De beste chateaus in de Bourgogne III

Château de Vinzelles in Vinzelles (Mâconnais)

De bijdrage over chateaus in de Bourgogne is uiteengevallen in drie delen. Ik raakte natuurlijk weer niet uitgepraat over mijn Côte Chalonnaise (bijdrage II). Verder ben ik stevig verkouden en lig ik met een dekbed over me heen op de bank. Daarom heb ik extra tijd om de boeken en tijdschriften in te duiken voor het schrijven van een aparte bijdrage over wat de Mâconnais (bijdrage III) ons heeft te bieden aan chateaus, uiteraard waarachter een wijndomein schuilt. Met vooraf de aantekening dat de Bourgognes, zeker de Pouilly-Fuissé 1ers Crus, van de beste chateaus menigmaal meer dan 30, soms 40 euro kosten. Kunnen wij op onze vingers natellen wat ze in Nederland kosten en dat zal ik dan ook niet nalaten.

Château de Fuissé
Alle Pouillys met een appellation communales hebben hun eigen chateau (Fuissé, Vinzelles en Loché). Château de Fuissé behoort al geruime tijd tot de top en bleef al die jaren een familieaangelegenheid. Jean-Jacques Vincent droeg eind vorige eeuw bij aan de emancipatie van de wijnen uit de Mâconnais. Zoon Vincent en dochter Bénédicte zorgen ervoor dat de hoge kwaliteit van de Bourgognes van het chateau blijft gewaarborgd. Met een lange opvoeding in eikenhouten vaten winnen de witte Bourgognes volgens het domein aan finesse, elegantie en kracht. Topper: Pouilly-Fuissé ‘Tête de cuvée’.

Château de Vinzelles
Château de Vinzelles is het familiebezit van Françoise de Lostende, door haar opgestart in 1996, maar pas operationeel sinds 2012. De belendende wijngaarden (16 ha) van Château de Vinzelles strekken zich uit over een steile helling richting het oosten. De overwegend klei- en kalksteenrijke bodem vermengd met kiezelstenen geeft aan de wijnen van het chateau de nodige finesse en minerale tonen mee. De meeste activiteiten (proeverijen, bezichtigingen) vinden in de zomermaanden plaats. Sowieso aanbevolen om bij een voorgenomen bezoek van tevoren contact met het chateau op te nemen. Uitkijken naar de speciale cuvées en naar een Pouilly-Vinzelles afkomstig van één specifiek climat, zoals ‘Les Pétaux’.

Château de Loché
Op zoek naar informatie over het wijndomein achter het chateau, krijg je een kleine puzzel voorgelegd. Want achter de wijngaarden van het chateau schuilt het handelshuis Colin-Bourisset. Maison Colin-Bourisset maakt dan weer deel uit van het grote Maison Jean Loron (een gerenommeerde beaujolaisspecialist) dat is gevestigd in La Chapelle-de-Guinchay. Dat lijkt in the middle of nowhere, maar het ligt voor jouw en mijn gemak langs de D906 (de voormalige N6), ruim 10 km ten zuiden van Mâcon. Het chateau maakt, na alle wijngaarden te hebben onderworpen aan biologische wijnbouw, fijne, evenwichtige en elegante wijnen. Je kunt al tekenen voor de mooie witte Mâcon Loché. De grote Franse supermarkt CORA heeft sommige wijnen van het chateau in haar assortiment en dat tegen zeer vriendelijke prijzen (een Pouilly-Vinzelles voor onder het tientje).

Château des Quarts (Chaintré)
Twee absolute grootheden binnen de bourgondische wijnbouw, Olivier Merlin (La Roche-Vineuse) en Dominique Lafon (Meursault), namen in 2012 het domein over dat alleen-eigenaar is van het climat Pouilly-Fuissé ‘Clos des Quarts’. “Déjà une référence“, kopte het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui onlangs. Geen koopjes bij dit chateau en dan druk ik mij voorzichtig uit (ik zag de Pouilly-Fuissé ‘Clos des Quarts’ in mijn stad voor meer dan 50 euro in de etalage staan).

Château de Beauregard (Fuissé)
In the ‘best-of lijstjes’ domeinen in de Mâconnais geen ontsnappen aan Château de Beaugard (zelfs als absolute favoriet naar voren geschoven door de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson). Frédéric-Marc Burrier wordt alom geroemd als een uitstekende wijnbouwer (voorheen gewerkt bij Maison Louis Jadot in Beaune) en hij was mede verantwoordelijk voor de aanvraag tot erkenning van bepaalde climats als een 1er Cru climat. Het chateau staat voor een relatief lange opvoeding in eikenhouten vaten en nam onlangs de route richting een biologische certificering. Net zoals Château de Fuissé maakt ook dit chateau een Saint-Véran van de allerbovenste plank.

Château des Rontets (Fuissé)
Château des Rontets is een familielandgoed van 7 ha en vanaf 2016 in het bezit van het eerder voornoemde Château de Beauregard. Château des Rontets werkt inmiddels op basis van gecertificeerde biologische landbouw. Daarnaast werd een handelsactiviteit gecreëerd, waarbij een strenge selectie van de druiven vooropstaat. Samen met de know-how van de familie Burrier staat ook dit domein garant voor pure en krachtige witte Bourgognes uit het zuiden van de Mâconnais, Bourgognes die de nodige jaren in de wijnkelder kunnen worden bewaard.

Château Vitallis (Fuissé)
Tussen de grote namen in Fuissé mogen wij volgens Bourgogne Aujourd’hui Château Vitallis niet over het hoofd zien. Daarom gunde het tijdschrift dit chateau een plekje hun lijst beste wijnproducenten in de Bourgogne: “Une adresse qui ne fait pas de bruit, mais des vins blancs bien faits, en équilibre entre richesse et tonicité (zuurgraad).

Château de Vergisson
In het landschap van de Mâconnais is de Roche de Solutré de bekende blikvanger, Maar het wijndorp Vergisson heeft er ook eentje (Roche de Vergisson). Wat Vergisson ook heeft is een chateau, door sommige wijntijdschriften niet minder geduid als een openbaring. Pierre en Stéphanie Desroches zijn de laatste vijf jaar verantwoordelijk voor zeer geslaagde variëteiten Pouilly-Fuissé en Saint-Véran. Na mijn wederopstanding wacht bij een goede wijnvriend een Mâcon Solutré-Pouilly op mij van het chateau (Bourgognes van Château de Vergisson zijn blijkbaar ook in Nederland verkrijgbaar). Zeer benieuwd!

Château de Pierreclos
Vanuit Fuissé naar Vinzelles en vervolgens verder richting het noordwesten en je rijdt het dorpje Pierreclos binnen. Het hooggelegen chateau van het dorp is niet te missen. De langste wenteltrap van Frankrijk is natuurlijk de grote magneet van dit chateau. Bezoekers van Château de Pierreclos worden verder geattendeerd op het kleine romaanse kerkje. Officieel heet het domein Domaine Château Historique de Pierreclos, maar er staat gewoon ‘Château de Pierreclos’ op het etiket van de flessen. Je kunt er de betere appellations (Pouilly-Fuissé, Saint-Véran) van het domein proeven, maar ook een witte Mâcon Pierreclos en zelfs een rode Bourgogne (100% pinot noir). Om de laatste twijfels het domein al dan niet te bezoeken weg te nemen, citeer ik graag nog eenmaal Bourgogne Aujourd’hui: “[…] un domaine dont la qualité des vins à véritablement «explosé» au cours des derniers millésimes.

Château de la Greffière (La Roche-Vineuse)
Om te af te sluiten met de opmerking dat het in de Mâconnais blijkbaar ‘barst’ van de chateaus. Met deze bijdrage kan ik in ieder geval weer wat bourgondische lijntjes ontwaren. Wel zo prettig wanneer ik een volgende keer een etiket op een fles lees. Want daar sta je in een bourgondische supermarkt, wanneer je snel een fles voor dezelfde avond wilt meenemen. Het overkwam me enkele jaren geleden toen ik een Mâcon-Villages ‘vieilles vignes’ van Château de la Greffières in de hand hield. Op de fles was een gouden stickertje geplakt van het wijnconcours in Mâcon, dus dacht ik: vooruit. Nu, hij was overheerlijk. Alweer een naam om op te schrijven en goed te onthouden. Het chateau maakt trouwens ook een mooie rosé van de gamay druif. Een recent artikel over Château de la Greffière is te lezen op de internetsite Agri71.

3 gedachten over “De beste chateaus in de Bourgogne III

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.