Het noorden van de Beaujolais nader verkend

Juliénas
Juliénas

Voordat wij respectievelijk naar het hart en naar het geografische zuiden van de wijnstreek Beaujolais reizen, maken wij eerst een rit rondom de tien Crus in het noorden van de Beaujolais. In de schaduw van deze beroemde namen liggen namelijk minstens zoveel interessante wijndorpen en domeinen. Neem als voorbeeld de Cru Juliénas. Ten westen van Juliénas liggen de wijndorpen Jullié en Émeringes, waar sommige wijngaarden de appellation communale Juliénas dragen. Van de gamay druiven uit de overige wijngaarden wordt veelal Beaujolais-Villages gemaakt. Het gastvrije Domaine Bergeron in Émeringes maakt onder meer een karaktervolle Beaujolais-Émeringes.

Want in 30 van de 38 gemeenten waar Beaujolais-Villages wordt gemaakt, mag men het woord ‘Villages’ vervangen door de daadwerkelijke gemeentenaam *), op voorwaarde dat de druiven exclusief uit die gemeente afkomstig zijn en volgens de letter entiers zijn geoogst (vrij vertaald: niet machinaal zijn geoogst). In Jullié maakte Jérémy Bally van zijn Domaine du Bois de Chat in korte tijd een regelrecht succesverhaal. Net zoals menig ander domein binnen de Beaujolais en cours de conversion à la viticulture biologique. Begin met de verrassend smaakvolle Juliénas ‘Sauvages’ die gerust als aperitief mag worden ingeschonken.

Reizen wij naar het zuidwesten, naar de oude hoofdstad en naamgever van de wijnregio: Beaujeu. Op weg naar Beaujeu passeer je het wijndorp Vauxregard. Hier ligt het verdienstelijke Domaines des Combiers dat ieder jaar gerant staat voor een gelauwerde Beaujolais-Villages ‘Prestiges’. Vanzelfsprekend verwelkomt Beaujeu de wijntoeristen op een passende wijze. Allereerst is in deze plaats het Maison du terroir beaujolais gevestigd: een museum inclusief boutique. Ruim tien jaar geleden maakte een bezoek aan dit adres deel uit van een combiticket dat je ook toegang verschafte tot Le Temple de Bachus in de kelder van het gemeentehuis. Deze unieke cave werd getransformeerd tot Le Comptoir Beaujolais, een samenwerkingsverband tussen achttien wijnbouwers. Het derde adres waar je het combiticket kon vertonen, was Huilerie Beaujolaise. Deze winkel, die nog steeds in Beaujeu is gevestigd, biedt zijn klanten een uiteenlopend gamma notenoliën aan. Of je de drieklapper nog steeds tegen één prijs kunt maken, dien je bij de plaatselijke VVV na te vragen.

Wanneer je in oostelijke richting rondom de meest zuidelijke Crus in de Beaujolais reist, passeer je minder bekende wijndorpen. Enkele van de beste wijnbouwers in de Beaujolais zijn in deze non-Cru villages gevestigd. Zij spelen in de eredivisie van de Beaujolais: Jean-Paul Dubost met zijn gelijknamige domein in Lantignié en Gilles Gellin die het gewaardeerde Domaine Nugues in Lancié leidt. Verder zijn er de promovendi die in de meest recente wijntijdschriften inmiddels worden geduid als valeur sûre: Alex Joubert die aan het roer staat van Château des Ravatys in Saint-Lager en David Duthel die een kleine tien jaar geleden Domaine Ruet in Ciercié van zijn schoonvader overnam.

Verder richting het oosten rijden betekent uiteindelijk de ontmoeting met de nostalgische N6 of met de moderne A6. Hier ligt de kleine stad Belleville, waar je een bezoek zou kunnen brengen aan het Maison P. Ferraud et Fils. Dit is een adres voor een doorgaans klassieke Beaujolais. Inmiddels vormen Belleville en het aan de noordelijke stadsgrenzen belendende Saint-Jean-d’Ardières één gemeente (Belleville-en-Beaujolais). In Saint-Jean-d’Ardières ligt een goed adres om met de wijnen van de Beaujolais kennis te maken: La Maison des Beaujolais. Het concept rondom La Maison des Beaujolais werd bedacht door regionale wijnbouwers met de wens om zowel de wijnen uit de Beaujolais als de regionale keuken te promoten. Een boutique de vente ontbreekt niet.

Reis je over de N6 naar het noorden, rijd je na een dikke tien kilometer Romanèche-Thorins binnen, een plaats die de beaujolaisharten ongetwijfeld sneller zal doen kloppen. Hier nam Georges Duboeuf, onder meer de ‘Paus van de Beaujolais’ genoemd, grondlegger van de Beaujolais Nouveau en promotor van de Beaujolais als wijnregio, het plaatselijke in onbruik geraakte treinstation over om er een groot Hameau Duboeuf van te maken: een museum (tentoonstelling, animatie, film), een proef- en verkoopgedeelte, een grote boutique en zelfs de mogelijkheid om te midgetgolfen. Hameau Duboeuf biedt aldus veel voor vrijwel iedereen. Het is in de allerlaatste plaats een toeristenval. De beste Crus binnen Les Vins Georges Duboeuf behoren namelijk tot de top van de Beaujolais. Zij zijn in Romanèche-Thorins veelal te koop voor tegen of rond de tien euro. Georges Duboeuf zelf overleed begin dit jaar op 86-jarige leeftijd.

Om nog twee redenen staat Romanèche-Thorins ferm op de kaart van de wijnregio Beaujolais. Allereerst is deze plaats centrum van activiteiten van het bourgondische Maison Louis Jadot uit Beaune. In 1996 kocht Jadot het 36 ha grote Château de Jacques, dat inmiddels in de jaarlijkse wijngids van La Revue de vin de France de hoogste waardering heeft gekregen (drie sterren). Een meer bourgondische wijze van vinificatie (terughoudendheid wat betreft de macération semicarbonique), een stijl die in de Beaujolais steeds meer navolging vindt. Niet eens de beste Beaujolais van het kasteel, dat zijn de zogenaamde ‘Clos’, maar de Moulin-à-Vent was een memorabele kennismaking. Profiteer verder van het gegeven dat een deel van de Cru Moulin-à-Vent zich uitstrekt binnen de gemeente Romanèche-Thorins. Dit betekent onder meer de aanwezigheid van Caveau du Moulin-à-Vent.

Maak je de gehele ronde om uiteindelijk weer in het uiterste noorden van de Beaujolais terug te keren, passeer je tot Saint-Amour-Bellevue nog steeds de nodige interessante adressen. Langs de N6, ter hoogte van de plaats La Chapelle-de-Guinchay, ligt het bekende Maison Jean Loron. Het huis is zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht betreft van alle markten thuis. Zette de vorige week zelfs zijn wel erg jolige Beaujolais Nouveau in de schappen van onze HEMA. Beter uitkijken naar de vele mooie Crus van het huis die hoge cijfers scoren in de bijlagen van het tijdschrift Bourgogne Aujourd’hui. Toegang tot Maison Jean Loron via een vrij onopvallende houten poort. Dit vermeld ik maar, want ook op de N6 is het doorgaans uitkijken geblazen.

*) Ook binnen de communes die acht van de tien bekende Crus herbergen, wordt Beaujolais-Villages gemaakt. Maar de naam van de gemeente mag dan niet achter ‘Beaujolais’ worden geplaatst. Zo bestaat er bijvoorbeeld geen Beaujolais-Juliénas.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.