Het beste van de Bourgogne onder één kurk: Gevrey-Chambertin

Gevrey-Chambertin (Wijn uit Bourgogne)
De oostelijke grens van de AOC Gevrey-Chambertin

Op de vraag in welk wijndorp de beste rode Bourgognes worden gemaakt, zal gelet op de diversiteit van de Bourgogne wel nooit een definitief antwoord kunnen worden gegeven. Wanneer het om een favoriet wijndorp gaat, wijzen vele vingers naar Vosne-Romanée in de Côte de Nuits of naar Volnay in de Côte de Beaune. Gevrey-Chambertin dient in welk overzicht niet te ontbreken. De rode Bourgognes uit dit wijndorp vertegenwoordigen namelijk het beste van de Bourgogne wanneer het gaat om een voorbeeldige structuur, intense kleur, weelderige aroma’s, complexiteit en finesse. Daarnaast weten sommige liefhebbers het vleugje rustiek in een Gevrey-Chambertin te waarderen.

Gevrey-Chambertin is de grootste AOC in de Côte de Nuits, waarbinnen 26 climats (wijngaarden) zijn geclassificeerd als 1er Cru en 9 climats als Grand Cru. Het beroemdste Grand Cru climat is ‘Chambertin’, de reden waarom het dorp Gevrey in 1847 zijn naam veranderde in Gevrey-Chambertin. Wijnliefhebbers spreken respectvol over deze ‘Koning van de Bourgogne’. Een koning die op zijn beurt niet verlegen is om zijn vrouwelijke kant te laten zien. De eveneens excellerende buur van ‘Chambertin’ is ‘Chambertin-Clos de Bèze’ genaamd. Het grootste Grand Cru climat heeft de bekoorlijke naam ‘Charmes-Chambertin’, waarbinnen dan weer ‘Mazoyères-Chambertin’ valt. Deze laatste Grand Cru mag ook worden gelabeld als ‘Charmes-Chambertin’. En dan lees je van gerespecteerde wijnschrijvers dat zo’n ‘Charmes-Chambertin’ van net wat mindere kwaliteit is dan zijn noorderbuur ‘Chambertin’. Dit zijn echter vergelijkingen op het allerhoogste bourgondische niveau. Ik herinner me als de dag van gisteren dat ik stijl achterover sloeg van de ‘Charmes-Chambertin’ 2015 van Domaine des Varoilles.

Terwijl de Grands Crus climats keurig liggen gerangschikt ten zuiden van het wijndorp Gevrey-Chambertin, vinden wij de 1ers Crus climats terug net ten zuiden van de bebouwde kom, maar vooral richting de westelijke hoogtes met als natuurlijke grens La Combe Lavaux. Het zijn volgens het standaardwerk Les Vins de Bourgogne (2019) Bourgognes die zich onder meer onderscheiden door hun bijzondere elegantie. Het 1er Cru climat dat in de wijnliteratuur het meest wordt bewierookt is ‘Clos-Saint-Jacques’ met zijn perfecte zuidoostelijke expositie. Het climat wordt gedeeld door vijf excellente wijnproducenten. Niet zelden, wat kwaliteit betreft, is een ‘Clos-Saint-Jacques’ verheven boven een aantal Grands Crus. En dat betekent dat je voor deze 1er Cru menigmaal meer betaalt dan voor een Grand Cru.

De grote oppervlakte van de AOC Gevrey-Chambertin werd veroorzaakt door het colluviaal tapijt dat afkomstig is van de eerder genoemde Combe Lavaux. Het bodemmateriaal van La Combe Lavaux (slib vermengd met kalksteen, klei en vergruisde kiezels) is door erosie van de helling afgespoeld en heeft zich aan de voet van de helling verspreid. De AOC Gevrey-Chambertin strekt zich hierdoor uit vanaf de zuidelijke helft van dorp Brochon *) in het noorden tot de grens met Morey-Saint-Denis in het zuiden. Bijzonder is de grote hoeveelheid wijngaarden ten oosten van de D974. Wanneer je aan de oostelijke rand van de AOC Gevrey-Chambertin staat, heb je onderhand een goede verrekijker nodig om de Grands Crus en de 1ers Crus climats te kunnen aanschouwen. Je kunt terecht op de mooie site Bourgogne Maps om de AOC Gevrey-Chambertin te visualiseren.

Tot rond de eeuwwisseling werd er in de wijnliteratuur geschreven over de mindere kwaliteit van de bodem aan de oostzijde van de D974. Het was daarbij tot deze tijd bon ton om gemakkelijk en snel wijn te maken, die je toch kon voorzien met het wereldberoemde etiket ‘Gevrey-Chambertin’. Maar deze kritische geluiden zijn bijna niet meer horen. Bijna, want enkele plaatselijke wijnbouwers volharden in hun kritiek en wijzen er onder meer op dat de wijngaarden ten oosten van de D974 te dicht zijn beplant. Laten wij het er ten slotte op houden dat het terroir in en rond Gevrey-Chambertin een grote diversiteit kent. Het is bij een generieke Gevrey-Chambertin zinvol om te kijken naar een exemplaar dat afkomstig is van één climat of te boek staat als een ‘vieilles vignes’.

Er zijn vele goede producenten van een Gevrey-Chambertin, om te beginnen met de klassieke handelshuizen in Beaune. Met de aantekening dat Maison Louis Jadot één van de vijf eigenaren is van het prestigieuze 1er Cru climat ‘Clos-Saint-Jacques’. Verder is Gevrey-Chambertin wat betreft laagdrempelige en gastvrije adressen die in Le Guide des Caves worden vermeld, ruimer bedeeld dan het in de vorige bijdrage besproken wijndorp Vosne-Romanée: twee in plaats van één. Allereerst ben je welkom bij Domaine Trapet-Rochelandet, dat overigens als enige wordt vermeld in wijngids Oenotourisme en Bourgogne et Jura (2020). Geprezen vanwege het respect voor het milieu, bewerkstelligd in de vorm van natuurlijke wijnen zonder onnatuurlijke toevoegingen. Laat de Gevrey-Chambertin 1er Cru ‘Petite Chapelle’ niet aan je voorbijgaan. Verder is de Gevrey-Chambertin ‘Les Champs Chenys’ (‘vieilles vignes’) ieder jaar van grote kwaliteit.

Als tweede aanbeveling ben je welkom bij het domein van Pierre Bourée Fils dat je tevens graag ontvangt in La Table de Pierre Bourée (beide adressen liggen tegenover elkaar langs de D974). Het proeven van de wijnen (40 appellations) wordt bij het tweede adres aangeboden in de vorm van gastronomische formules. Ten slotte breekt de charmante reisgids Petit Futé de lans voor Philippe Leclerc (mooie wijnkelder, een aantal goede climats) en Domaine Gérard Quivy (gevestigd in een oud herenhuis) dat voorziet in uitstekende 1ers Crus en enkele Grands Crus. Zijn ‘Charmes-Chambertin’ is blijkbaar een prijswinnaar.

Er zijn in en rondom Gevrey-Chambertin mooie wandelingen uitgezet om met het dorp en zijn wereldberoemde wijngaarden nader kennis te maken (download de handzame app Balades en Bourgogne Côte d’Or). Neem je genoegen met een terras in het centrum van Gevrey-Chambertin en met die ene fles voor naar huis, zou je een bezoek kunnen overwegen aan een goede wijnwinkel. In Rue Richebourg liggen er twee: Clos de Bourgogne op nr. 4 en Cave de Vénus op nr. 31. Ten slotte vernam ik de afgelopen zomer dat de Verenigde Wijnbouwers van Gevrey-Chambertin van plan zijn om een caveau collectif te openen. Fantastisch nieuws natuurlijk, maar laten wij hopen dat het niet zo lang duurt als in Marsannay-la-Côte. Misschien even de laatste stand van zaken navragen bij de plaatselijke VVV?

*) De wijngaarden in de noordelijke helft van het wijndorp Brochon zijn geclassificeerd als AOC Côtes de Nuits-Villages.

Een gedachte over “Het beste van de Bourgogne onder één kurk: Gevrey-Chambertin

  1. Is inderdaad een heel mooi gebied om een wandeling te maken richting de heuvels en het vakmanschap te aanschouwen van de wijnbouw. Heerlijk geurende wijnkelders in oktober waargenomen in het centrum van Gevrey-Chambertin. Aanrader!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.