Clos du Vernoy: een wijngaard in Givry

Op de vraag ‘Wat was er eerder: de foto of de wijn?’ luidt het antwoord: de foto.

Clos du Vernoy te Givry in de Côte Chalonnaise (Wijn uit Bourgogne)
‘Clos du Vernoy’ in het gehucht Poncey (gemeente Givry)

Ten zuidwesten van Givry ligt het gehucht Poncey en ten westen van Poncey liggen enkele mooie 1ers Crus wijngaarden met als grootste ‘La Grande Berge’. Met een oppervlakte van 70 are is ‘Clos du Vernoy’ één van de kleinste wijngaarden in deze omgeving. In bourgondische termen is ‘Clos du Vernoy’ een 1er Cru geclassificeerd climat dat het lieu-dit ‘Le Vernoy’ herbergt. ‘Vernoy’ refereert niet naar de samenstelling van de bodem of iets dergelijks. Toen aan de wijngaard een naam werd gegeven, was hij in het bezit van een zekere Mr. Duvernois.

‘Clos du Vernoy’ wordt decennialang gedeeld door twee producenten, die ieder een monopole claimen van de twee wijnen die met de druiven van deze wijngaard worden geproduceerd. Domaine Desvignes, dat in Poncey is gevestigd, claimt een monopole van de rode wijn die van de pinot noir druif wordt gemaakt. Anderzijds claimt Domaine Laborbe Juillot een monopole van de witte wijn die van de chardonnay druif wordt gemaakt. Domaine Laborbe Juillot, dat oorspronkelijk ook in Poncey lag, vond in 2007 onderdak bij de grote coöperatie in Buxy (Les Vignerons de Buxy). Onder de naam van het domein worden binnen de vier muren van de coöperatie nog steeds mooie Bourgognes gemaakt: een rode Santenay en een rode en witte Rully. En naast een rode Givry (ook een monopole) die witte Givry.

Dat in, om en nabij ‘Clos du Vernoy’ zowel de chardonnay als de pinot noir druif is aangeplant, heeft dan wel te maken met de bodemsamenstelling in dit deel van de AOC Givry. Men treft hier voornamelijk kalksteen vermengd met lichte klei aan. Domaine Laborbe Juillot maakte met de oogst uit 2018 een vrij stevige en complexe witte Givry. Voornamelijk gedomineerd door rijp geel fruit begeleid door impressies van vanille. Soepel, geconcentreerd, fijne intensiteit en mooie minerale tonen. Vergezeld door florale toetsen en met de geur van geroosterde nootjes hebben wij een levendige witte Givry in ons glas. Met een aangenaam snuifje kruiden/specerijen als decoratie.

De begeleidende foto is zo’n jaar of tien geleden genomen tijdens mijn eerste wandeling langs en door de wijngaarden van Givry. In de Côte Chalonnaise heten de lokale wandelingen doorgaans Balades Vertes, in het veld gemarkeerd door een gele streep. Rondom Givry zijn er vier uitgezet en alle wandelingen beginnen bij de lavoir aan de westrand van Givry. Om langs ‘Clos du Vernoy’ en enkele andere indrukwekkende ‘clos’ te lopen, dien je de G3 te nemen. Uiteraard kan de plaatselijke VVV je verder informeren over wandelingen rondom Givry.

Binnen de VVV in Givry is sinds enkele jaren Caveau Givry Vins gevestigd. Een volgende keer kijken of aldaar de rode ‘Clos du Vernoy’ van Domaine Desvignes verkrijgbaar is. Gelet op het karakter van Caveau Givry Vins, een caveau collectif, zou dat tegen domeinprijs zijn. Je kunt anders het domein zelf bezoeken. Domaine Desvignes heeft een vermelding in de Guide des Cave 2022. (Je kunt in de VVV vragen om deze gratis gids.) Met het ondertekenen van het charter Vignobles et Découvertes staat het domein garant voor een gastvrije en goed geoutilleerde ontvangst. Men stelt het wel op prijs wanneer je een bezoek van tevoren afstemt. Voor de witte ‘Clos du Vernoy’ dien je je te wenden tot de nieuwe boutique van de Verenigde Wijnbouwers in Buxy en deze verkoopruimte hebben ze aldaar de naam Maison Millebuis meegegeven.

Een gedachte over “Clos du Vernoy: een wijngaard in Givry

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.