De 10 Crus van de Beaujolais

Beaujolais (Wijn uit Bourgogne)
De meest noordelijke wijngaarden van de Beaujolais (Saint-Amour) begin herfst 2020

Eind november en tijd om de Beaujolais te bezoeken. De Beaujolais behoort tenslotte tot de wijnregio Bourgogne. Begin vorige maand stak ik een voorzichtige teen in de Beaujolais door enkele noordelijke Crus te bezoeken. Met ditmaal de bergen van de Mâconnais op de noordelijke achtergrond. Je valt wel meteen met de neus in de boter, want in het noorden van de Beaujolais bevinden zich de 10 vermaarde Crus. Dit is het koninkrijk van de gamay druif die zich hier uitstekend thuis voelt op de granieten bodem in dit wijndistrict. In deze bijdrage op zoek naar karakteristieken van de Crus. Wij reizen van Saint-Amour naar Brouilly, de poort tot het zuiden van de Beaujolais met haar appellations régionales.

Saint-Amour is de meest noordelijk Cru van de Beaujolais (het dorp heet Saint-Amour-Bellevue). Deze Beaujolais wordt in de wijnliteratuur bedolven met de nodige beschrijvingen (iets moet toch tegen de muur blijven plakken): charmant, soepel, fijne tannines, fruitig (van klein rood fruit tot perzik) en een zijdeachtige structuur. Enkele specerijen plaatsen verder de puntjes op de ‘i’. Een wijnbouwer uit Saint-Amour was tijdens een gesprek met de Engelse wijnschrijver Patrick Matthews bijzonder openhartig: “It’s not easy to spot a Saint-Amour blind. I’m not sure I could do it with my own wines.” De reden is simpel: Saint-Amour kent een grote diversiteit wat terroir betreft. Daarbij is een Saint-Amour afkomstig van een hogere helling tanninerijker en krijgt hij pas later een ronder karakter.

Typeerde voornoemde wijnbouwer een Saint-Amour als meer vrouwelijk, een Juliénas wordt in de wijnliteratuur doorgaans als meer mannelijk beschouwd. Wat het verder ook mag betekenen. Wij zijn slechts een dikke drie kilometer naar het zuidwesten gereisd. Juliénas is een Beaujolais die op zijn twee benen staat: krachtig en strak in het pak (doorgaans meer aandacht voor structuur dan raffinement). Toch weet een volwassen Juliénas het rijke fruitkarakter op de voorgrond te plaatsen: vooral klein rood fruit tot menigmaal die mooie bosaardbei. Met om hem compleet te maken op de achtergrond enige florale impressies en een beschaafd toefje kruiden. Als ik zo vrij mag zijn, op zijn best één van mijn favoriete Crus in het noorden van de Beaujolais.

Met een Chénas steken wij er nog een tandje bij. Deze Cru Beaujolais wordt gediend door hem enkele jaren te bewaren (net zoals een Moulin-à-Vent en een Morgon). Wij hebben namelijk te maken met één van de meest stevige, voluptueuze Beaujolais. Bij deze Cru Beaujolais treedt ook een aantal florale tonen (pioenrozen) naar voren. Chénas is een relatief onbekende Cru en met rond de 250 hectare in ieder geval de kleinste van de Beaujolais. Ook een beetje warrig deze Cru, want vele wijngaarden in Chénas dragen de appellation village Moulin-à-Vent.

Eén van de meest gewaardeerde Crus in de Beaujolais is de Moulin-à-Vent met zijn genereuze waaier aan aroma’s en smaakimpressies. Rondom het zachte fruit voldoende vriendelijke tannines om deze Beaujolais enkele jaren te kunnen bewaren. Deze tannines krijgen sneller een ronder karakter dan de meer rustieke Chenas. Een aantal gezaghebbende wijnschrijvers meent dat een Moulin-à-Vent de beste Beaujolais is. Deze Beaujolais overstijgt in hun ogen namelijk de typiciteit van de gamay druif en is een van de weinige wijnen uit de Beaujolais die zogenaamd pinotte (de smaak aanneemt van een goede Bourgogne). Rest de vraag of je in een Beaujolais een Bourgogne zoekt. Voor mij hooguit wat perceptie en stijl betreft. Oh ja, er bestaat niet zoiets als een dorp of gemeente Moulin-à-Vent. Deze AOC brengt de beste hellingen van de gemeenten Romanèche-Thorins en Chénas samen. Het geheel wordt overzien door een oude molen. Vandaar de naam van deze Cru Beaujolais.

Een doorgaans toegankelijke en vriendelijke Fleurie vertegenwoordigt het beste dat de Beaujolais heeft te bieden, is zo je wilt de beste gemene deler binnen de Beaujolais. Niet onterecht een populaire Cru tot ver buiten de grenzen van de Beaujolais. In een Fleurie vinden wij doorgaans sappig rood fruit en florale aspecten (viooltjes) terug. Op zijn best ferm, zijdeachtig en met een mooi parfum. Een Fleurie wordt derhalve als een allerbeste kennismaking met de Beaujolais beschouwd (zie de bijdrage ‘Fleurie: een voorbeeldige Beaujolais’ d.d. 6 juni jl.).

Zoek je een Beaujolais die je snel na oogst van de druiven wilt drinken, dan kun je het beste je heil zoeken bij een Chiroubles. Soepele tannines, zachtaardig en fris. Lichtvoetig, maar immer met de nodige finesse. Vanwege het terroir (graniet) soms geduid als ‘de meest pure Beaujolais’. Volgens het standaardwerk Les Vins de Bourgogne (2019) de best gouleyante Beaujolais (smakelijk, lekker wegdrinkend).

Net zoals een Chénas of een Moulin-à-Vent dien je een Morgon het beste door hem een aantal jaren weg te leggen. Ook bij een Morgon na verloop van tijd die transformatie richting een Bourgogne: “Het fruit van een Beaujolais, de charme van een Bourgogne.” Wij hebben te maken met een stevige en krachtige Beaujolais. Het terroir zorgt soms voor een ‘stoffig’ randje met tonen van kruiden en specerijen. Ooit waren Villié en Morgon twee wijndorpen, totdat zij in 1867 één gemeente vormden. De beste wijngaarden van Morgon liggen tegen ‘Mont du Py’ (een climat). Het geeft blijk van het groeiende besef van de waarde van het terroir. Meer en meer flessen Beaujolais zijn het resultaat van de oogst binnen slechts één climat (wijngaard met unieke geografische kenmerken).

De benjamin Régnié is sinds 1988 de 10e Cru in de Beaujolais (de gemeentenaam luidt Régnié-Durette). Deze voorheen Beaujolais-Villages is gepromoveerd vanwege zijn stevige en ferme fruitkarakter (ik herinner me een versie met genereus kersensap). Desondanks een Beaujolais met een sympathieke stijl en soepele structuur. Doorgaans zelfs minder tanninerijk dan een Chiroubles. Een lichtheid door een bodem die minder granietrijk en meer meer zanderig is.

Brouilly is naast de meest zuidelijke tevens de grootste Cru binnen de Beaujolais. Meestal een ronde en een ferme Beaujolais met een grote dosis klein rood fruit. Sommige jaartallen zijn gebaat bij even wegleggen, maar doorgaans kan een Brouilly jong worden gedronken. In de buurt van Brouilly ligt Mont de Brouilly. Tegen de hellingen van deze berg ligt de tiende en laatste Cru binnen het overzicht: Côte de Brouilly. In tegenstelling tot de lager gelegen Brouilly hier enige vulkaanafzetting in de bodem, hetgeen volgens insiders onder meer zorgt voor dat streepje meer. De beste exemplaren zijn aromatischer, geraffineerder dan een generieke Brouilly. Naast het klein rood fruit ontwaar je menigmaal florale impressies (weer die pioenrozen en viooltjes). De Cru Côte de Brouilly is wel een stuk kleiner dan de lager gelegen Cru Brouilly.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.