
Prissé
Dubbel feest in Prissé dit jaar en het begon al vroeg in januari. Het bekende wijntijdschrift La Revue du vin de France verkoos de plaatselijke coöperatie (Terres Secrètes) tot beste van Frankrijk. Meer serieuze schouderklopjes volgden voor Terres Secrètes. Vooral een tweede ster voor deze wijnproducent in de gezaghebbende wijngids Bettane & Desseauve sprong in het oog. Dat andere feestje lijkt door de coronapandemie een beetje te zijn ondergesneeuwd.
Saint-Véran
Het wijndorp Prissé is namelijk één van de acht gemeenten waarbinnen een groot deel van de wijngaarden valt onder de AOC Saint-Véran. Dit jaar mocht Saint-Véran 50 kaarsjes uitblazen. Tegelijkertijd met de AOC’s Pouilly-Fuissé, Pouilly-Vinzelles en Pouilly-Loché diende AOC Saint-Véran ruim tien jaar geleden bij de Franse overheidsinstantie I.N.A.O. (Institut National des Appellations d’Origine) het verzoek in om een groot aantal climats (wijngaarden) te promoveren tot 1er Cru. Pouilly-Fuissé was het eerste aan de beurt en hier kan Saint-Véran, wat geologische samenstelling van de bodem betreft veel gelijkenissen vertoont, alleen maar van leren en profiteren. Intussen zijn de nodige voorbereidingen in volle gang. Wij zien reeds bij verschillende domeinen en coöperaties de speciale cuvées, waarmee de producenten de typicité van hun terroir, maar ook hun kennis en kunde willen etaleren. Saint-Véran hoopt over vijf jaar de zaken rond te hebben.
Pouilly-Fuissé
Inmiddels treffen wij vanaf de wijnoogst 2020 de eerste vermeldingen van 1er Cru aan op de etiketten van flessen Pouilly-Fuissé. Het I.N.A.O. heeft bij het toekennen van de 1ers Crus classificaties geadviseerd om een minimum prijsverschil te hanteren van 25% tussen een generieke Pouilly-Fuissé en een 1er Cru. Zo rigoureus hebben de wijnproducenten in de Mâconnais gelukkig geen gevolg gegeven aan dit advies, maar enkele wijnproducenten, en dat zijn meteen de beste, hikken met hun exclusieve cuvées of monopoles reeds tegen de 50 euro aan. In Bourgogne welteverstaan. Gelukkig zijn er nog de nodige domeinen en coöperaties die een generieke Pouilly-Fuissé aanbieden voor een prijs tussen de pakweg 15 en 20 euro. Domaine Gaillard uit Davayé biedt zijn Pouilly-Fuissé 1er Cru ‘Les Crays’ (Bourgogne Aujourdhui: ”Un vin tout en finesse.”) zelfs aan voor onder de 20 euro. Chapeau.
Viré-Clessé
Eén van de vijf appellations villages binnen de Mâconnais die in het noorden van het wijndistrict ligt. De twee lokale coöperaties, zowel eentje in Viré als in Clessé, zijn de belangrijkste wijnproducenten. Cave de Viré heet sinds kort Vérizet. Dat veranderen van naam is bon ton bij de coöperaties in de Bourgogne. Vooral het woord cave moet eraan geloven. Alternatieven: Vignerons (om het familiaire karakter van een coöperatie te onderstrepen) of een referentie naar een stukje lokaal cultureel erfgoed. De naam Vérizet kan worden gelinkt aan een gehucht (inmiddels opgenomen binnen de gemeente Viré), een kasteel en een climat.
Opvallend dat een groot aantal van de beste producenten binnen de AOC Viré-Clessé de bio-route heeft ingeslagen. In een eerdere bijdrage vermeldde ik reeds Domaine de la Verpaille en Domaine des Gandines. Domaine André Bonhomme, dat behoort tot de absolute top in deze contreien, is er bijna. Met namen zoals Jean-Marie Chaland in Viré en Jean-Pierre Michel in Clessé kun je het rijtje aanvullen. Vérizet is nog niet op de bio-tour gegaan of bijvoorbeeld in het bezit van een certificering Haute Valeur Environnementale, die tegenwoordig populair is bij grote coöperaties in Bourgogne. Laat Vérizet echter niet links liggen. Behoort samen met de coöperaties in Prissé en Lugny tot de top binnen de Mâconnais.
De regionale appellations
Wanneer je op zoek bent naar goede en betaalbare witte Bourgognes is de Mâconnais met haar reservoir aan regionale appellations the place to be. Ik blijf de coöperaties een goed uitgangspunt vinden om dit grote wijndistrict beter te leren kennen. Cave d’Azé is dit jaar de grote prijswinnaar in de wijngidsen. Ongetwijfeld inmiddels belaagd door koopjesjagers en gelijk dat ze hebben. Onder auspiciën van Les Vignerons de Mancey (Tournus) maakte Domaine Chapuis ook in 2020 een voorbeeldige Mâcon-Villages (100% bio). Azé en Tournus zijn twee adressen om ook naar prijswinnend rood en rosé uit te kijken.
Mooie verhalen in de bourgondische media over Maison Auvigue. Het huis is gespecialiseerd in de productie en marketing van witte Bourgognes uit de Mâconnais. Opgericht in 1946 door Francis Auvigue, was het één van de eerste producenten die de typiciteit van een climat wist te benadrukken door ze afzonderlijk te bottelen. Jean-Pierre en Michel Auvigue, de kleinzonen van Francis, hebben in 2019 de dagelijkse leiding van het huis overgedragen aan hun neef Sylvain Brenas. Hij betrok de oude kerk in het wijndorp Fuissé, die volledig is gerestaureerd en ingericht als domein met proeflokaal (zonder onnodige architecturale experimenten). Sylvain Brenas wordt vanaf najaar 2020 in zijn werkzaamheden ondersteund door de oenologe Céline Hirsch. Inmiddels heeft Maison Auvigue zich in kwalitatief opzicht weer helemaal in de kijker van de wijngidsen gespeeld. Het huis staat garant voor uitstekende Saint-Véran en Pouilly-Fuissé. Kijk verder uit naar de Mâcon Solutré (bio) en begin met het nieuwe ‘huismerk’: de Mâcon Fuissé. Een pure, zuivere en overheerlijke chardonnay die veel waar voor je geld biedt.
Foto Davayé: © Xavier Maglott