Grands Jours de Bourgogne 2022 (4e jour: Côte Chalonnaise)

‘Grands Jours de Bourgogne’ is de tweejaarlijkse wijnbeurs voorbehouden aan professionele kopers van wijn (wijnhandelaren, importeurs, slijters, restauranthouders, sommeliers) … én aan journalisten. Het vijfdaagse evenement bracht 950 producenten samen die ruim 5.700 wijnen presenteerden aan 1.700 bezoekers. Dag vier: een bezoek aan de Côte Chalonnaise.

Tonnellerie de Mercurey (Wijn uit Bourgogne)
De vierde dag van Grands Jours de Bourgogne 2022 in Tonnellerie de Mercurey

Inleiding
Bij de tolpoort Chalon-Nord betaalde ik € 2.20 voor de rit van Beaune naar Chalon-sur-Saône. De slagboom ging omhoog en Grands Jours de Bourgogne werd plotseling een beetje persoonlijker, want geen wijndistrict in de Bourgogne is mij bekender en dierbaarder dan de Côte Chalonnaise. Er stonden deze dag twee manifestaties op het programma: Salon des Jeunes Talents in Mellecey en Au coeur de la Bourgogne in Mercurey.

Salon des Jeunes Talents
In het kleine wijndorp Mellecey vielen de vele auto’s voor Salon des Jeunes Talents meteen op. Ik koos de donderdagochtend echter uit als mijn rustmoment en reed twee kilometer verder naar mijn bourgondische gastheer voor een kopje koffie. Met een geruststellende gedachte: de meeste van de jeunes talents waren ook aanwezig tijdens andere manifestaties van Grands Jours de Bourgogne.

Au coeur de la Bourgogne
Grands Jours de Bourgogne biedt alle gelegenheid om contacten te leggen en te onderhouden. Er kon in Tonnellerie de Mercurey zelfs Nederlands worden gesproken met Marlon Steine, een wijnbouwster die samen met haar partner Roelof Ligtmans in het bezit is van het succesvolle Domaine de la Monette in het gehucht Chamirey, nabij Mercurey. Het weekend voorafgaande aan Grands Jours de Bourgogne vertegenwoordigde Roelof Lightmans de AOC Mercurey tijdens La Saint-Vincent tournante 2022 in Puligny-Montrachet. Het domein maakt voortreffelijke Bourgognes. Begin met een witte of een rode Bourgogne Côte Chalonnaise. De rode ‘Terroirs de Mellecey’ (jawel) is één van mijn favorieten.

Een mooi stukje wijnlectuur onlangs in het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui. Leden van het proefpanel stelden elkaar de vraag: “Wat kan men nog meer verwachten, nog meer wensen van een rode Bourgogne Côte Chalonnaise?” “Niets!”, luidde het eensluidende antwoord en aldus kreeg ‘La Digoine’ 2019 van Domaine de la Villaine in Bouzeron de maximale score 20/20 toegekend. Tijdens de manifestatie Au coeur de la Bourgogne in Mercurey bleek deze Bourgogne niet meer verkrijgbaar. Wel nog de andere rode Bourgogne Côte Chalonnaise van het domein: ‘La Fortune’. De kleine hoeveelheid wordt alleen verkocht aan enkele wijnwinkels en restaurants. Wij mochten hem deze middag proeven. Voorbij de gangbare smaaknotitie: de beste generieke rode Bourgognes tref je steeds vaker aan in de Côte Chalonnaise.

In de rest van deze bijdrage sta ik stil bij de vijf appellations villages in de Côte Chalonnaise (Bouzeron, Rully, Mercurey, Givry en Montagny). Maar ik nam eerst de tijd om bij een aantal wijnproducenten Bourgogne Aligoté te proeven. Maison Géraldine Louise en Domaine Lagarde, beiden uit Rosey, presenteerden elk een gloednieuwe cuvée. De Bourgogne Aligoté van Cave de Bissey is immer van vaste waarde en die van Vignerons de Buxy uit 2020 (in de basisserie ‘Buissonnier’) is ronduit fantastisch.

  • Ter herinnering: de appellation village ‘Bouzeron’ geldt alleen voor Bourgognes die zijn gemaakt van de aligoté druif. Naast Domaine de Villaine was er een andere kanjer uit het wijndorp Bouzeron aanwezig. En van Domaine Chanzy, want die bedoel ik, proefde ik de Bouzeron ‘Clos de la Fortune’ uit 2020 (monopole). Een expressieve en delicate neus: witte bloemen en kruiden leken om elkaar heen te dwarrelen. In de mond slanker dan eerdere jaren, maar nog altijd op-en-top stijlvol, fris en met mooie minerale tonen;
  • Domaine Jean-Baptiste Ponsot behoort tot de top in Rully. Ik mocht de witte Rully 1er Cru ‘Montpalais’ proeven: in de neus een weldadig boeket van gele bloemen, vriendelijke kruiden en citrusvruchten. Een Rully met een opmerkelijke balans tussen rijp fruit, een vleugje vanille, minerale tonen en met de nodige diepe en lengte (n.b.: thuisgekomen in Nederland opende ik de ‘Montpalais’ uit 2017: pure weelde en een witte Bourgogne die de Côte d’Or voor even of voor wat langer doet vergeten);
  • Ergens tussen Rully en Mercurey, aan de westrand van de Côte Chalonnaise, ligt het hooggelegen dorp Aluze. Hier vestigde Alain Hazard eind vorige eeuw zijn domein Les Champs de l’Abbaye. Hazard hield er meteen een biologisch gedachtegoed en dito certificering op na. Lage opbrengsten per hectare, een strenge sortering van de oogst en rijping in nieuwe eikenhouten vaten zorgen mede voor pure en zuivere Bourgognes, neem de witte Rully ‘Les Cailloux’ met zijn discrete houttonen;
  • Mocht er zoiets bestaan zoals een archetype rode Mercurey, dan denk ik vooral aan de Mercurey ‘vieilles vignes’ van Domaine François Raquillet. Deze variëteit bood het domein deze dag helaas niet aan, wel de rode Mercurey ‘Les Chazeaux’ (Cuvée Suzanne) uit 2020. De meest vrolijke, zonnige en smaakvolle Mercurey deze middag. Intens de kleur en intens het mooie rode fruit. Een ongelooflijk expressieve Bourgogne, fenomenaal en wat mij betreft de coup de coeur van de dag;
  • Mooie Mercurey in overvloed deze middag. Vele exemplaren waren nog vrij gesloten, maar de meeste variëteiten kenmerkten zich door het intense, geconcentreerde fruit, de reeds elegante tannines en onder de streep een mooie balans van de materie: van de 1er Cru ‘Clos des Barraults’ van Domaine Michel Juillot uit Mercurey tot de 1er Cru ‘Clos de Paradis’ van Domaine Virot (bio!) uit het meer zuidelijk gelegen Saint-Martin-sous-Montaigu. En vergeet niet de ieder jaar interessantere witte Mercurey, zoals onder meer Domaine du Meix Foulot uit Touches ons voorschotelde. Het kleine gehucht Touches (gemeente Mercurey) ligt tussen Mercurey en Saint-Martin-sous-Montaigu;
  • Ik had de puntige karakterisering van Domaine Guillemette et Xavier Besson goed onthouden. Het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui schreef onlangs namelijk: “Des Givry comme on les aime, plein de fruit, gourmand, délicieux à boire dès leurs premières années.” Dus proefde ik de charmante rode Givry ‘Le Haut Colombier’. Een verdere smaaknotitie is overbodig, Bourgogne Aujourd’hui is namelijk spot-on;
  • Hoewel ik de Bourgognes van Domaine Michel Sarrazin et Fils uit Charnailles (Jambles) regelmatig mocht proeven en gelukkig ook drinken, toch even de proeftafel van het domein bezoeken. Mede omdat men ook uitstekende witte Givry met de nodige pit maakt, zoals de levendige ‘Les Grognots’. De ligging van dit climat, aan de rand van het hooggelegen gehucht Russilly, is net zo mooi als de witte Givry die het domein ervan weet te maken. De Côte Chalonnaise in optima forma;
  • Drie vermeldingen ‘Montagny’, de meest zuidelijke AOC van de Côte Chalonnaise en geheel gereserveerd voor de chardonnay druif. Om te beginnen een kort praatje met de vriendelijke Muriel Denizot, die met haar broer Christophe Denizot aan het roer staat van Domaine des Moirots uit Bissey-sous-Cruchard. Zij deelde mij mee dat er helaas een streep is gezet door Les Agapes du Montagny in Buxy, het jaarlijkse feestje waarbij de AOC Montagny in het zonnetje werd gezet. Reden: te weinig publiek. Mijn teleurstelling enigszins kunnen wegspoelen door de Montagny 1er Cru ‘Les Vieux Chateau’ 2020 te proeven. Wanneer er één Montagny mag worden getooid met het predicaat ‘valeur sûre‘, dan deze;
  • Domaine Laurant Cognard in Buxy is één van de meest gelauwerde domeinen binnen de AOC Montagny. De goedgeluimde Laurant Cognard schonk de 1er Cru ‘Les Bassets’ in, toen ik hem vroeg om zijn persoonlijke favoriet. Een klassieke Montagny met een rustiek tintje. Verder een complexe Montagny, waarbij de vriendelijke tonen citrusfruit de lange afdronk begeleidden;
  • Ik ontmoette hem reeds tijdens de laatste editie van Les Agapes du Montagny, maar ook deze middag alle gelegenheid voor een goed gesprek met de joviale Grégory Peyre. Hij is de schoonzoon van Paul Perret, een wijnbouwer uit Jully-lès-Buxy die de druivenopbrengst jarenlang deels naar de coöperatie in Buxy en deels naar de coöperatie in Bissey-sous-Cruchaud bracht. Domaine la Renarde is vanaf 2007 in handen van Grégory Peyre en in 2011 voegde Pauls zoon Gaspard zich bij de equipe. In 2016 maakte het domein voor het eerst zijn eigen Bourgognes in een gloednieuwe wijnkelder. Ik proefde onder meer de Montagny 1er Cru ‘Les Vignes Longues’ uit 2019. In de neus een gewaarwording van zowel minerale als bloemige tonen, eigen aan de kalkrijke bodem van het climat en typisch voor zijn appellation. Een smaakvolle, harmonieuze en vooral levendige Montagny. De uitnodiging om het domein te bezoeken in mijn agenda genoteerd.

Ten slotte
Ik nam de scenic route terug naar Beaune. Na Chagny reed ik de Côte de Beaune binnen en passeerde wereldberoemde wijndorpen, zoals Puligny-Montrachet, Meursault, Volnay en Pommard. Een goede generale voor de laatste dag van Grands Jours de Bourgogne: Côte de Beaune.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.