Over het klimaat, de climats en chardonnay

Aloxe-Corton (Wijn uit Bourgogne)
Wijngaarden rondom Aloxe-Corton laat maart 2022

Opnieuw nachtvorst in Bourgogne
Begin april werden de zenuwen van de bourgondische wijnbouwers opnieuw op proef gesteld. In de nacht van zondag 3 op maandag 4 april jl. daalden de temperaturen op sommige hellingen rondom Chablis tot -6 °C. De zuidelijk gelegen wijndistricten werden minder getroffen: tussen -2 en -4 °C in de Côte de Nuits, Côte de Beaune en Côte Chalonnaise. De Mâconnais lijkt de vorstaanval te hebben overleefd met temperaturen rondom het vriespunt. Gedachten gaan uit naar het departement Marne (Champagne), waar de laagste (niet-alpine) apriltemperatuur in Frankrijk sinds 1947 werd gemeten:  -9 °C.

Gedachten gaan natuurlijk ook uit naar de desastreuze nachtvorst begin april 2021 die enkele dagen duurde. De situatie in 2022 is echter anders dan in 2021, vooral door de grotere droogte in de wijngaarden. Verder was de groei van de wijnstokken minder gevorderd en de vorstperiode korter en minder intens. De dooi zette snel in en er werd geen nieuwe nachtvorst op zeer korte termijn voorspeld. De aard van de nachtvorst was van dien aard dat de traditionele beschermingsmethoden om de atmosfeer in de wijngaarden te beïnvloeden (paraffinekaarsen, sproei-installaties en windturbines) dit jaar effectiever waren dan in 2021. Vooral de chardonnay-knoppen dienden te worden beschermd tegen de nachtvorst. Pinot noir-knoppen, minder geavanceerd wat hun groei betreft, hadden geen of nauwelijks bescherming nodig.

Verliezen zijn er zeker. De vruchtbaarheid van zelfs ongeopende toppen kan worden aangetast door lage temperaturen. De conclusie luidt vooralsnog: de lage luchtvochtigheid in de wijngaarden en de gebruikte beschermingsmiddelen, gecombineerd met een nog vroege stadium van de wijnstokken, compenseerden grotendeels de soms zeer lage temperaturen. Wat ook niet mag worden vergeten, is de groeiende wijsheid van wijnbouwers, die dit jaar in grotere getale experimenteerden met later geplande snoeiactiviteiten om het verschijnen van de knoppen te vertragen. Helaas trof een tweede nachtvorst onverwacht een deel van de Bourgogne in de ochtend van 10 april jl. Wat de definitieve impact van deze nieuwe tegenslag is, die plaatsvond in een hogere luchtvochtigheid, is op moment van schrijven nog onduidelijk. Gelukkig zijn na het komende weekend in de Bourgogne wel alle ijsheiligen gepasseerd.

Le Moin des Climats
De zogenaamde climats (de bourgondische wijngaarden met elk zijn unieke eigenschappen) in de Côte d’Or behoren sinds enkele jaren tot het immateriële culturele erfgoed van de UNESCO. Sindsdien wordt dit heugelijke gebeuren ieder jaar opgeluisterd door een festival: Le Moin des Climats.

Vanaf vrijdag 3 juni tot zondag 17 juli a.s. is het mogelijk om op verschillende manieren kennis te maken met de gelauwerde climats in het hart van de Bourgogne. Er worden wandelingen en rondleidingen georganiseerd om het culturele erfgoed van dichtbij te aanschouwen, zelfs in de ondergrondse wijnkelders te Beaune, Nuits-Saint-Georges en Gevrey-Chambertin. Bovengronds kunnen de bezoekers van Le Moin des Climats onder meer tentoonstellingen en concerten bijwonen.

Wellicht voor de bezoekers van de Bourgogne het meest interessant: de thematische proeverijen bij de domeinen en de handelshuizen. Aan iedereen is gedacht, dus voor kinderen het nodige alcoholvrij vertier. Deze gastvrije filosofie wordt ook toegepast op de prijskaartjes: voor geen enkel evenement dien je meer dan 20 euro te betalen. Het gehele programma is terug te vinden op de internetsite van Les Climats du vignoble de Bourgogne.

Chardonnay Day
Een ander feestje dat te leuk is om niet te vermelden en wanneer je in de buurt ben niet te missen: Chardonnay Day. En waar beter Chardonnay Day vieren dan in het plaatsje Chardonnay zelf? Het kleine wijndorp ligt in de buurt van Lugny in het departement Saône-et-Loire (ofwel 8 km ten zuiden/zuidwesten van Tournus). Chardonnay Day staat normaliter gepland op 23 mei, maar voor het gemak worden in Chardonnay zelf de festiviteiten drie dagen later gepland, wanneer het Hemelvaartsdag is. In ieder geval zullen 13 producenten van de AOC Mâcon-Chardonnay hun Bourgognes aanbieden (vanaf 17.00 uur). Voor het complete programma kun je de internetsite van Agri71 raadplegen.

Leuk dat het allemaal weer kan en mag. Noteer daarom ook maar Les Mâcon wine note? in jouw wijnagenda. Vrijdag 20 en zaterdag 21 mei a.s. in de stad Mâcon op een mooie locatie langs de Saône.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.