegend met verschillende soorten kalksteen en mergel, soms vermengd met enige klei. De twaalf 1ers Cru climats liggen verspreid in drie pockets met allemaal een mooi zicht op het zuiden en oosten. De meeste 1ers Crus climats grenzen aan de AOC Chassagne-Montrachet. Andere grenzen aan de AOC Maranges en de restende twee climats liggen net ten noorden van het wijndorp Santeney ofwel net ten oosten van het hoger gelegen Santenay-le-Haut. Aldus produceren de wijnbouwers rode Bourgognes met uiteenlopende karakters die enerzijds rijk en genereus kunnen zijn, anderzijds delicaat en verfijnd. De beste exemplaren laten zich uitstekend bewaren, maar je mag er na een jaar of vier, vijf gerust naar uitzien.

De rode wijnen uit de AOC Maranges kleuren doorgaans meer paarsachtig en waren tot voor kort rustiek te noemen, maar dan in de beste betekenis van het woord. De respectabele zeven 1ers Crus climats binnen de AOC Maranges grenzen aan de AOC Santenay en worden omringd door drie kleine wijndorpen: Dezize-lès-Maranges, Sampigny-lès-Maranges en Cheilly-lès-Maranges. De wijngaarden liggen verspreid tegen verschillende, soms zeer steile heuvels. Het gevarieerde landschap maakt de boel wat minder overzichtelijk en dat is mogelijk één van de redenen voor de relatieve onbekendheid van de AOC Maranges. Dezize-lès-Maranges wordt in het noordoosten geflankeerd door La Mont de Sène (hier zijn de beste wijngaarden te vinden), beter bekend als La Montagne des Troix Croix, dat met een hoogte van 521 meter een adembenemend uitzicht biedt (zie de bijdrage ‘Bourgogne in beeld’ d.d. 26 december 2021).

De witte Bourgognes binnen de AOC Santenay zijn met een productieomvang van ongeveer 15% duidelijk in de minderheid en zijn een nog grotere zeldzaamheid binnen de AOC Maranges. De wijngidsen en -tijdschriften zijn eensgezind over de steeds betere kwaliteit van de witte wijnen uit Santenay. Een climat zoals ‘Les Charmes Dessous’ (appellation village) staat inmiddels bekend om zijn uitstekende witte Santenay. In de levendige witte wijnen van Santenay vind je naast het gele en witte fruit minerale en florale tonen (witte bloemen) terug. Voor zover gedronken vind ik de witte wijnen uit de AOC Maranges frisser en steenachtiger. In een witte Maranges van enkele jaren oud, die ik ooit bij een wijnbouwer mocht proeven, merkte ik aangename vleugjes honing op.

Vooral in de afgelopen jaren profiteert het zuiden van de Côte de Beaune duidelijk van de klimatologische veranderingen. De AOC Maranges verwelkomt het warmere weer, waar vooral de pinot noir druif garen bij spint. Ook binnen de AOC Santenay worden er inmiddels rode Bourgognes gemaakt met perfect rijp fruit, een zijdeachtige toets en met de nodige finesse. Ondanks het gecompliceerde oogstjaar 2021 continueerde de kwaliteitsgroei van de Bourgognes. Volgens ingewijden: voldoende body, met expressief fruit en mooi in balans. Volgens mij: door de zachtere tannines relatief jong te ontkurken.

Mocht je willen kennismaken met dit interessant stukje Côte de Beaune, geen beter adres dan Le Caveau de Santenay in Santenay. In dit caveau collectif staan de Bourgognes uit de AOC Santenay én uit de aangrenzende AOC Maranges centraal. Alle flessen worden aangeboden ‘à prix vignerons.Le Caveau de Santenay is gevestigd in het centrum van het mondaine Santenay, waar je ook nog een keer je auto gemakkelijk kwijt kunt op het belendende plein met een aantal bars, restaurants en hotels. Ik kocht er ooit een rode Santenay 1er Cru ‘Les Gravières’ van Jean-Marc Vincent, volgens een recente Bourgogne Aujourd’hui nog altijd behorend tot de top. Zowel de wijnbouwer als zijn wijnen welteverstaan. Een advies van een deskundige medewerker van Le Caveau de Santenay.

Van Domaine Maurice Charleux et Fils in Dezize-lès-Maranges dronk ik enkele jaren geleden mijn eerste witte Santenay. Dat deed ik samen met mijn bourgondische gastheer en wij wisten beiden de diepte en lengte van deze Bourgogne te waarderen. Dit domein is inmiddels de bio-route ingeslagen. Reeds bio-gecertificeerd en momenteel helemaal hot in de Maranges-contreien is het alom gelauwerde Domaine Chevrot Père et Fils met zijn fantastische cuvées Maranges en Santenay. Het domein kan trouwens ook uitstekend overweg met de aligoté druif. Domaine Chevrot heeft een indrukwekkende wijnkelder die is geoutilleerd om te proeven en kopen (wel alleen na een afspraak vooraf).

Een ander geheim dat het zuiden van de Côte de Beaune herbergt zijn de vele excellente wijnbouwers die hun Bourgognes nog aanbieden tegen schappelijk prijzen. Zelfs de toeristenmagneet Château de Santenay wordt sinds de naamwijziging tot Domaine du Château Philippe le Hardi getipt door de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson. Ook in de aangrenzende Hautes-Côtes de Beaune staan wijnbouwers menigmaal garant voor mooie Bourgognes uit het zuiden van de Côte de Beaune. De rode Santenay 1er Cru ‘Grand Clos Rousseau’ van Domaine Claude Nouveau uit Change, waarover ik in de vorige bijdrage berichtte, smaakte helemaal top en kostte ‘slechts’ 25 euro. Ook de Maranges 1er Cru ‘Les Fussières’ 2020 van vader Jean-Louis et zoon Bernard Bachelet die ik bij Robe Grenat kocht, droeg een sympathiek prijskaartje. De fles ligt in mijn kelder en daar laat ik hem nog zeker twee jaar liggen. Een naar verluidt uitstekende rode Bourgogne en een dankbaar souvenir van een geanimeerd gesprek met Philippe Strauel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.