Nuits-Saint-Georges: hoofdstad van de Côte de Nuits

Nuits-Saint-Georges (Wijn uit Bourgogne)
Aan de rand van de bebouwde kom in Nuits-Saint-Georges

Wanneer ik Nuits-Saint-Georges zou moeten typeren, dan zoiets in de geest van ‘Bourgogne in het klein’. De stad wordt omringd door wijngaarden. In en rondom Nuits-Saint-Georges liggen domeinen en handelshuizen waar je wijn kunt proeven en kopen. In het levendige centrum alle gelegenheid om goed te eten, te drinken en er zijn de nodige wijnwinkels om die ene fles op de kop te tikken. Er zijn zelfs gelegenheden om nader kennis te maken met crèmes de fruits en Crémants de Bourgogne. Verder wordt de populaire vrijdagochtendmarkt steevast goed bezocht. In deze bijdrage sta ik vooral stil bij de wijnen van Nuits-Saints-Georges en dat zijn hoofdzakelijk rode Bourgognes gemaakt van de pinot noir druif.

Ik moet bij het schetsen van een AOC in algemene termen steeds denken aan de woorden van een gerespecteerde wijnbouwer in Meursault: “Gereduceerde onzin.” Ik weet, het belang van terroir weegt zwaar in de Bourgogne, zo ook in Nuits-Saint-Georges, maar ik ga mij er toch schuldig aan maken. Een uitloper van Meuzin-vallei zorgt voor een duidelijke scheiding tussen het noorden en het zuiden van de AOC Nuits-Saint-Georges. Hier ligt de D25, de weg die je naar de Hautes-Côtes de Nuits leidt. Vooral tegen de hoger gelegen hellingen tref je de 1ers Crus wijngaarden aan. Rondom de stad Nuits-Saint-Georges treffen wij op een steenachtige bodem de resten aan (klei, slib en grind) van de zogenaamde ‘alluviale waaier’, afkomstig van het hoger gelegen deel van de Meuzin-vallei. Hier liggen de meeste wijngaarden die bron zijn voor een generieke Nuits-Saint-Georges.

In het noorden grenst de AOC Nuits-Saint-Georges aan de AOC Vosne-Romanée. In het zuiden loopt de AOC Nuits-Saint-Georges deels door in het dorp Premeaux (gemeente Premeaux-Prissey) waar ook wijngaarden liggen die als Nuits-Saint-Georges (villages/1er Cru) zijn geclassificeerd. Overigens zijn de zuidelijke wijngaarden in Premeaux geclassificeerd als Côtes de Nuits-Villages. De Bourgognes uit Nuits-Saints-Georges moeten het nodige dulden wat hun karakterschetsen betreft: van koppig tot elegant. Het woord ‘stevig’, mede veroorzaakt door de tannines, tref je in de meeste handboeken terug. Daarentegen tref je ook typeringen aan zoals ‘intens’, ‘aromatisch’ en ‘complex’. Zelfs het standaardwerk Les Vins de Bourgogne (2019) acht het nodig om de lezer te wijzen op de diversiteit van het terroir van Nuits-Saint-Georges. Grofweg zijn de Bourgognes uit het noordelijke deel van de AOC meer elegant (denk aan de wijnen van de buur Vosne-Romanée) en uit het zuidelijke deel wat strenger. Deze Bourgognes, zeker de 1ers Crus, verdienen een bewaartijd van 10 jaar en soms meer.

Wat wij in ieder geval van de AOC Nuits-Saint-Georges weten is dat zij maar liefst 41 climats (wijngaarden) heeft die als 1er Cru zijn geclassificeerd. Het climat ‘Les Saint-Georges’ genoot zoveel respect dat het sinds eind 19e eeuw deel uitmaakt van de plaatsnaam Nuits-Saint-Georges (voorheen: Nuits of Nuits-sous-Beaune). Maar het wierookvat kan meteen ook worden gezwaaid boven de noordelijke buur ‘Les Vaucrains’. Sterker, de wijnbouwers uit Nuits-Saints-Georges waarderen iedere stukje wijngaard zozeer, dat men in het verleden nooit de behoefte heeft gehad om één of meer 1ers Crus climats te willen laten promoveren tot een Grand Cru climat.

Een wijnbouwer die de uniciteit van de AOC Nuits-Saints-Georges hoog in het vaandel heeft staan, is Henri Gouges, nog niet zo lang geleden door het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui uitverkozen tot beste wijnbouwer uit Bourgogne. Het tijdschrift onderkent de karakteristieken van zijn variëteiten Nuits-Saint-Georges, maar wijst ook op een overvloed aan finesse en elegantie bij de Bourgognes van dit domein, die in hun jeugd steeds toegankelijker worden. Het domein produceert een zeldzame witte wijn die wordt gemaakt van een mutatie van de pinot noir druif en soms wordt genoemd naar zijn promotor: pinot gouges. Andere wijnbouwers maken een witte Nuits-Saint-Georges van de pinot blanc of de pinot beurot (pinot gris) druif en uiteraard van de in de Bourgogne vertrouwde chardonnay druif. Het zijn soms behoorlijk aromatische en bedwelmende Bourgognes. Weet dat het volume witte wijnen in Nuits-Saint-Georges echter zeer klein is.

Een groot aantal wijnbouwers in Nuits-Saint-Georges heeft zich verenigd in het plaatselijke Syndicat Viticole onder voorzitterschap van Yvan Dufouleur, zelf ook een verdienstelijke wijnbouwer. Yvan doet zijn uiterste best om zoveel mogelijk Bourgognes van verschillende wijnbouwers uit Nuits-Saint-Georges onder te brengen in La Maison des Vignerons – Nuits-Saints-Georges. Naast Caveau des Vignerons in Morey-Saint-Denis is dit huis één van de twee caveaux collectifs in de Côte de Nuits met zogenaamde tarifs propriétés. Inmiddels plaatsen rond de 40 wijnbouwers hun wijnen in La Maison des Vignerons: rood, wit, rosé en zelfs Crémant de Bourgogne. Dit adres ligt niet ver achter de afslag van de A6 en, in tegenstelling tot in het centrum van Nuits-Saint-Georges, hier alle gelegenheid om de auto te parkeren. Vriendelijke medewerkers met hart voor de zaak. Geen betere kennismaking met de AOC Nuits-Saint-Georges dan dit gastvrij onderkomen.

Naast Domaine Henri Gouges (er wordt niet aan de deur verkocht) zou ik met wijngidsen in de hand met meer klinkende namen kunnen presenteren. Denk hierbij ook aan bekende handelshuizen zoals Faivelay en Boisset (Domaine de la Vougeraie). Toch opteer ik bij deze kennismaking met Nuits-Saint-Georges en in de geest van deze blog voor een aantal laagdrempelige adressen die ook hele goede tot uitstekende Bourgognes maken.

  • Domaine Guy et Yvan Dufouleur. De twee broers hebben 30 ha “pure rijkdom” onder hun hoede. Volgens Bourgogne Aujourd’hui een “valeur sûre“. Excelleert zowel met 1ers Crus als met villages. Immer een vriendelijke ontvangst, wel even van tevoren je bezoek aankondigen. Enkele flessen Nuits-Saint-Georges (2017) van het domein liggen in mijn wijnkelder. Keuze van La Maison des Vignerons.
  • Domaine Alain Maurice Gavignet. Van vele markten thuis. Van een top Grand Cru ‘Échézeaux’, Nuits-Saint-Georges tot Hautes-Côtes de Nuits (zowel wit als rood). Voor iedere portemonnee derhalve en dat zie je niet vaak in de Côte de Nuits. Ik weet niet of familie van …
  • Domaine Philippe Gavignet. Volgens de gids Oenotourisme en Bourgogne et Jura (2020) is er altijd wel iemand aanwezig om je met een glimlach te ontvangen. Probeer om te beginnen de Nuits-Saint-Georges ‘vieilles vignes’ (intens fruit, vol en geconcentreerd).
  • Ten slotte ook een domein in Premeaux: Domaine R. Dubois et Fils. Stond reeds rond de eeuwwisseling hoog op de lijst van Hubrecht Duijker. Momenteel in handen van oenoloog Béatrice Dubois, terwijl haar broer Raphaël zich bezighoudt met de commerciële tak van het domein. Rond de 21 ha aan wijngaarden en producent van 21 appellations. Zelfs de witte Coteaux bourguignons (100% chardonnay) wordt regelmatig beloond met sterren in Le Guide Hachette des Vins. Heeft Raphaël ook nog een keer de tijd om aan het hoofd te staan van de tweejaarlijkse mammoetproeverij Grands Jours de Bourgogne.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.