Bij het drinken van de Beaujolais Nouveau 2021

Beaujolais (Wijn uit Bourgogne)
De Beaujolais ergens tussen Saint-Amour-Bellevue en Juliénas

Van de strenge aprilvorst, die grote delen van West-Europa in zijn greep hield, had de Beaujolais over het algemeen minder last dan de rest van de wijnregio Bourgogne. De temperaturen in de Beaujolais bleven rond het vriespunt steken en er viel nauwelijks regen of sneeuw. Bovendien stak er een welkom briesje op. Toch spreken de wijnbouwers in de Beaujolais over een heterogeen oogstjaar 2021. De relatief koude en natte maanden juni en juli zijn hiervoor in grote mate debet. Heterogeen betekent ook de positieve keerzijde. Hierbij wordt gewezen naar de zonnige en warme maanden augustus en september van dit jaar.

Na jaren van crisis, mede veroorzaakt door een niet al te best imago, kan de Beaujolais vanaf 2015 jaarlijks bogen op goede tot uitstekende wijnoogsten. Behalve in die dorpen waar het hagelde, want daar blijkt de Beaujolais en vooral een wijndorp als Fleurie patent op te hebben (2016 en 2017). De oogst van 2018 was zowel wat kwantiteit als kwaliteit betreft helemaal tiptop. En de wijncritici schreven: “De Beaujolais is back in business.” Je zou de Beaujolais vanaf dat jaar alleen maar het allerbeste toewensen, maar de hete zomers van 2019 en 2020 zorgden helaas voor lagere rendementen en om te schrijven dat de Beaujolais in 2021 de dans ontsprong, is een understatement.

Nu de proefpanels van de wijngidsen en wijntijdschriften de nodige flessen uit 2019 en 2020 kregen gepresenteerd, kan men over deze twee recente oogstjaren de eerste balans opmaken. Lovende woorden over het oogstjaar 2020 dat een klassieke, (smaak-)volle Beaujolais voortbrengt. Vooral de mooie concentratie van het druivensap wordt opgemerkt, een karaktertrek die in het jaargang 2019 voor een deel lijkt te ontbreken. De beste wijnproducenten weten echter door het herzien van het vinificatieproces een prima Beaujolais te maken. Hierbij is men voorzichtig met wat juist goed is aan het oogstjaar 2019 en wel het mooie fruit dat er onder meer voor zorgt dat de Beaujolais uit dat jaar reeds op jonge leeftijd kan worden gedronken. Intussen ziet men ook het potentieel van het oogstjaar 2021 in en durft men te spreken over een veelbelovend, zelfs klassiek jaar, nogmaals met inachtneming van de significant lagere rendementen.

Intussen staat de Beaujolais niet stil. Vele percelen worden op een gezonde wijze herplant en een opvallend groot aantal domeinen kiest ervoor de weg in te slaan richting een bio-certificering. Verder toont recent onderzoek aan dat het terroir-effect niet alleen een waardevol erfgoed is van de Bourgogne. In de toekomst zullen wij dan ook steeds vaker de vermelding van een climat of een lieu-dit op het etiket van een fles Beaujolais aantreffen. Geïnspireerd door de bourgondische noorderbuur Pouilly-Fuissé startten vijf van de tien prestigieuze Crus in het noorden van de Beaujolais het traject om een aantal climats te laten promoveren tot 1er Cru (een classificatie die ontbreekt in de Beaujolais).

Een soort halverwege tussen een Cru Beaujolais en een Beaujolais-Villages is een Beaujolais met de daadwerkelijke toevoeging van de villages-naam. Dertig gemeenten in de Beaujolais hebben dit voorrecht en dat brengt mij bij het wijndorp Lantignié. Lantignié grenst aan de Cru Regnié en ligt maar zes kilometer verwijderd van de Cru Morgon. Er wordt in dit wijndorp uitstekende Beaujolais gemaakt, mede door de unieke bodemsamenstelling en de mooie ligging van vele wijngaarden tegen een heuvel. Het bekende handelshuis Louis Jadot uit Beaune, dat reeds uitstekende zaken doet in de Beaujolais met zijn Château des Jacques, kocht zes hectare wijngaard in Lantignié en produceert inmiddels onder auspiciën van Domaine des Cristeaux een uitstekende rode Beaujolais-Lantignié. Een overdaad aan rijp rood fruit met een toefje vriendelijke kruiden en specerijen zet de toon in deze lichte, zachte en aldus zeer toegankelijke Beaujolais. Een mooie en nog voordelige kennismaking met de Beaujolais.

Jean-Paul Dubost is één van de bekendste en beste wijnproducenten in Lantignié. Inmiddels staat zijn naam garant voor bio-vriendelijke wijnen: geen chaptalisatie, geen filtratie, geen sulfiet en het gebruikt van inheemse gisten. Het resultaat? Als eerste een rode Beaujolais-Lantignié met vooral klein rood fruit voorzien met een kleine florale toets (viooltjes). Simpelweg smaakvol en soepel. In de witte Beaujolais-Lantignié (100% chardonnay) zet het genereuze, rijpe fruit de toon. En wat is een witte Beaujolais inmiddels een goed alternatief voor de steeds duurder wordende witte Bourgognes. Ik kocht van het domein ook een Brouilly (‘vieilles vignes’) uit 2018. Een Cru Beaujolais met een aromatische, expressieve neus. Rood fruit, zwarte bessen en enkele verdwaalde pruimen vermengen zich met tonen vanille en geroosterde nootjes. Reeds prima te drinken, maar voor meer ronde tannines nog een jaar of twee, drie wegleggen.

Traditiegetrouw de derde donderdag van november de Beaujolais Nouveau van Maison Joseph Drouhin gekocht. De Canadese wijnschrijfster Natalie MacLean: “One of the best nouveau wines year after year.” De 2021? Opvallend, zonder die classificatie Villages. Een fruitige, goedgehumeurde en volstrekt onbezorgde Beaujolais Nouveau. Wel terug in de tijd, van een Beaujolais Nouveau 2.0 van de afgelopen jaren naar een meer klassieke BoJoNo. Serieus koelen en drinken in goed gezelschap.

De rode Beaujolais-Lantignié van Maison Louis Jadot werd gekocht in de winkel (van) Denis Perret in Beaune. Voor Beaujolais van Jean-Paul Dubost ben je welkom bij Baeten Vinopolis in Maaseik (België). De Beaujolais Nouveau 2021 van Maison Joseph Drouhin is verkrijgbaar bij Gall & Gall.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.