Jean-Marc Brocard: terug van nooit weggeweest

Domaine Jean-Marc Brocard (Wijn uit Bourgogne)
De kerk van Préhy met daarachter het domein van Jean-Marc Brocard

Waarom iemand op het idee kwam om midden in de wijngaarden van Préhy, nabij Chablis, een kerk te bouwen? Niemand die het weet en misschien was de kerk er wel eerder dan de wijngaarden. Achter de kerk ligt het niet te missen, moderne domein van Jean-Marc Brocard. Terwijl een indrukwekkende stilte je omringt, blijf je maar geboeid kijken naar deze unieke bourgondische aanblik. Hoe dan ook, het plaatje is mij inmiddels wel vertrouwd, omdat ik met regelmaat Chablis koop bij het domein. En daar heb ik een speciale reden voor.

In 1972 trouwde Jean-Marc Brocard met Claude, zijn jeugdliefde uit het nabijgelegen Saint-Bris-le-Vineux. De erfenis van zijn schoonouders leverde hem 1 ha wijngaard op. Een kleine dertig jaar verder, aan het begin van deze eeuw, werden zijn activiteiten geschaard onder de succesverhalen van Chablis. Brocard wijst het gebruik van eikenhouten vaten grotendeels af. Hij kiest bewust voor een huisstijl, waarbij de rijping van de druiven plaatsvindt in roestvrijstalen tonnen. Brocard meent dat de delicate aroma’s van de chardonnay druiven in en rondom Chablis gemakkelijk worden gemaskeerd door houten vaten, zeker die van minder dan vier jaar oud. Maar hij behaalde ook de nodige successen met grote eikenhouten vaten (zogenaamde foudres) voor bijvoorbeeld de Grand Cru ‘Les Clos’. Brocard werkt inmiddels ook met enkele beproefde betonnen vaten.

Jean-Marc Brocard bouwde zijn imperium uit tot 144 ha (eigen) wijngaard, waarvan inmiddels 60 ha op biologische en 40 ha biologisch-dynamische grondslag. Motivator voor deze koerswijziging was zijn zoon Julien (1973). Vanaf diens aantreden in 1995, na een studie bouwkunde, begon het domein met een geleidelijke transitie richting biologische wijnbouw. Bij wijze van proef startte Julien in 1997 met biodynamische wijnbouw op een klein perceel Chablis (‘La Boissonneuse’) in Préhy. Hij nam de verworven kennis mee naar het bedrijf van zijn vader, waarover hij vanaf 2012 de dagelijkse leiding voert. Julien behield de naam Domaine Jean-Marc Brocard. Hij bouwde de eigen proeftuin uit tot een succesvol domein (Les 7 Lieux), dat inmiddels 18 ha groot is.

Domaine Jean-Marc Brocard wordt erkend als één van de toonaangevende producenten van Chablis. Ondanks het grote volume blijft de hoge kwaliteit van de wijnen gewaarborgd. De aanpak is er een van minimale tussenkomst in zowel de wijngaard als de wijnkelder. Het resultaat is een pure en onopgesmukte Chablis. Een aantal van de exclusieve biologische cuvées wordt gelabeld als ‘Sainte-Claire’, gelijk aan de huidige naam van de kerk van Préhy. Naast vele variëteiten Chablis, van Petit Chablis tot Grands Crus, maakt Jean-Marc Brocard ook een uitstekende Saint-Bris (100% sauvignon blanc). Inmiddels heeft hij ook een witte Bourgogne (met druiven afkomstig uit wijngaarden net buiten de AOC Chablis) aan zijn repertoire toegevoegd.

Belangstellenden zijn van harte welkom bij het Domaine Jean-Marc Brocard in Préhy. Net zoals meer grote namen heeft Brocard in het lager gelegen Chablis een caveau/boutique geopend en het was daar dat ik kennismaakte met zijn Chablis 1er Cru ‘Les Beauregards’ uit 2005. Voor het eerst proefde ik een Chablis (sterker, Bourgogne) van groot formaat. De kalme cadans waarmee de smaakreserves zich presenteerden, was indrukwekkend: de geur een verse brioche, oranjebloesem (sinaasappel) en rijpe mirabellenpruimen. Ik beschouw deze memorabele gebeurtenis, die ik mij als de dag van gisteren herinner, als mijn bourgondische doop. In de jaren die volgden, kocht ik regelmatig Chablis bij Brocard en ik beken meteen dat niet alle jaargangen het topniveau van 2005 behaalden. Sommige variëteiten waren voor mijn smaak een beetje te citronné (onder meer enkele uit 2007), hetgeen ik vriendelijk leerde te duiden als un gout typique. De Grand Cru ‘Les Clos’ uit 2007 daarentegen bleek een regelrechte klassieker (gelukkig één exemplaar lang genoeg laten liggen).

Het deed mij na al die jaren shoppen bij Brocard groot plezier dat het wijntijdschrift La Revue du vin de France ruim een jaar geleden zijn Chablis (zonder verdere duiding) uit 2018 onder vermelding van coup de coeur naar voren schoof: “Wij werden verliefd op deze witte Bourgogne die kracht en frisheid combineert.” Gelukkig waren er afgelopen oktober in Chablis nog voldoende flessen te koop. In Chablis betaalde ik er een uitermate vriendelijke € 12,40 voor. Inmiddels dienen wij onze aandacht onder meer te richten op de Chablis 1er Cru ‘Vau de Rey’ uit 2018, door Le Guide Hachette des Vins 2021 geduid als een opmerkelijk harmonieuze Chablis (witte bloemen, exotisch fruit, sinaasappelschil tegen een achtergrond van mineraliteit), zowel levendig, rond als soepel.

Begin je rondreis door de Bourgogne in Chablis en aldaar biedt Domaine Jean-Marc Brocard je een voorbeeldige kennismaking met deze unieke AOC. Wanneer je vanaf Chablis naar Préhy rijdt, is Domaine Jean-Marc Brocard niet te missen (nog vóór de bebouwde kom aan de linkerzijde). Het adres van de caveau/boutique in Chablis: 1 Place Général De Gaulle.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.