Het verhaal over rosé in Marsannay-la-Côte

Marsannay-la-Côte (Wijn uit Bourgogne)
In het centrum van Marsannay-la-Côte

Lang voordat aan Marsannay-la-Côte een appellation village werd toebedeeld, waren de pijlen van de plaatselijke wijnbouwers op het nabije Dijon gericht. Men produceerde met behulp van de gamay druif een zogenaamde vin ordinaire (te vergelijken met de oude classificatie Vin de table), waarmee in Dijon goede zaken werd gedaan. Eind 19e eeuw kwam een spoorlijn die zorgde voor concurrentie van goedkope wijnen uit het zuiden van Frankrijk. Een commerciële achteruitgang zette in en aan het begin van de vorige eeuw liet de financiële situatie van de wijnbouwers in het dorp te wensen over. In een poging om het tij te keren, produceerde Joseph Clair in 1919 een rosé die werd gemaakt van de toentertijd in Marsannay-la-Côte zeldzame pinot noir druif.

Rosé uit Marsannay-la-Côte werd populair, werd zelfs een kleine rage in de bars van Dijon. Wijnrecensenten schreven er enthousiast over en gerenommeerde restaurants in Dijon plaatsen hem op hun wijnkaarten. Maar toen er in de jaren ’30 appellations werden uitgedeeld, passeerde de hiervoor bevoegde Franse overheidsinstantie de wijngemeente Marsannay-la-Côte. Vastgelopen met verder eenvoudige Bourgognes, zelfs niet gerechtigd om als ‘Côte de Nuits-Villages’ te mogen worden verkocht, beleefde Marsannay-la-Côte opnieuw een achteruitgang. De tweede heropleving was in de jaren ’60 toen de consistente kwaliteit van de wijnoogst een promotie rechtvaardigde van Bourgogne tot Bourgogne Marsannay én Bourgogne Marsannay Rosé (wel nog steeds appellations régionales). Midden jaren ’70 omschreef onze Hubrecht Duijker een rosé uit Marsannay-la-Côte als volgt: “Bourgondische rondheid gaat samen met een verkwikkende fraîcheur.”

Pas in 1987 resulteerden de inspanningen van de wijnbouwers in Marsannay-la-Côte in een appellation village. Bourgogne Marsannay en Bourgogne Marsannay Rosé werden gepromoveerd tot Marsannay en Marsannay Rosé (ook ‘Rosé de Marsannay’ genaamd). Rood, wit en rosé vormden aldus een ongekende hattrick in de Bourgogne. Dient wel te worden aangetekend dat er in en rondom Marsannay-la-Côte meer rood en zelfs meer wit wordt geproduceerd dan rosé. Tijdens mindere oogstjaren wordt de productie van Marsannay Rosé met de kostbare pinot noir druif gedeeltelijk of bijna geheel nagelaten. De meeste druiven voor de Marsannay Rosé worden verbouwd ten oosten van de Route des Grands Crus (D974). Ook in de aangrenzende wijndorpen Couchey and Chenôve, die vallen onder AOC Marsannay, mogen de pinot noir druiven worden verwerkt tot Marsannay Rosé.

Joseph Clair, geboren in 1889 te Santenay, verhuisde in 1917 naar de Marsannay-la-Côte, trok in bij de familie Daü en trad vervolgens in het huwelijk met dochter Marguerite. Joseph Clair en zijn aangetrouwde familie stonden aldus aan de wieg van Domaine Clair-Daü. Als gevolg van problematische familieverhoudingen tussen de nakomelingen, die niet als al te gelukkig dienen te worden geschetst, werd Domaine Clair-Daü in 1985 verkocht aan Maison Louis Jadot. Dit handelshuis uit Beaune maakt onder de naam Domaine Clair-Daü nog steeds een zeer verdienstelijke Rosé de Marsannay.

Bruno Clair, de kleinzoon van Joseph, zette met veel succes de familietraditie voort met zijn eigen percelen wijnranken. Inmiddels staat hij aan het hoofd van Domaine Bruno Clair dat 23 hectare groot is en waaronder enkele Grands Crus climats mogen worden gerekend. Vooral de zeldzame grote Bourgognes van het domein profiteren van een ware cultusstatus onder liefhebbers van wijn uit de Bourgogne. Het was dan ook een groot genoegen om in het voorjaar tijdens Grands Jours de Bourgogne zijn Chambertin-Clos de Bèze (2019) te hebben mogen proeven.

Bij toeval trof ik later die week in één van mijn favoriete bourgondische wijnwinkels de Marsannay Rosé ‘Le Centenaire’ uit 2019 van Domaine Bruno Clair aan, de speciale jubileumeditie met op het etiket een zwart-wit tekening van Joseph Clair. Ik twijfelde geen seconde aan het kopen van een fles. Ook binnen AOC Marsannay wordt rosé op verschillende manieren geproduceerd, maar in de stijl van Domaine Bruno Clair kan ik mij helemaal vinden. Door maceratie (met complete druiventrossen) treden de elegante aroma’s van de pinot noir druif meer nadrukkelijk naar voren. Het vinificatieproces verzekert ook een goede structuur van de rosé. Niet alleen de donkere kleur van deze Marsannay Rosé doet je in de verte denken aan een mooie rode Marsannay. Fruit staat voorop (framboos, perzik, in de verte een grapefruit), soms loop je onbezorgd rond op een zonnig bourgondisch erf of in een wei met kleine witte lentebloemen. Uiteindelijk is deze rosé zacht en delicaat, smaakvol en met een ongekende, inderdaad, fraîcheur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.