De publiekslieveling in de Bourgogne: Vosne-Romanée

Vosne-Romanée (Wijn uit Bourgogne)
Vosne-Romanée: de centrale parel van het bourgondische halssnoer

Wanneer je de superlatieven en uitroeptekens over Vosné-Romanée achter elkaar zet, zou je bijna een goddelijke interventie in de wijngaarden veronderstellen. Maar nee, niets is minder waar. De wijngaarden van Vosne-Romanée (Côte de Nuits) kunnen bogen op een uniek natuurlijk evenwicht: een stenige klei-, kalksteenbodem, soms vermengd met een ijzerachtige substantie (denk hierbij aan de beroemde Grands Crus). Alle puzzelstukjes vallen in Vosne-Romanée samen: de ligging en helling van de wijngaarden, zelfs de droge valleien rondom het wijndorp die zorgen voor een goede ventilatie van de druiven. Het is tezamen de perfecte conditie voor het verbouwen van de pinot noir druif.

Het bekendste domein in Vosne-Romanée is Domaine de la Romanée-Conti dat in het bezit is van de wereldberoemde wijngaard ‘Romanée-Conti’. Het domein, door ingewijden DRC genaamd, is ook alleen-eigenaar van een andere fameuze Grand Cru-wijngaard binnen het wijndorp: ‘La Tâche’. Domaine de la Romanée-Conti bezit verder de grootste delen van de Grands Crus ‘Richebourg’ en ‘Romanée Saint-Vivant’, maar delen deze met andere domeinen en handelshuizen. Ten westen van ‘Romanée-Conti’ ligt de kleine Grand Cru wijngaard ‘La Romanée’ dat een monopole is van Comte Liger-Belair. De Grand Cru wijngaard ‘La Grande Rue’, gesandwiched tussen ‘La Tâche’ en ‘La Romanée/Romanée-Conti’ is dan weer een monopole van Domaine François Lamarche.

Voor een ‘Romanée-Conti’ dien je tegenwoordig, grof geschat, rond de € 10.000 te betalen. Mocht je om de prijs niet malen, dan nog heeft aanbellen bij het domein weinig zin. Je dient je namelijk in te schrijven op een lijst en sluit je aldus aan in de lange rij. Hoe de hoge prijs te verklaren? Door de mythe natuurlijk, de schaarste (ongeveer 5.000 flessen per jaar) en de speculatie die daarop volgt. Er wordt daarom van alles gedaan om te voorkomen dat er flessen ‘Romanée-Conti’ op marktplaatsen worden aangeboden: genummerde flessen, verkopers en kopers worden door de eigenaren vermeld en gecatalogiseerd. Wanneer iemand een fles doorverkoopt en deze verkoper is bekend, wordt hij (of zij) van de verkooplijst van het domein geschrapt. Bespaar ik je verder al die verhalen over fraude, vervalsingen en diefstal.

En dan is er het verhaal over het dorp Flagey-Echézeaux dat aan de oostzijde van de D974 ligt (de weg van Dijon naar Nuits-Saint-Georges). De gemeentegrenzen van Flagey-Echézeaux reiken tot ver ten westen van de D974 en grenzen onder meer aan Vougeot, Chambolle-Musigny én Vosne-Romanée. Hierbinnen liggen twee Grands Crus wijngaarden (‘Echézeaux’ en ‘Grand Echézeaux’) die ook vallen onder de AOC Vosne-Romanée. De 1ers Crus wijngaarden die binnen de gemeente Flagey-Echézeaux liggen, dragen dan ook de classificatie Vosne-Romanée 1er Cru.

Met de prachtige 1ers Crus van Vosne-Romanée belanden wij wat prijzen betreft terug op aarde. Maar ik vermoed ernstig dat een groot deel van de lezers ook terugschrikt van de prijzen die bijvoorbeeld de bekende handelshuizen in Beaune vragen (tussen de 100 en 150 euro). Blader door recente proefnotities van het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui en je leert dat het ook voor rond de € 60 euro mogelijk is om een heel goede Vosne-Romanée 1er Cru te kopen. Twee van de meest bekende 1ers Crus zijn ‘Les Beaux Monts’ en ’Aux Malconsorts’. Het opulente fruit verleidt nog steeds en de smaak is fluwelig en satijnachtig. Eén van de Bourgognes uit Vosne-Romanée die ikzelf ooit dronk, was de 1er Cru ‘Les Beaux Monts’ (van Domaine Daniel Rion et Fils uit Premeaux-Prissey, voor wie in dit soort zaken is geïnteresseerd). Vooral het aardse karakter van deze Vosne-Romanée viel op en verder een scala aan smaakreserves, waarmee je van de ene in de andere prettige verbazing viel.

Vosne-Romanée lijkt steeds meer de allure te hebben van een onneembare vesting. Daarom in de rest van deze bijdrage de presentatie van enkele lokale namen die een laagdrempelige karakter hebben. Om te beginnen zou je je kunnen wenden tot Domaine Armelle et Bernard Rion dat langs de D974 ligt. Dit domein wordt als enige uit Vosne-Romanée vermeld in de Guide des Caves (2021). Dus weet je dat het domein het charter Vignobles & Découvertes heeft ondertekend, hetgeen garant staat voor een gastvrije ontvangst. Vanaf 1896 gaven vijf generaties lang van vader op zoon het domein door; het laatst van vader op dochters. Alice (met haar man Louis), die zich in 2008 bij haar ouders (Armelle en Bernard Rion) heeft gevoegd, is verantwoordelijk voor de vinificatie van de wijnen. Haar filosofie luidt: zo weinig mogelijk tussenkomst in de wijngaarden en in de wijnkelder. Mélissa, de zus van Alice, keerde in 2018 terug naar Bourgogne en werd verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het wijntoerisme dat het domein organiseert, onder meer met wandelingen in de wijngaarden. Bezoek, proeven, kopen en verder oenologisch vertier wel alleen na afspraak.

In het centrum van Vosne-Romanée ligt La Maison des Vins dat in het bezit is van Domaine Gerbet Filles (voorheen: Domaine François Gerbet). Ook bij dit domein: attentie voor de familielijnen! Dochters Marie Andrée en Chantal Gerbet blijven La Maison des Vins beheren. De wijngaarden van hun vader staan inmiddels onder leiding van Amélie Berthaut (dochter van Marie-Andrée Gerbet en Denis Berthaut), dé rijzende ster in Fixin, het wijndorp dat in het noorden van de Côte de Nuits ligt. Haar wijnen (onder de naam Domaine Berthaut-Gerbet) zijn te koop in La Maison des Vins, alsmede die van enkele topdomeinen in Vosne-Romanée, zoals van de Domaines Gros, Grivot, Lamarche, MéoCamuzet, Mugneret-Gibourg en, voor zover mijn informatie reikt, ook enkele van Domaine Romanée-Conti.

Opmerkelijk ten slotte dat de leukste reisgids in Frankrijk, de Petit Futé, in een apart kopje Domaine François Lamarche presenteert. Sinds 2006 wordt het domein geleid door Nicole Lamarche en onder haar hoede werd er gekozen voor een biologische route (in 2010 AB gecertificeerd). Het domein voorziet in een groot aantal lokale wijnen: van Grands Crus tot generieke Bourgognes. Het is natuurlijk uitkijken naar die Grand Cru ‘La Grande Rue’, waarvan het domein alleen-eigenaar is. Naar de reden van vermelding in de Petit Futé, als enige domein uit Vosne-Romanée, is het gissen, want deze reisgids vermeldt soms domeinen zonder dat deze van tevoren op de hoogte worden gesteld.

Succes met je zoektocht naar een mooie Vosne-Romanée. Gaat vast lukken, want er zijn in dit wijndorp geen normale wijnen (Claude Courtépée in 1775). “Or should be …” (Hugh Johnson in 2021).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.