Dijon: wijnhoofdstad van de Bourgogne en van de wereld

Cité Internationale de la Gastronomie et du Vin in Dijon, France.
Een 3D-maquette van La Cave de la Cité in La Cité de la gastronomie et du vin de Dijon

Dijon mag dan wel de hoofdstad zijn van de voormalige regio Bourgogne, het onderwerp ‘wijn’ heeft in de stad nooit zo’n grote rol gespeeld als bijvoorbeeld in Beaune. Dijon is echter bezig met een inhaalslag. Deze bijdrage staat stil bij de opening van La Cité de la gastronomie et du vin de Dijon. Maar eerst aandacht voor ander wijnnieuws met de stad Dijon in de hoofdrol.

International Organisation of Vine and Wine (OIV)
Er bestaat zoiets als een Verenigde Naties van Wijn die momenteel is gevestigd in Parijs: International Organisation of Vine and Wine (OIV). Toen bekend werd dat de OIV van plan was om zijn hoofdkantoor te verplaatsen, barstte in Frankrijk weer de beruchte rivaliteit tussen Bordeaux en Bourgogne los. De burgemeester van Dijon, François Rebsamen, maakte op 15 juni 2021 via het radiostation France Bleu kenbaar: “Wij willen van Dijon de wijnhoofdstad van de wereld maken.” Die ambitie heeft Dijon eind vorig jaar waargemaakt, uiteraard tot ongenoegen van Bordeaux. Reims (Champagne) en Rome, die ook in de race waren, speelden geen rol van betekenis.

Hoewel niet officieel bevestigd, werd in de Franse pers gespeculeerd dat de Franse president Macron het bod van Dijon zou hebben gesteund, hoewel hij verder geen stem had in de toewijzingsprocedure. Hetgeen de Franse krant Sud-Ouest weer bracht tot een vilein stukje onder de kop: “Macron aime-t-il Bordeaux?” Naar verluidt zou burgemeester van Dijon, François Rebsamen, een socialist, aan Macron steun hebben toegezegd voor diens presidentiële campagne in 2022. Hoewel de verhuizing van de OIV pas in 2024 zal plaatsvinden, is men in Dijon reeds bezig om het historische Hôtel Bouchu dit Hôtel d’Esterno ervoor in te ruimen.

La Cité de la gastronomie et du vin de Dijon
In de jaarlijkse Best in Travel-lijstjes 2022 van de reisgids Lonely Planet staat in de categorie ‘regio’s’ Bourgogne in de Top 10 vermeld. De opening van La Cité de la gastronomie et du vin de Dijon heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de keuze voor Bourgogne. Het grote complex wordt morgen (6 mei 2022) geopend. Volgens de burgemeester van Dijon, hij heeft het er maar druk mee, viert La Cité de la gastronomie et du vinl’art de vivre à la Française, aux fondements de nos valeurs de partage et de vivre ensemble“. Ik durf het niet te vertalen. Per jaar worden er één miljoen bezoekers verwacht in een gebouwencomplex dat onder meer bovenop een voormalig ziekenhuis is gebouwd, niet ver van het historische centrum van Dijon. Het gastronomische concept dat binnen La Cité wordt aangeboden is tot op heden uniek in Frankrijk.

La Cité de la gastronomie et du vin de Dijon bestaat uit zes afdelingen met om te beginnen het Pavillon de la Gastronomie et du Vin. Met meer dan 1.750 m2 aan expositieruimte wordt aandacht besteed aan alle culturele aspecten van de gastronomie in Frankrijk. De moderne ruimte loopt over in La Grande Chapelle, waarbinnen onder meer een tentoonstelling is ingericht over de unieke climats (wijngaarden) in de Bourgogne. De climats binnen de wijndistricten Côte de Nuits en de Côte de Beaune (tezamen de Côte d’Or) zijn inmiddels door UNESCO geclassificeerd als immaterieel cultureel erfgoed.

Verder bevinden zich binnen het gebouwencomplex twee scholen, een gastronomische (L’ École Ferrandi Paris) en een vinologische (L’École des Vins de Bourgogne, met de hoofdvestiging in Beaune). Meer interactieve ervaring met de Franse gastronomie valt je ten deel in La Village gastronomique en Le Cuisine expérientelle. La Cité de la gastronomie et du vin de Dijon biedt daarnaast plaats aan een boekhandel, bioscoop, restaurant en hotel. De leiding van het restaurant is toevertrouwd aan Éric Pras, chef van het driesterrenrestaurant La Maison Lameloise in Chagny (Saône-et-Loire).

Ten slotte is er de nodige ruimte voor de presentatie van Bourgognewijnen. Ongeveer 250 wijnen, van de ongeveer 3.000 aangeboden flessen, kunnen in een speciaal glas worden geproefd. Het grootste deel van La Cave de la Cité is gereserveerd voor wijnen uit de Bourgogne (van Chablis tot de Mâconnais), waarbij de hulp is ingeroepen van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB). Je zult er ook wijnen aantreffen uit andere wijnregio’s in Frankrijk.

Mocht je de komende maanden Bourgogne bezoeken met de stad Dijon prominent op het programma, is het zinvol om het meest recente nummer van Bourgogne Aujourd’hui (№ 164) uit het tijdschriftenrek te nemen met zowel een artikel over La Cité de la gastronomie et du vin de Dijon als vier pagina’s met de beste bar à vins, wijnwinkels en restaurants in de stad Dijon.

Foto La Cave de la Cité: © épicure

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.