De beste chateaus in de Bourgogne II

Château de Chamilly in de Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
Porte ouverte bij Château de Chamilly in Chamilly (Côte Chalonnaise)

Een opmerkelijke reportage voor het NOS Journaal ergens medio september. Frankrijk correspondent Frank Renout deed verslag over de kwantitatief beroerde wijnoogsten van de afgelopen jaren in Frankrijk en hoe de wijnbouwers trachten in te spelen op de uitdagingen waarvoor zij worden gesteld. Opmerkelijk omdat het item reeds een paar weken eerder was opgenomen en begin september op de radio was te beluisteren. Medio september bleek dat de wijnoogst 2022 ook in kwantitatief opzicht op zijn zachts gezegd reuze meeviel. De zorgen van de wijnbouwers maakten toen plaats voor een zucht van verlichting en een glimlach. De grote verrassing was de keuze voor de filmlocatie, slechts enkele kilometers van mijn bourgondische residentie.

Château de Chamilly
Frank Renout stond in een wijngaard, waar ik vaak langs ben gewandeld. De wijngaard behoort tot Château de Chamilly. Het wijndorp Chamilly ligt zeven kilometer ten noordwesten van Mercurey, aan de westrand van de Côte Chalonnaise. Sinds het overlijden van haar man in 1999 staat Véronique Desfontaine aan het hoofd van de voormalige residentie van de markies de Chamilly. In 2007 voegden haar twee zonen, Xavier en Arnaud, zich bij het domein en met zijn drieën exploiteren zij momenteel rond de 30 ha wijngaard. Hierbij behoort ook de aankoop van Château de Carry-Potet in Buxy, de reden dat het domein ook de nodige wijngaarden binnen de AOC Montagny in zijn bezit heeft. Uitstekende Mercurey, Montagny, zelfs een rode Santenay, maar je dient te beginnen met de elk jaar onberispelijke rode Bourgogne Côte Chalonnaise.

Château de Rully
De wijngaarden van het chateau (32 ha) worden beheerd door wat inmiddels Le Clos Antonin Rodet heet en nog altijd in Mercurey is gevestigd. Het climat ‘Clos de la Bressande’, dat tegenover het chateau ligt, is een monopole van het kasteel. Verder is de Rully 1er Cru ‘La Pucelle’ een mooie witte Bourgogne om onder de aandacht te houden. Stijl: delicaat, puur en zuiver. Binnen Le Clos Antonin Rodet in Mercurey is een boutique gevestigd. Het kasteel zelf is alleen in de zomermaanden geopend. Vergeet hierbij niet de indrukwekkende middeleeuwse keuken te bezichtigen.

Château de Chamirey (Mercurey)
Ooit behoorde Château de Chamirey (37 ha) ook tot de portefeuille van Le Clos Antonin Rodet. In 2005 werden het chateau en het domein gekocht door de familie Devillard die tevens in het bezit is van Domaine de la Ferté in Givry, Domaine des Perdrix nabij Nuits-Saint-Georges en Domaine de la Garenne in Azé. Terug in Chamirey, een klein gehucht ten zuiden van Mercurey, heeft men de oude wijnmakerij verbouwd tot een boutique, waar je de Bourgognes van de familie kunt proeven en kopen. De variëteiten Mercurey? Pure finesse. Tot in de puntjes geperfectioneerd. Hun kwaliteit rechtvaardigt in hoge mate de stevige prijzen. Voor de speciale cuvée Mercurey ‘Les Cinq’ (de beste druiven afkomstig van vijf 1ers Crus climats) heb je met een briefje van 50 euro niet genoeg.

Château d’Etroyes (Mercurey)
Château d’Etroyes in Mercurey werd in 2018 overgedragen aan een investeringsfonds dat gelukkig de ingezette kwalitatieve aanpak voortzette en verder ontwikkelde. De wijngaarden van het domein strekken zich uit over 50 ha, waaronder twee maal een monopole Mercurey 1er Cru: ‘Clos des Noiterons’ en ‘Clos l’Evêque’ (wit!). Een gastvrij adres met vaste openingstijden. Een aantal jaren geleden mocht ik op een locatie in de Côte Chalonnaise de nodige Bourgognes uit dit wijndistrict blind proeven. De rode Rully van Château d’Etroyes kwam toen unaniem als (rode) winnaar uit de bus.

Château de Sassagny
Château de Sassagny (nabij Bissey-sous-Cruchaud) behoort tot mijn Top 10 domeinen in de Bourgogne. Bio-pioniers sinds 1979! Een weergaloze rode Hautes-Côtes de Beaune uit 2015 bekeerde mij tot een trouwe discipel van het domein. Inmiddels gespecialiseerd in Crémant de Bourgogne. De twee dochters van Jean Musso, hij stond samen met zijn broer Geno aan de oorsprong van het domein, maken ieder hun eigen cuvée, toepasselijk ‘Céline’ en ‘Julie’ genaamd. Lieve mensen, maar het is niet gemakkelijk gebleken om afspraak te maken op locatie. Gelukkig dat de nodige variëteiten van het domein zijn terug te vinden bij de grote supermarkten in Chalon-sur-Saône. Met een witte of rode Bourgogne Côte Chalonnaise van het domein in de hand kan mijn dag al niet meer stuk.

Resten mij twee chateaus in de Côte Chalonnaise die een vermelding waard zijn, maar waarvan ik nog geen enkele Bourgogne heb geproefd én mij rest een vraag. Achter de poort van Château de Garnerot in Mercurey huist sinds 2018 een nieuw domein geleid door twee enthousiaste vrouwen (Alexia Russo en Caroline Fyot). Een aanbod van zowel Bourgognes uit de Côte de Beaune als uit de Côte Chalonnaise, een domein op weg naar biologische wijnbouw en met de nodige activiteiten waarmee je het domein beter leert kennen. Mocht je het chateau in het komende voorjaar bezoeken, dan ben je me voor.

Château de Rougeon ligt dan wel in Bissey-sous-Cruchaud. De jonge Florence Bouchard, die sinds kort het familiedomein leidt (met inderdaad een link naar het bekende handelshuis Bouchard Père et Fils in Beaune), werd begin 2022 door het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui genomineerd voor de titel Meilleurs Espoirs 2021. Het domein dat zich in sneltreinvaart een HVE-certificering toe-eigende, produceert vooralsnog alleen appellations régionales, waaronder twee Crémants de Bourgogne. Aandacht voor de bijzondere Bourgogne Aligoté, waarvan de laatste jaargangen werden opgemerkt door Le Guide Hachette des Vins.

Maakt de sympathieke Alain Roy met zijn Château de la Saule (Montagny-lès-Buxy) nog wijn? Zijn enige recente teken van leven was het onlangs plaatsen van de Montagny 1er Cru ‘Cuvée Fût’ 2018 binnen het assortiment Bourgognes van het Maison des vins de la côte chalonnaise in Chalon-sur-Saône. Maar dan spreken wij wel over een ware valeur sûre.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.