Mijn bourgondische zomer

Allereerst dank voor de e-mails en andere berichten die ik ontving. Zowel hartverwarmende woorden over de inmiddels vijf jaar oude blog als respectvolle thumbs up voor mijn korte retraite. Om er weer in te komen een bijdrage over enkele Bourgognes die ik deze zomer dronk. En de moeite waard zijn om te vermelden.

Domaine Virot
Aan de poort van Domaine Virot in Saint-Martin-sous-Montaigu (Côte Chalonnaise)

Bourgogne ‘vieilles vignes’ 2016 van Domaine Virot (Saint-Martin-sous-Montaigu)
Een cadeau van mijn gewaardeerde gastheer: een rode Bourgogne uit hartje Côte Chalonnaise. Ik was een beetje bang dat deze wijn over de top zou zijn. Het bourgondische oogstjaar 2016 behoort tenslotte tot één van de minderen (hagel, vorst en nog meer hagel). Echter, nog strak in het glas. Een rijkgevulde fruitmand (van aalbes tot framboos) omgeven door mooie, zachte tannines en in aanzet met fluwelen boventonen. Kan zelfs nog een paar jaar blijven liggen. Maar waarom zou je dat in hemelsnaam doen?

Mâcon-Péronne 2020 van Domaine des Gandines (Clessé)
Bij gebrek aan Viré-Clessé uit 2020, die reeds was uitverkocht, heet het dan. Een jonge, springlevende witte Bourgogne (bio!) uit het noorden van de Mâconnais. Een ferme, maar ronde attaque. Vervolgens met over elkaar tuimelend wit en geel fruit (citrusvruchten, appel, abrikoos). Fris, mooie zuurgraad en ranke minerale tonen. Een beetje extra koelen deed hem goed.

Morey-Saint-Denis ‘vieilles vignes’ 2017 van Domaine Alain Jeanniard (Morey-Saint-Denis)
Wanneer dien je een grote Bourgogne te openen? Volgens de tool die het Bureau Interprofessionnel de Bourgogne op zijn internetsite plaatste deze Morey-Saint-Denis ergens tussen 2021 en 2023. Nu, een fluweelachtige textuur in aanzet omfloerste de laatste trekken jeugdige weerbarstigheid. Rijp klein blauw fruit in de hoofdrol: bessen, bramen. Hier en daar een verdwaalde framboos en een notie van nat kreupelhout. Een onberispelijke structuur, verleidelijke aroma’s in de neus, weldadig in de mond. Had trouwens gerust nog enkele jaren in de kelder mogen blijven liggen. Ik denk dat hij nu ‘op zijn spannendst’ is.

Saint-Aubin 2019 van Domaine Patrick Miolane (Saint-Aubin)
De Engelse wijnschrijver Patrick Matthews plaatste Domaine Patrick Miolane ooit (2005) in zijn lijstje ‘beste domeinen in Saint-Aubin’. De naam Patrick Miolane ben ik vervolgens niet zo vaak meer tegengekomen. De witte Saint-Aubin uit 2019 van dit domein (inmiddels vergezeld door dochter Barbara) is de meest indrukwekkende witte Bourgogne gedronken deze zomer. De prachtige gouden kleur in het glas viel meteen op. Een sappige, stevige Bourgogne met discrete houttonen. Honing, tonen van (witte) bloemen en (geroosterde) nootjes omringen het sappige, rijpe fruit. Hij hakte er wel stevig in bij die hoge zomerse temperaturen. Een andere wijnschrijver merkte terecht op dat Saint-Aubin inmiddels een serieuze concurrent is van de beroemde witte wijndorpen in de Côte de Beaune (Meursault, Puligny-Montrachet). Een wijndorp om onder de aandacht te houden.

Nuits-Saint-Georges ‘Les Creux – Fraîches Eaux’ 2017 Domaine Guy & Yvan Dufouleur (Nuits-Saint-Georges)
De overwegend rode wijnen uit Nuits-Saint-Georges kennen een klein imagoprobleem. Ze staan te boek als één van de meeste tanninerijke uit de Bourgogne. Niets, nou ja, bijna niets van deze veronderstelling in de gemakkelijkste Nuits-Saint-Georges ooit gedronken. Mooie fruitimpressies met klein blauw fruit (een lichte cassissmaak) als bovenliggende partij. Tot laatste druppel gedisciplineerd en gedistingeerd in het glas. Een Bourgogne met welhaast koninklijke allures. Als dusdanig een ideale kennismaking met deze gerenommeerde bourgondische AOC en met een domein dat met hart en ziel achter zijn appellation staat.

Bourgogne Gamay 2019 van Maison Louis Latour (Beaune)
Vanaf het oogstjaar 2011 maakten wij kennis met de nieuwe, licht bizarre classificatie ‘Bourgogne Gamay’ (een appellation régionale). De gamay druiven (minimaal 85%) dienen uitsluitend afkomstig te zijn uit de 10 wijngemeenten in het noorden van de Beaujolais, die zijn geclassificeerd als Cru Beaujolais (Juliénas, Fleurie, Morgon, etc.). Nog steeds een zeldzaamheid en vooral een product van de grotere (en gelukkig betere) handelshuizen met hun grote volumes. Een frisse, kwieke … eh … Bourgogne vol vrolijk fruit (10 maanden rijping in roestvrijstalen vaten). Pure gamay, waaraan het huis Latour een mooie bourgondische ronding gaf. Ik kocht deze wijn bij de supermarkt Delhaize in België.

Crémant de Bourgogne Rosé van Domaine Roland Van Hecke (Grancey-sur-Ource)
De gemeente Grancey-sur-Ource, die in het noorden van het departement Côte-d’Or ligt, grenst aan de Champagne. Daar trekt het terroir in deze contreien zich nauwelijks iets van aan. Ook het bourgondische wijndistrict Chatillonnais heeft een overwegend kalkachtige bodem, discreet vermengd met wat mergel en enige klei. Ook hier de hoofdrollen voor de chardonnay en de pinot noir druif, waarvan men hoofdzakelijk bubbels maakt. Tijdens het bezoek aan Domaine Roland Van Hecke kocht ook een aantal losse flessen om thuis te proeven (lees: drinken), zoals deze prachtige Crémant de Bourgogne Rosé (80% pinot noir en 20% chardonnay). Sappig, boordevol klein rood fruit en prettig fris met de nodige minerale tonen. Prima te begeleiden met een goede maaltijd (pasta met zalm). Onder de streep is deze Crémant de Bourgogne zowel een feestelijk aperitief als een gastronomische weldaad.

2 gedachten over “Mijn bourgondische zomer

  1. Goed dat u de blog na een pauze weer opstart. Misschien dat u de komende tijd kunt ingaan hoe de oogstperiode in de Bourgogne verloopt c.q. is verlopen. Hoe was het weer in de laatste periode: warm/heet/droog, of valt het mee? Hagel? Een vergelijk met de voorgaande jaren?

    Like

  2. Dank je wel voor het bericht. Zoals ook kenbaar gemaakt via een p.b., plaats ik binnenkort een bijdrage over de wijnoogst 2022. Ik wil eerst nog enige informatie uit en in de Bourgogne verzamelen. Ik mis een eenduidig commentaar over de kwantiteit van de druivenoogst. Raadpleeg intussen ‘Le Bourguignon’ (Blog Vins de Bourgogne) en de internetsite van het tijdschrift ‘Bourgogne Aujourd’hui’ voor de meest actuele inzichten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.