Thuis in Marsannay-la-Côte

Domaine du Vieux Collège in Marsannay-la-Côte (Wijn uit Bourgogne)
Porte ouverte bij Domaine du Vieux Collège in Marsannay-la-Côte

Op weg naar mijn residentie in de Côte Chalonnaise maak ik af en toe een tussenstop in het zuiden in Dijon, waar ik verblijf in het IBIS-hotel Dijon-Sud. Een goed hotel (het restaurant heeft een prima wijnkaart) en een groot plezier om van daaruit naar het centrum van het wijndorp Marsannay-la-Côte te wandelen. Er zijn allerlei ‘Poorten tot de Bourgogne’, maar lopen vanaf de stedelijke agglomeratie van Dijon tot een landschap met bijna louter wijngaarden om mij ten slotte neer te vlijen op een terras in een charmant wijndorp: moeilijk te overtreffen. In deze bijdrage een korte schets van de AOC Marsannay, een porte ouverte bij een domein afgelopen Pinksteren en een bezoek aan een gloednieuw caveau collectif dit weekend. Je begrijpt, ik blijf nog een weekje in Marsannay-la-Côte.

Marsannay in vijf punten:
Marsannay is de meest noordelijke appellation communale binnen het wijndistrict Côte de Nuits, vernoemd naar het wijndorp Marsannay-la-Côte, ook ‘Porte d’Or de la Côte de Nuits’ genaamd;
– De wijndorpen Chenôve en Couchey maken deel uit van AOC Marsannay. Zij liggen respectievelijk ten noorden en ten zuiden van Marsannay-la-Côte (Chenôve is inmiddels opgeslokt door Dijon, maar is nog steeds een eigen gemeente);
– Een rode Marsannay en een Marsannay Rosé (de laatste een unieke appellation communale in de Bourgogne) worden gemaakt van de pinot noir druif, een witte Marsannay van de chardonnay druif. De omvang van productie luidt pakweg 80% rood en rosé tegen 20% wit. Wit ruim twee keer zoveel als rosé;
– AOC Marsannay heeft geen 1ers Crus climats, wel staan enkele climats op de nominatielijst om tot deze classificatie te worden gepromoveerd, bijvoorbeeld ‘Au Champs Salomon’, ‘Clos du Roy’ en ‘Les Longeroies’;
– Voor een rode Marsannay dien je tegenwoordig 20 euro of meer te betalen. Wit nog af en toe nog voor onder de 20 euro. Meestal vanaf 10 euro tot rond de 15 euro voor de rosé. Voor een rode Marsannay van één van voornoemde climats die tegen een 1er Cru classificatie aanhikken, zag ik inmiddels bedragen van meer dan 40 euro op de prijsstickertjes.

Porte ouverte bij Domaine du Vieux Collège:
Het afgelopen voorjaar vonden er enkele portes ouvertes plaats in Marsannay-la-Côte. Je was in het Pinksterweekend welkom bij Domaine du Vieux Collège. Het domein wordt geleid door Éric Guyard, die in 2006 het stokje overnam van zijn vader Jean-Pierre. Het domein exploiteert 27 ha wijngaard en is biologisch gecertificeerd. De wijngaarden bevinden zich binnen de AOC’s Marsannay, Fixin en Gevrey-Chambertin. Het domein staat erom bekend veel respect voor de expressie van het terroir te hebben. Dit respect komt tot uiting in de aangeboden Bourgognes met vrijwel steeds de vermelding van een climat of lieu-dit op het etiket van de fles.

Omdat het bezoek aan Domaine du Vieux Collège drie maanden geleden was én met de onderhavige bijdrage voor ogen, houd ik het bij de variëteiten Marsannay:
– Marsannay ‘Les Vignes Marie’ (wit) 2020: fruit (vriendelijke citrusvruchten) in de hoofdrol, mooie minerale tonen. Stevig, vol en toch met de nodige finesse;
– Marsannay ‘Les Champs aux Perdrix’ (rood) 2018 en 2019; typische pinot noir aroma’s met een hoofdrol voor klein donker fruit (cassis). Opvallend: de 2018 meer krachtig, meer gesloten dan de levendige 2019;
– Eenzelfde ervaring met Marsannay ‘Clos du Roy’ 2018 en 2019. De 2019 was delicaat, zelfs bijna breekbaar. Laat je verder niet misleiden: met beide benen op de grond, zo je wil strak in het glas. De 2018 opende zich langzaam. Complex met een mooie balans tussen klein rood en donker fruit. Le Guide Hachette des Vins, die deze Bourgogne beloonde met maar liefst twee sterren en een coup de coeur, ontwaarde ook de geur van vers gebrande koffiebonen. Knap! Stond niet op mijn papiertje;
– Marsannay Rosé 2020. Natuurlijk dringt de vergelijking zich op met de in de vorige bijdrage aangedragen Marsannay Rosé 2019 van Domaine Bruno Clair. Domaine du Vieux Collège maakt een rosé die meer down to earth is. “Te drinken met de ellenbogen op tafel”, zou de Engelse wijnschrijver Hugh Johnson toevoegen. Maar wat een delicatesse.

Een weetje als n.b.’tje. Misschien kun je je de Bourgogne-aflevering herinneren in de meest recente serie ‘Gort over de Grens’. Aan het einde van die aflevering at Ilja Gort aan een tafel in een wijngaard ‘escagots de Bourgogne’. Doorgaans verbergt Gort het etiket van een fles wijn voor de kijker, maar ik herkende de witte Fixin van Domaine du Vieux Collège die op de tafel stond. Goede keuze, Ilja, hoogstwaarschijnlijk ingefluisterd door een medewerker van het restaurant ‘Au Clos Napoléon’ ín Fixin. Ik vermoed dat dit restaurant de slakken serveerde, omdat het is gevestigd tegenover wijngaard waar Gort plaatsnam.

Le Marsannay caveau des vignerons
Een samenwerkingsverband tussen maar liefst 26 wijnbouwers ligt aan de basis van Le Marsannay caveau des vignerons, gevestigd in het oude kantoor van het Office de Tourisme in het centrum van Marsannay-la-Côte. Het mag ook een caveau collectif worden genoemd, want de prijzen zijn gelijk aan deze die je bij een domein zou betalen. De meeste domeinen dragen zes wijnen aan, vanzelfsprekend het overgrote deel Marsannay. De vriendelijke Marie-Claire Bourquard (Responsable de caveau) sprak over ongeveer 90%. Denk bij de overige 10% resterende Bourgognes aan de zuidelijke AOC-buur Fixin en aan enkele flessen Côte de Nuits-Villages.

Het is mogelijk om de Bourgognes te proeven. Bij drie proefglazen dien je 10 euro te betalen en bij zes glazen 20 euro. Wil je simpelweg een glas drinken, al dan niet op het speciaal gecreëerde buitenterras, wordt aan jou een bijdrage van 6 euro gevraagd. Het zijn niet alleen de meest recente jaartallen die worden gepresenteerd. Ik zag op een fles het jaartal 2016 vermeld staan. Bij het proeven passeert de tricolore van Marsannay: rood, wit en rosé.

Ik wilde graag de deur uitlopen met een bio-Marsannay. Over een aanbeveling hoefde Marie-Claire niet lang na te denken. Ik werd met veel enthousiasme gewezen op de Marsannay ‘Les Longeroies’ van Domaine Jean Fournier (“C’est un très, très bon vin.”). Marie-Claire vertrouwde me toe dat het climat binnenkort zal worden gepromoveerd tot een 1er Cru classificatie. Ik zei maar niet dat ik dit reeds wist en de lezers van ‘Wijn uit Bourgogne’ inmiddels ook.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.