Een goede voorbereiding is de halve reis

La Vallée des Vaux in de Côte Chalonnnaise (Wijn uit Bourgogne)
Herfstachtige kleuren in de Côte Chalonnaise

Inleiding
Bourgogne lijkt onderhand verder weg dan ooit. Ook het voorgenomen bezoek aan Grands Jours en Caves als alternatief voor Grands Jours de Bourgogne sneuvelde. Zoals gewoonlijk had ik lijstjes met interessante domeinen, handelshuizen en coöperaties samengesteld, een stapeltje met boeken klaargelegd en internet tot achter de komma nageplozen. Ik vind het zinvol en blijkbaar nog steeds leuk om een reis naar Bourgogne grondig voor te bereiden. Ik doe in deze bijdrage die voorbereiding uit de doeken. Doe er je voordeel mee.

Boeken
In het Nederlandse taalgebied is er momenteel één boek verkrijgbaar over het moderne wijntoerisme in de Bourgogne: Ontdek Bourgogne! (2016). Het boek is een Belgische aangelegenheid en ik trof het dan ook bij toeval aan in een boekhandel net over de grens in het Belgisch-Limburgse Maaseik. Na een minimale reserve, sommige wijndistricten kunnen wat mij betreft niet genoeg aandacht krijgen, en na een paar keer herlezen, beveel ik dit kleinood niet minder dan van harte aan (inmiddels verkrijgbaar voor € 10). Bij dezelfde uitgeverij (Davidsfonds) verscheen Bourgondië Anders (2015) van de Belgische historicus Marc Demeijer. In dit boek wordt een Bourgogne gepresenteerd op het randje van bekend en minder bekend. Hoofdrollen onder meer voor natuur, geschiedenis en vooral de culturele tradities. Demeijer weet van wanten en draagt zijn grote kennis in een prettig leesbare stijl over. Een beetje selectief (Chalon-sur-Saône is zoveel meer dan alleen de bakermat van de fotografie), maar vooruit. Wat al die andere ego-documenten over Bourgogne betreft: caveat emptor.

De Groene Reisgids Bourgondië (Michelin) is de beste allround Nederlandstalige reisgids en voorbeeldig wat betreft de informatie over wijn en vermeldt interessante adressen waar deze te kopen. In mei 2021 verschijnt alweer een nieuwe druk. Daar kunnen de andere reisgidsen een voorbeeld aan nemen. Ik houd het in deze bijdrage bij boekwerken die nog in druk zijn (of als nieuw verkrijgbaar) en daar hoort nog steeds Zuid-Bourgondië (2012) in de serie odyssee reisgidsen bij (in 2017 geheel herzien). Mocht het zuiden van Bourgogne (Saône-et-Loire) jouw bestemming zijn, vanwege het meer descriptieve karakter beschouw ik het nog steeds als een prettig leesbaar boekje met de nodige achtergrondinformatie over een departement dat veel heeft te bieden.

Mocht je de Franse taal in meer of mindere mate machtig zijn, kun je overwegen om Oenotourisme en Bourgogne et Jura (2020) te kopen. Naast de actuele informatie over de wijnregio Bourgogne worden in deze reis-/wijngids de nodige domeinen, coöperaties en handelshuizen met een laagdrempelig, zo je wil een gastvrij karakter, vermeld. Zowel in de bourgondische boekhandels als bij de Franse tak van Amazon verkrijgbaar voor € 14. Hard op weg om mijn favoriete Franse reisgids te worden met tonnen aan informatie over individuele wijnproducenten: Petit Futé. Verder neem ik altijd Hugh Johnson’s jaarlijkse Pocket Wine Book mee. Ik ben mij ervan bewust dat bij de aanbevolen domeinen nauwelijks of geen koopjes meer zijn te vinden. Toch vind ik het zinvol om te weten waar elk jaar in de Bourgogne de lat ligt.

Heb je ‘m nog niet gekocht of gelezen: De Bourgondiërs van Bart van Loo? Nog onlangs onder vuur genomen door wetenschappers die er moeite mee hebben dat het boek zo gemakkelijk leesbaar is. Een betere reclame kan dit boek zich nauwelijks wensen. Een idee om het mee te nemen naar Bourgogne en aldaar te lezen? Wijn uit de Bourgogne is overigens een marginaal onderwerp. Om welke reden dan ook, de eerder genoemde uitgeverij Davidsfonds haalde het boek Bourgondische Vorsten (2008) van stal en stak het in een nieuw jasje (2020). Dit werk is geschreven in een meer belegen, afstandelijke houding door de historicus Edward De Maesschalck. Ook in een wat minder hijgerige toon dan van Loo en dat is meestal wel zo prettig. Omdat het een heruitgave in pocketvorm is, had het wel voor een paar euro minder gekund.

Internet
De officiële site van belanghebbenden onder redactie van het Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne (BIVB) is ronduit geweldig (er is een volledige Engelse evenknie: Bourgogne Wines). Vind op deze internetpagina de handzame koopgids Guide des Caves (ieder jaar een geactualiseerde versie). Je kunt de gids in PDF-formaat gratis downloaden via ‘boutique’ → ‘téléchargement’. Onder de te downloaden documenten en gidsen ook de Guide des Fêtes Viticoles. Wellicht zijn voor de wijntoerist verder het laatste nieuws en de geplande evenementen interessant.

Af en toe blader ik door een digitale krant. Om in de drie bourgondische wijndepartementen te blijven: L’Yonne Républicain, Le Bien Public (Côte d’Or) en Le Journal de Saône-et-Loire. Ook de tv-zender France 3 Bourgogne, die mij wist te vereeuwigen tijdens Grands Jours de Bourgogne 2018 in Rully, heeft een internetpagina die regelmatig items over wijn presenteert en niet zelden buiten de gebaande paden. Ooit gehoord van ‘Les Coteaux du Brionnais‘?

Voor de fanatiekelingen onder ons, waartoe ik mezelf reken, zijn er de nieuwsblogs: Infos Dijon, Info Beaune, Info Chalon en Mâcon Infos. Vooral in het voorjaar en in het najaar word je soms beloond met vermeldingen van wijnnieuws, portes ouvertes en speciale aanbiedingen. Ik kijk aan het begin van iedere maand op Mâcon Infos om me te laten verrassen wat de Vignerons d’Igé naar voren schuift als haar maandaanbieding. Cave de Bissey vindt menigmaal de weg naar Info Chalon. Ook interessant als bron voor recent geopende domeinen, die onder meer via deze nieuwsblogs hun persbericht laten passeren.

Ik heb om twee redenen een Facebook-pagina geopend. Ten eerste om mijn blog onder de aandacht te brengen (en meer niet). Ten tweede om een groot aantal domeinen, handelshuizen en coöperaties te kunnen volgen. Je krijgt op deze manier de nodige informatie uit Bourgogne aangereikt. Zelfs de doorgaans publiciteitsschuwe Vignerons de Genouilly, één van mijn favoriete coöperaties in de Bourgogne, is op dit medium bijzonder actief. Ook op LinkedIn plaatsen de nodige bourgondische wijnproducenten hun nieuws en nieuwtjes, zo ook de grote wijntijdschriften. Wanneer je in Bourgogne een interessant domein hebt gezocht, laat dan je e-mailadres achter voor zijn digitale nieuwsbrief. Een domein zoals Domaine de La Luolle (Côte Chalonnaise) besteedt er de nodige zorg aan.

Franse taal
Ik prijs mezelf gelukkig dat mijn dierbare zus afstudeerde in de Franse taal en cultuur en nog steeds werkzaam is als docente. Mocht jij een mail (un courriel) naar Bourgogne willen zenden, bijvoorbeeld een verzoek tot afspraak of reservering, is de internetsite ‘bab.la’ een goede bron met talrijke voorbeelden. Ik blijf het onderstrepen: indien, spijker je kennis van de Frans taal bij. Is de Franse taal je sowieso lief, surf eens rond op ‘franszelfsprekend’ of ‘De Franse Juf‘ of leen een lesboek bij jouw lokale bieb. Ligt de Franse taal daarentegen net buiten je bereik, in de vermelde Guide des Caves vind je ook de vermelding van alle talen die de wijnproducenten spreken (naast Frans meestal Engels, zelfs zes keer Nederlands).

Ten slotte
Om te eindigen bij de aanleiding van deze bijdrage: de gevolgen van de COVID-19 epidemie. Lees voor de laatste berichten over de coronasituatie in Frankrijk onder meer de internetpagina ‘Frankrijk.nl’. Klik op het plaatje van de Mona Lisa, die voor deze gelegenheid is getooid met een mondkapje. Los van die corona-ellende een informatieve en amusante internetsite.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.